Osmorica srpskih sportista pozitivno na doping u 2015. godini


U 2015. godini osmorica srpskih sportista pozitivni na doping kontrolama. Testirali smo sportiste iz 84 sporta, uradili skoro 700 testova i pozitivnih je oko jedan procenat, što je u okvirima svetskog proseka, rekla je direktorka Antidoping agencije Srbije Milica Vukašinović Vesić.


Direktorka Antidoping agencije Srbije (ADAS) Milica Vukašinović Vesić saopštila je da su u 2015. godini osmorica srpskih sportista bili pozitivni na doping kontrolama, preneo je Info centar.

Rvač Damjan Đorđević koristio je anabolike i dobio je četiri godine kazne, Bogdan Ribarić iz raftinga koristio je marihuanu, zbog čega je kažnjen sa osam meseci, vaterpolista Nikola Rađen je zog upotrebe kokaina suspendovan na četiri godine, a automobilista Nenad Jeremić koristio je je klenbuterol i marihuanu, a kažćnjen je dve godine.

Igrač američkog fudbala Nemanja Ilić koristio je marihuanu i kažnjen je sa šest meseci, atletričar Nemanja Kojić je zbog upotrebe diuretika kažnjen sa dve godine, dok je Vasilije Grujić iz kjokušinkaija koristio anabolike i suspendovan je na četiri godine.

"Testirali smo sportiste iz 84 sporta, uradili skoro 700 testova i pozitivnih je oko jedan procenat, što je u okvirima svetskog proseka, gde se uradi oko 300.000 testova i pozitivnih je takođe oko jedan procenat", navela je Vukašinović Vesić.

Ona je rekla da su uradili i anketu u kojoj 50 procenata naših sportista potvrdilo da ne bi nikada uzelo doping, 45 bi se dvoumilo, a pet procenata su oni nepopravljivi, koji će sigurno uzeti nedozvoljeno sredstvo, bez obzira na posledice.


Od nedozvoljenih sredstava u Srbiji se najviše koriste anabolici (48,5 procenata), koji su u svetu na prvom mestu.

Na drugom mestu kod nas je marihuana sa 18,5 procenata, što dosta odudara od svetskog procenta od oko dva odsto.

Ove godine su četvorica naših sportista sa pozitivnim nalazima koristila marihuanu, rekla je Vukašinović Vesić i zaključila da ta supstanca ne utiče da sportski rezultati budu bolji, čak suprotno, ali donosi kaznu do osam meseci, koja i te kako može da upropasti karijeru.

U periodu od 2005. do 2015. ADAS je obavila 5.884 testa i bila su 62 pozitivna nalaza u 27 sportova. Rvanje i bodi bilding imali su u tom peridu po sedam pozitivnih sportista, rukomet šest.

Ove podatke direktorka ADAS iznela je na izuzetnom posećenom seminaru stipendista Ministarstva omladine i sporta i reprezentativaca na Sajmu sporta "Susret šampiona 2015".

izvor;RTS