Đoković, Moldovan i košarkaši najbolji u 2014.


BEOGRAD - Teniser Novak Đoković peti put je proglašen za sportistu godine u tradicionalnom izboru Olimpijskog komiteta (Srbije (OKS), a priznanje za najbolju sportistkinju pripalo je kajakašici Nikolini Moldovan.

Đoković je u godini na izmaku osvojio gren slem trofej u Vimlbldonu i završio je na prvom mestu ATP liste, dok je Moldovan na svetskom prvenstvu u Moskvi osvojila srebrnu i bronzanu medalju.

Najbolji teniser sveta zbog obaveza nije mogao da prisustvuje svečanoj ceremoniji u Domu Narodne skupštine, ali je putem video-bima zahvalio na priznanju i poželeo uspehe svim srpskim sportistima.

Najbolji tim u 2014. je košarkaška reprezentacija Srbije, vicešampion sveta, dok nagrada za najbolji ženski tim nije dodeljena pošto nijedna ekipa nije ispunila kriterijume.

Međutim, šanse za priznanje još uvek imaju prošlogodišnje pobednice, rukometašice, koje trenutno učestvuju na prvenstvu Evrope.

Trofej OKS za najbolji mladi tim pripao je ženskoj juniorskoj odbojkaškoj reprezentaciji, šampionu Evrope, a za najboljeg mladog sportistu proglašen je džudista Nemanja Majdov, osvajač srebrne medalje na Olimpijskim igrama mladih.

Najuspešniji trener je kajakaški stručnjak Dragan Plavšić, pod čijim nadzorom rade Nikolina i Olivera Moldovan, Marko Tomićević i Vladimir Torubarov. Plavšićevi učenici-kajakaši osvojili su ove godine osam medalja.

Trofej Međunarodnog olimpijskog komiteta, koji ove godine nosi naziv "Sport i umetnost" dobio je glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić, autor filma "Montevideo, bog te video".

Svečanoj ceremoniji dodele priznanja za najbolje sportiste godine, koju je OKS organizovao 21. put, prisustvovali su predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.

izvor;Tanjug