MOK odobrio Kosovu provizorno članstvo


MONTRE - Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) odobrio je Kosovu provizorno članstvo i otvorio put jednostrano proglašenoj Republici da na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. nastupi kao nezavisna država.

Predloženo je da stalno članstvo Kosovu bude odobreno na Generalnoj skupštini MOK u decembru u Monaku, saopštila je ta organizacija, a prenosi AP.

Ranije danas portparol MOK Mark Adams najavio je da će inicijativa Kosova za prijem u stalno članstvo MOK biti razmatrana u petak u Montreu, gde zaseda njegov Izvršni odbor.

Olimpijski komitet Srbije (OKS) saopštio je u utorak da su svi nadležni organi u Srbiji blagovremeno obavešteni o pokušajima Kosova da putem različitih kanala dođe do članstva u MOK koji traju pune četiri godine, a koje je OKS uspešno zaustavljao.

"Imamo informaciju da su članovi MOK spremni da ovog puta daju podršku ovoj inicijativi, iako smo u saradnji sa nadležnim državnim institucijama u više navrata insistirali da su takve aktivnosti neprihvatljive. Ovakav prijem bi predstavljao izuzetak koji se nije dogodio u skorijoj istoriji, obzirom da u tom periodu nijedan nacionalni olimpijski komitet nije primljen u članstvo MOK, a da prethodno ta zemlja nije primljena u članstvo Ujedinjenih nacija", naveo je OKS u saopštenju.

OKS najoštrije osudio odluku Izvršnog odbora MOK

Olimpijski komitet Srbije (OKS) najoštrije je osudio odluku MOK-a da u uslovno članstvo primi nacionalni olimpijski komitet jednostrano proglašene Republike Kosovo.

OKS je saopštio da je današnja odluka u skladu sa informacijom koju je ranije dobio od MOK, a sa kojom je momentalno upoznao sve nadležne institucije u Republici Srbiji.

"OKS najoštrije osuđuje odluku Izvršnog odbora MOK da primi u uslovno članstvo nacionalni olimpijski komitet jednostrano proglašene Republike Kosovo i, shodno tome, i zvanično je uputio protest MOK. OKS delovaće nadalje po ovom pitanju, shodno preporukama koje bude dobio od nadležnih institucija u Republici Srbiji", navodi se u saopštenju OKS.


Izvor; Tanjug