Međunarodni turnir "Zlatni pojas" ovog vikenda u Čačku

ČAČAK - Međunarodni turnir u karateu, 43. po redu, "Zlatni pojas Čačka", biće održan narednog vikenda, 12. i 13. aprila u hali košarkaškog kluba Borac uz učešće 1.500 takmičara i 15 zemalja Evrope, najavili su danas organizatori.

Pored reprezentacije Srbije, na turniru će se nadmetati selekcije Nemačke, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Rusije, Turske, Bugarske, Rumunije, Grčke i drugih zemalja.

Svečano otvaranje zakazano je za subotu od 18.30 sati, kada će otpočeti takmičenje u seniorskoj konkurenciji, dok je nedelja rezervisana za kadete, juniore i mlađe senore.

Predsednik Karate asocijacije Srbije, Slavoljub Piper rekao je da je turnir "Zlatni pojas Čačka" odavno dobio evropske razmere.
"Nije bilo lako zadovoljiti standarde koje propisuje Evropa za organizaciju jednog ovakvog takmičenja i dovesti šampione u grad za koji većina takmičara nikada nije čula. Čačak je treći karate centar u Srbiji, odmah iza Novog Sada i Beograda, što je zasluga odličnih karatista koje je iznedrio ovaj grad", rekao je Piper na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima ovo takmičenje predstavlja seniorsko prvenstvo za muškarce i žene i biće odlična provera reprezentativcima za naredno prvenstvo Evrope koje će se održati u maju u Finskoj.

Piper je rekao da je je karate konačno izborio svoje mesto na Olimpijskim igrama, a karatisti Olimpijci prvi put će se predstaviti 2019. godine u Azerbejdžanu.

Pored sportista turniru će prisustvovati generalni sekretar evropske karate federacije, Stjepan Čelan, predsednik evropske sudijske komisije Primož Debenak, predsednik balkanske karate federacije Aleksej Petrov, a očekuje se i dolazak ministra sporta Vanje Udovičića.

Gradonačelnik Čačka Vojislav Ilić poručio je da će taj grad biti dobar domaćin svim učesnicima prestižnog takmičenja.

Predsednik Skupštine grada, Veljko Negovanović podsetio je da je "Zlatni pojas Čačka", najstarija manifestacija u borilačkim veštinama u gradu na Moravi, ali i u Evropi.

Inače, prvi karate turnir "Zlatni pojas" organizovan je 13. i 14. aprila 1971. godine u sportskoj dvorani "Borac" pred oko 2.000 gledalaca uz učešće oko 40 karate klubova sa više od 200 takmičara.

"Zlatni pojas" je od tada stvorio imidž jednog od najkvalitetnijih karate takmičenja, uvršćen je u zvanični kalendar karate sporta i održava se u skladu sa pravilima evropske i svetske karate federacije.



Tanjug