ZOI - Zavrsene ZOI u Sociju: Veliki trijumf Rusije!


Zatvorene Zimske olimpijske igre, na kojima je domaćin osvojio 33 medalje. Stranci osvojili šest zlatnih i jednu bronzanu medalju za rusku reprezentaciju

ZIMSKE olimpijske igre u Sočiju biće zapamćene po velikom trijumfu Rusije. Po broju osvojenih medalja (33) ona je na prvom mestu. Oboren je dosadašnji rekord SSSR sa ZOI u Kalgariju 1988, kada su osvojili 29 medalja. U Sočiju su osvojili 13 zlatnih, dok je sovjetski rekord bio u Lilihameru 1992. - 11 zlatnih medalja.

Interesantno je da su u Sočiju čak šest zlatnih medalja osvojili novopečeni Rusi. Korejac Viktor An u šort-treku je osvojio tri zlata i jednu bronzu, a u snoubordu bivši Amerikanc Vik Vajld dve zlatne, dok je Ukrajinka Tatjana Volosožar bila najbolja u umetničkom klizanju u takmičenju parova sa Maksimom Tranjkovim. Oni su uzeli rusko državljanstvo jer nisu mogli da uđu u sastave reprezentacija Koreje i SAD. Viktor je već naučio dosta ruskog tako da može da daje kratke izjave, a Vik tek treba da nauči jer zna dvadesetak reči. Obojici je čestitao predsednik Rusije Putin.

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev već je dao naredbu Ministarstvu sporta da kupi stan u Moskvi Viktoru Anu, tako da će on uskoro slaviti useljenje sa suprugom. Interesantno je da su Anu državljanstvo nudili i Amerikanci, ali se on odlučio za Rusiju, jer je verovao da će ovde imati bolje uslove. Ukrajinka Tatjana Volosožar do 2011. nastupala za Ukrajinu i osvajala skromna mesta - od 8. do 12.

Ova Olimpijada će biti zapamćena još po dva rekorda. Na njenom otvaranju je bilo oko 40 državnika, što je najviše do sada. Drugi rekord je po broju objavljenih negativnih tekstova u zapadnim medijima. Mnogi listovi i TV kanali su se utrkivali da ocrne organizatore, koji su sve to stoički otrpeli. Na kraju, mnogi su priznali da su domaćini odlično organizovali ZOI. Vrlo važno je i to što nije bilo bilo kavih terorističkih napada, iako su muslimanski ekstremisti i separatisti najavljivali da će pokvariti slavlje.

Zastavu Srbije na ceremoniji svečanog zatvaranja nosila je naša skijašica Nevena Ignjatović.

Sledeće Zimske olimpijske igre biće organizovane u Jožnokorejskom Pjongčangu od 9. do 25. februara 2018. godine.

FINCI REŽIRAO ZAVRŠNI ŠOU
ZAVRŠNI šou zatvaranja ZOI imao je radni naslov, "Rusija u očima Evropejca", a režirao je poznati režiser iz Švajcarske Danijel Finci Paska. Ljubitelji sporta se verovatno sećaju da je Finci režirao završni spektakt na zatvaranju ZOI u Torinu.
- Režirajući završni spektakl pokušao sam da pokažem Rusiju kao zemlju koja je dala genije iz raznih oblasti kulture i nauke - kaže Danijel Finci.
On se proslavio režijom na pozorišnim i cirkusnim pozornicama širom sveta. U Rusiji su ga zapamtili i kao operskog režisera "Aide" u čuvenoj "Marinki" u Sankt Peterburgu. Mnogi ga znaju i po režiji u "Cirk de solej".
Na otvaranju ZOI domaćini su napravili grandiozni šou u kome su pokazali kako oni vide sami sebe, svoju kulturu i doprinos svetskom stvaralaštvu.

REKORD U PROVERAMA
NA ZOI u Sočiju postignut je još jedan rekord po broju provera na doping. Do početka takmičenja testirano je čak 1.420 sportista, a ukupno je u Sočiju obavljena 2.631 doping-proba. Pre četiri godine u Vankuveru "proveravano" je 1.069 takmičara.
Tomas Bah, predsednik MOK naglašava da su u Sočiju probe obavljane mnogo kvalitetnije nego ranije.

AN BEZ PREMCA
RUSKI klizač Viktor An sa tri zlatne i jednom bronzanom medaljom najuspešniji je učesnik Zimskih olimpijskih igara u Sočiju. An je zlatna odličja osvojio u brzom klizanju, na kratkim stazama, na 500, 1.000 i štafeti na 5.000, dok je bronzani je bio u trci na 1.500 metara. Po tri zlatne medalje osvojile su norveška nordijska skijašica Marit Bjergen i beloruska biatlonka Darija Domraževa.

Bjergenova je u Sočiju šesti put postala olimpijska šampionka, čime se pridružila bivšoj sovjetskoj takmičarki u brzom klizanju Lidiji Skoblikovoj i Ljubov Jegorovoj kao najuspešnija sportistkinja na zimskim Igrama svih vremena. Ona u karijeri ima deset olimpijskih odličja, a osim šest zlatnih, osvojila je još tri srebrne i jednu bronzanu.
Holanđanka Iren Vust osvojila je u Sočiju dve zlatne i tri bronzane u brzom klizanju, dok su po dve zlatne i jednu srebrnu osvojili francuski biatlonac Martin Furkad i holandski brzi klizač Sven Kramer.
Isti broj medalja ima i Južnokorejka Seung Hi Park, koja je dva puta bila zlatna i jednom bronzana.
Na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju dve ili više zlatnih medalja osvojilo je 23 sportista.

MEDALjE
1. Rusija 13 11 9 33
2. Norveška 11 5 10 26
3. Kanada 10 10 5 25
4. SAD 9 7 12 28
5. Holandija 8 7 9 24
6. Nemačka 8 6 5 19
7. Švajcarska 6 3 2 11
8. Belorusija 5 0 1 6
9. Austrija 4 8 5 17
10. Francuska 4 4 7 15

Izvor;Novosti