FIFA: Kosovo igra bez isticanja nacionalnih simbola


CIRIH - Svetska fudbalska federacija (FIFA) potvrdila je da je Odbor za hitna pitanja dozvolio kosovskoj selekciji da igra prijateljske utakmice, ali bez isticanja zastave i intoniranja himne.

Kako se navodi na sajtu FIFA, dogovor je postignut prošlog petka na sastanku u Cirihu, kojem su prisustvovali čelnici, Sep Blater, Tomislav Karadžić i Fadilj Vokri.

Prema dogovoru tri strane, članice FIFA mogu da igraju prijateljske utakmice sa kosovskim timovima, ali kosovske selekcije i ekipe ne mogu da ističu nacionalne simbole, dok im je dozvoljeno da na opremi nose natpis Kosovo, ali da uz to bude istaknuta i zvezdica.

Pored toga, kosovske klubovi i reprezentacije neće moći da igraju zvanične ili kvalifikacione utakmice, jer tamošnji savez nije član FIFA.

Uz to, kosovske reprezentacije ili klubovi do daljnjeg ne mogu da igraju utakmice protiv ekipa iz zemalja bivše Jugoslavije.

Sve dozvoljene utakmice mogu da se igraju na teritoriji Kosova, pod uslovom da prethodno tamošnji savez najmanje 21 dan unapred obavesti FIFA o tome, a Svetska kuća fudbala informisaće FSS.

U slučaju kršenja bilo koje odredbe ovog dogovora, on će prestati da bude validan.
"Odluka odbora za hitna pitanja FIFA predstavlja veliki podstrek za razvoj fudbala na Kosovu i još jednom potvrđuje da naš sport poseduje veliku moć u spajanju ljudi", rekao je predsednik FIFA Sep Blater povodom sporazuma.