Srebro za Amelu Terzić, Cerovac osvojio bronzu


BEOGRAD - Srpska atletičarka Amela Terzić osvojila je danas srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu u krosu na beogradskom Ušću, u konkurenciji mlađih seniorki.

Terzićeva je stazu dugačku 6.000 metara pretrčala u vremenu od 19 minuta i 46 sekundi.

Vicesampionka Evrope u krosu Тerzić izjavila je danas da je ponosna što joj je predsednik Srbije Tomislav Nikolić lično uručio srebrnu medalju na ceremoniji proglašenja pobednika.

"Ponosna sam zbog toga što je predsednik Nikolić došao da nam lično uruči medalju i čestita. Pobedila sam upravo zahvaljujući podršci publike, prijatelja i članova porodice. Tokom trke cula sam "Amela, Amela" i to mi je dalo krila", rekla je srpska atletičarka.

Ona je dodala da je tokom trke nekoliko puta imala krizu, ali da je uspela da je prevaziđe više mentalnom, nego fizičkom snagom.
"Imala sam krizu još u drugom krugu, ipak, ja sam takva, kada je teško cilj mi je da namučim protivnike i pokažem koliko mi je svaki trening bio težak i da zaslužujem učešće na EP. Startovala sam rezervisano, istina u prvoj grupi, ali pozadi. Videla sam kako jedna po jedna takmičark ispada iz trke. Čula sam kako publika viče moje ime i to mi je dalo snage da dođem do srebra", rekla je Terzićeva.

Britanska atletičarka Emilija Gorecka osvojila je danas zlatnu medalju na prvenstvu Evrope u krosu u konkurenciji juniorki.

Ona je stazu od 4.000 metara pretrčala za 13 minuta i šest sekundi.

Srebro je pripalo Poljakinji Sofiji Enaui u vremenu 13:16 minuta, dok je broznu osvojila Slovenka Maruša Mišmaš - 13:27.

Od srpskih atletičarki najbolji plasman ostvarila je Nađa Cerovat na 70. mestu, Jagoda Žecević je bila 76, a 85. Evedina Zornić.


Cerovac osvojio bronzu na EP u krosu

Srpski atletičar Nemanja Cerovac ostvario je najveće iznenađenje na Evropskom prvenstvu u krosu osvojivši bronzanu medalju posle pauze od tri godine.

Cerovac je stazu od 8.000 metara na beogradskom Ušću prešao za 24 minuta i osam sekundi.
"Poslednji put trčao sam pre tri godine, znao sam da sam spreman i uzdao sam se u finiš. Postepeno sam pojačavao tempo tokom trke. Vera čini čoveka mnogo jačim i to mi je donelo medalju", rekao je Cerovac.

Prvi kroz cilj prošao je Belgijanac Jan Peter Hanes (24:02), dok je srebro pripalo bugarskom takmičaru Mitku Cenovu (24:07).

"Nametnut je bio jak ritam i imao sam problema da izađem iz grupe. Čekao sam povoljan trenutak da se izdvojim sa strane i da se pozicioniram za napad", opisao je Cerovac tok trke u kojoj je osvojio drugu medalju u karijeru posle srebra na EP u konkurenciji juniora.

On je naglasio da mu je najveća podrška za pripremu trke bila njegova porodica i trener Miloš Mitrić.
"U finišu sam jurio protivnike 700 metara, bio sam deveti i tako sam ušao u zadnji krug, nisam mogao da ubrzam. Finiširao sam kako sam mogao, čak sam na kraju kočio", rekao Cerovac.

Francuska atletičarka Sofi Duart osvojila je danas zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u krosu u konkurenciji seniorki.
Ona je 8.000 metara pretrčala za 26 minuta i 34 sekundi, ispred Džeme Stil iz Velike Britanije (26:39) i Dulče Feliks iz Portuglije (26:41).

Najbolji plasman od srpskih takmičarki ostvarila je Sonja Stolić, koja je u vremenu 28:20 minuta zauzela 40. mesto.
"Borila sam se do kraja, imala veliku želju, ali nisam mogla da je ispunim, jer je staza bila previše mekana i to je bio problem koji nisam mogla da rešima", rekla je Stolićeva posle trke.

Evropsko prvenstvo u krosu završeno je danas u Beogradu trkom seniora na kojoj je trijumfovao Španac Alemajehu Bezabeh.

On je stazu od 10 kilometara pretrčao u vremenu 29 minuta i 11 sekundi.

Drugi kroz cilj prošao je Turčin Plat Kemboj (29:32), a treći Britanac Endi Vernon (29:35).

Od srpskih takmičara najbolji plasman ostvario je Darko Živanović, koji je trku završio na 62. mestu u vremenu 31:39 minuta.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i predsednik Evropske atletske asocijacije Hansjorg Virc svečano su danas na beogradskom Ušću otvorili Evropsko prvenstvo u krosu.

Beograd je danas domaćin najvećeg atletskog takmičenja ikada organizovanog na našim prostorima. Verujem da smo pokazali da je Srbija ozbiljan partner u organizaciji sportskih manifestacija najvišeg ranga i da ćemo u budućnosti mnogo češće biti u prilici da pokažemo naše gostoprimstvo najboljim sportistima Evrope i sveta", rekao je Udovičić.

Ministar omladine i sporta istakao je da Vlada Srbije prepoznaje značaj koji sport ima kako za zdravlje nacije, tako i za promociju Srbije u svetu, te da će nastaviti da pomaže kako talentovane mlade sportiste, tako i popularizaciju i razvoj amaterskog i rekreativnog sporta.

"Možemo biti zadovoljni što naša zemlja nakon dominacije u kolektivnim sportovima sigurnim koracima postaje i zemlja individualnih sportista - atletičari velikom brzinom postaju šampioni, uzor nacije i podstrek deci i mladima na naprave prve sportske korake. Želim i da današnjim Evropskim prvenstvom u krosu svima pokažemo da je bavljenje sportom, uz obrazovanje, najveća investicija u zdrav i uspešan život", poručio je Udovičić.

Evropsko prvenstvo u krosu jedno je od najznačajnijih atletskih takmičenja koje se organizuje u Beogradu od 1969. godine.
Na prvenstvu učestvuje 570 atletičara iz 37 evropskih zemalja koji se takmiče u šest kategorija - juniorke i juniori, mlađe
seniorke i mlađi seniori, seniorke i seniori.

Predsednik republike Srbije Tomislav Nikolić uručiće zlatnu medalju pobednici trke u kategoriji mlađih seniorki do 23 godine.

Udovičić čestitao Ameli Terzić

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić čestitao je danas Ameli Terzić osvajanje srebrne medalje na Evropskom prvenstvu u krosu u konkurenciji mlađih seniorki.
"Velika mi je čast što je srpska atletičarka osvojila srebrnu medalju u Beogradu i to u konkurenciji mlađih seniorki u trci na šest kilometara. Ovo je veliki uspeh za tebe kao mladu sportistkinju koja se prvi put takmiči u konkurenciji mlađih seniorki do 23 godine, ali i ogroman uspeh za Srbiju, koja prvi put u svojoj istoriji beleži ovakav uspeh na Evropskom prvenstvu u ovoj kategoriji takmičarki", navodi se u čestiki ministra Udovičića.

"Hvala ti što na najlepši mogući način slaviš srpski sport i doprinosiš da naša atletika bude cenjena u Evropi. Želim ti još mnogo medalja u budućnosti", poručio je Udovičić.

Izvor: Tanjug