EP u krosu najbolja promocija Beograda i Srbije


BEOGRAD - Prvenstvo Evrope u krosu, koje će u nedelju na beogradskom Ušću okupiti rekordni broj od 570 atletičara iz 37 zemalja, doprineće promociji ne samo atletike, već i Beograda i Srbije, ocenio je danas predsednik Privremenog veća Beograda Siniša Mali.

"Evropsko prvenstvo u krosu je najznačajniji sportski događaj koji je Beograd organizovao od 1969. godine. Ova godina je jedan od najuspešnijih u istoriji srpske atletike i ponosni smo na osvajače bronze na Mundijalu u Moskvi Ivanu Španiović i Emira Bekrića, ali i na Asmira Kolašinaca i Amelu Terzić", rekao je Mali na konferenciji za novinare u Skupštini Beograda.

Predsednik Pirvremenog veća Beogarda je naglasio da je predstojeći šampionat Evrope u krosu "kruna uspešne godine srpske atletike".
"Evropski kros je prilika da se Srbija pozicionira na mesto koje joj pripada, u sam vrh evropske atletike", poručio je Mali i dodao da želi da gosti odu iz Beograda sa uspomenama vrednim sećanja.

Predsednik Evropske atletske asocijacije Hansjorg Virc čestitao je srpskim atletičarima na istorijskom uspehu u Moskvi, a domaćinima krosa na odličnim uslovima za održavanje predstojećeg takmičenja.

"Srbija i Beograd su omogućili odlične uslove za održavanje Evropskog prvenstva", rekao je Virc.
Predsednik Atletskog saveza Srbije Veselin Jevrosimović posebno se zahvalio na podršci i pomoći u razvoju srpske atletike predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću i prvom potpredsedniku Vlade Aleksandru Vučiću.
"Nadam se da će nasa reprezentacija koja broji 23 člana sutra uspešno završiti zlatnu godinu srpske atletika", rekao je Jevrosimović.

Generalni sekretar AS S Skobodan Branković poručio je da se nada da će svi gosti koji sutra budu u Parku prijateljstva na Ušću "naći novog prijatelja".

Reprezentativka Srbije u konkurenciji mlađih seniorki Amela Terzić istakla je da će s ponosom trčati za Srbiju i da će na stazi na 6.000 metara dati sve od sebe da ostvari što bolji plasman.
"Osećam se kepo i ponosna sam što ću nositi dres Srbije. Biće teško, jer prvi put trčim na 6.000 metara, ali trudiću se da ostvarim što bolji plasman", rekla je Terzićeva koja je prošle godine na EP u krosu u Budimpešti osvojila zlato u konkurenciji juniorki.

Prvenstvo Evrope u krosu održaće se u nedelju u šest kategorija, a prva je na programu trka juniorki.
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić prisustvovaće šampionatu Evrope, a oko 12 časova uručiće zlatnu medalju pobednici u konkurenciji mlađih seniorki.


Tanjug