Raskinuti veze politike, klubova i navijača

BEOGRAD - Kako huligane proterati sa sportskih terena: silom, proširenjem kruga odgovornih za ispade, raskidanjem veze politike, klubova i navijača, odnosno boljim zakonskim rešenjima. Nakon novih ispada na stadionima ova tema je ponovo izbila u žižu javnosti.

Premijer Srbije Ivica Dačić smatra da mora da se uvede red na sportskim priredama, ali da je to moguće samo silom.
"Red se mora uvesti, a to je moguće jedino silom i zato i postoje ministarstva sile", rekao je Dačić odgovarajući na pitanja novinara posle međunarodne konferencije o medijima u Hotelu Metropol.
"Kao da su sada svi iznenađeni neredima na sportskim priredbama, a decenijama unazad su se svi udvarali tim navijačkim grupama. Pa i moja partija je vodila politiku udvaranja nacionalizmu i šovinizmu, jer je to popularno i moderno kada vam trebaju glasovi. Niko neće da mu se zviždi na stadionu i da mu se spominje ime, ali svemu postoji kraj i niko nije jači od države", rekao je Dačić.

Premijer je dodao da Srbija ima zakone, ali da je pitanje šta su oni doneli i u čemu je problem - procesuiranju, dužini trajanja procesa, tome da li je kazna stimulativna i šta se dešava sa povratnicima, onima kojima je zabranjeno prisustvo na sportskim manifestacijama...
"Niko ne može biti jači od države, a za to je potrebna široka saglasnost u društvu i ne kažem da taj problem sada ne može da se reši. Imam osećaj da se ova vlada suočava sa svim problemima koji postoje i sa njihovim rešavanjem. Srbija nije divlji zapad i ne može da bude", rekao je Dacicć.

Na pitanje zasto to nije urađeno ranije, premijer je podsetio da su nagradu za razvoj demokratije 2000. godine dobili navijači Crvene zvezde (Delije), kao i da su navijači bili "nosioci demokratskih promena".

Precizirajući da ne govori o navijačima, već o huliganima, Dačić je istakao da država mora da sarađuje sa navijačima i upravama klubova, a da huligani koji se bave nasiljem moraju da budu proterani sa sportskih manifestacija.

Dačić je, posle pokazne vežbe vatrogasno-spasilačkih jedinica na Adi Ciganliji, izjavio da na derbiju Zrvene zvezde i Partizana nisu bili angažovani vatrogasci Sektora MUP za vanredne situacije, već dobrovoljci.
"Vatrogasci koji su bili angažovani na derbiju nisu bili pripadnici MUP-a, već dobrovoljci, a da jesu, pretpostavljam da bi bolje obavili posao", rekao je Dačić.

On je rekao i da je pitanje za organizatora zašto su bili angažovani vatrogasci dobrovoljci, a ne pripadnici Sektora MUP za vanredne sistuacije.

MUP ima konkretne predloge za rešavanje problema huligana

Zamenik načelnika za praćenje i sprečavanje nasilja na sportskim priredbama Uprave policije Srbije Vladimir Stojanov najavio je da će MUP učestvovati na sutrašnjoj sednici Biroa za koordinaciju službi bezbednosti sa sveobuhvatnom analizom nasilja na sportskim primedbama za protekli period i konkretnim sugestijama na koji način može da se prevaziđe trenutna situacija.
"Zakon o sprečavanju nasilja na sportskim priredbama je u principu dobar, ali analiza je pokazala da postoji više faktora koji utiču na nasilje, jedan od njih je infrastruktura, zatim neusklađenost pravnih propisa i njihova nepotpuna primena", izjavio je Stojanov Tanjugu.

Ilustrujući razmere problema, Stojanov je rekao da je policija u ovoj godini evidentirala 80 slučajeva težeg narušavanja javnog reda i mira čiji su akteri bili navijači, u kojima je povređeno 140 osoba, od kojih su 30 policajci.

MUP, kako je dodao, ima izvestan broj povratnih informacija od pravosuđa kada je reč o tim predmetima, ali će tek će implmentacijom Nacionalne strategije za sprečavanje nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim primedbama to ministarstvo imati jedinstvenu evidenciju vođenja krivičnih i prekršajnih postupaka.
"MUP daje sve napore da se problem nasilja reši, ali nismo mi jedini društveni subjekat koji može da samostalmno reši problem nasilja na sportskim primedbama. Strategija predviđa da se napravi društveni konsenzus kako bi svi preduzeli ono što mogu, uključujući medije, jer problem se ne može bez toga smanjiti na najnižu moguću meru", zaključio je Stojanov.

Da li su ovde navijači jači od države i njene sile?

Državni sekretar Ministarstva pravde Danilo Nikolić ocenio je danas da je u obračunu sa nasiljem na sportskim manifestacijama zatajilo čitavo društvo i da se danas suočavamo sa pitanjem da li su huligani jači od državnog aparata sile.

Nikolić je Tanjugu izjavio da je kao građanin zapanjen i ogorčen količinom surovosti, osiljenosti i bahatosti na subotnjoj fudbalskoj utakmici "Zvezde" i "Partizana", ali i zbog nekih drugih izgreda, upozorivši da država hitno mora da reaguje.
"Zatajili smo verovatno svi. Pre svega, odgovornost je na klubovima, i mislim da uprave, ovako kako se ponašaju, koketiraju sa navijačkim grupama. Kao običan čovek, više ne znam ko upravlja klubovima, da li su to ljudi u upravnim odborima ili su to neki nevidljivi i moćniji pojedinci iz zone van zakona i van regulatornih tela", rekao je Nikolić

Brza privatizacija klubova - jedno od rešenja

Kriminolog Dobrivoje Radovanović smatra da trajno rešenje problema nasilja u sportu mora podrazumevati raskidanje veze politike, klubova i navijača, jer, kako je upozorio, kada država koristi neformalne grupe kakve su navijači onda ta država snosi i posledice.
"Zato političari i sede u upravnim odborima sportskih klubova, da bi mogli da kažu navijačima šta da rade. Moramo prekinuti vezu politike, klubova i navijača. Samo zakonsko rešenje, kažnjavali vi koliko god hoćete, ne može biti dovoljno", izjavio je Radovanović Tanjugu.

On je podsetio da su, između ostalog, navijači za vreme vladavine Slobodana Miloševića korišćeni za razbijanje građanskih protesta, da su odigrali ulogu u petooktobarskim promenama, da su učestvovali u paljenju ambasada u Beogradu.

Radovanović je istakao da od sutrašnje sednice Biroa za koordinaciju službi bezbednosti očekuje da se konačno pokaže odlučnost za rešavanje tog problema i da se neće čekati neke tragični događaji da država napokon reaguje.
"To telo treba da, sa malim prilagođavanjima našoj kulturi, kopira rešenja primenjena u inostranstvu. Važno je ne samo doneti zakonsko rešenje, već i obezbediti efikasnost njegovog sprovođenja i izbeći da se bilo ko provuče nekažnjeno", kazao je Radovanović.

Prema njegovim rečima, ni to neće biti dovoljno ukoliko se ne reši status klubova, jer su upravo političari u njihovim upravnim odborima ti koji pojedincima garantuju zaštitu od krivičnog gonjenja.
"Jedno od rešenja je brza privatizacija klubova, jer vlasnici klubova neće imati interes da im grupe huligana prave predstave sa bakljadama i batinjanjem ili diluju drogu", kazao je Radovanović.

Sledeće rešenje koje treba primeniti, kako smatra, jeste preventivni rad sa mladima u završnim razredima osnovnih škola i svim razredima srednjih škola, jer deci treba da se govori šta znače huliganske grupe i čemu one vode.
"Bekstvo dece u te grupe je prirodna reakcija na probleme koje imaju u društvo, porodici i školi i te probleme moramo rešavati ako hoćemo temeljno rešenje huliganstva", rekao je Radovanović.

Najzad, kako je istakao, treba kažnjavati klubove, jer oni su kreatori, inspiratori i ti koji obezbeđuju ratni matrijal na utakmicama, oni su sami počeli da organizuju navijačke grupe, oni uh uvlače u svoje uprave i pitaju ih za mišljenje.

Proširiti krug odgovornih za ispade

Vršilac dužnosti predsednika Prekršajnog suda u Beogradu Milan Marinović smatra da je došlo vreme da se Zakon o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama iz 2009. menja u skladu sa novonastalim problemima, a da se krug odgovornih za ispade navijača proširi.

"Kroz izmene tog zakona ili kroz neke druge propise treba da se regulišu organizacija, postupanje, ovlašćenja i odgovornost službe obezbeđenja (redara) na stadionu i da se precizno definišu obaveze i odgovornosti kako organizatora utakmice, tako i gostujućih klubova, kada se radi o njihovim navijačima", rekao je Marinović Tanjugu.

On smatra da bi trebalo uvesti odgovornost vođe navijačke grupe, jer po važećem zakonu za incidente odgovara samo lice koje napravi određeni ispad bilo za vreme pre ili posle utakmice.

Takođe treba bolje rešiti pitanje mera zabrane prisustva utakmicama, kao i pojačati aktivnosti svih, od Fudbalskog saveza Srbije, klubova, njihove zajednice, do Ministarstva omladine i sporta, Ministarstva pravde i MUP-a, smatra Marinović.

Marinović, koji je učestvovao u donošenju Nacionalne strategije za sprečavanje nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama i Akcionog plana za njeno sprovođenje u periodu 2013. do 2018. godine, zalaže se za veći angažman medija, kako sportskih tako i drugih, koji će da "žigošu svaku huligansku pojavu na stadionu i da pozitivno izveštavaju kada se ta pojava sankcioniše".

On je podsetio da je pre nekoliko godina uvedena praksa da na stadionima tokom utakmica dežuraju tužilac i sudija za prekršaje, koji naravno ne sudi na samom stadionu, već sa tužiocem i policijom usaglašava aktivnosti.
"Kada neko lice napravi nedelo a nije odmah jasno da li se radi o krivičnom delu (za koje je nadležan tužilac) sastaje se štab i vrši trijažu takvog ponašanja. Za krivično delo angažuje se tužilac, a prekršaj se prosleđuje dežurnim prekršajnim sudijama", objasnio je Marinović.

Od prirode manifestacije i stepena rizika zavisi i broj dežurnih sudija koje će biti angažovani, objasnio je Marinović, ukazujući, međutim, da nema pravila kada su u pitanju incidenti na tribinama.
"Može da se desi da neka utakmica bude proglašena utakmicom visokog rizika, a da to bude veoma visoki rizik, kao što je bila fudbalska utakmica između Srbije i Hrvatske, a da se sve završi mirno, bez eskalacije nasilja", naveo je Marinović.


Huligane treba odvojiti od pravih navijača, ali zakonom
Šef Odseka za unutrašnju politiku i bezbednost u kabinetu premijera Milivoj Mirkov smatra da huligane treba jasno odvojiti od pravih, lojalnih navijača, da bi rad sa njima ubuduće mogli da preuzmu državni organi.

Kad se kroz zakon jasno definiše šta je navijačka grupa, kako se finansira i kako sarađuje sa klubom, više se neće dešavati da "imamo "profesionalne navijačke grupe", koje žele da pod plaštom navijača ostvare neke druge interese, neke prihode, beneficije", rekao je on u Jutarnjem programu RTS-a.

Podsećajući da je u Srbiji 2003. donet zakon o sprečavanju nasilja na sportskim priredbama, koji je sličan kao u zemljama u okruženju, on je ocenio da je "očigledno da taj zakon nije imao ispunjene sve druge uslove koji bi organizatoru omogućili da ga primeni".
"Imamo veoma, veoma čudnu situaciju da je organizator (sportske priredbe) sada taj koji preduzima sve što je nekada bilo u nadležnosti države", iako niko od njih za to nije osposobljen, istakao je Mirkov.

On je dodao da "sama činjenica da je protiv organizatora podneto oko 900 prijava jasno pokazuje da nisu na nivou koji se od njih očekuje" i da im treba stvoriti bolje uslove.
"Crna hronika" je puna događaja za koje se vezuju određeni ljudi koji se predstavljaju kao vođe ili članovi navijačkih grupa", rekao je Mirkov i ocenio da je to "jasan pokazatelj da država mora da krene u odlučniju borbu protiv njih".

Odbor Skupštine Srbije za odbranu i unutrašnje poslove upozorio je juče da je huliganstvo van kontrole državnih organa i zatražio od MUP-a da dostavi informaciju o navijačkim grupama i nasilju koje se dešavalo u poslednje vreme, o čemu će raspravljati do kraja meseca.

Tanjug