Troickom kazna smanjena na 12 meseci


LOZANA - Sud za sportsku arbitražu (CAS) u Lozani smanjio je danas srpskom teniseru Viktoru Troickom suspenziju sa 18 na 12 meseci.

Troicki neće moći da igra za reprezentaciju Srbije u finalu Dejvis kupa protiv Česke, koje je na programu od 15. do 17. novembra u Beogradskoj areni.

Međunarodna teniska federacija (ITF) kaznila je Troickog 25. maja zbog kršenja antidoping pravila, jer na turniru u Monte Karlu nije dao traženi uzorak krvi.

Srpski teniser je na početku kažnjen sa 18 meseci, ali je CAS danas ublažio kaznu.

Troicki: Moj san je gotov, ne znam šta da radim

Srpski teniser Viktor Troicki saopštio je da je odluka Suda za sportsku arbitražu da mu smanji suspenziju sa 18 na 12 meseci uništila njegov san da postane vrhunski igrač.
"Nadao sam se da je najteži period u karijeri i životu iza mene i zaista sam verovao sudijama koje sam sreo u Lozani. Imao sam osećaj da oni zaista traže istinu i da su do nje i došli tokom saslušanja. Ova odluka stavlja tačku na moj san da budem vrhunski igrač, da igram u finalima i takmičim se protiv najboljih. Ceo život sam radio za taj cilj, a sada mi je to oduzeo lekar koga i ne poznajem", navodi se u saopštenju Troickog.

Srpski teniser zahvalio se svima koji su mu pružili podršku, porodici, kolegama iz Dejvis kup reprezentacije i medijima.
"Što se tiče suda, mogu samo da kažem da su i oni ljudi, a verovatno nisu imali hrabrosti da se suprotstave ITF-u. Verujem da im nije pravo zbog ovakve odluke, ali oni će se sutra vratiti na svoj posao, uključujući i doktorku Gorodilovu, a ja neću imati tu šansu. Ne znam šta ću da radim sada. Nadam se da ću uspeti da se vratim", zaključio je Troicki.

TSS: Ponižavajuća i razočaravajuća vest

Teniski savez Srbije (TSS) osudio je odluku Arbitražne komisije Međunarodne teniske federacije (ITF) kojom je suspenzija Viktoru Troickom od 18 meseci preinačena na kaznu zabrane igranja od 12 meseci.
"To je ponižavajuća i razočaravajuća vest, praktično zabrana igranja sve do jula 2014 godine. TSS je duboko razočaran ovakvom odlukom, Viktoru Troickom je naneta velika nepravda", stoji u saopštenju TSS i ističe da, obzirom da našem teniseru nije dokazana krivica, odnosno da nije ustanovljeno da je uzimao bilo kakva doping sredstva koja se nalaze na listi zabranjenih medikamenata, bila su očekivanja da Arbitražna komisija donese jedinu moguću odluku - oslobađajuću presudu.

"Ovakva odluka Arbitražne komisije nedvosmisleno pokazuje da je ovaj slučaj presedan, jer da je dokazana krivica našeg igrača ne bi bilo elemenata da mu se kazna smanjuje, a kako su mu članovi komisije kaznu smanjili, očigledno je da je bilo puno toga što je ukazivalo da nije trebalo da bude kažnjen", navodi se u saopštenju nacionalnog saveza.

Naglašava se da već sama odluka o ublažavanju kazne nedvosmisleno upućuje na zaključak da Troicki nije kriv, "jer da jeste, kazna bi ostala ista, ili bi čak bila i uvećana".
"Takođe, treba se podsetiti i na ranije odluke ove iste komisije, koja je teniserima kojima je dokazano da su koristili nedozvoljena sredstva, na Arbitraži drastično znala da smanji kaznu, što nije slučaj sada kod tenisera kod kojeg nije dokazano da je koristio zabranjena sredstva.
Očigledno da ne važe za sve isti aršini", konstatovao je TSS.

"Ipak, postavlja se opravdano pitanje da li je Srbija, koja je u poslednjih desetak godina na veoma važnoj poziciji u svetskom tenisu i koja je imala dve teniserke na poziciji broj jedan, Novaka Đokovića koji je dve godine bio najbolji igrač sveta, Zimonjića koji je bio prvi u dublu, do Dejvis kup reprezentacije koja se 2010. godine upisala kao šampion, a ove godine igra finale, zaslužila da se ITF tako odnosi prema njenim istaknutim članovima", saopštio je TSS i izrazio žaljenje zbog ovakve odluke, navodeći da u potpunosti stoji iza svog reprezentativca.

"Ukoliko je ova drastična kazna izrečena iz preventivnih razloga kako bi bila primer za ostale, sigurno je jedno - da je izabran pogrešan čovek i sportista", poručio je TSS.

Tanjug 05.11.2013