Nebriga o spomeniku kulture


Niška Tvrđava, simbol grada više od 300 godina, propada jer nema upravnika. Gradske vlasti predlažu da to bude Turistička organizacija.

Simbol grada Niša, Tvrđava, podignuta u 18. veku na ostacima antičkog i srednjevekovnog utvrđenja, trebalo bi uskoro da dobije titulara. To znači da će za sve aktivnosti u vezi sa ovim spomenikom kulture, počev od njegovog održavanja, biti odgovorna jedna institucija. Predlog nedavno formiranog gradskog Saveta za revitalizaciju Tvrđave je da to bude Turistička organizacija grada Niša.


Unutar zidina Tvrđave nalaze se kafići, od kojih neki i preko antičkih termi i javni toalet koji već godinama ne radi. A sa spoljašnje strane, od glavne autobuske stanice, zelene i cvetne pijace, zidine se i ne vide.

Direktor Turističke organizacije Niš Uroš Parlić kaže da, i pored toga što je na izuzetnoj lokaciji i sa ogromnim istorjiskim potencijalom, Tvrđava nema mesto kakvo zaslužuje.

"Tvrđava je sada u stanju kojim se ne bi mogli da ponosimo, i koje izaziva kod nekih turista izaziva čuđenje, kod nekih podsmeh", kaže Parlić.

Niški savet za revitalizaciju Tvrđave predložio je da grad preuzme od republike nadležnost nad tim spomenikom, i da se o Tvrđavi ubuduće stara gradska turistička organizacija.

"Na ovaj način ćemo imati jednog mentora, jednu firmu, instituciju, gradsku turističku organizaciju, koja će se baviti njenim upravljanjem i planiranjem svih aktivnosti", kaže predsednik Saveta za revitalizaciju Tvrđave Predrag Savić.

Pod zaštitom države je ukupno devedeset hektara Tvrđave i njene okoline. Postoji i ideja o tome da se taj kompleks nađe i na listi zaštićenih dobara UNESKO-a.

" Treba videti gde je Tvrđava u svemu tome, i da li ispunjava bar jedan od desetak parametara koje je neophodno ispuniti da bi se nepokretno kulturno dobro dovelo na listu svetske baštine", kaže Elena Vasić Petrović, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu.

Tvrđava bi trebalo da dobije titulara već za nekoliko meseci, što će omogućiti da se kulturno istorijsko nasleđe očuva, ali i da se postojeći potencijali što bolje iskoriste.

Izvor; RTS - Portal