Srpske slave i običaji

Kada idete nekome na slavu, običaj je da nosite poklon: za domaćicu cveće, a za domaćina piće. Naravno, možete pokloniti i nešto drugo, ali sa cvećem i pićem sigurno nećete pogrešiti. Jedino što treba da izbegavate jesu lični pokloni, poput garderobe, parfema, knjiga, jer darujete nešto što će koristiti porodica, a ne pojedinac

[Samo registrovani clanovi mogu videti ovaj sadrzaj. ]

Iako vekovima pravoslavni vernici obeležavaju slavu, još uvek postoje dileme u vezi sa običajima i šta pokloniti domaćinu.

Porodična slava


Porodična slava je proslava onog hrišćanskog svetitelja na čiji su dan naši preci primili hrišćanstvo i koga su izabrali za svog zaštitnika i zastupnika pred Bogom. Slava se prenosi sa oca na sina i gotovo se nikad ne menja. Ukoliko neka porodica izumre, oni koji naslede njihovu imovinu, u većini slučajeva smatraju svojom dužnošću da, pored svoje slave, prime i njihovu. Žena, ako ostane udovica, zadržava slavu svog muža. Slavu, prema mišljenju Srpske pravoslavne crkve, treba slaviti uvek, ma u kakvim se prilikama čovek nalazio: u sreći i nesreći, u radosti i u žalosti. Treba samo razlikovati bitno od nebitnog – odvojiti proslavljanje svetitelja od gozbe, a slavu od veselja.


Seoska ili gradska slava


To je proslava svetitelja koga je za svoga zaštitnika izabralo neko selo ili grad. Toga dana litija ide kroz polja ili glavne gradske ulice i prinose se Bogu i svetitelju molitve za dobro i sreću tog mesta i svih njegovih žitelja. Zaštitnik srpske škole je prosvetitelj i prvi arhiepiskop, sveti Sava. Proslavlja se kao školska slava svih srpskih škola. I pojedina srpska društva, poslovna udruženja i esnafi treba da imaju svoju slavu, svog zaštitnika. Poznato je da je u doba Nemanjića sveti apostol Stefan bio zaštitnik srpske države. Zato svi srpski vladari uz svoje ime nose i ime Stefan. Od svetaca, u narodu se najviše slave Sveti Nikola, Sveti Jovan, Sveti Đorđe (Đurđevdan i Đurđic), Sveti Arhanđeo (Aranđelovdan), Sveti Luka i Sveti Vrači.


Šta se poklanja


Kada idete nekome na slavu, običaj je da nosite poklon: za domaćicu cveće, a za domaćina piće. Naravno, možete pokloniti i nešto drugo, ali sa cvećem i pićem sigurno nećete pogrešiti. Jedino što treba da izbegavate jesu lični pokloni, poput garderobe, parfema, knjiga, jer darujete nešto što će koristiti porodica, a ne pojedinac.Ovo je kalendar najpoznatijih srpskih slava:


Januar

9. Sveti Stefan
14. Sveti Vasilije
20. Sveti Jovan Krstitelj
27. Sveti Sava
29. Sveti apostol Petar (Časne verige)Februar

12. Sveta Tri jerarha
14. Sveti TrifunMart

22. Svetih 40 mučenika (Mladenci)April

7. BlagovestiMaj

6. Sveti Georgije (Đurđevdan)
8. Sveti evanđelist Marko
12. Sveti Vasilije Ostroški


Jun

28. Sveti knez Lazar (Vidovdan)Jul


7. Rođenje Svetog Jovana Krstitelja (Ivandan)

12. Sveti apostoli Petar i Pavle (Petrovdan)

30. Sveta velikomučenica Marina (Ognjena Marija)Avgust

2. Sveti prorok Ilija
4. Sveta Marija Magdalina (Blaga Marija)
8. Sveta mučenica Paraskeva (Trnova Petka)
19. Preobraženje Gospodnje
28. Uspenje presvete Bogorodice (Velika Gospojina)Septembar

21. Rođenje presvete Bogorodice (Mala Gospojina)
27. KrstovdanOktobar

12. Sveti Kirijak (Miholjdan)
14. Pokrov presvete Bogorodice
19. Sveti apostol Toma
27. Prepodobna Paraskeva (Sveta Petka)
31. Sveti evanđelist LukaNovembar

8. Sveti Dimitrije (Mitrovdan)
16. Sveti Georgije (Đurđic)
21. Sveti arhanđel Mihailo (Aranđelovdan)
24. Sveti Stefan Dečanski (Sv. Mrata)Decembar

4. Vavedenje presvete Bogorodice
17. Sveta Varvara
19. Sveti Nikola


Lazareva subota i Cveti (subota i nedelja sedam dana pred Vaskrs)

stil.