Srbija razocarala, Hrvatska lako protiv Crne Gore


ARHUS - Rukometaši Srbije izgubili su večeras u Arhusu od selekcije Rusije sa 27:25 (14:14), u utakmici drugog kola C grupe prvenstva Evrope u Danskoj.

Srbija je u prvom kolu pobedila Poljsku (20:19), dok je Rusija izgubila od Francuske (35:28).

Meč je odigran pred oko 2.000 gledalaca, a sudili su Sabroso i Raluj iz Španije.

Srbija: Vujin 6 (4), Nikčević 4, Manojlović, Toskić 1, Stanić (pet odbrana), M. Ilić 2, Radivojevixh, Milić (šest odbrana), Prodanović 3, Stojković, N. Ilić 1, Rnić, Mitrović, Zelenović 2, D. Nenadić 1, P. Nenadić 5.

Rusija: Bogdanov (18 odbrana), Levšin, Polakov, Puškin, Šiškarev 1, Kovalev 4, Jevdokimov 5, Skopincev 4, Atman 4, Gorbok 4, Kudinov, Šelmenko 4, Igropulo 1, Afitulin, Aslanjin, Žitnjikov.

Izabranici selektora Vladana Matića razočarali su slabom igrom, neorganizovanom i u napadu i u odbrani, pa su propustili priliku da novim bodovima obezbede plasman u drugu fazu takmičenja.

Slično kao na startnom meču protiv Poljske srpski rukometaši odigrali su večeras i protiv Rusa, s tim što su ovoga puta teren napustili pognutih glava.

Krenuli su dobro, poveli sa 5:3 i 8:4, a potom je usledio pad u igri, što su Rusi iskoristili i preokrenuli na 9:8. Ipak, na odmor se otišlo nerešenim rezultatom, a onda je usledio potpuni i neshvatljiv pad koncentracije srpskog tima, od kojeg se nije oporavio do kraja meča.

Loša realizacija i propusti u odbrani doprineli su da Rusija za tili čas stekne plus četiri, Srbija ostane bez gola punih osam i po minuta i kola su neumitno krenula nizbrdo.

Golman Vadim Bogdanov bio je nepremostiva prepreka za srpske rukometaše, Jevdokimov, Atman, Šelmenko i ostali rešetali su Stanićevu mrežu, pa je epilog mogao da se nasluti pet minuta pre kraja utakmice.

Selektor Matić je nastojao da izmenama i savetima razdrma letargičnu ekipu, međutim, od toga nije bilo ništa. Očajnim napadom i nesigurnom odbranom malo šta je moglo da se uradi, a samo tračak nade doneli su Zelenović za minus jedan (24:23) i Vujin za izjednačenje iz sedmerca.

Znatno konkretniji Rusi brzo su uzvratili koristeći neshvatljive greške protivnika, Atman i Kovaljev doneli su u finišu nedostižna tri gola prednosti (27:24), a Nikčević je pred kraj samo ublažio potpuno zaslužen poraz srpske reprezentacije.

U poslednjem kolu C grupe Srbija u petak od 20.15 sati igra protiv Francuske.

Crnogorci su samo u prvom poluvremenu bili ravnopravni protiv favorizovanih Hrvata, koji su u nastavku snažnim tempom srušili njihov otpor i zabeležili ubedljivu pobedu.

Rezultati:

C grupa (Arhus): Rusija - Srbija 27:25 (14.14)
Od 20.15 sati igraju Poljska i Francuska.

D grupa (Kopenhagen): Crna Gora - Hrvatska 22:27 (12:13)
Od 20.15 sati igraju Belorusija i Švedska.

Matić: Greške su nas skupo koštale

Rukometaši Srbije nisu krili razočaranje posle poraza od Rusije, a selektor Vladan Matić ocenio je da su gubitku očekivanih bodova najviše doprinele mnogobrojne greške, i njegove i njegovih izabranika.
"Promašili smo mnogo zicera, bili nervozni i napravili dve pogrešne izmene, a četiri minuta sa igračem manje zbog toga bilo je previše. Nastao je haos, ušao nam je sedmi igrač i to je to. Ja sam pogrešio sa izmenama, nisam stigao da reagujem", izjavio je Matić, a prenosi sajt Rukometnog saveza Srbije.

"Prvu grešku nisam ni video da li je bila, a kod druge, Petar Nenadić je želeo da uđe pre vremena, imao veliku želju da postigne gol. Desilo se...", dodao Matić.

On je istakao da su Zelenović i Draško Nenadić "dali neku novu energiju", a da je jedna odbrana nedostajala za rezultatski priključak.
"Primili smo gol sa igračem manje i tada je trebalo da uhvatimo priključak. Dugo sam čekao da proradi prva bekovska postava, ali nije išlo, to je moja greška i preuzimam je na sebe. Nadam se da ćemo imati energije i snage da pokažemo više u narednom meču", kazao je Matić.

Nezadovoljstvo odigranim i doživljenim u „Enerdži Areni“ u Arhusu ocrtavalo se na licima srpskih reprezentativaca, Draško Nenadić je ocenio da pokušaj vraćanja u meč nije bio dovoljan, a Rastko Stojković je priznao da su Rusi zasluženo slavili.
"Bili su bolji, pobedili su. Ako ima neko bolji od nas, neka izađe na teren. Danas nismo mogli bolje i to je to, imaš 60 minuta da odigraš, mi to nismo uradili. Nadam se da ćemo odigrati kvalitetnije, jer ako budemo ovako igrali protiv Francuza mi nemamo šta da tražimo", smatra Stojković.

Petar Nenadić je naveo da su on i saigrači sami krivi za poraz od Rusa.
"Dosta smo grešili i u odbrani i u napadu. Opet smo promašili brojne zicere, što sa šest, što sa devet metara i to je odlučilo pobednika. Nismo odigrali na nivou koji znamo i Rusija je zasluženo pobedila", objasnio je on.

"Predstoji meč sa Francuskom, verovatno ćemo pre znati da li smo prošli u drugi krug ili ne. Moramo da imamo snage za preokret, da dobro analiziramo gde smo grešili i probamo da iznenadimo trikolore", zaključio je Nenadić.

Tanjug, 15.01.2014