Rukometaši Srbije pobedom startovali na prvenstvu Evrope


ARHUS - Rukometaši Srbije uspešno su startovali na prvenstvu Evrope u Danskoj pošto su večeras u Arhusu, u prvom kolu C grupe, savladali selekciju Poljske sa 20:19 (13:9).

Izabranici selektora Vladana Matića osvojili su izuzetno značajne bodove, možda i ključne u nastavku borbe za visok plasman na šampionatu.

Pred oko 2.000 gledalaca, sudili su Gjeding i Hansen iz Danske.

Srbija: Vujin, Nikčević, Manojlović, Toskić, Stanić, M. Ilić, Radivojević, Milić, Prodanović, Stojković, N.Ilić, Rnić, Mitrović, Zelenović, D.Nenadić, P.Nenadić.

Poljska: Šmal, Jaška, Lijevski, Bilecki, Višnjevski, B. Jurecki, M. Jurecki, Vizomirski, Grabarčik, Jurkijevič, Sipržak, Lučak, Krajevski, Oržehovski, Sziba, Črapkovski.

Reprezentacija Srbije zasluženo je slavila posle dramatične završnice susreta u kojem je većim delom bila bolji i konkretniji tim. Tri minuta pre kraja imala je dva gola prednosti (20:18), Poljaci su potom smanjili na gol minusa i imali igrača više, a šansu da osigura pobedu propustio je Vujin kome je golman Šmal odbranio sedmerac na 45 sekundi uoči poslednjeg sudijskog zvižduka.

Strepeli su srpski rukometaši, Poljaci su dugo kombinovali u pretećem napadu, a onda je na scenu ponovo stupio maestralni Darko Stanić i odbranio poslednji šut rivala za konačno slavlje.

Nakon ravnopravne borve na početku utakmice, srpski tim je polako "slagao kockice" i postajao sve ubeđiviji, Stanić je bio na visini zadatka, pa se na odmor otišlo sa velikih četiri gola viška.

Niko nije slutio da će u nastavku utakmice doći do prave konfuzije u redovima reprezentacije Srbije. Drastičan pad u igri, mnogobrojne greške i isključenja doprineli su da Poljaci serijom 6-0 preokrenu rezultat za vođstvo od 15:13 i najave pravu dramu.

Ipak, srpski rukometaši nisu klonuli duhom. Konsolidovali su redove, ponovo se razbranio Stanić, a ohrabrenje je doneo Nemanja Zelenović sa dva pogotka za 15:15. Selektor Matić je brojnim kombinovanjem nastojao da još više "razmrda" ekipu i epilog je bio dva gola prednosti u 46. minutu.

Neizvesna završnica, uz pomoć sreće, bila je na strani srpskog tima, koji je na kraju posle mnogo napora uspeo da sačuva gol prednosti za tešku, ali zasluženu i dragocenu pobedu.

Najefikasniji u redovima Srbije bili su Zelenović, Vujin i Stojković sa po tri gola, dok se kod Poljaka istakao Jurkijevič sa pet.

Srpski rukometaši u narednom meču igraju u sredu od 18 sati protiv Rusije.

Matić: Presudila bolja odbrana

Selektor rukometne reprezentacije Srbije Vladan Matić bio je prezadovoljan osvojenim bodovima na startu prvenstva Evrope u Danskoj istakavši da su njegovi izabranici protiv Poljske pametno odigrali prvo poluvreme.
"U nastavku utakmice smo pali. Više puta smo propustili šansu da prelomimo meč, jer nismo koristili čiste šuteve. Golmani obe reprezentacije su imali izuzetnu utakmicu, s tim što je naša odbrana bila malo bolja, pa smo na kraju uspeli da odbranimo protivnički napad za izjednačenje", izjavio je Matić za sajt Rukometnog saveza Srbije.

Srednji bek Petar Nenadić nije bio presrećan onim što je viđeno na terenu, ali je naglasio da su bodovi najbitniji.
"Voleo bih da svaku utakmicu igramo ovako i pobeđujemo sa golom razlike. Imali smo mnogo grešaka, ali na kraju pobedili i to je najbitnije. Sada se spremamo Ruse", kazao je Nenadić.

Junak utakmice Darko Stanić sa 17 odbrana bio je nepremostiva prepreka za Poljake.
"Posle pobede otišao sam do klupe, jer sam se neverovatno istrošio. Energetski je bila jako teška utakmica, svaki gol, odbrana, bili su odlučujući. Neophodna je bila velika koncentracija, pogotovo u odbrani, a imali smo dosta grešaka na koje moramo da obratimo pažnju. Ovakva utakmica mora mnogo lakše da se završi, ipak, velika su ova dva boda", konstatovao je Stanić.

Kapiten Momir Ilić takođe je istakao težinu meča i važnost bodova.
"Izvinjavamo se naciji zbog ovakve utakmice, sigurno je da su ljudi pored TV ekrana doživeli stres. Imamo utakmicu, imamo kontrolu, ali opet ono naše, zašto ne možemo da tih četiri, pet golova pretvorimo u šest, sedam i privedemo mirno utakmicu kraju. Imamo kvalitet, glava da se sredi, ipak, zasluženo smo slavili. Rusija će biti pravi meč za nas, gde ćemo moći da pokažemo kvalitet 60 minuta, nadam se da će biti lakše za dušu nego sada", zaključio je Ilić.

Poljski selektor Mihael Bigler priznao je da je Srbija zasluženo osvojila važne bodove.
"Imali smo mnogo grešaka u prvom poluvremenu, to nije bila naša igra. U drugom delu bili smo skoncentrisani i igrali dobru odbranu. Međutim, na kraju smo ponovili greške i to nas je odvelo u poraz", objasnio je Bigler, dok je trostruki strelac Pjotr Čapkovski naveo srpskog golmana kao ključnog čoveka utakmice.

"Imali smo problema sa Darkom Stanićem, promašili mnogo šuteva i to je razlog poraza", zaključio je Čapkovski.



Tanjug