Zdravo Gost, ako čitate ovo, to znači da niste registrovani. Kliknite ovde da se registrujete u nekoliko jednostavnih koraka, uživaćete u svim odlikama našeg Foruma. Imajte na umu da su zabranjeni nepristojni ili besmisleni nikovi (bez brojeva ili slova nasumice).
Mudrosti iz zivota Sv.Pimena
Povecaj Tekst Smanji Tekst

 1. Dobro Došli na Radio Šumadinac forum.

  Trenutno pregledate forum naše zajednice kao gost, što vam daje ograničen pristup većini diskusija. Registacijom koja je besplatna dobijate mogućnost da postavljate teme, privatno komunicirate sa drugim članovima (PP), odgovarate na ankete, uploadujete, i pristup mnogim drugim posebnim delovima. Registracija je brza, jednostavna i apsolutno besplatna i zato Vas molimo, pridružite našoj zajednici danas!!

  Ukoliko imate bilo kakvih problema sa procesom registracije ili vašim nalogom za prijavljivanje, kontaktirajte nas.
 

+ Odgovor Na Temu + Kreiraj Novu Temu
Prikaz rezultata 1 do 2 od 2
 1. #1
   OFF 
  VIP
  Poeni: 406,386, Nivo: 1
  Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
  Overall activity: 99.9%
  Dostignuća:
  OverdriveTagger First Class50000 Experience PointsSocialVeteran
  Nagrade:
  Posting Award
  Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna's Avatar
  Država
  Norway
  Registrovan
  Dec 2011
  Pol
  Zensko
  Zadnji Put Online : @
  Lokacija
  negde iznad zvezda
  Postovi
  59,575

  srce Mudrosti iz zivota Sv.Pimena

  [Samo registrovani clanovi mogu videti ovaj sadrzaj. ]

  Sv Georgije


  [Samo registrovani clanovi mogu videti ovaj sadrzaj. ]

  Bogorodica sa Hristom

  Mudrosti iz zivota Sv.Pimena

  Мудре изреке и догађаји из живота св. Пимена

  Једанпут дођоше св. Пимену оци (духовни) из Сирије с намером да га упитају о неосељивости или тврдоћи срца. Св. Пимен није знао да говори грчки а тумача не беше ту. Посетиоцима паде то веома тешко и жао па и самом Пимену. Наједанпут и изненада отпоче Пимен да говори грчки: Вода је по природи својој мека а камен је тврд. Но ако вода стоји над каменом, непрестаним капањем жљебиће га и тако мало по мало постаје издубљење. (Капља камен дуби). Тако су и речи Божије меке а срца наша окорела, тврда. Али ако човек често слуша речи Божије (св. Писмо) срце његово омекша и оспособи се да прими у себе страх Божији".

  Брат упита св. Пимена: "Шта да чиним са мојим страстима које ме узнемирују? - Нагнајмо себе на плакање пред Богом док нам не укаже милост", рече Пимен.

  Други брат упита га; "Шта да чиним са греховима мојим ?" На то старац одговори: "Ко жели да се ослободи грехова својих, ослободиће се помоћу плача (кајања са сузама); а ко жели да поново не падне у грех нека плаче и моли се. Ово је пут покајања кога нам предаде св. Писмо и оци, који су говорили: "Плачите, другог пута ка спасењу нема осим плакања (дубоког покајања за грехе).

  Брат упита оца Пимена о монаштву и у чему се оно састоји. " Кад нас Бог позове на онај свет шта ће нас тада највише узнемирити ?" упита старац. - "Греси", одговори брат. "Онда идимо у своје ћелије усамимо се у њима, сетимо се наших грехова, оплакујмо их и молимо се, па ће нас Господ послушати и помиловати". рече отац Пимен.

  Не поверавај се ономе у кога твоје срце нема поверења.

  За свакога три су главна, неопходна рада: бојати се Бога, молити Му се и чинити добра ближњима.

  Неки упиташе оца Пимена: "Ако би видели кога да греши, да ли му треба напоменути о томе? - Што се мене тиче ја бих поред њега прошао и не би му ништа рекао" одговори он.

  Један брат упита Пимена: у чему се састоји покајање за грехе? У томе, одговори он, да се више не чине - не понављају раније учињени греси. Јер ко су непорочни, праведни и поштени? Они који нису грешили, као и они који су се оставили греха својих па тако постали праведници".

  На питање: шта значи мрзети лукавство старац одговори: "Мрзети лукавство значи мрзети свој грех и преваре брата свога.

  Други брат упита Пимена о искушавању од разних рђавих мисли. Старац одговори: "Онога који се у том положају налази можемо упоредити са човеком који има крај себе с једне стране ватре а с друге воде. Кад ватра букне он узме воде па гаси ватру. Ватра је семе ђаволско (рђава мисао) а вода - молитва Богу.

  Ако се сам унижујеш наћи ћеш спокојства, јер онај који самога себе унижава наћи ће стрпљења у свима околностима.

  Шта је то: "високо у људи". (Лука 16-18)? "Правдање" кад човек самога себе правда. Не оправдавај него окривљуј самога собе и бићеш спокојан.

  Духован човек живећи у друштву са браћом, треба да је сличан каменом идолу: кад га нападају да се не љути; кад га хвале да се не горди.

  Учити ближњега толико је противно истинитој смерности колико и изобличавати га. (Овим је св. Пимен хтео рећи: да не треба себе истицати за учитеља другима, јер овим обично човек постане горд, понесе се и душу своју изгуби).

  Корисно је удаљавати се од узрока ка греху. Човек који се налази близу узрока ка греху, сличан је ивици, окрајку бездана, одакле га непријатељ може лако гурнути у бездан. Који је даље од узрока ка греху, сличан је човеку који стоји даље од бездана и, ако би га непријатељ повукао бездану, има времена и места да се одупре и да за помоћ виче.

  Ако човек не буде умерен у јелу не може постати скроман и кротак.

  Отац Пимен прича: Један брат упита оца Пимена: да ли је корисно хвалити ближњега?, на шта му је он одговорио: "Корисније је ништа о њему не говорити".

  Ако се човек буде сећао и придржавао речи св. Писма: "Јер ћеш се својим речима осудити и својим речима се оправдати" (Матеј 12-37), то ћеш наћи за себе, да је корисније да ћутиш него да говориш.

  Брат упита оца Пимена: "Ако ја спазим да је брат мој нешто згрешио, да ли је корисно да прикријем његов грех"? Старац му одговори: "Ако ми будемо прикривали и покривали погрешке наших ближњих то ће и Бог покрити наше грехе".

  Брат упита оца Пимена: " Кад сам дознао да је један брат тешко грешио ја га нисам радо себи призивао; међутим брата, који је чувен и виђен радо сам себи примао. Шта ти, оче, на ово велиш"? На ово му Пимен одговори: "Када добро чиниш добром брату, то за онога који греши учини дупло више с тога што је он духовно немоћан, болестан. У осталом да ти испричам ово :

  У неком манастиру живео је пустињак Тимотије. Настојатељ манастира, дозна да је један брат пао у искушење (у грех), па упита испосника Тимотија за савет шта да чини са грешним братом. Пустињак одговори да га треба истерати из манастира. Чим су грешног брата истерали, страсно узбуђење, од чега је патио овај брат, пређе на Тимотија и овај се нађе у грозном, опасном стању. Тимотије се сети узрока овоме па поче тужити и са плачем молити Бога за опроштај: "Сагреших, Господе, опрости ми". Тада му дође глас са неба: "Тимотије, знај да сам ја пустио на тебе то искушење само за то што си ти презрео брата свога у времену његовог искушења".

  Други брат рече оцу Пимену: "Смућен сам па хоћу да напустим место у коме живим сада". - А зашто то упита га старац? Брат одговори: Ево зашто: чујем по нешто рђаво о једном брату па ме то љути и наноси штету мојој души". -То што си чуо није истина, одговори Пимен. Сушта је истина, одговори брат, јер сам чуо од сигурног лица". - "Не, то није сигурно и честито лице, јер кад би оно тако било не би ти то ни казало" одговори старац". "Али ја сам својим очима гледао саблазан" одговори брат. На то старац погледа у земљу, спази малу гранчицу, узе је и у упита брата: "Шта је ово"? "Гранчица" одговори брат. Старац погледа у та ван, показа прстом греду, па упита: "А ово"? "Греда" одговори брат. "Е, стави сада на срце своје да су греси твоји слични и велики као ова греда, а греси брата твога као ова гранчица".

  Многи говоре о савршенству, али у самој ствари мало је оних који га достижу.

  Отац Пимен говораше: "Онога човека који се каје и моли за своје грехе претпостављам човеку који истина не греши, али се не каје и не моли. Јер први правично о себи мисли признајући себе за грешника а други лажно о себи суди, да је праведник.

  Каква је корист зидати куће за друге а своју рушити. (Каква је корист учити и исправљати друге а себе не. " Јер каква је корист човеку, ако сав свет придобије, а себи и души својој науди").

  Један брат рече оцу Пимену: "Учинио сам велики грех па сам се решио да се за њега кајем за три године". - "Много је", рече му Пимен. "Онда у току једне године?" упита брат. "И то је много" рече му старац. Брат рече: "Оци установише за покајање 40 дана". "И то је много". Ја сам уверен да ако се онај који је сагрешио од свега срца покаје и не буде више падао у исти грех, да ће му Бог примити покајање после три дана.

  Отац Исаија упита старца Пимена, о блудним, страсним мислима (како се оне одгоне или уништавају). Пимен му одговори: "Ако ко нахвата змија и скорпија па их смести у суд и добро затвори, оне ће у току једне године све поцркати. Тако исто и зле мисли које произилазе од ђавола, уништавају се трпљењем и непоклањањем пажње на њих.

  Отац Јосиф упита га: како треба постити, Пимен одговори: "Ја мислим да треба јести сва"

  ког дана но не са:вим да се буде сит". Добро, али ти док беше млад јео си другог дана ?" Да, одговори старац, јео сам један пут у три дана, па и у четири дана, а бивало је да сам у току целе седмице само једанпут јео. Али искусни старци нађоше да је паметније јести сваког дана али не баш да човек буде потпуно сит. Тиме су они показали царски пут, златну средину, те сваки који овим путем путује не може лако скренути.

  Други брат упита: "Оче, ако човек падне у какав грех, да ли ће му Бог опростити оно сагрешење, ако се он врати добром животу". Старац одговори: "Бог је тако и заповедио људима да чине, а у толико више сам ће он тако поступити. Он је заповедио да се прашта седамдесет пута по седам - што значи свагда.

  Човек је онај који је самога себе познао и познаје.

  Човек који друге учи а не врши делом то чему друге учи, сличан је извору, који друге поји и мије - чисти, а сам себе не може да очисти, него остаје са свом нечистотом и прљавштином која је у њега запала.

  Понеки човек изгледа ћутљив, али му срце осуђује друге. Трудови таквог човека су узалудни. Други опет од јутра до вечера говори, а у самој ствари ћути, јер говори само оно што је за душу корисно.

  Тројица су међу собом потпуно равни: када ко правилно проводи дане у ћутању; кад је ко болестан и Богу благодари и када је ко потпуно искрено послушан старијем.  Злобу злоба не унижава. Ако ти ко чини

  зло ти њему чини добро да би добрим зло победио.

  Није оно слуга (монах) Божји, који ропће; ни онај који враћа зло злим и који се љути.

  Неки брат рече оцу Пимену: "Мене много муче рђаве мисли и ја страдам од њих". Старац га изведе пред ћелију на ваздух и рече му: "Рашири пешеве (крајеве) твоје хаљине и задржи ветрове". - "Ја то не могу" - "Онда ни рђавим мислима не можеш на пут стати" рече старац. Оне долазе али и пролазе, ако их човек не задржава.

  Једном приликом поновио је св. Пимен ове Јеванђелске речи: "Од ове љубави нико веће нема да ко и душу своју положи за ближње своје", (Јован 15-13) па је додао, ако ко чује реч која га вређа па и ако има могућности да равном мером одмери а то не учини ; или ако га ко обмане а он отрпи и не врати "мило за драго" нити му се свети, тај и такав полаже душу своју за ближње своје".

  Употребљавај све силе своје и сва средства да никоме не чиниш зло и да имаш чисто срце према свим људима.

  Ако будеш трпљив наћи ћеш мира свуда ма где живео.

  Ма у какав тежак положај дошао победићеш га ћутањем - стрпљењем.

  Трезвеност, умна молитва (Господе, Исусе Христе, Сине Божји, помилуј ме) и расуђивање три су душина делања

  Једанпут Пајсије, млађи брат Пименов, посвађа се са једним од посетиоца својих и потуче се с њим тако да су се већ били окрвавили. Пимен је седео у близини и ништа им није рекао. У то време попе се код њих Анув најстарији од браће по годинама, и видећи шта се десило обрати се Пимену с прекором: за што се он није позабавио да помири ове што су се посвађали. Пимен одговори: "Они су браћа. Помириће се". Кад Анув понови прекор Пимен одговори: "Ја сам осећао у срцу као да и нисам овде био".

  Брат упита оца Пимена за поуку: "Докле котао ври од ватре која под њим гори, рече старац, не сме да му приђе ни мува ни који други гмизавац. Кад се котао охлади у њега слободно улазе сви гадови. Исто тако је и са човеком. Док он живи у духовном подвигу дотле враг не налази могућности да га победи.

  Св. Пимен, Анув и остала њихова браћа услед навале неког варвавског племена морадоше побећи у друго место и настанити се у неком пустом незнабожачком храму, да би одатле могли наћи стално место где би живели. При том Анув рече Пимену и осталој браћи: "Учини ми милост ти и браћа и испуните моју молбу. Ове недеље дана да живимо сваки одељено у ћутању и да не говоримо један с другим. Пимен одговори: "Учинићемо како кажеш". У тој незнабожачкој цркви био је један камен кип. Анув устајући сваког дана рано ударао је камењем главу овога кипа а у вече долазио је код њега и тражио опроштај. Тако је чинио кроз целу недељу. У суботу браћа се скупише и тада рече Пимен Ануву: "Ја сам видео да си ти целе ове недеље гађао камењем у главу овај кип а после тога поклањао си му се и тражио од њега опроштај.

  Они који верују у Христа не треба да се клањају идолима". Анув одговори: "Ја сам ово учинио и за вас. Када сам, као што сте видели, ударао камењем ову статуу (кип) у главу, да ли је она говорила што год? Пимен одговори: "Не". "А када сам је молио за опроштај, да ли се она наљутила? да ли је да рекла: не опраштам"? "Не" говори Пимен. На то рече Анув: "Тако и нас седам браће ако желимо да проводимо живот заједно, морамо бити слични овој статуи (кипу) која се од невоља нанетих јој не љути, а пред смирењем које сам показао пред њом, не горди се и не надима се. Ако ви не ће те тако да поступите, ево, четворо врата ове цркве: нека сваки иде куда хоће и нека бира место где ће живети како хоће". Браћа падоше лицем пред њега, дадоше обећање да ће живети по његовом савету и живљаху заједно са великим смирењем и трпљењем много година. Ноћу су спавали свега четири сата; четири сата проводили су у певању псалама и молитви; четири сата у ручном раду. Дању наизменично бавили су се молитвом и ручним радом до шестога сата; до деветога сата бавили су се читањем, а после тога припремали су себи храну, скупљајући неке пољске траве.

  Брат упита оца Пимена: шта да чини са гресима својим. Старац одговори: "Они, који желе да се избаве од грехова својих избавиће се од њих плачем, а који желе да наново не упадају у грехе спречиће ТЈ плачем. То је пут покајања, који нам је предало Св". Писмо и оци.

  Једанпут отац Пимен ишао је са Анувом по околини града Диолка. Видевши тамо жену која је се била у прса и горко плакала. над гробом, они се задржаше неко време да је слушају. Потом кад мало поодмакоше сретоше једног путника и упиташе га шта се десило са том женом, те тако горко плаче. Онај одговори: да су јој умрли муж, син и брат. Тада отац Пимен рече Ануву: "Говорим ти ја: ако човек не умртви све телесне жеље своје и узме таквога плача не може бити исправан духовни човек".

  Кад се Давид борио са лавом ухватио га је за гркљан (грло). И ми ако задржимо грло и трбух победићемо с Богом невидљивог лава.

  Свето Писмо каже: "Говори оно што су виделе очи твоје". А ја, вели св. Пимен, кажем вам, не верујте ако и рукама својим опипате па ни о томе не сведочите. У потврду овога он наведе овај случај. Неки човек био је исто тако преварен. Он је видео ближњег свога да греши са женом. Дуго време борио се са помислима Најпосле, савладавши се дође код њих, удари их ногом и рече: престаните. Тек тада виде да су то била два пшенична снопа који су један на другом лежали.
  Last edited by Vesna; 17.01.2013 at 16:03.
  Kad zaćutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobedio, to znači da više nisi vredan mog vremena.

  [Samo registrovani clanovi mogu videti ovaj sadrzaj. ] DJ. Vesna®
  Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

 2.    Linkovi Sponzora

  Raznovrsno Forum

 3. #2
   OFF 
  VIP
  Poeni: 406,386, Nivo: 1
  Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
  Overall activity: 99.9%
  Dostignuća:
  OverdriveTagger First Class50000 Experience PointsSocialVeteran
  Nagrade:
  Posting Award
  Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna's Avatar
  Država
  Norway
  Registrovan
  Dec 2011
  Pol
  Zensko
  Zadnji Put Online : @
  Lokacija
  negde iznad zvezda
  Postovi
  59,575

  Uobičajeno Odg: Mudrosti iz zivota Sv.Pimena  Шта је род сатанин?  Отац Пиор причаше ово: "Док сам био још младић мој духовни отац пође оцу Логину и мене собом поведе. На путу много се заморих од врућине, зноја, жеђи и ослабих. У томе јави ми се у срцу и у уму помисао: Каква је корист од таквог труда, гладовања, жеђи, бдења, страдања и пустињског живота? Зар ниси могао у Александрији проводити дане у тишини, побожности и у страху Божијем побожно живети. Ја се у свему сагласих са овим ђаволским мислима и реших се да, чим се у ћелију вратим побегнем од свога старца. Са тим мислима стигосмо ћелији старца Логина и после молитве седосмо. Патећи од жеђи ја спазих суд са водом и хтедох да се напијем без благослова старчева. То опази отац Логин и разумевши сотонску борбу самном одмах уста, задржа ми руку и нареди ми да седнем. Затим приђе суду у коме је била вода, прекрсти га и седе. У томе поче ђаво у суду шумити и викати: "О тешко мени, тешко мени ! О куку мени, изгорех. Ослободи ме зли старче и нећу се више вратити овамо. Хтедох другог да уловим али сам у замку падох". Чувши ово ја се сав промених и почех дрхтати. Старац приђе суду и рече ђаволу: "Тако ми Господа Бога мога Исуса Христа нећеш изићи одавде док не кажеш све преваре и лукавства твоја". Ђаво му одговори: "Старекањо, дај ми да изиђем". А Логин рече ученику своме Пионију: "Чедо узми, дашчицу и пиши све што од овога неваљалца и лукавога беса изиђе". Он узе дашчицу и поче писати. Тада поче бес кукати и говорити: Ах беда ! Ја сам један од бесова који се са Хришћанима монасима и свештеницима бори, досађујући им. Смућујем испоснике и пустињаке, а особито оне који ми се покоравају. Ја сам који подстичем на узалудан гњев и у гордост бацам и кавгу свађу - замећем и наводим да један другог клеветају. Ја сам онај који помрачујем њихов ум и окамењујем срце њихово. Ја сам онај који их у време молитве збуњујем, потамњујем мисли њихове, скрнавим савест њихову, протежу се у цркви, маштају, лете им мисли које куда, старам се да брзо говоре молитве. Ја сам који при певању у тугу бацам и дремеж и спавање стварам им и у лењост стављам те траже себи подупираче или наслон (кад су на молитви) Ја сам онај који за време молитве утичем на њих те се смеју и друг с другом разговара, Ја сам онај који за време певања побуђујем тело и узнемиравам те често излазе напоље и друг друга клевета. Ја сам који их на блуд наводим и похоту порађам у њима и у прељубу приводим. Ја их на неумереност у јелу и пићу наводим те и тако стварам замке блуди. Ја наводим на среброљубље и на осорљиве одговоре и старам се да друг друга мрзи, да лаже и празне речи да говори а у исто време учим их осуђивању. Ја недам да се измире, који су завађени, да не би духовно живели. Ја порађам у њима таштину, гордост те постају бестидни и без страха, нетрпељиви и самовољни. Ја терам монахе из манастира у манастир, прогоним их од места до места и од вароши до вароши. Ја порађам лажна маштања у сну порађам и саветујем да из манастира оду, да свога учитеља презиру, и да верују у снове као у истините и хулне речи у срца њихова сејем. Застрашујем их и слабим њихове душе, учим их превари, лицемерју и да угађају људима а не Богу. Учим их ласкавости, непокорности, непослушности и гунђању. Ја их саветујем да се лепо облаче и намештају, бање и лекаре да посећују, не дам им да се перу од грехова и учим их да тајно кријући једу и да се не исповедају. Не дам им да се перу од грехова ни да у чистоти живе. Упућујем их на празновање празника по светском и на прождрљивост и пијанство. Ја им уливам високоумље и пометеност и утичем да траже старешинство над другима. Уливам им у разум да су они паметни, мудри, и да би други требали да их сматрају за свете, паметне, учитеље а при том и да новаца имају а да презиру врлине. Ја их учим да се куну а да заклетву не одржавају. Ја наводим људе рукоблуду (онанисању) и на стидни блуд наводим. Од тога жртву примам у онаказивању деце. Ја их подвргавам посту и труду више њихове моћи и снаге, у јарост их бацам и болест на њих наводим па због болести гоним их да једу месо, да се у бањама купају и да се с блуди дотакну исцељења ради. Ја сам онај који их сметам у раду и учим лењости па после их упућујем да просе и туђим се знојем хране, те тако им стварам кривицу за коју ће на страшном суду одговарати". Поред овога било је још разних начина којима зли дух вара народ неверни и маловерни.

  Kad zaćutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobedio, to znači da više nisi vredan mog vremena.

  [Samo registrovani clanovi mogu videti ovaj sadrzaj. ] DJ. Vesna®
  Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

Informacija Teme

Users Browsing this Thread

Trenutno 1 korisnika pregleda ovu temu. (0 članova i 1 gosta)

   

Slične Teme

 1. Jutarnjim seksom do zdravog zivota!
  By Vesna in forum Ljubav - Seks - Romantika
  Odgovori: 0
  Zadnji Post: 14.10.2012, 09:04
 2. Vino - Simbol zivota
  By Vesna in forum Vinarstvo
  Odgovori: 0
  Zadnji Post: 15.07.2012, 11:00
 3. Iz zivota oca Tadeja
  By Vesna in forum Religija
  Odgovori: 0
  Zadnji Post: 05.04.2012, 14:33

Članovi koji su pročitali ovu temu : 0

Nemate dozvolu da vidite spisak imena.

Tagovi za ovu Temu

Pravila Postanja

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts


O Nama

  Narodni radio, melem za uši ko ne sluša može da ga nađe na www.radiosumadinac.org

Preporučeni Linkovi

Pratite nas na

Twitter Facebook youtube Flickr DavianArt Dribbble RSS FeedRSS RSS 2.0 XML MAP HTML
Loading...
Svaki korisnik ovog sajta odgovoran je za sadržaj poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za njihov sadržaj. Postavljanjem vaše poruke ili vašeg autorskog dela saglasni ste da ovaj sajt postaje distributer vašeg dela i odričete se mogućnosti njegovog povlačenja ili brisanja bez saglasnosti uprave sajta. Distribucija sadržaja sa ovog sajta je dozvoljena samo u nekomercijalne svrhe, uz obaveznu napomenu da je sadržaj preuzet sa ovog sajta i uz obavezno navođenje adrese RadioSumadinac.org. Kako je sajt ovih dimenzija nemoguće u potpunosti kontrolisati, ukoliko primetite materijal nad kojim Vi ili neko drugi već ima autorska prava, odmah nam se obratite i materijal će biti uklonjen. Za sve ostale vidove distribucije obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od vlasnika Sajta


Optimizovano za rezoluciju: 1920x1080 :: Opera :: Firefox :: Chrome