Objavljen Srpski pravoslavni bukvar


„Svetigora“ objavila bukvar osnova hrišćanske vere. Mesto bukvara je u svakoj pravoslavnoj porodici


AZBUKU Bože volim, Gračanicu i decu, đake i Evanđelje... Reči kojima počinju stranice sa objašnjenjima slova azbuke nižu se u novom Srpskom pravoslavnom bukvaru. Ova knjiga zamišljena je kao jedinstven putokaz deci za učenje slova, a kao jednostavan putokaz kroz staze pravoslavlja dragocen je i odraslima.

Bukvar koji je nedavno izašao iz štampe u izdanju izdavačke kuće Mitropolije crnogorsko-primorske „Svetigora“ unikatan je i po svom izgledu i po nameni koju ima. Njegovo mesto je, kako kažu priređivači, u svakoj srpskoj pravoslavnoj porodici, ali i u školskim klupama. On je samo poslednji u nizu ovakvih bukvara koji se objavljuju još od 16. veka.


Između korica bukvara pohranjen je niz pojmova korisnih za osnovno hrišćansko obrazovanje dece. Svi su poređani po azbučnom redu, kako bi najmlađi čitaoci lakše savladali slova. Pod slovom A nalaze se pojmovi azbuka, anđeo i amin, slovo B ilustrovano je rečima Božić, Biblija i bosiljak, dok treće slovo azbuke dočaravaju reči vera, Vasilije i Vaskrs.

Vaskrs je dan velike radosti, dan kada je Hristos, Sin Božiji, sin čovečiji pobedio smrt. Gospod je svojim čudesnim vaskrsenjem pokazao svoju božansku moć, pobedio smrt i otvorio čoveku put u život večni - objašnjenje je značaja današnjeg praznika, koji je ilustrovan freskom Stradanja Isusa Hristosa.

U doba kada se ćirilica među decom sve više zaboravlja, autori Bukvara mislili su i na to da decu podsete na sve varijante srpskog pisma. Zato svaku stranicu krase fini inicijali. Slova su napisana pisanim i štampanim slovima, a onda i „pismenima“ starog pisma - glagoljice. Da se deca podsete kako izgleda srpski krasnopis, u dnu svake stranice lepim rukopisom ispisani su citati iz Biblije.

Ne donosi Bukvar samo verske termine i znanje o slovima, već objašnjava i neke svakodnevne pojmove, poput đevreka, znanja, igre, lepote, đaka, pravde, učenja, frule, škole... Tu su i poučne i lepe biblijske priče, kroz koje devojčice i dečaci mogu da saznaju poreklo života na zemlji, deset božjih zapovesti, smisao ikone, ulogu liturgije, delove iz žitija svetitelja...

- Namera nam je bila da ova knjiga u pravoslavnim porodicama probudi pomalo zaboravljenu radost pripovedanja - kaže jedan od priređivača protojerej-stavrofor Miodrag M. Popović.

Autori su se potrudili da Bukvar lepo ilustruju, pa se sa njegovih stranica osmehuju likovi svetaca, prizori iz života, fotografije srpskih manastira, istorijskih ličnosti i prizora iz svakodnevnog života crkve.

- Očekujemo da ovu knjigu deca sa zadovoljstvom prihvate, ali i da njenu vrednost prepoznaju prosvetne vlasti, pre svega Srbije, Republike Srpske i Crne Gore. Pravoslavni bukvar biće nezamenjiv kao pomoćno štivo u nastavi veronauke.


MONARH SAVA PRVI AUTOR- PRVI ovakav bukvar, koji nam je po mnogo čemu bio uzor napisao je inok Sava Dečanac, sabrat manastira Gradište u Crnoj Gori. Štampan je u Veneciji još 1597. godine - kaže protojerej-stavrofor Miodrag M. Popović, jedan od priređivača ove knjige. - Poslednji primerak ovog bukvara izgoreo je u nemačkom bombardovanju Beograda 1941. godine, kada je do temelja izgorela Narodna biblioteka u kojoj je čuvan.