Vaskrsnji post


O POSTU

Post je ustanovio sam Gospod Isus Hristos posteći 40 dana u pustinji. Cilj posta je, pre sveg i iznad sveg, proslavljanje Boga i poštovanje Njegovih svetitelja, zatim, očišćenje tela, jačanje volje, a tim i uzdizanje duše iznad tela.
Istina, post podrazumeva uzdržavanje od mrsne (mane) hrane, ali sam taj podvig nije dovoljan ako ga ne prati i uzdržavanje od rđavih misli, želja i dela, praštanje svima koji su nam nešto nažao učinili, umnožavanje molitava i činjenja dobrih dela, pokajanje za sve loše što smo uradili - rečju, mišlju ili delom.
Naša srpska crkva propisuje višednevne i jednodnevne postove.
Pored Vaskršnjeg, višednevni post je i Božićni koji traje šest sedmica; Petrovski, različite dužine trajanja; i Velikogospojinski post koji traje dve sedmice.
Jednodnevni postovi su svaka sreda i petak preko godine, osim Božićne sedmice, sedmice iza mitara i fariseja, pre Vaskršnjeg posta, Vaskršnje sedmice i sedmice Duhova.
Posni dani su i Krstovdan uoči Bogojavljenja, Usekovanje glave svetog Jovana Krstitelja i Vozdviženje časnog krsta.
Crkva može da propiše i druge posne dane u vreme velikih katastrofa, ratova ili nekih odlučujućih događaja za verujući narod. U tom slučaju, radi se o zapovednom postu koji je, takođe, obavezan za sve vernike.
O, slatko naše pravoslavlje, melem duša, naših!