Kondak 10.
Spasti sve ljude želi Hristos Gospod, zato Te pokaza njima proslavena i u čudima prebogata, da im blagovjestiš nauku Njegovu i kroz pokajanje privedeš Bogu, slaveći ga.
Aliluja.

Ikos 10.
Stijena i zaštita si svima koji pritiču Tebi, o preblaženi. Ti imaš vjeru kojom se gore prenose i ljubav koja prevazilazi jezike anđela. Tebi se raduje Crkva srpska i s Njom svi u vaseljeni:
Raduj se što si apostolsko predanje očuvao,
Raduj se, jer si proročke talante umnožio,
Raduj se što si kao mučenik za istinu stradao,
Raduj se, jer si kao Jov podnosio nevolje,
Raduj se, revnošću plamenom osnažen, ugledao si se na Oce svete i učitelje,
Raduj se što si djelo bogonosnoga vladike Save nastavio usrdno, prosvećujući zemlju srpsku,
Raduj se ogledalo nebeske slave,
Raduj se čistim srcem vidio si Boga,
Raduj se najtoplija zrako Sunca pravde,
Raduj se munjo koja spaljuješ demonske mreže,
Raduj se ognju koji sažižeš nečiste misli,
Raduj se, kao zora si zablistao u noći velike patnje,
Raduj se Vasilije sveti, pohvalo roda našega.

Kondak 11.
Pjesma je naša nemoćna pred himnom čudesa Tvojih, njima svjedočiš Boga svakom pokoljenju. Pred Tobom riječi naše se gube i svaka zemaljska briga nestaje. U djelima Tvojim javlja se nebo, u saboru svetih pjevaš, Aliluja.

Ikos 11.
Svijeća svjetlosti neugasive bio si na zemlji i sada proslavljenim tijelom.
U snu si javio monahu prepodobnom veliku radost kojom nas obradova Gospod. dođoše braća obitelji ostroške i cjelivaše mošti Tvoje uz molitve;
Raduj se svetitelju, oče Vasilije, besmrtni život si naslijedio i posvjedočio ga nama neraspadljivošću,
Raduj se, Tvojom slavom se i mi spasavamo
Raduj se, pravu si nam vjeru pokazao,
Raduj se, razveselio se sve pravedne duše,
Raduj se, mnoge si iz propasti vratio u život
Raduj se, uzvisio si se na visinu blaženstva,
Raduj se, jer si štitom uzdržljivosti polomio sve strijele satanske,
Raduj se što si postom i bdenjem posramio sve lažne čari svijeta,
Raduj se bogonosni, u srcu si Gospoda nosio.
Raduj se Vasilije sveti, pohvalo roda našega

Kondak 12.
Blagodat primljenu od Boga nisi zadržao nego umnožio na zemlji i razdjelio u dobročinstva među ljude. Zato dolaze Tebi u nevoljama, s vrelom molitvom u srcu svome, Svi Tvoji, iz Tvoga stada i mnogi drugi koji to nisu. I svi su pred Tobom kao jedno u pobožnoj želji i čekanju dara Od Premilostivoga u čudima Tvojim. Aliluja.

Ikos 12.
Pjevamo svi tvome slavnom upokojenju, Tebi – hramu Božjem i staništu Duha čudotvornom, i umilno pokajnički molimo Te i veličamo:
Raduj se, Oče bogomudri i milosrdni,
Raduj se sasude životvorne vode,
Raduj se dijademo Srpske crkve,
Raduj se u smirenju i krotosti predivni,
Raduj se, kao smrtan sačuvao si sebe za život vječni
Raduj se, dušu čistu predao si Stvoritelju,
Raduj se, Gospod Te udostojio najveće slave.
Raduj se Vasilije sveti, pohvalo roda našega

Kondak 13.
Ugodniče Božji, Vasilije čudotvorče, primi milostivo ovo moljenje naše kao pokajnu molitvu i vapaj da izmoliš za sve nas oproštaj i spasenje u Hrista Gospoda. Aliluja.
(ovaj kondak čitaj tri puta )


Molitva

Sveti oče Vasilije, pomoćniče silni i zaštitniče milosrdni, čuj i sada molitve naše, suze i uzdahe. Kao dobri pastir koji traži zalutale ovce i za njih strada, okupi nas oko kivota Tvojega i nauči čudotvornim poukama Tvojim da bismo Ti blagodarili i slavili Oca nebeskog. Naše se duše grče u porocima, ali i plaču u pokajanju kao zabludjeli sin koji je tražio oca da mu oprosti i kao posrnula žena koja je priznavala grijehe. Sagrešismo mnogo, sagrešismo u znanju i neznanju, gordim mislima i sebičnim srcem, riječima, djelima i propuštanjem te ne učinismo mnoga dobročinstva. Zato pogledaj na nas ranjene i izobličene u nevaljalstvu. Pogledaj i ublaži bolove i patnje duše i tijela i daruj nam izgubljeni mir, bratsku ljubav i radost nebesku. Molimo Te, pozovi sve svete iz roda našega, sve svete mučenike, pravednike i prepodobne i zajedno s njima umoli Gospoda slavljenoga u Presvetoj Trojici da nam podari oproštaj grijehova i spasi nas od adske propasti. Tako pokajani i poučeni da bismo mogli Tebe veličati i s Tobom slaviti bespočetnog Oca sa jedinorodnim Sinom i životvornim Duhom, sada i svagda i u vjekove vjekova, Amin.

Molitvama svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, Gospode Isuse Hriste Bože naš, pomiluj i spasi nas. Amin.
Tropar - glas 4.

Od mladosti svoje svega sebe Gospodu si predao, život provodeći u molitvama, trudu i postovima oče Bogonosni. Obrazac vrlina bio si svom duhovnom stadu. Stoga Bog videći tvoju dobru volju postavlja te svojoj Crkvi za pastira i vrlog arhijereja, a po prestavljenju tvome sačuva sveto tjelo tvoje netruležnim svetitelju Vasilije. Stoga, pošto imaš smjelost pred Njim, moli se Hristu Bogu da spase duše naše.