Zdravo Gost, ako čitate ovo, to znači da niste registrovani. Kliknite ovde da se registrujete u nekoliko jednostavnih koraka, uživaćete u svim odlikama našeg Foruma. Imajte na umu da su zabranjeni nepristojni ili besmisleni nikovi (bez brojeva ili slova nasumice).
Srpski Arhiepiskopi i Patrijarsi
Povecaj Tekst Smanji Tekst

 1. Dobro Došli na Radio Šumadinac forum.

  Trenutno pregledate forum naše zajednice kao gost, što vam daje ograničen pristup većini diskusija. Registacijom koja je besplatna dobijate mogućnost da postavljate teme, privatno komunicirate sa drugim članovima (PP), odgovarate na ankete, uploadujete, i pristup mnogim drugim posebnim delovima. Registracija je brza, jednostavna i apsolutno besplatna i zato Vas molimo, pridružite našoj zajednici danas!!

  Ukoliko imate bilo kakvih problema sa procesom registracije ili vašim nalogom za prijavljivanje, kontaktirajte nas.
 

+ Odgovor Na Temu + Kreiraj Novu Temu
Prikaz rezultata 1 do 6 od 6
 1. #1
   OFF 
  VIP
  Poeni: 406,386, Nivo: 1
  Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
  Overall activity: 99.9%
  Dostignuća:
  OverdriveTagger First Class50000 Experience PointsSocialVeteran
  Nagrade:
  Posting Award
  Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna's Avatar
  Država
  Norway
  Registrovan
  Dec 2011
  Pol
  Zensko
  Zadnji Put Online : @
  Lokacija
  negde iznad zvezda
  Postovi
  59,582

  srce Srpski Arhiepiskopi i Patrijarsi

  Srpski Arhiepiskopi i Patrijarsi kroz istoriju


  Sv. Sava (1219-1233: +1236),
  prvi srpski arhiepiokop. Srpskk narod do svetoga Save bio je u crkvenom pogledu razdvojen. Jednim delom potpadao je pod Ohridsku arhiepiskopiju, drugim delom pod episkopije iz Primorja, tako da je duhovno-nacionalno bio razjedinjen. Tek je sv. Sava, najmlađi sin župana Stefana Nemanje i Ane, uspeo da dobije odobrenje od vizantij-skog cara Teodora I Laskarisa (1204-1222 ) i vaseljenskog patrijarha Manojla I Haritopula Sarantena. koji ga je i hirotonisao (zavladičio) za prvog srpskog arhiepiskopa 1219. u Nikeji. Sv. Sava je od postojećih i novoosnovanih eparhija ustrojio Srpsku autokefalnu (samostalnu) crkvu 1219. godine, koja je imala 10 eparhija (vladičanstava), a sedište joj je bilo u manastiru Žiči. On je sa ocem Nemanjom (sv. Simeonom Mirotočivim) i bratom Stefanom gradio manastire Studenicu, Hilandar i Žiču, gde će 1221. krunisati Stefana za "Prvovenčanog kralja" srpskog. Sv. Sava je putovao dva puta u Svetu zemlju, 1229. prvi put, a potom, kada se povukao sa arhiepiskopskog prestola 1233. Sledeće, 1234. godine opet je pošao na drugo pokloničko putovanje, kad je u povratku između 13. i 14 januara 1236. preminuo u Trnovu u Bugarskoj.

  Arsenije I Sremac (1233-1263. + 1266)
  - Njega je sveti Sava predložio za svoga naslednika na tronu srpske arhiepiskocije. Inače, bio je rodom iz "onostranog Srema", kako se Mačva nekad nazivala. On je posle mongolske (tatarske) najezde kroz Evropu do Jadranskog mora, kad su' V povratku opustošili manastir Žiču, u Rugovskoj klisuri blizu Peći podigao kao metoh na imanju manastira Žiče crkvu Sv. Apostola, koja je po Žiči prozvana Sv. Spas. Ovde, u skrovitije mesto premestio je sedište srpske arhiepiskopije, oko 1253. g. Arsenije I Sremac prestavio se 1266. g.; njegove sv. mošti nalaze se u manastiru Ždrebaoniku u blizini Danilovgrada u Crnoj Gori.

  Sv. Sava II (1264-1271)
  On je četvrti sin srpskog Kralja Stefana Prvovenčanog. Na krštenju se zvao Predislav; pre izbora za trećeg po redu srpskog arhiepiskopa bio je u manastiru Hilandaru, a potom episkop u Humu (humski). Sv. Sava II (Drugi) bio je izabran još za života za arhiepiskopa Srpske crkve, jer se sv. Arsenije Sremac obolevši od uzetosti (paralize) povukao sa arhiepiskopskog lrestola (1267), na koga Je 1264. izabran Sava II i upravljao uzorno arhiepiskopijom, kao i njegovi prethocnici, do 1271. godine. Za vreme njegove arhiepiskopske uprave Srpskom crkvom, brat njegov i kralj Srbije Uroš I Nemanjić (1243-1276) sa jakom vojskom pokušao je da osvoji Mačvu 1268. godine, ali je bio zarobljen, pa je po ugovoru sa Ugrima (Mađarima) obećao dati na upravu presto Srbije njihovom zetu, svom sinu Dragutinu, koji se bio oženio kćerkom ugarskog kralja, Katarinom.

  Danilo I (1371-1372)
  Posle smrti arhiepiskopa sv. Save II (1264-1271 ), na presto "sv. Save" bio je izabran Danilo I 1271. godine. On nije dugo ostao na arhiepiskopskoj katedri - samo godinu dana.

  Joanikije I (1272-1276; +1279)
  On je bio lratilac i učenik sv. Save II, sa kojim je išao na poklonički put u Jerusalim, pa i kada je on postao humski episkop. Za arhiepiskopa Srbije izabran je 1272. godine. U vreme njegove uprave Srpskom crkvom, vizantijski car Mihailo VIII, koji je obnovio Vizantiju (1261), sa Latinima je sklopio uniju u Lionu 1274. Posle dve godine. 1276, kralj Uroš I (1243-1276) bude zbačen sa prestola od sina kraljevića Dragutina, kome nije po obećanju ustupio pola svoje države. Tada se i on povlači sa arhiepiskopskog trona sa kraljem i prijateljem Urošem I, koji uskoro umire kao monah Simon; zatim je u Zahumlju umro i arhiepiskop Joanikije I Njihova tela (mošti) prenela je kraljica Jelena Anžujska i sahranila U manastiou Sopoćanima, zadužbini svog muža, kralja Uroša I.

  Jevstatije I (1279-1286)
  On je izabran za arhiepiskopa Srbije, kao zetski episkop (pre toga je bio iguman Hilancara), a smatra se da je kao vrlo siosoban posredovao u smeni na prestolu na Saboru u Deževu 1282, kada su se kraljevi Dragutin (1276-1316) i brat mu Milutin (1282-1321) dogovorili da Srbijom vlada mlađi brat Milutin

  Jakov (1286-1292)
  Arhiepiskop Jakov je nasledio arhiepiskopa Jevstatija 11286. kad je ovaj umro u manastiru Žiči Njegovo telo je zbog ratnih opasnosti Jakov I preneo u Peć; sazidao je nekoliko noviih crkava.

  Jevstatije II (1292-1309)
  Za vreme arhiepiskopa Jevstatija II, kao i njegovih dvojice prethodnika, došlo je do naglog uspona i širenja srpske srednjovekovne države 1282. Osvojeno je Skoplje (gde će se prenetn prestonica Srbije), oba Pologa, Ovče Polje, Zletovo, Pijenac, Kičevo, Debar. Na severu je osvojeno Braničevo, Vidin (1290). Osnovane su nove eparhije (vladičanstva): Gračanička, Končanska, Limska, Mačvanska, Braničevska, Beogradska, Skopska.

  Godine 1299. u Solunu je proslavljena i svadba kralja Milutina i Simonide, kćerke vizantijskog cara Andronika II (1282-1328). Osvojene zemlje na severu od Ohrida, Štipa i Prilepa, date su srpskom kralju kao miraz. Srbija je bila jedna od najjačih i bogatijih (srebrom, zlatom, hranom) zemalja Balkana i Evrope.

  Sava III (1309-1316)
  U vreme arhiepiskopa Save III došlo je do neprijateljstva između kralja Dragutina i Milutina, koji je želeo da presto Srbije ostavi sinu Stefanu koga je rodila carska "iz purpura" Simonida, što je bilo suprotno dogovoru u Deževi 1282. Jerarhija Crkve sa arhiepiskopom Savom III je posredovala. i Srbija bude spasena građanskog rata. Godine 1313. kada je kraljević Stefan ustao protiv kralja Milutina, Crkva je ponovo posredovala, kako pri izmirenju braće tako i oca i sina. Kraljevi Dragutin i Milutin su sa velmožama i narodom podigli manastire: Gračanicu, Staro Nagoričino, Ćelije, Tavnu, Raču, Tronošu, Petkovicu, Pustinju, prezidali Hilandar...

  Nikodim (1317-1324)
  Arhiepiskop Nikodim je izmirio kralja Milutina i sina mu Stefana, te je po smrti Milutinovoj (1321) u Nerodimlju na Bogo-javljenje 1322. krunisao Stefana za kralja Srbije, kao što su i njegovi prethodnici krunisali prethodne vladare.

  Arhiepiskop Nikodim, kao i sv. Sava a i neki drugi arhiepiskopi, bavio se književnim radom. Preveo je Tipik svetog Save Osvećenog (+ 531) sa grčkog na srpski jezik, gde u predgovoru oštro govori protiv lenjosti na molitvu i rad.

  Danilo II (1324-1337)
  Danilo se još kao monah i iguman Hilandara istakao u odbrani ove svetinje od Katalonaca (Španaca), koji su kao najamnici došli u sukob sa vizantijskim carem Mihailom IX, pa su počeli pustošiti po Vizantiji i Svetoj gori. Danilo je, kao i prethodnik Nikodim, bio od srpskih vladara zaduživan za obavljanje diplomatskih poslova. Kao sposoban, izabran je za banjskog episkopa. a potom za humskog, ali oba puta posle izvesnog vremena; zah-valio se, otišao u Hilandar odakle je izabran za arhiepiskopa Srbije. Danilo je podigao više crkava i pripratu u pećkom manastiru. On je pisac Žitija kraljeva i arhiepiskopa srpskih. Za vreme njegovo bila je srpska pobeda na Velbuždu (1330), podignuti su Visoki Dečani - Stefana Dečanskog. Došlo je do sukoba Stefana i kraljevića Dušana, i po smrti oca (sv. Stefana - "Oca Mrate"), on je krunisao Dušana 1331. u Svrčinu na Malu Gospojinu.

  Joanikije (1338-1346) - patrijarh od 1346. do 1354.
  U vreme arhiepiskopa Joanikija, Srpska crkva na Saboru u Skoplju 1346. uzdignuta je na rang Patrijaršije, a on proglašen za prvog srpskog patrijarha (1346-1354). Sa bugarskim patrijarhom Simeonom, episkopima i svetogorskim saborom. samo sedam dana kasnije od proglasa patrijaršije, krunisao je Dušana Silnog Nemanjića na Uskrs 1346. za cara "Srba, Grka i primorskih strana..." Tada je Srbija bila najjača država na Balkanu, pa i među najsnažnijim u vaseljeni, izlazila je na tri mora. Car Dušan podigao je Sv. Arhangele i sa patrijarhom Joanikijem još dosta crkava i van Srbije.

  Sava IV (1354-1375)
  Drugi patrijarh Srpske patrijaršije posle patrijarha Joanikija (za vreme koga je izdat prvi deo /1349/ i drugi /1354/ Zakonika Dušanovog od 201 čl.) jeste Sava IV, koji se oslovljavao kao i njegov veliki prethodnnk - "patrijarh srpski i primorskih zemalja" U vreme Save IV trajao je sukob Carigradske patrijaršije sa Srpskom patrijaršijom. Posle godinu dana od njegovog stupanja na "presto sv. Save" preminuo je iznenada (verovatno otrovan) i sam Dušan Silni (1331-1355), što je izazivalo nelagodnosti, te se despot Jovan Uglješa 1368.godine izmirio sa Carigradskom patrijaršijom, što je učinio i knez Lazar (1371-1389) sa svoje strane. Ti događaji, kao i marički poraz srpske vojske 1371. pod zapovedništvom kralja Vukašina i smrt "nejakog" Uroša V (1355-1371), zbili su se u vreme patrijarha Save IV.

  Jefrem (1375-1380; i drugi put 1389-1392)
  Patrijarh Jefrem je bio veliki molitvenik i duhovni autoritet, dva puta je sedeo "na prestolu sv. Save" Nemanjića: posle smrti Save IV od 1375. do 1380. i posle patrijarha Spiridona (1380-1389), koji je umro posle kosovske katastrofe 1389. Dolaskom velikog isihaste Jefrema, koji je bio poreklom bugarskog roda, srpski rod bio je veoma pokoleban i razjedinjen, te je ovaj veliki molitvenik vidao rane roda svoga pravoslavnog koga su Azijati razarali. On se povukao u tihovanje kako prvi tako i drugi put (1392), a preminuo je 1400. godine.

  Spiridon (1380-1389)
  Bio je četvrti patrijarh srpski u vreme čije je, kako pesnik kaže, "Srpsko propadnulo carstvo" 1389. na Kosovu. Odmah posle ove katastrofe i sam je umro.

  Danilo III (1392. ili 1393. do 1396)
  Danilo Treći je nasledio patrijarha Jefrema, koji se povukao drugi put "iz svetskih bura". Na mesto sv. Jefrema bio je izabran Danilo III. To je vrlo teško vreme u vazalnoj Srbiji, kojom upravlja udova kneginja Milica (1371-1396) do punoletstva sina Stefana. U vreme patrijarha Danila III preneto je iz Prištine [gde je bilo sahranjeno) telo kneza Lazara u zadužbinu mu Ravanicu i on proglašen za svetog.

  Sava V (1396. posle 1407)
  On je obavio sahranu patrijarha Jefrema, podigao mu grobnicu i posle sedam godina proglasio ga za svetitelja. To je opisano i pridodato Žitiju sv. Jefrema, koje je napisao episkop Marko iz Hvosna. U vreme patrijarhovanja Savinog odigrao se boj na Rovinama 1395, kod Nikopolja 1396, i kod Angore. U prve dve bitke Srbi su učestvovali kao vazali protiv hrišćana, a u trećoj bici predvođeni su despotom Stefanom (Stefan Visoki) kod Angore, gde je Bajazit i poražen od Timura (Tamerlana 1402). Tad su se Srbi oslobodili turskog vazalstva

  Kiril (posle 1407. do 1419)
  Patrijarh Kiril je 1418. osvetio manastir Manasiju - Resavu, koju je podigao srpski despot Stefan Lazarević (1389-1427). U vreme patrijarha Kirila, na Zapadu su održavani neki sabori da bi se izvršila reforma Rimokatoličke crkve "u glavi i u udovima". Na saboru u Konstanci, gde je osuđeno učenje Jana Husa, bio je n srpski despot Stefan Lazarević (1414).

  Nikon (1420-1435)
  U vreme patrijarhovanja patrijarha Nikona preminuo je Stefan Lazarević (+1427), a nasledio ga je despot Đurađ Branković (1427-1456). To su bili vrlo teški dani i godine po hrišćane

  Nikodim II (posle 1445. do 1453)
  Nikodim II je bio pretposlednji srpski patrijarh pre pada srpske despotovine pod Turke, koji će 1453. osvojiti hrišćansku Vizantiju i Carigrad. On je hirotonisao moldavskog mitropolita Teoktista (umesto starog Joakima koji je bio pristalica unije). Inače sam despot Đurađ, unuk sv. Kneza Lazara, nipošto nije hteo pristati na uniju niti slati svoje izaslanike u Firencu 1439, kada je sklopljena unija vizantijskog cara sa rimskim papom. Te godine (1439) prvi put je pala i Srpska despotovina pod Turke, ali joj je posle nekoliko godina vraćena sloboda.

  Arsenije II (1453-1463)
  Srpski patrijarh Arsenije II poslednji je srpski patrijarh na slobodi. On je nadživeo despota Đurđa Brankovića Smederevca (1427-1456), kao i sina mu Lazara (despota 1456-1458), kao i konačni pad srpske srednjovekovne države-despotovine pod višestruko tursko ropstvo 1459. U tim vremenima "teškim" i "usnulim", pod silnim i strašnim zbivanjima "kad su živi zavideli mrtvima", zapustela je Srpska patrijaršija. Neki episkopi, kao mitropolit smederevski (po smrti Arsenija II, 1463) Pavle, pokušali su da obnove Srpsku patrijaršiju, ali slabo je uspevalo..
  Kad zaćutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobedio, to znači da više nisi vredan mog vremena.

  [Samo registrovani clanovi mogu videti ovaj sadrzaj. ] DJ. Vesna®
  Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

 2.    Linkovi Sponzora

  Raznovrsno Forum

 3. #2
   OFF 
  VIP
  Poeni: 406,386, Nivo: 1
  Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
  Overall activity: 99.9%
  Dostignuća:
  OverdriveTagger First Class50000 Experience PointsSocialVeteran
  Nagrade:
  Posting Award
  Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna's Avatar
  Država
  Norway
  Registrovan
  Dec 2011
  Pol
  Zensko
  Zadnji Put Online : @
  Lokacija
  negde iznad zvezda
  Postovi
  59,582

  Uobičajeno Odg: Srpski Arhiepiskopi i Patrijarsi

  Obnova Pećke natrijaršije

  Makarije (Sokolović) (1557-1571; +1574)
  Makarije Sokolović, rođeni brat Mehmed-paše Sokolovića, molio je svoga brata da se zauzme kod sultana Sulejmana II da se Srbima dozvoli obnova Patrijaršije. Beratom sultanovim 1557. godine dozvoljena je obnova Srpske patrijaršije, a za prvog patrijarha postavljen je Makarije Sokolović. Prostor Srpske patrijaršije, pored zemalja cara Dušana i Uroša Nemanjića, obuhvatio je još područja Bačke, Banata, Baranje, Srema, Slavonije, Bosanske krajine, Bosne, Like, Krbave i Dalmacije, i imao je više od četrdeset eparhija, među njima i novoosnovane: Trebinjsku, Požešku i dr. Patrijarh Makarije je dobio i odobrenje da obnavlja stare (porušene) i zida nove crkve i manastire. Iz tog vremena su manastiri na Zapadnoj Moravi. Osnivane su škole pri nekim manastirima, prepisivane su knjige, a uskoro će početi i štampanje novih knjiga. On je ozidao pripratu Gračanice. Sudstvo je organizovano po Dušanovom zakoniku.

  Antonije (1571-1575)
  Naslednik Makarija kao srpskog patrijarha, koji je bio narodni starešina i vođa (etnarh, milet-baša), bio je njegov bratanac, pomoćnik hercegovačkog mitropolita, Antonije; obnovio je crkvu Sv. Nikole u Banji kod Priboja.

  Gerasim (Sokolović) (1575-1586)
  Njegovo sedište bilo je u Pećkoj patrijaršiji u Peći, gde je bilo oko sto monaha. Sultanu je godišnje davao po dve hiljade dukata na ime slobode vere

  Savatije (Sokolović) (1586-1589)
  Savatije je bio sinovac patrijarha Makarija. On je podigao manastir Pivu 1573. godine. Zanosio se mišlju da oslobodi Srbe od Turaka.

  Jerotej (1589-1590)
  Patrijarh Jerotej je nastavio versko nacionalnu politiku duhovne obnove srpskog roda kako ju je započeo Makarije Sokolović.

  Filip (1591)
  On je vrlo kratko upravljao Pećkom patrijaršijom.

  Jovan (Kantul) (1592-1614)
  Patrijarh Jovan je počeo otvorenu akciju protiv Turaka. Tada je u Banatu buknuo ustanak Srba protiv Turaka za oslobođenje a predvodio ga je episkop vršački Teodor, koga su Turci živa oderali na meh. To je bilo i vreme posle smrti sultana Sulejmana II Zakonodavca (1521-1566), kada je moć Turske počela da opada. Turci su bili srditi zbog ustanka Srba, pa je Sinan-paša uzeo mošti sv. Save iz manastira Mileševe (od čijih su moštiju i neki Turci dobili izlečenje) i odneo ih na Vračar u Beograd i spalio 1594. godine. Te godine (1594) Srbi su podigli ustanak u Peći, a 1597. i u Hercegovini. Za sve ovo Turci su dozvali patrijarha Jovana u Carigrad i tu ga zadavili 1614. godine. Patrijarh Jovan ostao je u sećanju do danas kao revnosni mučenik i stradalnik za Pravoslavlje, boreći se protiv Turaka, a i katoličke nasrtljivosti.

  Pajsije (Janjevac) (1614-1647)
  Pajsije je za vreme svog patrijarhovanja napustio ratobornu politiku sa Turcima. On je mnogo voleo knjige i njihovo štampanje i prepisivanje. Prema Turcima nastojao je da obnovi politiku patrijarha Makarija Sokolovića. Napisao je Žitije cara Uroša i sastavio mu sv. službu, a prepisao je Život despota Stefana Štiljanovića. j

  Gavrilo I (Rajić) ( 1648-1655)
  On je opet pokrenuo akciju za oslobođenje od Turaka. Putovao je mnogo po Evropi i Rusiji, a kada se vratio u svoju patrijaršiju, Turci su ga umorili. Tada je vođen i Kandijski rat 1645-1669. Kad su Turci oteli Moreju Mlecima.

  Maksim (Skopljanin) (1656-1674; +1680)
  Patrijarha Maksima su savremenici svrstali u velikog revnitelja i učitelja "svetog prestola". Imajući pred očima tragičan kraj svoga prethodnika, patrijarha Gavrila, on se ograničio samo na duhovnu obnovu i to pod Turcima. Putovao je po svojoj patrijaršiji, ali je sve veze prekinuo sa Rusijom da ne postane sumnjiv. Bio je na poklonjenju u Sv. Jerusalimu, a u povratku je nz Svete gore, Hilandara doneo dosta važnih knjiga u Peć.

  Arsenije III Čarnojević (1674-1706)
  U vreme velikog patrijarha Arsenija III Čarnojevića-Crnojevića bio je veliki rat "bečki", Sv. Lige protiv Turske od 1683. do 1699. Srbi su se i sami digli na ustanak pomažući Mletačkoj republici, Austriji, Poljskoj i Rusiji. Turci su poraženi pod Bečom (1683). Patrijarh Arsenije podigao je Srbe, ali kako je Francuska zaratila protiv Austrije pomažući Turskoj, to su Srbi ostavši usamljeni morali da 1690. beže na sever preko Save i Dunava kako bi ostali živi od turske osvete, predvođeni svojim patrijarhom Arsenijem III. U Ugarskoj su od cara Leopolda I dobili privilegije o slobodi vere.

  Kalinik I (oko 1693-1710)
  Turski veliki vezir Mustafa Ćuprilić pozivao je patrijarha Arsenija III da se vrati sa narodom na staro ognjište, a kako to nije pošlo za rukom, postavili su za patrijarha u Peći Grka Kalinika I (1693-1710). Kalinik je dobro upravljao Srpskom patrijaršijom, hirotonisao je nove episkope, a povratnika vladiku Jefrema Banjanina postavio za svog "egzarha" u manastiru Pavlici. Kalinik se vrlo uspešno borio protiv katoličkih misionara unijata. Dao je autonomiju Krušedolskoj-Karlovačkoj mitropoliji 1710. godine.

  Atanasije I (1711-1712)
  Patrijarh Atanasije I je vrlo malo bio na čelu Srpske patrijaršije.

  Mojsije (Rajović) (1712-1726)
  U vreme njegovo vođen je opet rat između Austrije i Mletačke republike protiv Turske 1716-1718. Turska je poražena kod Petrovaradina i izgubila je važne oblasti: Banat, jugoistočni Srem, severnu Srbiju od Zapadne Morave, u Bosni oblast na desnoj obali Une i Save (po Požarevačkom miru 1718). Od Pećke patrijaršije su Karlovačkoj mitropoliji pripojene eparhije: Beogradsko-sremska, Valjevske, Temišvarska, Vršačka (to je Beogradska mitropolija pripojena Karlovačkoj mitropoliji i od tada je "Beogradsko-karlovačka" mitropolija).

  Arsenije IV (Jovanović Šakabenta) (1726-1737; 1741-1748)
  Novim ratom Rusije i Austrije sa Turskom 1737-1739. opet su postradali Srbi, i ovog puta su, predvođeni patrijarhom Arsenijem IV, pobegli preko Save i Dunava. Beogradskim mirom 1739. Austrija je izgubila zemlje ispod reka, a preseljeni Srbi nastanili su se u Ugarskoj.

  Janićije Karadža (1737-1746)
  Na upražnjeno mesto pećkog patrijarha postavljen je Janićije Karadža. On je iz grčke porodice, uzeo je iz Peći dragocene predmete i povukao se sa trona.

  Atanasije II Gavrilović (1747-1752)
  On je bio skopski mitropolit i nasledio je svoga prethodnika Grka, Janićija Karadžu. Sakupljao je milostinju, kao i neke važne predmete koji su odneti kada je bila druga seoba Srba za vreme Arsenija IV, da bi popravio teško stanje.

  Gavrilo II (1752)
  Gavrilo II je bio sarajevski mitropolit, išao je u Carigrad kod sultana Mehmeda III (1730-1754) i dobio berat o potvrdi patrijaraškog dostojanstva. Pošto se teško razboleo, dao je pismenu ostavku.

  Gavrilo III (Nikolić) (1752-1758)
  Njega je za patrijarha naznačio njegov prethodnik, kome se obavezao da će vratiti sve njegove dugove. Obećanje nije mogao ispuniti, pa se povukao u Carigrad, gde je dobijao sultanovu pomoć da živi.

  Kirilo II (1758-1763)
  On je bio poreklom Grk iz Halkidona. Kao patrijarh na "prestolu sv. Save", nije bio omiljen od srpskih episkopa, jer je Patrijaršiju još više zadužio. U Nišu je održao jedan sastanak sa srpskim episkopima i viđenijim nastojateljima i predložio da se umoli bivši patrijarh Gavrilo III da se vrati na stolicu srpskih patrijarha, jer je on jedini bio sposoban da spase Patrijaršiju bede i duga u koji je zapala. Patrijarh Gavrilo je to odbio.

  Vasilije (Brkić) (1763-1765; +1772)
  Vasilije je poslednji Srbin koji je sedeo na "prestolu svetog Save" pre ukidanja Pećke patrijaršije. Kirilo II postavio ga je za episkopa Novog Brda, a zatim ga premestio za mitropolita u Sarajevo. Vasilije Brkić je uspeo da sa srpskim episkopima skine sa patrijaraške stolice Kirila II, ali su ga njegovi srodnici oklevetali u Carigradu, bio je zbačen sa pećkog trona zatvoren na Kipru. Uz pomoć Francuza oslobodio zatvora. Otišao je u Crnu Goru, a potom u Italiju, gde je za ruskog grofa Dolgorukova, koji je dolazio da ispituje Lažnog cara Šćepana Malog (1767-1774) napisao "Opis turski oblasti i u njima hrišćansk naroda, a naročito naroda srpskog".

  Kalinik II (1765-1766) Patrijarh Kalinik II }
  poslednji patrijarh (poreklom Grk) na tronu pećki patrijarha. Njemu je sa Grcima episkopima iznuđena molba da traže da se, navodno zbog prezaduženosti ukine Pećka patrijaršija. Na predlog vaseljenskog patrijarha Samuila Hancerisa (1763-1769), sultan Mustafa III (1757-1773) uvažio je ove molbe i UKINUO Srpsku patrijaršiju zbog "prezaduženosti" - beratom (zakonom) od 11. septembra 1766. god. Strašne su bile posledice ukidanja Pećke patrijaršije - Srbi Goranci, Maglenci i vernici između Vodena i Lerina prešli su u islam.
  Kad zaćutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobedio, to znači da više nisi vredan mog vremena.

  [Samo registrovani clanovi mogu videti ovaj sadrzaj. ] DJ. Vesna®
  Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

 4. #3
   OFF 
  VIP
  Poeni: 406,386, Nivo: 1
  Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
  Overall activity: 99.9%
  Dostignuća:
  OverdriveTagger First Class50000 Experience PointsSocialVeteran
  Nagrade:
  Posting Award
  Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna's Avatar
  Država
  Norway
  Registrovan
  Dec 2011
  Pol
  Zensko
  Zadnji Put Online : @
  Lokacija
  negde iznad zvezda
  Postovi
  59,582

  srce Odg: Srpski Arhiepiskopi i Patrijarsi

  Poglavari crkve u Srbiji

  Leontije (Lambrović) (1801-1813)
  beogradski mitropolit. Karađorđe - Đorđe Petrović podigao je Prvi srpski ustanak 1804. god. u Beogradskom pašaluku, gde je bio tadašnji beogradski mitropolit Grk, Leontije Lambrović. On je bio naklonjeniji dahijama no Srbima. Njegovom krivicom mučenički je postradao Hadži-Ruvim.

  Agatanel (1815-1827)
  beogradski mitropolit. Posle propasti Prvog srpskog ustanka 1813. god. došlo je do Drugog srpskog ustanka 1815. koji je podigao u Takovu knez Miloš Obrenović. On je doveo za beogradskog mitropolita arhimandrita Meletija Nikšića iz Vraćevšnice, međutim vaseljenski patrijarh Kirilo IV umesto njega za mitropolita postavi Grka Agatangela, a Meletija za šabačkog episkopa.

  Antim (1827-1831)
  beogradski mitropolit. Sultanovim hatišerifom Srbi su 1830. dobili pravo slobode veroispovesti da mogu birati svog mitropolita Srbina umesto do tada Grka fanariota, kako je u pismu i knez Miloš zahtevao, "sinove našeg Otečestva možemo imati za episkope".

  Melentije (Pavlović) (1831-1833)
  mitropolit beogradski. On je prvi beogradski mitropolit posle Prvog (1804) i Drugog (1815) srpskog ustanka od roda srpskog. Njegov prethodnik predao mu je upravu Beogradske mitropolije, koja je bila i mitropolija Srbije od tri eparhije (Beogradska, Užička i Šabačko-valjevska). a od 1833. god. njima je pridodata i Timočka. Carigradski patrijarh Konstantin I svojim pismom od januara 1832. dao je Srpskoj crkvi autonomiju. Mitropolit Meleti|e razboleo se i umro u Vraćevšnici 11. juna 1833. (tu je imao školu učenika od 12 đaka).

  Petar (Jovanović) (1833-1859)
  mitropolit beogradski. Petra je hirotonisao carigradski patrijarh Grigorije za episkopa i srpskog mitropolita. On je radio na organizaciji Crkve U Srbiji. Već 1836. donet je prvi crkveni ustav, te godine osnovana je i Beogradska bogoslovija (1836). Upravnik škole bioje sam mitropolit. čiji su "najbolji pitomci slani u Rusiju na usavršavanje. U vreme mitropolita Petra Srbija je dobila i Turski ustav 1838. koji je uslovio pad apsolutiste kneza Miloša 1839. a uskoro, posle dve godine vladavine, i sina mu Mihaila (1840-1842).

  Mihailo (Jovanović) (1859-1881; drugi put 1889 -1898)
  Mitropolit Mihailo je nasledio svoga učitelja mitropolita Petra, koji se povukao kada se knez Miloš vratio u Srbiju na presto drugi put (posle kneza Aleksandra Karađorđevića 1842-1858) i ostao samo dve godine, od 1858. do 1860. kad je umro. Njega je nasledio sin Mihailo (1860-1868) kome su Turci predali ključeve od tvrđava 1867. i otišli iz Srbije Mitropolit Mihailo je kao ruski pitomac i bogoslov mnogo doprineo buđenju nacionalne panslovenske pravoslavne svesti svoga naroda. Kako je naslednik Mihaila Obrenovića bio Milan Obrenović (1868-1889), te se u svojoj vladavini oslanjao na Austrougarsku, to je zbacilo mitropolita Mihaila koji je bio orijentisan ka Rusiji.

  Mitropolit Mihailo pugovaće ponovo u Rusiju, gde je bio veoma omiljen, i u Svetu goru. Ali će se ponovo vratiti za mitropolita Srbije 1889. i ostaće do 1898. Iza sebe ostaviće dela: Hrišćanske svvtinje na Istoku, "Sveta gora i Životopis Bogorodice".

  Teodosije (1883-1889)
  mitropolit beogradski. Mitropolit Teodosije je došao za mitropolita Srbije posle kanonskog udara kada je zbačen legitimni mitropolit Mihailo. Srpska pravoslavna crkva dobila je od Vaseljenske patrijaršije priznanje crkvene nezavisnosti - tomos od 20. oktobra 1879. {potpisao ga patrijarh Joakim III), a o 500-gidišnjici Kosovske bitke Srbija je postala kraljevina, a kralj Milan se odrekao prestola u korist sina Aleksandra Obrenovića (1889-1903).

  Inokentije (Pavlović) (1898-1905)
  mitropolit beogradski. On je uveo devetorazrednu bogosloviju. Za vreme uprave Beogradskom mitropolijom došlo je do nasilnog uklanjanja kralja Aleksandra Obrenovića (1903). a skupština je izabrala za kralja Srbije Petra Kara^orđevića, unuka Đorđa Petrovića, koji će vla-dati Srbijom od 1903. do 1921. kada će se odigrati aneksija Bosne i Hercegovine od Austrougarske 1908. pa Prvi balkanski rat 1912. i Drugi balkanski rat 1913. potom Prvi svetski rat 1914. do .1918. oslobsfenje Srbije i stvaranje Jugoslavije.

  Dimitrije (Pavlović),
  mitropolit od 1905-1920; patrijarh 1920-1930.
  On je bio veoma obrazovan. Pre izbora za mitropolita bio je šabački episkop. Godine 1920. poštoje već bio beogradski mitropolit, postao je patrijarh vaspostavljene (ukinuta 1766) obnovljene Srpske patrijaršije 1919. godine. Dosta je uradio na konsolidovanju srpskoga naroda.

  Varnava (Rosić) (1930-1937),
  patrijarh srpski. On je nasledio patrijarha Dimitrija, prethodno je bio episkop veleško-debarski pa mitropolit skopski. Sa ep. Nikolajem Velimirovićem mnogo je doprineo jačanju bogomoljačkog pokreta, rušenju konkordata, što ga je stalo života. Za vreme njegovo donet je Ustav SPC (1932); podigao je današnju zgradu Patrijaršije

  Gavrilo (Dožić) (1938-1950),
  patrijarh srpski. Za vreme njegove uprave došlo je do nesrećnog Drugog svetskog rata, kada je naš narod, kao u Prvom, strašno postradao, sa vernicima i svetinjama svojim. Pre izbora za patrijarha bio je mitropolit raško-prizrenski, pa pećki, potom crnogorsko-primorski, odakle je došao na "presto sv. Save". Za vreme Prvog i Drugog svetskog rata bio je interniran, od okupatora. Sa episkopom ohridskim i žičkim Nikolajem Velimirovićem bio je u logoru u Dahauu. U njegovom odsustvu brodom Srpske crkve rukovodio je mitropolit skopski Josif Cvijović. Kada je došao u zemlju u novim komunističko-ateističkim prilikama nenaklonjenim po Crkvu, nastojao je da koliko-toliko organizuje život svoje Crkve, koja je izgubila mnogo episkopa, sveštenstva (oba reda) i vernika Umro je pod sumnjivim okolnostima.

  Vikentije (Prodanov) (1950-1958),
  patrijarh srpski. Bio je bogoslovski i filozofski veoma obrazovan. Obavljao je dužnost sekretara Sv. arh. sinoda, pa je bio episkop (vikarni) sremsko-karlovački, potom zletovsko-strumički, a administrirao je Ohridsko-bitoljskom i Sremskom eparhijom, kada je izabran za srpskog patrijarha 1950. god. Bio je veoma iskusan, ali su i prilike bile preteške, i on se sa sabraćom arhijerejima trudio da pomogne svome rodu sve do smrti 1958 godine.

  German (Đorić) (1958-1990; +1991),
  patrijarh srpski. Završio je bogoslovske škole (bogosloviju i teološki fakultet), a jedno vreme bio na usavršavanju u Parizu. Kao budimski episkop, administrirao je Žičkom eparhijom u odsustvu Nikolaja Velimirovića, duše bogomoljačkog pokreta.

  Kako je bio episkop još od 1951. za patrijarha srpskog izabran je posle smrti patrijarha Vikentija 1958. i ostao je na "tronu sv. Save" trideset i dve godine do 1990. kad je oboleo, a potom preminuo 1991. Veoma se trudio na otvaranju bogoslovije a u izdavanju crkvenih listova za versko prosvećivanje svoga naroda.

  Pavle (Stojčević) (1991- )
  Pre izbora za episkopa raško-prizrenskog, bio je profesor bogoslovije, a posle bolesti koja je snašla patrijarha Germana, izabran ja za njegovog naslednika. Neumorni je molitvenik i sapatnik uz svoj narod, koji je mnogo postradao 1991-95. god.
  Kad zaćutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobedio, to znači da više nisi vredan mog vremena.

  [Samo registrovani clanovi mogu videti ovaj sadrzaj. ] DJ. Vesna®
  Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

 5. #4
   OFF 
  VIP
  Poeni: 406,386, Nivo: 1
  Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
  Overall activity: 99.9%
  Dostignuća:
  OverdriveTagger First Class50000 Experience PointsSocialVeteran
  Nagrade:
  Posting Award
  Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna's Avatar
  Država
  Norway
  Registrovan
  Dec 2011
  Pol
  Zensko
  Zadnji Put Online : @
  Lokacija
  negde iznad zvezda
  Postovi
  59,582

  Uobičajeno Odg: Srpski Arhiepiskopi i Patrijarsi

  Mitropoliti crnogorsko-primorski (Zetski)

  Godine 1219. kada je sv. Sava izdejstvovao samostalnost Srpske pravoslavne crkve, ZETSKA episkopija je imala svoje sedište u Stonu na Pelješcu. Posle uzdizanja srpske Arhiepiskopije na rang Patrijaršije, Zetska episkopija je uzdignuta na rang mitropolije. Prvi episkopi iz vremena episkopije su Ilarion i German I oko 1249. godine.  David I, mitropolit zetski (1391. posle 1396)

  Arsenije, mitropolit zetski (1396. pre 1417)

  David II oko 1471. do 1435, mitropolit zetski

  Jeftimije 1434, pre 1440 mitropolit zetski. Sa sobom ga je odveo despot Đurađ Branković u Dubrovnik 1440-1441. Kada je pala Despotovina prvi put (1439), on se vratio u Budvu 1441. Kad je Budva data Mletačkoj republici, Jeftimije ode u manastir Prečiste Krajinske.

  Teodosije pre 1446. mitropolit zetski.

  Josif 1453. mitropolit zetski.

  Visaron 1484-1494, mitropolit zetski.

  Roman 1504. mitropolit crnogorski i primorski.

  Romilo 1 1530. arhieniskop zetski, crnogorski i primorski.

  Makarije 1550-1558, mitropolit cetinjski.

  Romilo II 1559. mitropolit crnogorsko-primorski.

  Pahomije 1568-1573, mitropolit cetinjski.

  Gerasim - Đerasim 1573, mitropolit zetski.

  Dionisije pre 1577, mitropolit cetinjski. Pominje se na jevanđelju Cetinjskog manastira, koje je iguman Maksim ispisao pre 1577.

  Venijamin 1582, mitropolit cetinjski.

  Stefan 1582-1593, mitropolit cetinjski.

  Ruvim I 1593-1639, mitropolit crnogorsko-primorski

  Mardarije I1637-1647, mitropolit cetinjski.

  Visarion oko 1647. do 1654, mitropolit cetinjski.

  Mardarije II 1651-1661, mitropolit cetinjski.

  Ruvim II (Boljevnć) 1662-1685, mitropolit crnogorsko-primorski.

  Visarion (Borilović) 1682-1692, mitropolit cetinjskn

  Daiilo I (Petrović) 1697-1735, mitropolit crnogorsko-primorski.

  Sava 1735-1781, mitropolit skenderski.

  Vasilije III1750-1766, mitropolit crnogorsko--primorski.

  Arsenije (Plamenac) 1781-1784, mitropolit crnogorski.

  Sv. Petar I (Petrović) 1784-1835, mitropolit cetinjski.

  Petar II (Petrović - Njegoš) (1830-1851), mitropolit cetinjski.

  Nikanor (Ivanović) 1858-1860, mitropolit crnogorski i primorskobrdski.

  Ilarion (Roganović) 1860-1882, migropolit crnogorsko-primorski i brdski.

  Visarion (Ljubiša) 1882-1884, mitropolit crnogorski.

  Mitrofan Ban 1885-1920, arhiepiskop letinjski i mitropolit crnogorski.

  Gavrilo (Dožić) 1920-1938, mitropolit crnogorski i patrijarh srpski.

  Joanikije (Lipovac) 1940-1945, mitoopolit crnogorsko-primorski.

  Arsenije (Bradović) 1947-1960, mitropolit crnogorsko-primorski.

  Danilo (Dajković) 1961-1990, mitropolit crnogorsko-primorski.

  Amfilohije (Radović) (1991- ), mitropolit crnogorsko-primorski, skenderijski, zetski i brdski.
  Kad zaćutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobedio, to znači da više nisi vredan mog vremena.

  [Samo registrovani clanovi mogu videti ovaj sadrzaj. ] DJ. Vesna®
  Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

 6. #5
   OFF 
  VIP
  Poeni: 406,386, Nivo: 1
  Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
  Overall activity: 99.9%
  Dostignuća:
  OverdriveTagger First Class50000 Experience PointsSocialVeteran
  Nagrade:
  Posting Award
  Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna's Avatar
  Država
  Norway
  Registrovan
  Dec 2011
  Pol
  Zensko
  Zadnji Put Online : @
  Lokacija
  negde iznad zvezda
  Postovi
  59,582

  srce Odg: Srpski Arhiepiskopi i Patrijarsi

  Karlovački mitropoliti (i partrijarsi)

  Patrijarh Arsenije III Crnojević (1647-1706), našao se u vrtlogu rata Svetog Saveza sa Turskom (1683-1699). On je bežeći vred najezdom Osmanlija poveo svoj narod na sever (1690). Pre nego pggo će preći Savu i Dunav, Arsenije III je u Beogradu održao sabor i od cara Leopolda I tražio privilegije: slobodu vere, ravnopravnost sa rimokatolicima, sa geopolitičkim prostorom. To je preko ep. Isaije Đakovića i dobio (21. VIII 1690).

  Mitropolit Isaija Đaković (1707-1708), bio je episkop aradskopoljski i temišvarski. Pošto Je patrijarh Arsenije III iznenada umro u Beču 1706, na njegovo mesto izabran je Isaija Đaković (1707). Njegovoj diplomatskoj sposobnosti treba zahvaliti što su Srbi u Austriji dobili tako široke privilegije: organizovanje crkvenonarodnog života sa gradnjom crkava i škola, izjednačenje sa austri-maćarskim jerarhijsko-plemićkim i građanskim staležom. Privilegije su od ovih staleža bile često u životu osporavane, na čemu će insistirati Temišvarski sabor 1790, kao i Majska skupština Srba u Austriji. Godine 1708. održan je Prvi crkvenonarodni sabor u Krušedolu. On traži određenje Srbima zasebne teritorije, sazivanje sabora bez dozvole, kao i pomenute privilegije bez unijatskih težnji.

  Mitropolit Sofronije Podgoričanin (1710-1711), bio je pakračko-slavonski episkop. On je preneo telo iz Beča iznenada preminulog mitropolita Isaije Đakovića (1708). Na Drugom krušedolskom saboru 1710. Sofronije je izabran za naslednika Isaije Đakovića. Pećki patrijarh Kalinik 18. maja 1710. potvrdio je izbor novog mitropolita. Na jednom mestu mitropolit Sofronije sebe naziva "egzarh trona pećkog".

  Mitropolit Vićentije Popović Hadžilavić (1713-1725), izabran je na Trećem Karlovačkom saboru 1713. umesto preminulog Sofronija. Posle rata Austrije i Turske 1716-1718, Požarevačkim mirom nastale su dve autonomne jedinice, Beogradska i Karlovačka mitropolija. Rešenje je bilo da Vikentija Popovića nasledi mitropolit beogradski Mojsije Petrović (1713-1730).

  Mojsije Petrović (1713-1730), mitropolit beogradsko-karlovački (1725-1730). Bio je zamenik obolelog Vićentija Popovića, a kad je on preminuo izabran je za njegovog naslednika. Godine 1726. doveo je u Karlovce ruskog učitelja Maksima Suvorova. Počeo je gradnju Saborne crkve i Dvora u Beogradu. Uveo je matice rođenih, venčanih i umrlih.

  Vićentije Jovanović (1731-1737). Godine 1732. održao je u Beogradu crkvenonarodni sabor tražeći od cara Karla VI da ne sužava privilegije Srba, da imanja umrlih ie pripadnu državi već Crkvi, da pravoslavni ne plaćaju porez biskupima. Car je izdao Reskript 1734. Nezadovoljan narod diže ustanak 1735. Karlo VI Srbima izdaje Zaštitno pismo te godine, a sledeće, 1736. god. Slavonski urbar. Mitropolit Vićentije doveo je iz Rusije Emanuila Kozačinskog, koji osniva Akademiju sa šest razreda. Ona je izvršila preporod srpskog naroda.

  Arsenije IV Jovanović Šakabenta (1726-1737; u Austriji od 1737-1748). On je kao karlovački mitropolit i patrijarh srpski, kada je počeo austrijsko-turski rat (1737-1739), preveo u Drugoj seobi dosta Srba u Austriju. Arsenije IV je održao u Karlovcima 1744. crkvenonarodni sabor tražeći potvrdu privilegija, koje je tako vešto gušila Marija Terezija (1740-1780).

  Isaija Antonović (1748-1749), kao mitropolit karlovački bio je samo godinu dana posle Arsenija Jovapovića Šakabente (1726-1748).

  Pavle Nenadović (1749-1768), bio je vrlo energičan kao mitropolit karlovački. Bori se protiv Marije Terezije (1740-1780) koja stalno sužava povlastice Srbima. Kao carica Austrije, tvrdi da on nema pravo da predstavlja Srbe u Hrvatskoj i Slavoniji, zabranjuje da podižu manastire. Beogradskim mirom (1739) Dunav i Sava su granice sa Turskom. M. Terezija demobiliše potisko-pomoriške granice, te oko sto hiljada Srba ide u Rusiju (1751. do 1753). Tada je velika ekspanzija unijatske jerarhnje i plemstva. ugrožene su privilegije. Dvor je izdao Urbar, zakon minimuma i maksimuma zemlje seljacima. Mitropolit Pavle osniva niže i više škole (bogoslovsko-učiteljska u Plaškom), osniva Konzistorije (crkvene sudove), podiže Sabornu crkvu u Karlovcima. osniva Školski ili Klirikalni fond (1749)

  Jovan Đorđević (1769-1773) je izabran za mitropolita na saboru od 1769. g. Komesar M. Terezije vodio je glavnu reč i usmeravao sabor. Apsolutizam carice pod uticajem jezuita gasi privilegije Srba, pravdajući to reformama. Privilegije od cara Leopolda svodi na formalnost - izdat je Pravilnik ili Regulament (1770) izrađen od prestolonaslednika Josifa. Ukinuta su prava, verska, politička, crkveno-prosvetna.

  Vićentije Jovanović Vidak (1774-1780), za mitropolita izabran na crkvenonarodnom saboru 1774/5. Dvor izdaje II Pravilnik (Regulament) 1777. koji je sličan prvom. Narod se buni, dvor ukida Pravilnike (Regulamente) i za regulisanje srpskih pitanja osniva Ilirsku dvorsku deputaciju 1777. Zbog nezadovoljstva dvor uskoro izdaje III pravilnik deklaratorija (1779), kojim je izvršeno preuređenje Karlovačke mitropolije. To je 90 godina borbe srpskog naroda za očuvanje privilegija (1690-1779), sticanja verskih, političkih, ekonomsko-finansijskih i prosvetnih prava Srbima, koji su od Arsenija III bili takoreći država u državi. Država ta prava preorijentiše u crkveno-školska prava. U Beču je 1770. odobreno da se mogu štampati srpske knjige u štampariji, koja je preneta u Peštu 1796. g. samo da Srbi nemaju veze sa Rusijom i da se lakše mogu pounijatiti. Uz svaku crkvu se imaju otvarati škole. ^;

  Mojisije Putnik (1781-1790), bio je mitropolit u vreme cara Josifa II (1780-1790). On Je izdao Patent o toleranciji (ravnopravnost) pravoslavne i rimokatoličke vere. Josif II ukinuo je 700 manastira sa 20.000 monaha. Godine 1786. mitropolit Mojsije posvetio je Petra I Cetinjskog. Tada je vođen rat Turske i Austrije 1787-1792, umro je car Josif II, nasledio ga Leopold II. Sabor u Temišvaru 1790. Srbi traže Privilegije, veru, škole, jezik, štamparije. Jednu većinu predvodi general Sečujac - uz Beč, a Sava Tekelija uz Mađare. Beč se izmiri sa Mađarima - Srbi su žrtve. Ilirsko dvorska kancelarija preimenovana (1791-2) u Ugarsko dvorsku kancelariju u Mađarskoj.

  Stefan Stratimirović (1790-1836), bio karlovački mitropolit u vreme Prvog i Drugog usganka Srba (1804. i 1815. g.). On je sa Dimitrijem Sabovom osnovao gimnaziju 1791/2. i bogosloviju 1794. Fond "Stefaneum". Vođ je Srba u Austriji, osnovao "Karlovački krug" sa intelektualcima. Pomogao je Karađorđa. Dvor zazire od veza sa Rusijom: "ne treba se bojati tih veza ako nam je ovde dobro", govorio je Stefan Stratimirović, koji se kao vrlo obrazovan čovek borio protiv unije.

  Stefan Stanković (1837-1841), bio episkop u Budimu. Po smrti Stefana Stratimirovića izabran za mitropolita. Lično je, 1837. 12 mladića stipendi-rao. Umro je i sahranjen u Karlovcima 1841. godine.

  Josif Rajačić (1842, od 1848 patrijarh do 1861). Mađari su se odvojili od Austrije 1849. Srpska Vojvodina ukinuta je 1806. Na Blagoveštenjskom saboru 1861. za Srbe traži: grb, zastavu, ćirilicu, jednakost vere. U vreme njegove patrijaraške službe Rimska crkva je sklopila konkordat (1855) sa Austrijom.

  Samuilo Maširević (1864-1870), mitropolit i patrijarh srpski, naslednik J. Rajačića. Austrija je 1867. izdvojila iz Karlovačke mitropolije Rumune. Godine 1867. nagode se Austrija i Mađarska, zatim Ugarsko (Mađarska) - hrvatska nagodba 1868. Te godine izdat je i Kraljevski reskript koji je zamenio Deklaratoriju. Srpski problemi se rešavaju u Pešti, odakle potiče i talas mađarizacije.

  Prokopije Ivačković (1874-1879), mitropolit karlovački i patrijarh srpski, Sabor je bio izabrao za patrijarha Arsenija (Stojkovića) što Beč nije potvrdio. Izabran Prokopije, ustoličen na Preobraženje, penzionisan 1879. Umro 1881. i sahranjen u Karlovcima

  German Anđelić (1881-1888), mitropolit karlovački i patrijarh srpski, on i brat mu Stevan, prota, podigli su gimnaziju u Karlovcima. Srpski crkveno--narodni sabor otvaran i zatvaran na mađarskom jeziku. Sredinom 1887. g. Hrvatski sabor priznao je Srbima autonomiju Karlovačke mitropolije u Hrvatskoj i Slavoniji.

  Georgije Branković (1890-1907), mitropolit i patrijarh srpski, osnovao je za škole, Fond sv. Save, kao i Propovednički fond. On je zaslužan za gradnju sadašnjeg Patrijaršijskog dvora u Karlovcima (1892-4). Zaostavštinom Save Tekelije podignut Bogoslovski seminar, gde su se besplatno školovali siromašni. Sagrađen je i Narodni dom. Preuređena je uprava manastira, regulisane penzije sveštenicima i udovama, uvedena školska nastava u Mitropoliji (1907).

  Lukijan Bogdanović (1908-1913), poslednji je mitropolit i patrijarh Karlovačke mitropolije u Austrougarskoj. Godine 1907. donetje Aponjijev zakon mađarizacije, uveden je ugarski jezik u svim nemađarskim školama, da bi se za 40 godina svi ne-Mađari mađarizovali, što je bilo zacrtano još 1848/9. stavom o "jedinstvenom političkom narodu mađarskom". Ulagao je u srpske škole, obnovio "Stefaneum" za siromašne učenike, osnovao Sinodski fond (1911). Sinodalni statut za školstvo. To sve, i privilegije iz 1690. ukida Ugarska zakonom 1912. Patrijarh je na lečenju u austrijskoj banji nasilno završio život. Telo mu je nađeno u reci Ahi.
  Kad zaćutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobedio, to znači da više nisi vredan mog vremena.

  [Samo registrovani clanovi mogu videti ovaj sadrzaj. ] DJ. Vesna®
  Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

 7. #6
   OFF 
  VIP
  Poeni: 406,386, Nivo: 1
  Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
  Overall activity: 99.9%
  Dostignuća:
  OverdriveTagger First Class50000 Experience PointsSocialVeteran
  Nagrade:
  Posting Award
  Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna's Avatar
  Država
  Norway
  Registrovan
  Dec 2011
  Pol
  Zensko
  Zadnji Put Online : @
  Lokacija
  negde iznad zvezda
  Postovi
  59,582

  Uobičajeno Odg: Srpski Arhiepiskopi i Patrijarsi

  SRPSKI ARHIEPISKOPI I PATRIJARSI


  ARHIEPISKOPI


  1 Sava I (sveti Sava), 1219-1233 (+ 1236)

  2 Arsenije I Sremac, 1233-1263 (+ 1266)

  3.Sava II, 1263-1271.

  4. Danilo I,1271-1272.

  5. Joanikije I,1272-1276 ( +1279)

  6 Jevstatije I,1279-1286.

  7 Jakov,1286-1292.

  8. Jevstatije II, 1292-1309.

  9. Sava III, 1309-1316.

  10. Nikodim, 1317-1324.

  11. Danilo II, 1324-1337.


  PATRIJARSI

  1-12. Joanikije II, 1338-1346-1354.

  2-13. Sava IV, 1354-1375.

  3-14 Jefrem, 1375-1380. i 1389-1390.

  4-15. Spiridon, 1380-1389.

  5-16 Danilo III, 1391-1396.

  6-17. Sava V,1396-1409.

  7-18. Kirilo,1409-1418.

  8-19 Nikoi, 1418. - posle 1435.

  9-20. Nikodim II, 1445-1455 (?)

  10-21. Arsenije II, 1457-1463.

  11-22. Jovan, arhiepiskop... 1508...

  12-23. Marko, mitropolit... 1524...

  13-24. Pavle. mitropolit smederevski 1527-1535 (?)

  14-25. Makarije, 1557-1571 (+1574)

  15-26. Antonije, 1571-1575.

  16-27. Gerasim, 1575-1586.

  17-28. Savatije, 1587.

  18-29. Jerotej, 1589-1590.

  19-30. Filip, 1591-1592.

  20-31. Jovan,1592-1613.

  21-32. Pajsije, 1614-1648.

  22-33. Gavrilo, 1648-1655 (+1659)

  23-34. Maksim, 1655-1674 (+1680)

  24-35. Arsenije III, 1674-1690 (+1706)

  25-36. Kalinik I,1691-1710.

  26-37. Atanasije I,1711-1712.

  27-38. Mojsije, 1712-1726.

  28-39. Arsenije IV, 1726-1737 (+1748)

  29-40. Joanikije III, 1739-1746.

  30-41. Atanasije II, 1746-1752.

  31-42. Gavrilo II, 1752.

  32-43. Gavrilo III, 1755.

  33-44. Vikentije Stefanović

  34-45. Pajsije II

  35-46. Gavrilo IV... 1758.

  36-47. Kirilo, 1758-1763.

  37-48. Vasilije, 1763-1765 (+1772)

  38-49. Kalinik II, 1765-1766.

  39-50. Dimitrije (1920-1930)

  40-51. Varnava (1930-1937)

  41-52. Gavrilo (1938-1950)

  42-53. Vikentije (1950-1958)

  43-54. German (1958-1990; +1991)

  44-55. Pavle (1990- 2008)

  Izvor;svetosavlje
  Kad zaćutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobedio, to znači da više nisi vredan mog vremena.

  [Samo registrovani clanovi mogu videti ovaj sadrzaj. ] DJ. Vesna®
  Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

Informacija Teme

Users Browsing this Thread

Trenutno 1 korisnika pregleda ovu temu. (0 članova i 1 gosta)

   

Slične Teme

 1. Srpski Bozur
  By By Mare in forum Krajiska Muzika
  Odgovori: 0
  Zadnji Post: 25.12.2012, 15:18
 2. Srpski odbrambeni Pas
  By Vesna in forum Zivotinjsko Carstvo
  Odgovori: 0
  Zadnji Post: 11.04.2012, 08:13
 3. Pravoslavlje i Srpski obicaji
  By Vesna in forum Religija
  Odgovori: 16
  Zadnji Post: 05.04.2012, 13:09
 4. Srpski mafini
  By Vesna in forum Hleb i Pecivo
  Odgovori: 0
  Zadnji Post: 21.03.2012, 07:12
 5. Moderan Srpski Jezik
  By Vesna in forum Sumadinac Cafe
  Odgovori: 1
  Zadnji Post: 11.02.2012, 10:50

Članovi koji su pročitali ovu temu : 0

Nemate dozvolu da vidite spisak imena.

Tagovi za ovu Temu

Pravila Postanja

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts


O Nama

  Narodni radio, melem za uši ko ne sluša može da ga nađe na www.radiosumadinac.org

Preporučeni Linkovi

Pratite nas na

Twitter Facebook youtube Flickr DavianArt Dribbble RSS FeedRSS RSS 2.0 XML MAP HTML
Loading...
Svaki korisnik ovog sajta odgovoran je za sadržaj poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za njihov sadržaj. Postavljanjem vaše poruke ili vašeg autorskog dela saglasni ste da ovaj sajt postaje distributer vašeg dela i odričete se mogućnosti njegovog povlačenja ili brisanja bez saglasnosti uprave sajta. Distribucija sadržaja sa ovog sajta je dozvoljena samo u nekomercijalne svrhe, uz obaveznu napomenu da je sadržaj preuzet sa ovog sajta i uz obavezno navođenje adrese RadioSumadinac.org. Kako je sajt ovih dimenzija nemoguće u potpunosti kontrolisati, ukoliko primetite materijal nad kojim Vi ili neko drugi već ima autorska prava, odmah nam se obratite i materijal će biti uklonjen. Za sve ostale vidove distribucije obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od vlasnika Sajta


Optimizovano za rezoluciju: 1920x1080 :: Opera :: Firefox :: Chrome