Devet vekova svetitelja


U Beranama svečanom akademijom obeležen praznik Svetog Simeona Mirotočivog. Osvećena i preostala dva od šest krstova, dar Zdravka Stankovića

Đurđevi stupovi: Devet vekova svetiteljaBERANE - Episkopija budimljansko-nikšićka ima mnogo razloga da obeležava veliki jubilej devet vekova rođenja Svetog Simeona Mirotočivog, ili Stefana Nemanje, i da mu posveti naročitu pažnju. Pre svega, ovde smo na postojbini Nemanjića u srcu stare Raške, današnje Crne Gore, kod velike nemanjićke svetinje manastira Đurđevi stupovi koji je ove godine proslavio osam vekova postojanja. Ujedno, ovde u Beranama, u centru Vasojevića, gradimo saborni hram Svetoga Stefana Nemanje, čuvenog i po svojim zadužbinama koje su ponos celog srpskog naroda.

Ovako je preksinoć na svečanoj akademiji povodom 900 godina rođenja Stefana Nemanje besedio episkop Budimljansko-nikšćićki, gospodin Joanikije, koji je u nedelju obavio osvećenja preostala dva pozlaćena krsta koji će biti postavljeni na kulama zvonika hrama, koje je, kao i prethodna četiri, darivao ugledni Beranac Zdravko Stanković sa porodicom.


Proslavljamo ga kao objedinitelja srpskih zemalja, kao onoga ko je obnovio svoju staru dedovinu. Njegovom starom dedovinom zove se dukljanska država, zetska država, odnosno današnja Crna Gora - besedio je u nedelju pred hramom Svetog Simeona Mirotičivog vladika Joanikije, naglašavajući da je Stefan Nemanja rođen na Ribnici, u današnjoj Podgorici.

- Posle našeg prethodnog dara, bilo je logično da našoj crkvi uručimo novi skromni dar sada kada slavimo 900 godina rođenja našeg velikog sveca - rekao je Zdravko Stanković, na kraju svečanosti u Beranama.


“NEMANjINA SRBIJA”

- TEMELjE moderne Evrope postavili su hrišćanstvo i njena crkva, a srpske srednjovekovne države Simeon Nemanja - istakla je u svojoj besedi na svečanoj akademiji profesor Filozofskog fakulteta iz Nikšića Lidija Tomić. - Državničkim uspesima je omogućio moderno shvaćen razvoj srednjovekovne države i pravoslavne duhovne tradicije. Gradio je i podizao manastire kao zadužbine i svetinje, prinoseći Gospodu zahvalnost i molitvu. Kroz veliku žrtvu i ljubav je izgrađivao zemlju kao “dobri gospodin” i blagi pastir”, kao “nastavnik” i “učitelj”, kao neko čiju su zemlju neformalno zvali po tvorcu - “Nemanjina Srbija”.
Izvor;Novosti