Centralna proslava jubileja Milanskog edikta


NIŠ - Svetom arhijerejskom liturgijom koju vodi vaseljenski partijarh Vartolomej ispred hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene u Nišu je počelo centralno svečano obeležavanje 17 vekova Milanskog edikta.

U liturgiji učestvuju partijarsi moskovski, jerusalimski i srpski, arhijepiskopi pomesnih pravoslavnih crkava, arhijereji srpske pravoslavne crkve i sveštenici.

Liturgiji prisustvuju državni vrh Srbije, koju predvode predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Ivica Dačić i članovi vlade, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predstavnici drugih hrišćanskih crkava i verskih zajednica, rimokatoličke crkve i islamske anglikanske crkve i drugih verskih zajednica, hrišćanskih udruženja iz Evrope i sveta.

Liturgiji prisustvuje i veliki broj vernika i građana, a prema procenama niške policijske uprave i SPC očekuje se prisustvo pkp 15.000 ljudi.

Centaralnu proslavu prati 50 akreditovanih novinarskih ekipa.

Milanski edikt je zakonski akt koji su doneli carevi Konstantin Veliki, rođen 272. godine u današnjem Nišu, i Licinije kojim je proglašena verska ravnopravnost i prestanak progona hrišćana koji je trajao 300 godina.


Tanjug