Kad izgled vara: Atraktivne ptice koje isporučuju loš genetski materijal



Kako su pokazala istraživanja, raskošni paunovi i fazani se lažno samoreklamiraju.

Kako to već biva u velikim porodicama, klan Galloanserae ima neke divne, a i neke ružnjikave članove, neke promiskuitetne i neke monogamne. Ovaj ptičji nadred obuhvata fazane, paunove i labudove, kao i još 452 vrste divljih i ptica vodenih staništa.

Međutim, prema jednom skorašnjem istraživanju, najživopisniji i najrazuzdaniji mužjaci nadreda Galloanserae verovatno ne prenose najbolje gene na potomstvo.

"Ima mnogo teorija prema kojima se najvrsniji mužjaci razmeću ukrasima, divnim bojama i velikim repovima", kaže evolutivni biolog Džudit Mank sa Londonskog univerzitetskog koledža. "Mi smo otvoreno testirali te teorije" u istraživanju koje je objavljeno u "Izveštajima Nacionalne akademije nauka".

Mankova i njene kolege analizirali su genetski materijal šest vrsta ptica iz obe kategorije – raskošnih i ružnjikavih. Kod raskošnih ptica otkrili su brzo evoluirajući genom sa blagim genskim mutacijama; taj genom nisu otkrili kod neprivlačnih ptica, sumornog perja. Kada se ženke pare sa raskošnim mužjacima, genetske mane se prenose i one mogu da utiču na budući izgled vrste. Ovo istraživanje je potvrdilo da "ne postoji veza između privlačnosti i sposobnosti", kaže Mankova.

"Mužjak može da bude atraktivan, ali on ne isporučuje kvalitetan genetski materijal. Na neki način, to je lažno samoreklamiranje."

nationalgeographic