Kako psi spavaju i da li sanjaju


Za razliku od ljudi, koji po biološkom ritmu praktikuju spavanje u dužem, neprekidnom, vremenskom intervalu, psi spavaju u više navrata - po malo. Ali, to po malo i često tokom dana, čini u zbiru mnogo: psiprespavaju znatno više od polovine svog života.
Utvrđeno je psi svakodnevo spavaju oko šesnest sati. Stariji psi i štenad spavaju duže od mezimaca srednjih godina. Spavanje podrazumeva da psi, kao i druga živa bića, u toj fazi, postaju nesvesni okoline.
Proučavanjem moždanih talasa, dokazano je da svi sisari sanjaju tokom spavanja. Dok spavaju, psi se često trzaju, cvile ili ispuštaju neke specifične zvuke. Slično kao što neki ljudi govore u snu. Vlasnici veruju da tada njihov ljubimac sanja. Istraživanja o snovima pasa su gotovo neizvodljiva, jer naučnici ne mogu da koriste metode koje primenjuju kod ljudi. Ipak, utvrđeno je da psi imaju, baš kao i ljudi, različite faze sna.
U dubokom snu, pas koluta očima, što je povezano sa pokretima udova i ispuštanjem glasova, što daje pretpostavku da tada sanja. Čovek najintenzivnije sanja baš u ovoj tzv. REM fazi sna, pa se pretpostavlja da je to slučaj i kod pasa. Ako pas leži mirno, zatvorenih očiju, to ne znači da spava. Najčešće je budan i spreman da reaguje, ako se nešto dogodi. Pas je živo biće, i kao i čovek, svakodnevno doživljava mnogobrojne čulne nadražaje. Tek kada se potpuno umiri i zaspi, može da preradi informacije koje je doživeo tokom dana.
Za psihičko i fizičko zdravlje psa, veoma je važno da dovoljno spava i da ima fazu dubokog sna. Pas koji ne spava dovoljno, podložan je stresu, nervozan je, ima stomačne probleme ili reaguje agresivno. Ukoliko morate svog mezimca da probudite baš kada je čvrsto zaspao, uradite to pažljivo. Sačekajte koji minut, da iz faze najdubljeg sna pređe u fazu normalnog sna, iz koje će se mirnije probuditi. U suprotnom, postoji mogućnost da bude razdražen zbog naglog buđenja sa cimanjem ili vikom, do te mere da čak i ujede.

SPAVAČKE POZE

Kada drema, pas najčešće leži na stomaku ili je sklupčan. Uobičajena poza za dremku je bočno ležanje, mada i u tom položaju može upasti u dubok san. Siguran znak da je u carstvu snova je kada se okrene na leđa i podigne sve četiri u vis! Tada je maksimalno opušten i u fazi je dubokog sna. Stomak mu se u toj pozi ne zagreva previše, a ni jedan mišić nije napet, kao kada je sklupčan. Kada okrene leđa vlasniku ili drugom psu, to je znak privrženosti. U toj pozi se oseća zaštićeno.

IZBOR MESTA

Veruje se da psi spavaju na mestima koja nisu pod uticajem negativne energije i zračenja. To se objašnjava navikom većine pasa da pre nego što legnu na predviđeno mesto za odmor, dugo oko njega kruže, mirišu, ispituju.