Nega pasa tokom hladnih zimskih dana


Zimsko doba donosi rizik da se vaš ljubimac razboli. Psima koji žive napolju, a i onima koji izlaze u šetnju iz svog toplog stana, preti opasnost od promrzlina i prehlada. Najveći broj promrzlina kod pasa se javlja na šapama i vrhovima ušiju. Vodite računa da ne preterate u igri na snegu, kako se uživanje ne bi pretvorilo u mučenje vašeg ljubimca. Dužina dlake igra značajnu ulogu u zaštiti psa i sprečavanju oboljenja. Psi duge dlake su otporniji na hladnoću od kratkodlakih rasa. Veći pas je zaštićeniji od niskog, koji je tek nekoliko santimetara iznad snega.


Život u stanu

Ukoliko pas živi u stanu, bez obzira na rasu i dužinu dlake, nema priliku da se postepeno navikne na niske temperature, što podrazumeva rast duge i guste zimske dlake i podlake, kao i potkožno deponovanje masti. Čak i za polarne rase nagli izlazak i dugotrajan boravak na hladnoći može biti opasan. Zato je najsigurnije da kućnog ljubimca, naviknutog na život u toplom stanu, pripremite za zimske šetnje, tako što ćete mu obezbediti adekvatnu garderobu.
Pravi ljubitelj pasa, neće dozvoliti da mu mezimac nazebe, kada u hladnim danima pođe u redovnu šetnju. Za male pse se pletu posebni džemperi ili šiju ogrtači, koji će ih štiti od mraza.
Pojedini vlasnici svojim mezimcima nabavljaju i posebnu obuću, ali ono što vaš pas mora imati, svakako je kaputić, džemper ili šal oko vrata. Bez obzira na hladno vreme, pse koji žive u stanu, treba svakodnevno izvoditi u šetnje, a po povratku obrisati im šape, a ako je telo pokvašeno, istrljati ga peškirom i osušiti.


Kućica u dvorištu

Pas koji boravi napolju, u stanju je da se aklimatizuje na niske temperature, ali podrazumeva se da mu je kućica adekvatno termički izolovana. Dimenzije kućice treba da budu takve, da pas ima dovoljno mesta da ustane i okrene se, ne više, kako bi sopstvenim telom mogao da je zagreje. Treba mu staviti podlogu od stiropora i neko toplo ćebe. Kućica mora biti tako napravljena i smeštena da vetar ne duva direktno na psa, a vrata je najbolje da su sa strane.
Pored suvog smeštaja, neophodna je energetski bogata hrana. Pas treba da jede lako svarljivu i kaloričnu hranu, kojoj je povećan sadržaj proteina i masti. Najsigurnije je da se opredelite za gotovu pseću hranu – granule, nekog od poznatih proizvođača. Voda se mora zagrejati, da je pas pije mlaku. Nikako je ne ostavljati u posudi za piće, jer će se zamrznuti, a žedan ljubimac će lizati led, što je put do prehlade.
Bez obzira na sve teškoće koje nosi zima, psi uživaju u igri na snegu, ali treba voditi računa da ne jedu sneg, jer će to izazvati zapaljenje grla i pojavu temperature. Zima ne predstavlja problem, ako je pas i vlasnik spremno dočekaju.