Kern terijer (Cairn Terrier)




Kern terijer je zivahan mali terijer koji vekovima prati lovce po teskom granicarskom terenu. Smatra se jednom od najstarijih autohtonih rasa malih terijera. Od kern terijera smatra se da poticu skotski terijer i vesti.

Istorija: Prvobitno je odgajen na ostrvu Skaj i dugo nije razlikovan od istoimenog skaj terijera. Dok je bogata i duga dlaka skaj terijera ucinila kucnim ljubimcem, dotle je kern zadrzao svoj cupavi i malo "zapusteni" izgled. Ime je dobio po gomilama kamenja kojima su oznacavane grobnice na ostrvu Skaj, posto je ovaj maleni pas vesto pratio lisicu kad se sakrije medju te humke. Mada sve do ovog veka nije bio zvanicno priznat, kern terijer je danas popularniji od skaj terijera i u Britaniji i u Americi.

Narav: Zivahan, inteligentan, odan, ratoboran i dzandrljiv, to nije pas za one koji traze spokojnog i tihog druga.

Zahtevi: Malo nege i umerena fizicka aktivnost sasvim su dovoljni kernskom terijeru da bude srecan.

Izgled:
Glava: Lobanja je siroka, s mocnom celjusti. Nos bi trebalo da bude taman.
Oci: Duboko postavljene, s punim obrvama, tamnokestenjaste boje.
Usi: Prilicno siroko postavljene, male, uspravne i zasiljene.
Telo: Kompaktno, izgledom odaje cvrstinu. Grudni kos razvijen i dubok.
Dlaka: Cvrst, na razne vremenske uslove otporan gornji sloj, i mekani donji sloj. Dlaka obilna i na glavi. Medju bojama su crvena, siva, pescano zuta i prugasta, cesto s tamnijom njuskom i usima.
Rep: Kratak, nosi se uspravno.
Visina: 25-30 cm.
Tezina: 7-10 kg.

Kao sto se vidi, ovaj terijer se smatra prilicno ratobornim - kao i svi mali terijeri. Neverovatan temperament i visak tvrdoglavosti kao znak visoke inteligencije svakako su karakteristika ovog malog psa. Ne treba zaboraviti da su gajeni prvenstveno da budu lovci, i dugo se kod njih negovala samo neustrasivost i agresivnost. Nisu uceni da mnogo saradjuju sa covekom - zato imaju dozu nezavisnosti.

Sto se mog kern terijera tice - priznajem da nista od ratobornosti jos nisam videla - ali se zaista trudim da ga socijalizujem sto vise, a i potice iz dobre linije. Ono sto je istina, to je da je zaista tornado na cetiri noge. Kolicina energije u tom malom psu zaista moze da iznenadi. Uvek je spreman za aktivnost i, s obzirom da imam dete, jedan je od najboljih drugara za decu /jedan od razloga zasto sam se za njega i opredelila/. Velikodusan je i ne uzima za zlo ako mu dete slucajno nagazi na sapu ili ga malo jace povuce za uvo. Naravno, igra deteta i psa se uvek mora nadgledati.
Sto se ishrane tice, skloni su gojenju pa ih ne treba hraniti ostacima sa stola i treba dobro kontrolisati kolicinu hrane koja im se daje.
Dlaka se ne linja gotovo ni malo, ako se pas redovno cetka i ceslja. Dva do tri puta godisnje trebalo bi trimovanjem ili cupanjem dlaka skinuti ceo gornji sloj, da bi izrastao novi kvalitetniji crvrsti sloj dlake. Za kernove je interesantno da posle trimovanja, moze izrasti nova dlaka druge nijanse ili boje. Kernovi koji su u pocetku bili potpuno svetle boje, s godinama mogu preci u gotovo crnu boju.

Sve u svemu, kern terijer je za one koji su aktivni, imaju smisla za humor i ne pada im tesko da se bore sa tvrdoglavoscu. Ovaj pas to bogato nadoknadjuje visokom inteligencijom, odanoscu i nepresusnom zeljom za igrom u bilo kojem vidu. Kern terijeri zive dugo - 12 do 15 godina, a neki i duze. Do u doboku starost zadrzavaju osobine mladog psa - razigranost i zivahnost.

Medjutim, ako cuje bilo kakve sumnjive i neuobicajene zvukove u hodniku onda laje. Kernovi nisu veliki lajavci - zalaju par puta i to je sve. Ali imaju ogroman repertoar glasovnog komuniciranja od hmkanja, poluzavijanja, cak nemam ni ime za citav dijapazon razlicitih glasova koje kern moze proizvesti. Zaista su " vokalni" psi.

Ako zelite kerna, prvo se snabdejte loptama - svih velicina. To je ubedljivo najomiljenija igracka. Ali isto tako morate cuvati tudje lopte kad izadjete napolje - jer kern nece napraviti tu razliku. Dosta zvacu i potrebno im je da nesto preturaju po ustima - bilo kakve igracke za zvakanje postedece vase cipele, carape, noge od stola i slicno. Iako je mali pas, kern ima veoma jaku vilicu i zube, tako da je steta koju moze da napravi prilicno velika. Znajuci upravo za ovo, snabdela sam se svim vrstama igracaka za zvakanje i za sada nemamo nijednu stetu u stanu - ali su mnoge od tih igracaka (neke gumene , plisane i krpene) izgrizene do u parcice.