Zdravo Gost, ako čitate ovo, to znači da niste registrovani. Kliknite ovde da se registrujete u nekoliko jednostavnih koraka, uživaćete u svim odlikama našeg Foruma. Imajte na umu da su zabranjeni nepristojni ili besmisleni nikovi (bez brojeva ili slova nasumice).
Australijski govedar
Povecaj Tekst Smanji Tekst


  1. Dobro Došli na Radio Šumadinac forum.

    Trenutno pregledate forum naše zajednice kao gost, što vam daje ograničen pristup većini diskusija. Registacijom koja je besplatna dobijate mogućnost da postavljate teme, privatno komunicirate sa drugim članovima (PP), odgovarate na ankete, uploadujete, i pristup mnogim drugim posebnim delovima. Registracija je brza, jednostavna i apsolutno besplatna i zato Vas molimo, pridružite našoj zajednici danas!!

    Ukoliko imate bilo kakvih problema sa procesom registracije ili vašim nalogom za prijavljivanje, kontaktirajte nas.
+ Odgovor Na Temu + Kreiraj Novu Temu
Prikaz rezultata 1 do 2 od 2
  1. #1
     OFF 
    Verni Član
    Poeni: 400,639, Nivo: 1
    Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
    Overall activity: 0%
    Dostignuća:
    Tagger First ClassOverdrive50000 Experience PointsSocialVeteran
    Nagrade:
    Discussion Ender
    stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart's Avatar
    Država
    Bosnia-Herzegovina
    Registrovan
    Sep 2013
    Pol
    Musko
    Zadnji Put Online : 03.09.2020 @ 18:38
    Postovi
    8,048

    icon7 Australijski govedar


    Australijski govedar (Australian Cattle Dog)



    Australian Cattle Dog - Standard br. 287


    Opšti izgled: Snažan, kompaktan, radni pas sa simetričnim telom, sposoban i spreman da ispuni postavljeni zadatak, ma kako težak bio. On je kombinacija mase, snage, izbalansiranosti i snažne mišićave kondicije. Mora davati utisak velike okretnosti, snage i izdržljivosti. Svako preterivanje, kako u krupnoći, tako i u zakržljalosti je teška mana.

    Karakteristike: Kako mu ime kaže, glavna mu je namena, u kojoj je nenadmašan, a to je čuvanje i teranje stada po širokim otvorenim i graničnim prostorima. Uvek oprezan, izuzetno inteligentan, pažljiv, hrabar, dostojan poverenja. Sa urođenom privrženošću dužnosti, označava idealnog psa.

    Temperament: Lojalnost, instikt za zaštitu, čine ga nezamenljivim čuvarem i pomoćnikom stočara. Prirodno nepoverljiv prema strancima, ali mora biti pokoran pri vođenju, naročito u izložbenom ringu. Svaki nedostatak u temperamentu i građi koji umanjuje upotrebnu vrednost mora biti kažnjavana kao teška mana.

    Glava i lobanja: Glava je snažna, mora biti izbalansirana sa drugim delovima tela i u srazmeri sa ukupnom građom. Široka lobanja je blago zaobljena izmedu ušiju, sužava se ka blagom ali definisanom stopu. Mišićavi obrazi, nikada grubi ili izbočeni, sa jakom donjom vilicom, dubokom i dobro razvijenom. Čelo je široko i dobro ispunjeno. Ispod očiju postepeno pada u srednje dugu, duboku i snažnu njušku. Linije lobanje i njuške su paralelne. Usne su zategnute i suve. Nos crn.

    Oči: Ovalne, srednje veličine, nikada izbočene, niti upale, sa izrazom opreznosti i inteligencije. Svetlucanjem očiju karakteristično upozorava nepoznate kada mu se približe. Tamno braon su boje.

    Uši: Srednje veličine, bolje manje nego velike,široke u korenu, stršeće, umereno zašiljene, nikada kašikaste ili dugmetaste. Usađene su široko i daleko na lobanji, pune, prilično dobro iznutra odlakane.

    Zubalo: Zubi jaki, snažni, veliki, dobro raspoređeni, sa makazastim zagrizom. Za pse od kojih se traži da pokrenu teško stado ujedom, čvrsti i jaki zubi su izuzetno važni.

    Vrat: Izuzetno jak, mišićav, srednje dugačak, široko usađen u telo. Slobodna guša.

    Prednji deo: Snažne plećke, padajuće, mišićave, dobro uglovane sa nadlakticama, nisu previše zatvorene u grebenu. Prednje noge imaju jake okrugle kosti, ravno se produžavaju do šapa i paralelne su gledano od napred. Došaplja su elastična i blago uglovana prema podlaktici gledano sa strane.

    Telo: Dužina tela od vrha grudne kosti do sednih kvrga veća je od visine grebena u odnosu 10 prema 9. Gornja linija je ravna, leđa snažna, rebra dobro zaobljena i unazad položena, grudni koš nije bačvast. Grudi su duboke, mišićave i umereno široke, slabine široke. Dobro povezan pas.

    Zadnji deo: širok, snažan i mišićav. Sapi bolje duge i padajuće, butine duge i široke, dobro razvijene, kolena dobro okrenuta, skočni zglobovi snažni i dobro spušteni. Gledano od pozadi, zadnje noge od skočnih zglobova do šapa ravne i paralelno postavljene, nikada preširoke ili preuske.

    Šape: Okrugle, prsti kratki, jaki, dobro zaobljeni, priljubljeni jedan uz drugog. Jastučići puni i duboki, nokti snažni i jaki.

    Rep: Umereno nisko usađen, prateći konturu padajućih sapi, dug otprilike do skočnog zgloba. Stoji obešeno sa vrlo blagom krivinom. U kretanju može biti podignut ali ni jedan njegov deo ne treba da prelazi vertikalu podignutu iz njegovog korena, četkasto odlakan.

    Kretanje: Pravilno, slobodno, gipko i neumorno kretanje plećki i prednjih nogu u skladu sa snažnim potiskom zadnjih nogu. Sposobnost brzog i čilog kretanja je vrlo važna. Čvrstina je od največeg značaja. Štulasto kretanje, opterećene ili labave plećke, strme plećke, slabost u laktovima, došapljima ili šapama, ravno koleno, kravlje ili bačvaste zadnje noge, moraju biti kažnjeni kao teška mana. Pri povećanju brzine, šape se približavaju središnjoj težišnoj ravni ali su u stavu noge paralelne.

    Dlaka: Ravna, dupla dlaka sa kratkom, gustom podlakom. Pokrovna dlaka je zatvorena, oštra, tvrda i ravno polegla, vodootporna. Ispod tela do zadnjeg dela nogu dlaka je duža, pravi gaće. Na glavi (uključujući unutrašnjost ušiju), na prednjoj strani nogu i šapama dlaka je kratka. Oko vrata je duža i gušća. Preduga ili prekratka dlaka je mana. Dlaka na telu je duga 2,5-4 cm.

    Boja: Plava - treba biti plava, plavo pegava ili plavo prskana sa ili bez drugih oznaka. Dozvoljene oznake su crne, plave ili plamene na glavi, a simetrično raspoređene imaju prednost.
    Plamena se pruža sredinom prednjih nogu, na gore preko predgrudi, kao i guše sa plamenom na vilicama. Plamena na unutrašnjosti zadnjih nogu i unutrašnjosti butine, na dole prednjom stranom kolena, skočnog zgloba i prstiju. Plamena boja je dozvoljena kod podlake na telu pod uslovom da ne probija plavu pokrovnu dlaku. Crne oznake na telu nisu dozvoljene.
    Crveno isprskana - boja treba svuda biti ravnomerno crveno isprskana, ukljujući i podlaku (nikada bela ili krem), sa ili bez tamno crvenih oznaka na glavi. Ravnomerne oznake na glavi su poželjne. Crvene oznake na telu su dozvoljene ali nepoželjne.

    Veličina: Visina grebena mužjaka 46-51 cm, a zenki 43-48 cm.

    Greške: Svako odstupanje od navedenih tačaka smatra se greškom.
    Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

  2.    Linkovi Sponzora

    SRB HOST

  3. #2
     OFF 
    VIP
    Poeni: 406,386, Nivo: 1
    Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
    Overall activity: 99.9%
    Dostignuća:
    OverdriveTagger First Class50000 Experience PointsSocialVeteran
    Nagrade:
    Posting Award
    Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna's Avatar
    Država
    Norway
    Registrovan
    Dec 2011
    Pol
    Zensko
    Zadnji Put Online : @
    Lokacija
    negde iznad zvezda
    Postovi
    59,575

    Uobičajeno Odg: Australijski govedar



    Australijskog govedara uzgajali su prvi kolonisti koji su naselili Australiju tokom 19. veka za čuvanje stoke na velikim rančevima. Psi koje su doseljenici doveli iz Evrope, nisu bili prilagođeni velikim udaljenostima i negostoljubivoj klimi novog kontinenta, pa su rančeri počeli da eksperimentišu s novim ukrštanjima.


    U ovom periodu stvarala se nova rasa čiji je tvorac bio jedan od stočara tog vremena – Džordž Hal. On je sa svojom porodicom stigao 1802. godine na jugoistok Australije, u regiju Novog Južnog Velsa, gde se bavio stočarstvom.


    Ubrzo nakon proširivanja imanja, Hal je uvideo da ima problem prilikom teranja goveda, naročito do pijaca ili klanica. Na hiljade grla trebalo je da pređu velika prostranstva kako bi stigli do pijaca, a tom prilikom se dešavalo da veliki broj grla bude izgubljen. Hal je uvideo potrebu za psima teračima stoke, međutim, jedinke koje su se tada koristile u ove svrhe su bili potomci lokalnih domorodačkih pasa ili bobtejla koga su kolonisti doveli sa sobom. Hal nije bio najzadovoljniji efektima njihovog rada, pa je počeo sa selekcijom i formiranjem pasa koji su odgovarali njegovim potrebama.

    Halovi hileri


    Stočarima je bio potreban pas koji je mogao da izdrži putovanje na dugim relacijama, kroz neravan teren i po toplom vremenu, i da kontroliše stado a da pritom što manje laje. On je nekoliko primeraka lokalnih pasa terača stoke počeo da ukršta sa dingom. Posle skoro 13 godina dobio je pse željenih osobina i karakteristika koje je isključivo koristio za teranje svojih stada. Za ove pse se vrlo brzo pročulo i postali su poželjni kod mnogih stočara upravo zbog osobine da mogu terati goveda i grickati ih za pete, a da ih pri tome nisu povređivali.


    Ovi psi su nazvani Halovi hileri. Odgajivači su ih kasnije ukrštali sa drugim rasama, poput dalmatinca, terijera tipa bul i australijskog kelpija. Tako su dobijeni izdržljivi psi sa instinktima ovčara i otpornošću dinga, i postali veoma važni u stočnoj industriji Kvinslenda, dobivši ime kvinslendski plavi hileri.
    Rasu je priznao Klub odgajivača govedarskih pasa u Sidneju 1890. godine.
    Robert Kaleski je napravio standard rase 1893. godine, a u Australiji ga je 1903. godine odobrilo Ministarstvo poljoprivrede Novog Južnog Velsa, kad je objavljen prvi standard sa fotografijama.


    Australijski kinološki savez je potpuno priznao australijskog govedara 1980. godine (takođe, i Američki i Kanadski savez). Poznat je i pod imenom australijski hiler, Halov hiler, kvinslendski hiler ili plavi hiler. Reč „heeler“ (eng. heel = peta) odnosi se na njegov način rada sa stokom, jer prilikom vođenja goveda grize stoku za pete. Njegovi su talenti donošenje, vođenje stoke, čuvanje, agilnost, takmičenje u poslušnosti i izvođenje trikova.

    Izgled: simetrično telo


    To je snažan, kompaktan, radni pas sa simetričnim telom, sposoban i spreman da ispuni postavljeni zadatak, ma koliko težak bio. On je kombinacija mase, snage, izbalansiranosti i snažne mišićave građe. Mora odavati utisak velike okretnosti, snage i izdržljivosti. Svako preterivanje, kako ono koje se tiče krupnog tela, tako i u zakržljalosti, teška je mana. Visina grebena mužjaka je 46-51 cm, a ženki 43-48 centimetara.


    Glava je snažna, mora biti izbalansirana sa drugim delovima tela i u srazmeri sa ukupnom građom. Široka lobanja je blago zaobljena između ušiju, sužava se ka blagom, ali definisanom stopu. Mišićavi obrazi nikada nisu grubi ili izbočeni, donja vilica je jaka, duboka i dobro razvijena. Čelo je široko i dobro izpunjeno, a ispod očiju postepeno prelazi u srednjedugu, duboku i snažnu njušku. Linije lobanje i njuške su paralelne. Usne su zategnute i suve. Nos je crn. Zubi su jaki, snažni, veliki i dobro raspoređeni, sa makazastim zagrizom. Donji sekutići sa zadnje strane dodiruju gornje.
    Oči su ovalne i srednje veličine, nikada nisu izbočene, niti upale, i imaju izraz opreznosti i inteligencije. Tamnobraon su boje. Uši su srednje veličine, široke u korenu, mišićave, stršeće, umereno zašiljene, nikada nisu kašikaste ili dugmetaste. Usađene su široko i daleko na lobanji. Ka spolja inkliniraju, osetljive su i uspravno nošene pri pažnji, pune su i iznutra prilično dobro odlakane.


    Vrat je izuzetno jak, mišićav, srednje dugačak i široko usađen u telo. Dužina tela od vrha grudne kosti do sednih kvrga veća je od visine grebena u odnosu 10:9. Gornja linija je ravna, leđa su snažna, rebra dobro zaobljena i unazad položena. Rebarni koš nije bačvast. Grudi su duboke, mišićave i umereno široke. Slabine su široke, a bokovi duboki.


    Snažne plećke su padajuće i mišićave, dobro uglovane sa nadlakticama i nisu previše zatvorene u grebenu. Prednje noge imaju jake okrugle kosti, ravno se produžavaju do šapa i spreda gledano su paralelne. Došaplja su elastična i blago uglovana prema podlaktici, gledano sa strane.


    Zadnji deo tela je širok, snažan i mišićav. Sapi su duge i padajuće. Butine su duge i široke, i dobro razvijene. Kolena su dobro uglovana, a skočni zglobovi snažni i dobro spušteni. Gledano od pozadi, zadnje noge od skočnih zglobova do šapa ravne i paralelno postavljene, nikada preširoke ili preuske. Šape su okrugle, prsti kratki i jaki, dobro zaobljeni, priljubljeni jedan uz drugi. Jastučići su puni i duboki, a nokti snažni i jaki.


    Rep je umereno nisko usađen, prateći konturu padajućih sapi, dug otprilike do skočnog zgloba. Stoji obešeno sa vrlo blagom krivinom. U kretanju može biti podignut, ali nijedan njegov deo ne treba da prelazi vertikalu podignutu iz njegovog korena. Četkasto je odlakan.


    Kretanje je pravilno, slobodno, gipko i neumorno. Kretanje plećki i prednjih nogu je u skladu sa snažnim potiskom zadnjih nogu. Sposobnost brzog i čilog kretanja je vrlo važna. Čvrstina je od najvećeg značaja. Štulasto kretanje, opterećene ili labave plećke, strme plećke, slabost u laktovima, došapljima ili šapama, ravno koleno, kravlje ili bačvaste zadnje noge, moraju biti kažnjeni kao teška mana. Pri povećanju brzine, šape se približavaju središnjoj težišnoj ravni, ali su u stavu noge paralelne.

    Kvalitet dlake
    Dlaka je ravna i dvostruka, sa kratkom, gustom poddlakom. Pokrivna dlaka je zatvorena, oštra, tvrda, ravno polegla i vodootporna. Ispod tela do zadnjeg dela nogu dlaka je duža i pravi tzv. gaće. Na glavi (uključujući unutrašnjost ušiju), na prednjoj strani nogu i šapama dlaka je kratka, dok je oko vrata duža i gušća. Preduga ili prekratka dlaka je mana. Dlaka na telu je duga 2,5-4 centimetra.
    Dozvoljene boje dlake su: plava - treba da bude plava, plavo-pegava ili plavo prskana sa drugim oznakama ili bez njih. Dozvoljene oznake su crne, plave ili plamene na glavi, a simetrično raspoređene imaju prednost. Plamena se pruža sredinom prednjih nogu, nagore preko predgrudi, kao i preko guše sa plamenom na vilicama. Plamena na unutrašnjosti zadnjih nogu i unutrašnjosti butine, nadole prednjom stranom kolena, skočnog zgloba i prstiju. Plamena boja je dozvoljena kod poddlake na telu pod uslovom da ne probija plavu pokrivnu dlaku. Crne oznake na telu nisu dozvoljene.
    Crveno isprskana - boja treba svuda da bude ravnomerno crveno isprskana, ukljujući i poddlaku (nikada bela ili krem), sa tamnocrvenim oznakama na glavi, ili bez njih. Ravnomerne oznake na glavi su poželjne. Crvene oznake na telu su dozvoljene, ali nepoželjne.


    Temperament


    Lojalnost i instinkt za zaštitu čine australijskog govedara nezamenljivim čuvarem i pomoćnikom stočara. Prirodno je nepoverljiv prema strancima, ali mora da bude pokoran pri vođenju, naročito u izložbenom ringu. Svaki nedostatak u temperamentu i građi koji umanjuje upotrebnu vrednost mora biti kažnjavan kao teška mana. Uvek je oprezan, uzuzetno inteligentan, pažljiv, hrabar i dostojan poverenja. Sa urođenom privrženošću dužnosti predstavlja idealnog psa.

    Zdravlje


    U literaturi kod ove rase kao veći zdravstveni problemi opisani su koronarna arterijska bolest, opsesivno-kompulsivni poremećaj i progresivna atrofija mrežnjače. Ređe su primećeni katarakta i Von Vilebrandova bolest. Prosečan životni vek je od 12 do 15 godina.

    Standard


    Prema klasifikaciji Međunarodne kinološke federacije australijski govedar (Australian Cattle Dog) spada u rase prve grupe (ovčarski psi i psi terači stoke), sekcija 2 (psi terači stoke). Ne podleže ispitu u radu. Standard pod brojem 287 poslednji put je revidiran 2012. godine.

    ● Dr vet. Darko Drobnjak/ZOV

    Kad zaćutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobedio, to znači da više nisi vredan mog vremena.

    [Samo registrovani clanovi mogu videti ovaj sadrzaj. ] DJ. Vesna®
    Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

Informacija Teme

Users Browsing this Thread

Trenutno 1 korisnika pregleda ovu temu. (0 članova i 1 gosta)

     

Slične Teme

  1. Jagnjeci kotleti - Australijski specijalitet
    Od Vesna u forumu Glavna Jela
    Odgovori: 0
    Zadnji Post: 07.03.2014, 08:19
  2. Australijski hleb
    Od Vesna u forumu Hleb i Pecivo
    Odgovori: 0
    Zadnji Post: 16.06.2012, 18:33

Članovi koji su pročitali ovu temu : 0

Nemate dozvolu da vidite spisak imena.

Tagovi za ovu Temu

Pravila Postanja

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts


O Nama

    Narodni radio, melem za uši ko ne sluša može da ga nađe na www.radiosumadinac.org

Preporučeni Linkovi

Pratite nas na

Twitter Facebook youtube Flickr DavianArt Dribbble RSS Feed



RSS RSS 2.0 XML MAP HTML
Loading...
Svaki korisnik ovog sajta odgovoran je za sadržaj poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za njihov sadržaj. Postavljanjem vaše poruke ili vašeg autorskog dela saglasni ste da ovaj sajt postaje distributer vašeg dela i odričete se mogućnosti njegovog povlačenja ili brisanja bez saglasnosti uprave sajta. Distribucija sadržaja sa ovog sajta je dozvoljena samo u nekomercijalne svrhe, uz obaveznu napomenu da je sadržaj preuzet sa ovog sajta i uz obavezno navođenje adrese RadioSumadinac.org. Kako je sajt ovih dimenzija nemoguće u potpunosti kontrolisati, ukoliko primetite materijal nad kojim Vi ili neko drugi već ima autorska prava, odmah nam se obratite i materijal će biti uklonjen. Za sve ostale vidove distribucije obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od vlasnika Sajta


Optimizovano za rezoluciju: 1920x1080