Kanarski Pas (Dogo Canario)




Dogo Canario , Perro de Pressa Canario ili Canarski pas tek nedavno je ponovno rodjenen i spasen od izumiranja, iako je rasa odavno poznata i ima svoju dugu tradiciju. Kanarska ostrva, koja pripadaju Spaniji, verovatno svoje ime nisu dobili prema poznatoj ptici pevacici- Kanarincu, nego po velikim i opasnim psima koji su bili simbol ostrva. Od latinske rieci CANE sto znaci pas doslo je do imena Kanari.


Ovi snazni kratkodlaki farmerski psi zvani BARDINO MAJERO bili su najverovatnije slicni sa Perro de Pastor Malorgvin i Cao de Castro Laboreiro (pastirski pas iz laboreira) i bili su poznati jos u praistorijsko doba.
Kada su Engleski kolonijalisti dosli na arhipelag u 19.veku poveli su sa sobom i Mastife i stare Buldoge koji su se ukrstali sa domacim psima. Rezultat tih parenja je Perro de Pressa Canario kojem je sadasnji sluzbeni naziv Dogo Canario. Rasa je selekcionirana i uzgajana za borbe pasa i postala prava borbena masina, vrlo snazna i ekstremno borbena.
1940g. - borbe pasa su bile stavljene van zakona, ali se sa njima nastavilo i dalje.
1960g.- na kanarska ostrva dosli su prvi primerci Nemackog ovcara koji su postali vrlo popularni i zamalo da njihova popularnost nije dovela do izumiranja Canarskog psa.
Medjutim, u ranim 70-tim godinama, ponovo se vratio interes za ovu rasu i Spanci su poceli traziti primerke Canarskog psa. Na srecu, cisti Canarski psi nadjeni su kod farmera i seljaka u rudarskim i izolovanim oblastima gde je ovaj pas sluzio kao nezamenjiv pomagac i cuvar. Deset godina kasnije odgajivaci su uspeli da proizvedu dobre primerke rase koje su se mogle videti na izlobama pasa. Takodje, osnovan je i klub. Poznati kinolog dr. Carl Semencic otpoceo je istrazivanje i sa upoznavanjem sire javnosti sa ovom rasom, u Americi.
Uprkos svojoj snazi i velicini , kanarski pas je vrlo odan svojoj porodici, odlicni su cuvari kuce i imanja. To su prirodni telohranitelji i za tu namenu im nije potrebna neka posebna obuka.
Vrlo su tihi i mirni, ali reagiraju na svaku provokaciju, vole decu i mozete biti uvereni da su sigurni kada je pored njih Dogo Canario.
Tezina: 45-60 kg.
Visina: 55-65 cm.
Dlaka: Kratka
Boja: Tigrasta (sve nijanse od svelte braon pa skoro do crne),srnedja?