Zdravo Gost, ako čitate ovo, to znači da niste registrovani. Kliknite ovde da se registrujete u nekoliko jednostavnih koraka, uživaćete u svim odlikama našeg Foruma. Imajte na umu da su zabranjeni nepristojni ili besmisleni nikovi (bez brojeva ili slova nasumice).
Reke, Jezera i Bare
Povecaj Tekst Smanji Tekst

  1. Dobro Došli na Radio Šumadinac forum.

    Trenutno pregledate forum naše zajednice kao gost, što vam daje ograničen pristup većini diskusija. Registacijom koja je besplatna dobijate mogućnost da postavljate teme, privatno komunicirate sa drugim članovima (PP), odgovarate na ankete, uploadujete, i pristup mnogim drugim posebnim delovima. Registracija je brza, jednostavna i apsolutno besplatna i zato Vas molimo, pridružite našoj zajednici danas!!

    Ukoliko imate bilo kakvih problema sa procesom registracije ili vašim nalogom za prijavljivanje, kontaktirajte nas.
+ Odgovor Na Temu + Kreiraj Novu Temu
Prikaz rezultata 1 do 9 od 9
  1. #1
     OFF 
    Verni Član
    Poeni: 6,897, Nivo: 1
    Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
    Overall activity: 0%
    Dostignuća:
    Tagger Second ClassVeteran5000 Experience Points
    Mira will become famous soon enough Mira's Avatar
    Država
    Serbia
    Registrovan
    Jan 2012
    Zadnji Put Online : 06.05.2019 @ 16:52
    Postovi
    119

    Uobičajeno Reke, Jezera i Bare

    VLASINSKO JEZERO

    Na jugoistoku Srbije, u opštini Surdulica, a u blizini granice sa Bugarskom, nalazi se Vlasina, planinski plato na 1213 metara nadmorske visine, poznatiji po istoimenom jezeru. To je akumulaciono jezero, okruženo planininama Gramada, Vardenik i Čemernik, a nastalo je izgradnjom brane polovinom prošlog veka.

    Tom prilikom, voda je ispunila kanjon u kome je nekada davno stvorena močvara, tresava sa ševarom i trskom, nazvana Vlasinsko blato. Na tom mestu je jezero, čija boja vode varira od sivo plave, pored obale, do modre na sredini, sa zelenim priobalnim površinama, koje daje poseban koloritet vlasinskom pejzažu.


    Površina Vlasinskog jezera je 16 km˛, dubina do 35 metara, a u jezero svakog minuta pritiče dva kubika vode prvog kvaliteta iz reka Vlasine,Vrle, Jerme, Božičke, Lisinske i Ljubotenske. Bogato je grgečom, klenom, somovima, šaranima, belim amurima i pastrmkom, ali najveća atrakcija su plutajuća ostrva, koja nastaju pri podizanju vodostaja jezera. Ona su od treseta, produkta vekovnog raspadanja mahovina tresetnica. Nezaboravan doživljaj je vožnja čamcima pored ovih ostrva koja su prirodni fenomen u svetu, za čije stvaranje je potrebno više od pet hiljada godina. Njihov broj i izgled se stalno menja, jer nastaju odvajanjem tresetnog sloja sa dna jezera.


    Vlasinsko jezero oivičava zatalasana visoravan prošarana livadama, pašnjacima i šumama koje kriju raznovrstan biljni i životinjski svet. Dok se penje ka vrhovima planinskih venaca Gramade i Čemernika uočava se prava mala riznica lekovitog bilja, a ima i samoniklih borovnica, malina, divljih jagoda. Vlasina je bogata vodom, izvorima i potočićima kojih ima na sve strane, a poznavaoci flore kao specifičnost kraja ističu retke i ugrožene tresavske biljke, kojima je specifično vlažno područje jedino stanište. Jedna od takvih je rosulja, višegodišnja zeljasta biljka, koja nedostatak soli azota i fosfora u zemlji, nadoknađuje lovljenjem sitnih zglavkara. Takav tip ishrane je raritet u biljnom svetu, zbog čega se rosulja još zove i mesožderka.


    Livadske tresave, bukove i brezove šume odavnina su stanište za oko 120 vrsta ptica, pa tako Vlasina ima svog vrapca, sivu čaplju, rodu i patku gluvaru. Zdrava sredina, brojni čisti vodotoci, vidikovci, i potencijali jezera čine Vlasinu atraktivnim turističkim mestom. Raspolaže brojnim mogućnostima za razvoj sportsko-rekreativnog, zdravstvenog, izletničkog, seoskog, lovnog i ribolovnog turizma. U neposrednoj blizini samog jezera nalaze se tri naselja: Vlasina Rid, Vlasina Stojkovićeva, i Vlasina Okruglica, a razvoju turizma doprinose hoteli, restorani, sportska igrališta i kamp naselja.
    Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

  2.    Linkovi Sponzora

    SRB HOST

  3. #2
     OFF 
    Verni Član
    Poeni: 6,897, Nivo: 1
    Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
    Overall activity: 0%
    Dostignuća:
    Tagger Second ClassVeteran5000 Experience Points
    Mira will become famous soon enough Mira's Avatar
    Država
    Serbia
    Registrovan
    Jan 2012
    Zadnji Put Online : 06.05.2019 @ 16:52
    Postovi
    119

    Uobičajeno Odg: reke, Jezera i Bare...

    PALIĆKO JEZERO

    U neposrednoj blizini Subotice, najsevernijeg grada u Srbiji i drugoj varoši po veličini u Autonomnoj pokrajini Vojvodini, desetak kilometara od granice sa Mađaraskom, nalazi se mesto Palić i istoimeno jezero. Mnogi kažu da je to plavo oko u srpskoj žitnici. Površina jezera je nešto veća od četiri kvadratna kilometra, a najveća dubina 3,5 metara. Temperatura jezerske vode je od 18 do 25 stepeni C, a još krajem 18. veka znalo se da voda i mulj, zbog obližnjih mineralnih izvora, imaju lekovita svojstva, pa se preporučuje za lečenje reumatizma. Obala jezera je duga oko 17 km, celom dužinom je uređena, a privlačna je zbog peščanih sprudova, staza za bicikliste. Jezero je bogato ribom, pa na obalama uživaju i zaljubljenici u pecanje.


    Palić se prvi put pominje 1462. godine. Sredinom19. veka, kada se voda već koristila za lekovite kupke, počinje izgradnja parka, po uzoru na engleske vrtove sa vijugavim stazama, gradi se banjsko kupatilo, prva gostiona, hotel i veliki broj letnjikovaca imućnijih trgovaca i veleposednika. Palić je bio mondensko letovalište, poput Sent Morica, Karlovih Vari ili Opatije, mesto u kome je pre više od 160. godina počeo organizovani dolazak turista. Neki su dolazili sa nadom u ozdravljenje, a drugi sa željom da se odmore i zabave. Na balovima i u gostionicama svirali su čuveni ciganski orkestri, organizovane su plesne zabave, igrane pozorišne predstave. Gosti su uživali u vožnji čamcem, kuglanju, tenisu, streljaštvu, izletima u okolne šume, a postojale su i kockarnice. Veliki radovi na izgradnji Palića počinju 1909. godine kada se gradi vodotoranj, Ženski štrand, Velika terasa, Muzički paviljon, hotel "Jezero". Hotel "Park" se rekonstruiše u baroknom stilu, a obnavljaju se i zdanja u stilu secesije.


    Danas, Palić slovi za evropskog šampiona udobnosti, jer u prečniku od samo jednog kilometra ima hotele, restorane, plaže, letnju pozornicu, teniske terene, kasino i zoološki vrt. Desetak hotela visoke kategorije dnevno može da ugosti oko hiljadu gostiju. Palić je i domaćin filmskog festivala, "Berbanskih dana" i mnoštva drugih turističkih, privrednih i sportsko- rekreativnih manifestacija. Zbog geološko-ekološke vrednosti Palićko jezero je zaštićeno područje i ima rang parka prirode. Floru jezera karakterišu tzv. akvatične vrste, a pronađena je retka vrsta orhideja močvarni kacun. U Palićkom jezeru živi 19 vrsta riba, među kojima su: štuka, čikov, smuđ, šaran, sivi i beli tolstolobik. Na ovom području živi 207 vrsta ptica, od kojih se 101 vrsta gnezdi. Pet vrsta se nalazi na listi ugroženih ptica u svetu, 48 vrsta je ugroženo u Evropi, 4 imaju mali areal u svetu.


    Palić je poznat po predivnom parku, gde na deset hekatar ima oko 270 vrsta drveća i cvetnica. Među četinarima, dominiraju endemske vrste, poput Pančićeve omorike, libanskog kedra i himalajskog bora, a od listopadnih vrsta, izdvajaju se gorostasni hrastovi, kesteni i ginko bilobe. U delu parka je zoo vrt sa 50 vrsta životinja, od jelena lopatara, do egzotičnih primeraka tropskih guštera i zmija.

    Posmatranje ptica, pešačke ture i foto-safari, najčećšće su aktivnosti gostiju na Paliću, koje je i omiljeno izletište, ali i mesto u koje zastaju motorizovani turisti koji putuju Koridorom 10.
    Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

  4. #3
     OFF 
    Verni Član
    Poeni: 6,897, Nivo: 1
    Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
    Overall activity: 0%
    Dostignuća:
    Tagger Second ClassVeteran5000 Experience Points
    Mira will become famous soon enough Mira's Avatar
    Država
    Serbia
    Registrovan
    Jan 2012
    Zadnji Put Online : 06.05.2019 @ 16:52
    Postovi
    119

    Uobičajeno Odg: reke, Jezera i Bare...

    DRINA SA VRELOM

    Reka Drina je vekovima sinonim za granicu između Istoka i Zapada, o kojoj je pisao srpski nobelovac Ivo Andrić. Mnogima je asocijacija na Drinu čuvena regata, sve brojnijih plovila i turista koji kažu da se uzbuđenja na ovakvom odmoru nikada ne zaboravljaju.


    U sećanju ostaju lepa druženja, ali i lepota reke i ovog krajolika. Taj raj nedirnute prirode, planinskih vrhova i bujnih šuma uz središnji tok Drine, nalazi se oko 200 kilometara od Beograda, u zapadnom delu zemlje. Bogata vodom, brza, zelena i čista, reka vijuga kroz klisuru i zelenilo.


    U romanu „Na Drini ćuprija“ za koji je dobio Nobelovu nagradu za književnost, Ivo Andrić je zapisao: „Većim delom svog toka reka Drina protiče kroz tesne gudure između strmih planina ili kroz duboke kanjone okomito odsečenih obala. Samo na nekoliko mesta rečnog toka njene se obale proširuju u otvorene doline i stvaraju, bilo na jednoj ili na obe strane reke, župne, delimično ravne, delimično talasaste predele, podesne za obrađivanje i naselja.“ Drina nastaje spajanjem Pive i Tare, a posle 346 kilometara krivudavog toka, uliva se u reku Savu. Po vodnim snagama je na prvom mestu na Balkanskom poluostrvu, a sudeći po utiscima turista, i po lepoti. Oduvek je bilo mnogo zaljubljenika u Drinu i njene brzake, ali ne treba zaboraviti da je ona bila i izvor prihoda žitelja ovog kraja. Priča se da je početkom prošlog veka niz Drinu išlo odjednom po 200-300 splavova koji su vozili građu sa šumovite Tare i okolnih planina, čak do Beograda. Od nedavno, u znak sećanja na vešte i smele splavare, entuzijasti su osnovali udruženje «Drinska regata» sa ciljem da se reka zaštiti i istovremeno, razvija ekoturizam.


    Plovna maršruta Drinske regate je dugačka 40 kilometara, a vodi od Rogačice do Ljubovije. U takmičarskom spustu učestvuje veliki broj sportskih društava, dok u revijalnoj plovidbi uživaju turisti. Poslednjih godina bilo je više od hiljadu čamaca i nekoliko hiljada učesnika, a zanimljivo je videti šta sve može da bude plovilo i da je pri tom bezbedno.

    Turisti koji požele odmor da provedu uz reku Drinu dobar smeštaj, komfor i bogat izletnički program imaće u hotelu u Bajinoj Bašti, a među ugostiteljskim objektima izdvaja se restoran koji se nalazi na rečici Vrelo. U Ginisovoj knjizi rekorda piše da je to najkraća reka u Evropi. Dugačka je 365 metara, pa je meštani zovu i Godina. To je jedna od pritoka Drine, na čijem je ušću u bajkovitom prirodnom okruženju otvoren autokamp.
    Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

  5. #4
     OFF 
    Verni Član
    Poeni: 6,897, Nivo: 1
    Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
    Overall activity: 0%
    Dostignuća:
    Tagger Second ClassVeteran5000 Experience Points
    Mira will become famous soon enough Mira's Avatar
    Država
    Serbia
    Registrovan
    Jan 2012
    Zadnji Put Online : 06.05.2019 @ 16:52
    Postovi
    119

    Uobičajeno Odg: reke, Jezera i Bare...

    DUNAVOM KROZ SRBIJU

    Turisti koji krstare Dunavom kažu da su obale u Srbiji verovatno najzanimljivije, jer na 588 kilometara toka, Dunav menja svoj izgled od široke, mirne ravničarske do brze, nemirne, prave planinske reke. Dunav u Srbiju ulazi na 1433. kilometru, a prvo značajnije naselje na obali je gradić Apatin, u kome tradicija proizvodnje piva datira iz 1756. godine.


    U njegovoj blizini je banja Junaković koja je zbog fizičko-hemijskih svojstava termomineralne vode svrstana u rang Karlovih Vari i banje Harkanj. Odatle nije daleko ni Sombor, kažu nazeleniji grad u Vojvodini, a poznat je i po fijakerima. U Katoličkoj crkvi u Somboru se nalaze druge po veličini orgulje u Evropi, a u zgradi nekadašnje županije, koja ima soba koliko i dana u godini, čuva se najveće ulje na platnu u Srbiji «Bitka kod Sente», rad Ferenca Ajzenhute površine 28 metara kvadratnih.

    Ploveći nizvodno Dunavom stiže se do jedinog uzvišenja u ovom delu Panonske nizije – Fruške Gore koja ima kotu 539 metara. Na obroncima ovog nacionalnog parka u srednjem veku je izgrađeno 18 manastira i crkava, pa se taj deo još zove «srpska Sveta Gora».


    Na 1255. kilometru Dunava je grad Novi Sad, prva velika luka u Srbiji. Utemeljen je krajem 17. veka, a 1748. godine kupio je ime i status slobodnog grada od Bečkog dvora. U gradu u kome je početkom prošlog veka boravio bračni par, naučnici Albert Ajnštajn i Mileva Marić, nalazi se Matica srpska, najstarija naučno-kulturna institucija kod Srba. Simbol Novog Sada je Petrovaradin, najveća tvrđava u Evropi na desnoj obali Dunava. Njenu izgradnju na više od 100 hektara nadgledali su Eugen Savojski i budući car Josif II, a danas je to izletište, umetnički centar, planetarijum, mesto noćnih zabava, a pre svega čuveno po muzičkom festivalu «Exit».

    Ploveći Dunavom, deset kilometara dalje, su Sremski Karlovci, u pesmama opevani, u istoriju upisani 1699. godine kada je potpisan mir Alijanse (Austrije, Poljske, Rusije i Venecije) i Turske, a uvek spominjani zbog dobrog vina koje se točilo na evropskim dvorovima. Kažu da je čuveni «bermet» bio čak, na vinskoj karti «Titanika».


    Širokim i mirnim Dunavom, uz šumovite obale, stiže se i do Beograda, do luke koja je odmah iza ušća Save u Dunav. Sa jedne strane je pogled na beogradsku tvrđavu i park Kalemegdan, mesto odakle se grad razvijao, a sa druge sve ono zbog čega je Beograd proglašen za grad budućnosti južne Evrope. A kada tu dođete ne propustite izlet do Vinče koja je jedan od najvećih praistorijskih lokaliteta u Evropi . Pedesetak kilometara dalje je Smederevo koje je u srednjem veku bilo srpska prestonica, a i danas za posetioce je otvoren letnjikovac dinastije Obrenovića.


    Na dunavskom putu kroz Srbiju prolazi se kraj Velikog Gradišta, mesta koje je nastalo iz rimskog naselja, ali je mnogo poznatije po Srebrnom jezeru koje se prostire na 280 hektara. Sigurno bi se moglo nazvati i Zlatno jezero, jer je u njemu ulovljen som težak 44 kilograma koji je završio u Ginisovoj knjizi rekorda. Odavde se polako ulazi u Đerdapsku klisuru, najveću rečnu klisuru u Evropi i jedan od nekoliko nacionalnih parkova koji pruža mogućnosti za turizam, lov i ribolov, sportove na vodi. Na tom delu Dunava , na jednoj nepristupačnoj steni, nalazi se Golubačka tvrđava i grad Golubac, poznat po međunarodnom takmičenju u jedrenju.

    Do izlaska Dunava iz Srbije ima još oko 150 kilometara. To je prilika da se vidi Lepenski Vir, naselje koje je, prema legendi, osnovao posle potopa jedan od Nojevih sinova. Prema otkriću arheloga to je neolitsko naselje staro više od 8 hiljada godina o čemu svedoče građevine trapezoidne osnove i 54 skulpture ribolikih glava koje pripadaju jednoj od najstarijih civilizacija na starom kontinentu.


    Na najširem delu Dunava kroz Srbiju, koji ima dva kilometra, nalazi se Donji Milanovac, koji spominjemo jer se kroz istoriju tri puta preseljavao zbog izgradnje hidroelektrane Đerdap, pete po velićini u svetu i podizanja nivoa Dunava. Koji kilometar dalje je najatraktivniji deo reke koji se zove Veliki i Mali kazan. U Velikom, Dunav ima najveću dubinu od 90 metara, a u Malom je širok 300 metara i tu je dosta brz.


    Na izlazu iz Kazana, na 965 kimetara je Trajanova tabla na kojoj je uklesano na latinskom da je 103. godine izgrađen put kojim su savladane planinske i dunavske stene. Granica sa Rumunijom je iza Kladova, koje je postalo značajna luka, a u njemu se nalazi muzej u kome su sakupljeni dokumenti o hidroelektrani Đerdap koju su pre više od tri decenije izgradile Jugoslavija i Rumunija. Selo Radujevac na 845 kilometara je poslednje naselje na Dunavu kroz Srbiju.
    Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

  6. #5
     OFF 
    Verni Član
    Poeni: 6,897, Nivo: 1
    Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
    Overall activity: 0%
    Dostignuća:
    Tagger Second ClassVeteran5000 Experience Points
    Mira will become famous soon enough Mira's Avatar
    Država
    Serbia
    Registrovan
    Jan 2012
    Zadnji Put Online : 06.05.2019 @ 16:52
    Postovi
    119

    Uobičajeno Odg: reke, Jezera i Bare...

    ĐERDAPSKA KLISURA

    Srbija poslednjih godina veliku pažnju poklanja razvoju nautičkog turizma, ne samo zbog mnogo plovnih reka, već i zbog turističkih atrakcija koje se nalaze uz plovne puteve. U Srbiji, na obalama Dunava, velikog evropskog koridora čiji se dan obeležava 29. juna, sve veći broj turista iz inostranstva otkriva prirodne i graditeljske atrakcije.


    Dunav je jedna od najlepših i najdužih reka u Evropi, čiji se dan, svake godine, obeležava 29. juna u 14 zemalja, koje su potpisnice Konvencije o saradnji i zaštiti. Turisti koji krstare Dunavom kažu da na 588 kilometara toka kroz Srbiju imaju priliku da vide jedan drugačiji Dunav, reku koja menja izgled od široke, mirne, ravničarske, do brze, nemirne, prave planinske reke. U cilju privlačenja turista, Srbija i Rumunija intenzivno rade na projektima donjeg Dunava, gde se nalaze dve prirodne atrakcije: u Srbiji to je Đerdapska klisura, a na tromeđi Rumunije, Moldavije i Ukrajine je dunavska delta, koju još zovu evropska Amazonija.


    Đerdapska klisura, po lepoti i veličini, u Evropi nema premca. Nastala je pre mnogo stotina hiljada godina, razdvajanjem planinskog masiva Karpata, a u taj rased ulilo se Panonsko more. More je nestalo, a kroz 130 kilometara dug kanjon danas teče Dunav. Đerdapska klisura je najveća probojnica u Evropi, a čine je četiri klisure i tri kotline. Bez dileme, najlepša je klisura Veliki kazan, čije se vertikalne strane uzdižu i do 300 metara nad Dunavom, a potvrđeno je da mnogobrojni virovi sežu i do 90 metara u dubinu.


    Iz Velikog se ulazi u Mali kazan, koji je širok oko 300 metara i oivičen strmim liticama. Završava se na 966 kilometru Dunava, koji se zove Hajdučka vodenica, a ovo mesto spominjemo jer deluje kao oaza među kamenim gromadama i nautičari je zato biraju za sidrenje. Na 965. kilometru Dunava je Trajanova tabla, na kojoj je uklesano na latinskom jeziku da su 105. godine po nalogu ovog rimskog imperatora, spojene dunavske obale. Dve godine je trajala izgradnja mosta dugačkog više od jednog kilometra, koji je spajao današnju Srbiju i Rumuniju. Istoričari kažu da je ova monumentalna građevina narednih hiljadu godina bila najduži most u svetu. Obilje vode, šuma, divljači i povoljna klima u toku Dunava oduvek su bili razlog prisustva čoveka i razvoja različitih kultura. Đerdapska klisura je mesto gde je očuvan kontinuitet života od praistorije do danas. Najraniji tragovi života su istovremeno i najznačajniji uspon praistorijskih ljudi obeležen kulturom neolitskog naselja Lepenski vir, čiji najveći domet predstavljaju skulpture ribolikih ljudskih figura od dunavskih oblutaka.


    U Nacionalnom parku Đerdap, na površini od 60 hiljada hektara živi raznolik biljni i životinjski svet toplog tercijara, posebno reliktna flora, koja je uglavnom izčezla iz severnih delova Evrope. Raznolikost biljnih staništa uticala je i na očuvanje reliktnih životinjskih vrsta, poput nekih kuna i slepih miševa, a od 150 vrsta ptica posebno su interesantni suri i orao zmijar.
    Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

  7. #6
     OFF 
    Verni Član
    Poeni: 6,897, Nivo: 1
    Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
    Overall activity: 0%
    Dostignuća:
    Tagger Second ClassVeteran5000 Experience Points
    Mira will become famous soon enough Mira's Avatar
    Država
    Serbia
    Registrovan
    Jan 2012
    Zadnji Put Online : 06.05.2019 @ 16:52
    Postovi
    119

    Uobičajeno Odg: reke, Jezera i Bare...

    OBEDSKA BARA

    Pre dva veka, o Obedskoj bari se govorilo kao raju za ptice. Bila je čuveni ornitološki rezervat, a danas slovi za specijalni rezervat prirode koji se prostire na 12 hiljada hektara i nalazi se na 50 kilometara od Beograda, u južnom Sremu . To je močvarno-šumski predeo uz reku Savu, čiju najveću vrednost, prema oceni prirodnjaka, čini splet bara, mrtvaja, močvarne vegetacije, vlažnih livada i šuma gde rastu i neke, sada već, ugrožene vrste.



    Korito bare se zbog karaketerističnog oblika naziva potkovica. Proteže se na nešto više od 13 kilometara, širina je do 750 metara, a prosečna dubina dva i po metra. Obedska bara je ostatak meandra starog korita reke Save, čiji je glavni tok sada malo južnije. Ime je dobila po manastiru Obeda, u čijoj blizini su ruševine srednjevkovnog grada. To je jedno od retkih očuvanih plavnih ritskih područja na kome su stoletne šume hrasta lužnjaka i kolonije ptica močvarica. Krajem marta, kada sve ozeleni i procveta, na Obedsku baru se vraćaju ptice selice da se gnezde i podižu potomstvo.



    Do jeseni, kada kreću na jug, bude ih nekoliko stotina hiljada, a prirodnjaci kažu da se u to vreme na ovom području može videti 220 različitih vrsta, od kojih više od polovine predstavljaju prirodnu retkost. Najbrojnija su staništa čaplji koje, od sredine 19. veka kada su o njima objavljeni prvi zvanični podaci, na Obedskoj bari imaju kolonije. Zato je među turistima, veliki broj ljubitelja posmatranja ptica. Pored njih, na Obedskoj bari preko cele godine ima ribolovaca, jer u vodi živi 17 vrsta riba. U vreme visokog vodostaja, iz Save ulaze amuri i crveni i beli tolstolobik, jer je bara njihovo prirodno mrestilište. Bara je na putu i lovcima, jer u hrastovim šumama žive divlje svinje, jeleni, srne, zečevi, fazani i jarebice.


    Projekat revitalizacije Obedske bare, koji je nedavno verifikovala Vlada Vojvodine, ima veliki značaj za očuvanje i turistički razvoj ovog, do skoro najvećeg staništa ptica u Evropi. Inače, posle Jeloustona u SAD, još 1874. godine Obedska bara je dobila status specijalnog zaštićenog rezervata. Svet je dao svoj glas prirodnoj retkosti, a na nama je da ga sačuvamo i približimo posetiocima, bez obzira da li se radi o turistima ili umetnicima koji u jedinom hotelu na Obedskoj bari povremeno organizuju koloniju kako bi na svoj način ovekovečili život tog područja.
    Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

  8. #7
     OFF 
    Verni Član
    Poeni: 6,897, Nivo: 1
    Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
    Overall activity: 0%
    Dostignuća:
    Tagger Second ClassVeteran5000 Experience Points
    Mira will become famous soon enough Mira's Avatar
    Država
    Serbia
    Registrovan
    Jan 2012
    Zadnji Put Online : 06.05.2019 @ 16:52
    Postovi
    119

    Uobičajeno Odg: reke, Jezera i Bare...

    MONOŠTORSKI RIT

    U Hrvatskoj Kopački rit, u Srbiji Monoštorski rit, rezervat retkih i ugroženih biljnih i životinjskih vrsta ima jedan deo i u Mađarskoj, a zbog retkih karakteristika prirodnjaci ga upoređuju sa specičnostima Amazonije. Srbija je, stavljajući svoje područje pod državnu zaštitu, sačuvala opstanak ugrožene evropske faune močvarnih staništa.


    Monoštorski rit je na oko 15 kilometara od Sombora i pripada regionalnom parku Gornje Podunavlje. Taj deo ritskih šuma je plavio Dunav sve do izgradnje nasipa. Nastao je 1902. godine skretanjem korita Dunava nekoliko kilometara od sela koje okružuju rukavci, bare i kanali, bogati raznim vrstama ribe.

    U Monoštor se dolazi kanalom Bezdan-Bečej i Bezdan-Prigrevica, koji su deo sistema Dunav-Tisa-Dunav, a ako se ide plovnim putem sa krajnjeg severa Evrope, kanalom Rajna-Majna-Dunav. Plovidba je i opredelila prokopavanje kanala kroz močvarne terene Bačke, a napravljeno je i pristanište za dunavske dereglije i manje brodove. Danas je plovidba čamaca i brodića u funkciji unapređenja seoskog turizma Vojvodine.

    Monoštorski rit je blago zatalasan teren, nastao kao posledica menjanja korita Dunava i stvaranja peščanih naslaga različite visine. Viši delovi se zovu grede, a niži depresije u kojima se voda zadržava tokom većeg dela godine, a pogodne su za razvoj biljnog sveta u kome dominira hidrofilna močvarna zajednica. Iz plodnih nanosa mulja iznikle su ritske šume, u kojima su najrasprostranjenije vrbe, topole i hrastovi, a rukavci i bare su najznačajnija mrestilišta na području čitavog toka Dunava. Od posebne važnosti je ornitološki rezervat ugroženih vrsta, koje se gnezde isključivo na močvarnim staništima. Tako, na primer, trećina svih orlova belorepana, najveće ptice grabljivice srednje Evrope, gnezdi se upravo u tom delu Monoštorskog rita. Slična je priča i za crne rode. Česti gosti u potrazi za hranom su veliki kormorani, čaplje i divlje patke.

    Lovci u te krajeve dolaze tokom lova na jelene, zečeve i divlje svinje. Rekreativci koji podunavske zemlje obilaze biciklom, koriste obeleženu stazu do Monoštorskog rita koja prolazi kroz Mađarsku i Hrvatsku i zove se Panonska staza mira. Monoštorski rit je područje idealno za razvoj koncepta održivog razvoja turizma, kojim se Srbija uključuje u globalni projekat Svetske turističke organizacije. Zajednički projekt sa Hrvatskom samo bogati sve interesantniju ponudu Srbije.
    Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

  9. #8
     OFF 
    Verni Član
    Poeni: 6,897, Nivo: 1
    Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
    Overall activity: 0%
    Dostignuća:
    Tagger Second ClassVeteran5000 Experience Points
    Mira will become famous soon enough Mira's Avatar
    Država
    Serbia
    Registrovan
    Jan 2012
    Zadnji Put Online : 06.05.2019 @ 16:52
    Postovi
    119

    Uobičajeno Odg: reke, Jezera i Bare...

    LUDAŠKO JEZERO

    Ludaško jezero po veličini je drugo najveće jezero Severne Bačke. Nalazi se na dodiru dve prirodne geografske celine: Subotičko-Horgoške peščare i Srednje bačke lesne zaravni, na 15 km od Subotice.


    Zbog izuzetnog biodiverziteta Ludaško jezero je na predlog Ministarstva nauke i životne sredine proglašeno Specijalnim rezervatom prirode. Ovo plitko semistatično jezero, lesni peščanske humke i deo vodotoka rešice Kireš predstavljaju jedinstven mozaik vodenih, močvarnih i stepskih staništa sa izuzetnom raznovrsnošću faune i flore i prisustvom retkih biljaka i životinja a posebno ptica. Lepotu obalskog rastinja čuvaju šaševi koji obrubljuju jezero, žuta perunika, vrbičica i konopljuša. Ovde cveta zaštićeni veliki kaćunak, dok je najveća vrednost priobalnih slatina zeleni morski trozubac, upisan u Cvenu knjigu flore Srbije. Jezero je na proleće mesto razmnožavanja brojnih vodozemaca kao što su mali i veliki mrmoljak, barska žaba, obična češljarka, zelena žaba i zaštićena barska kornjača. Ovde živi i 20 vrsta riba od kojih i zaštićeni čikov, kao i najpopularniji plen medju sportskim ribolovcima zlatni karas.

    Najpoznatiji predstavnici ptičjeg sveta Ludaškog jezera su ptice močvarice, zbog čijeg prisustva je ovo područje upisano na listu močvarnih područja od medjunarodnog značaja .Medju njima izdvaja se ridja i žuta čaplja, bukavac,vodomar, bela i brkata senica, barski petlovan, modrovoljka i ševarski cvrčić koji se gnezdi samo ovde. Najpoznatiji sisari su zec, divlja svinja, vidra i srna. Ovo jezero zbog izuzetne lepote posećuje sve veći broj ljudi. Medjutim problem ovog jezera i njegove okoline je primena hemizovane konvencionalne poljoprivrede, ističu u udruženju Terras. Ništa manji problem ne predstavljaju korovske biljke poput ambrozije koja dominira u odnosu na domaće vrste. Zato da bi očuvali ovakav biodiverzitet treba obnoviti narušenene ekosisteme i prirodna staništa i baviti se očuvanjem i oporavkom biljnih i životinjskih vrsta.
    Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

  10. #9
     OFF 
    Verni Član
    Poeni: 6,897, Nivo: 1
    Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
    Overall activity: 0%
    Dostignuća:
    Tagger Second ClassVeteran5000 Experience Points
    Mira will become famous soon enough Mira's Avatar
    Država
    Serbia
    Registrovan
    Jan 2012
    Zadnji Put Online : 06.05.2019 @ 16:52
    Postovi
    119

    Uobičajeno Odg: reke, Jezera i Bare...

    CARSKA BARA

    Vlada Srbije je početkom ove decenije proglasila Carsku baru za prirodni rezervat koji se čuva i uređuje u skladu sa evropskim standardima. Taj vojvođanski predeo je jedno od najvećih staništa ptica močvarica na Balkanu, pravi raj za ornitologe.


    Severno od Beograda, u Vojvodini, kada se pređe kanal Dunav-Tisa-Dunav, pred putnikom kao da se rasprostre ćilim izatkan od reka, kanala, jezera i bara. Tu se ugodno smestila i Carska bara, jedno od najbogatijih evropskih staništa barskih ptica i retkih biljnih vrsta. Nastala je plavljenjem Tise i Begeja, a arheološka istraživanja potvrdila su da je te predele čovek nastanjivao još pre šest hiljada godina.

    Kompleks bare je deo šireg područja koje pripada ribarskom gazdinstvu EČKA, najvećem ribnjaku u zemlji. Nekada su ti ribnjaci i lovišta pripadali grofu Lazaru Lukaču, čiji su gosti mahom bili strastveni lovci, bogate i krunisane glave, a među njima, kako je ostalo zapisano, i austrougarski nadvojvoda Franc Ferdinand. Mnogi su skloni da misle da je to razlog što se ta bara zove Carska. Legenda, pak, kaže da je hunski poglavar Atila – Bič Božji, koji je vladao ovim krajevima, sahranjen u zlatnom kovčegu na dnu Tise, od koje je bara nastala, pa otuda i naziv Carska. Sve brojniji gosti iz celog sveta, smatraju da je u tom kraju Vojvodine takvo bogatstvo netaknute prirode, da ne bi bilo moguće da se zove drugačije, osim Carska.


    Carska bara je najlepša početkom leta, kada se zabeli od lokvanja, ali ono zbog čega naučnici pomalo strepe krije se ispod površine: barska trava i njeno korenje postali su toliko gusti, da predstavljaju opasnost za ribe. Šteta bi bila velika, jer se u Begeju mresti 24 vrste riba. I u priobalju trska nezadrživo osvaja prostor, pa ekolozi u Srbiji pokušavaju da vrate u ravnotežu floru i faunu tog prirodnog rezervata.


    Ipak, osnovno obeležje Carske bare jeste bogatstvo ptičjeg sveta, koje je Vlada Australije upisala u registar vodenih staništa od prvorazrednog značaja. Tu naime obitava, stalno ili povremeno, 240 vrsta ptica, od kojih se najveći broj ubraja u veoma retke u svetu, pa su zato i zaštićene. Na primer, kolonija golubova dupljaša jedinstvena je u zemlji. Dugogodišnjim praćenjem ptica u seobi utvrđeno je da je Carska bara velika stanica i odmorište za mnoge ptice koje iz srednje Evrope lete u Južnu Afriku. Za ovo područje su karakteristične čaplje, posebno plave i bele, čuvene po skupocenom perju, a koje su ugrožene vrste. U Carskoj bari njihova kolonija ponekad broji i do dve hiljade gnezda.


    Osim ljubitelja ptica i ribolovaca, ovaj rezervat posećuju i svi oni koji uživaju u šetnji livadama na kojima rastu razne lekovite biljke, ali njih je zabranjeno brati. Zaštićene od lova su i mnoge životinje, kao na primer, divlje svinje, zečevi, srne, bizamski pacovi, šareni daždevnjaci, barske kornjače, ali i vidre, koje su potvrda čistoće vode u bari. I dok turisti uživaju u fotosafariju, desi se da im put pretrči fazan ili šumska koka, a dublje u šumi ima i divljih mačaka. Carska bara se prostire na površini od od skoro 450 hektara i do nje se može stići samo vodenim putem. Dubina bare je samo 80 santimetara, ispod je još dva metra mulja idealnog tla za žute i bele lokvanje, koji su zaštitni znak ovog rezervata prirode, gde turistička sezona počinje u maju, a traje sve dok ima lepih dana i dok poslednje ptice selice ne napuste ove krajeve Evrope.

    Lepa Srbija
    Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

Informacija Teme

Users Browsing this Thread

Trenutno 1 korisnika pregleda ovu temu. (0 članova i 1 gosta)

     

Slične Teme

  1. Goran Bare 2019 - Baretov blues 21. stoljeca
    Od vladimir64 u forumu Zabavna Muzika
    Odgovori: 0
    Zadnji Post: 31.12.2019, 17:13
  2. Reke Srbije
    Od Rada u forumu Reke i Jezera
    Odgovori: 3
    Zadnji Post: 10.01.2017, 19:26
  3. TeraByte Unlimited BootIt Bare Metal v1.35a Retail
    Od wman2000 u forumu Programi / Aplikacije
    Odgovori: 0
    Zadnji Post: 23.10.2016, 03:43
  4. TeraByte Unlimited BootIt Bare Metal 1.35a + Keygen-AMPED
    Od wman2000 u forumu Programi / Aplikacije
    Odgovori: 0
    Zadnji Post: 22.10.2016, 06:45
  5. Manastiri Skadarskog jezera
    Od Vesna u forumu Religija
    Odgovori: 0
    Zadnji Post: 01.10.2014, 21:57

Članovi koji su pročitali ovu temu : 0

Nemate dozvolu da vidite spisak imena.

Tagovi za ovu Temu

Pravila Postanja

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts


O Nama

    Narodni radio, melem za uši ko ne sluša može da ga nađe na www.radiosumadinac.org

Preporučeni Linkovi

Pratite nas na

Twitter Facebook youtube Flickr DavianArt Dribbble RSS Feed



RSS RSS 2.0 XML MAP HTML
Loading...
Svaki korisnik ovog sajta odgovoran je za sadržaj poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za njihov sadržaj. Postavljanjem vaše poruke ili vašeg autorskog dela saglasni ste da ovaj sajt postaje distributer vašeg dela i odričete se mogućnosti njegovog povlačenja ili brisanja bez saglasnosti uprave sajta. Distribucija sadržaja sa ovog sajta je dozvoljena samo u nekomercijalne svrhe, uz obaveznu napomenu da je sadržaj preuzet sa ovog sajta i uz obavezno navođenje adrese RadioSumadinac.org. Kako je sajt ovih dimenzija nemoguće u potpunosti kontrolisati, ukoliko primetite materijal nad kojim Vi ili neko drugi već ima autorska prava, odmah nam se obratite i materijal će biti uklonjen. Za sve ostale vidove distribucije obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od vlasnika Sajta


Optimizovano za rezoluciju: 1920x1080