Misteriozni Rtanj


Najmisterioznija srpska planina iz godine u godinu privlači sve veći broj posetilaca, istraživača, ali i "malih zelenih", kako tvrde ljubitelji vanzemaljaca širom sveta.

Još od davnina, Rtanj je bio predmet posebnog poštovanja među stanovnicima Srbije. Nekada zbog svog neobičnog oblika, često zbog neobičnih i mističnih pojava na njemu, a još češće zbog lekovitog bilja koje raste isključivo na ovoj planini.

Kada se pažljivo zagledate ka Šiljku, vrhu ove planine, shvatite da ispred sebe imate neobičan i nesvakidašnji oblik u prirodi - idealnu trostranu piramidu. Ko je odgovoran za oštre ivice ove planine pitanje je koje u zavisnosti od verovanja ima bezbroj odgovora. Na Svetskom kongresu poštovalaca i istraživača neidentifikovanih letećih objekata, u Baltimoru pre dve godine donet je zaključak da je naša planina centar vanzemaljskog života i onostranih pojava u celom svetu, kao i da je upravo zbog toga svim svetskim silama Srbija interesantna.

Ipak, činjenice govore da ova planina između Paraćina i Zaječara u svojoj utrobi ima brojne podzemne izvore, pećine i jame. Rtanj je krečnjački masiv Karpatsko-balkanskog planinskog sistema, a njegova istočna granica definisana je Crnim Timokom i linijom Boljevac-Rujište. Geološki supstrat se sastoji od krečnjaka, paleozojskih škriljaca i peščara. U pojasu od 700-950 metara koncentrisan je uzak pojas dolomita.

Područje ima kontinentalnu planinsku klimu i odlikuje se mešovitim šumama jele i bukve, kao i brojnim livadskim formacijama. Nekoliko biljnih vrsta raste samo na ovoj planini, a najpoznatiji rtanjski čaj (Saturea montana) veoma je delotvoran u lečenju bronhitisa, astme, kašlja i upale disajnih organa kod dece.

Domaći istraživači energetskih polja tvrde da piramida Rtanj deluje kao sistem koji na neki način apsorbuje negativnu energiju iz okoline i transformiše je u energije koje blagotvorno deluju na ljudski organizam. Biodiverzitet planine je relativno dobro očuvan, sa malim antropogenim pritiskom koji se odnosi pre svega na eksploataciju šuma i sakupljanje lekovitog bilja. Prema nacionalnom zakonodavstvu, područje ima status Rezervata prirode (1958), i objekat je geonasleđa Srbije. Nalazi se na listi potencijalnih Botanički značajnih područja u Srbiji. Rtanj je raj za planinare iz čitavog regiona, zato što su za pohod na vrh potrebna veoma dobra kondicija i prava oprema.

U podnožju Rtnja nalazi se istoimeno naselje koje je osnovao Samuilo Minh, vlasnik fabrike tekstila u Paraćinu, kada je 1902. godine ovde otvorio rudnik uglja. Porodični posao jevrejske porodice Minh preuzeo je Samuilov sin, Julius koji je izvršio samoubistvo. Njegova majka Greta je na vrhu Rtnja podigla kapelu, njemu u spomen. Porodica je učinila dosta kako bi rudari imali zadovoljavajući standard života, pa je tako naselje dobilo privatnu školu, komforne stanove, ambulantu, bioskop i kafanu. Takođe su podigli par od oko 40 hektara sa oko 150 vrsta drveća, rastinja i drugog cveća.

Teško da ćemo u nekoj skorijoj budućnosti saznati odgovore na najveće misterije ove planine, ali u tim misterijama leži draž ove predivne prirodne tvorevine u našoj zemlji, kao i prilika da područje procveta zahvaljujući turizmu.

Izvor; National Geographic