Pikantna sarma


Sastojci (za 50 komada):

1,5-2 kg mešanog mlevenog mesa
so,
biber,
ljuta aleva paprika,
biozačin
700 g crnog luka
1 glavica belog luka
2 šolje od 2,5 dl pirinča
listovi kiselog kupusa
1 l soka od paradajza
suva rebra,
kobasice,
slanina...

Priprema:
Luk sitno iseckati i propržiti na ulju. Beli luk takođe usitniti. Meso začiniti i dodati crnom luku, a nakon toga i opran pirinač, i sve to dinstati na tihoj vatri. Dodati beli luk. Po potrebi sipati malo vode i dinstati dok pirinač ne bude dopola skuvan.

Og glavice kupusa odvojiti listove koji će se puniti nadevom, a ostatak kupusa naseći na tanke rezance, koji će poslužiti kao podloga za sarme. Ako je kupus jako kiseo, listove isprati vodom. Na dno šerpe prvo staviti deo isečenog kupusa da se sarma ne bi lepila za dno. Sarme zamotati i ređati dublji lonac, a ostatak kupusa staviti preko njih. Dodati suvo meso, slaninu i kobasicu, posuti alevom paprikom, sipati vodu da prekrije sarme, poklopiti, a kada provri, smanjiti vatru i kuvati oko 2,5 sata. Kada je sarma gotova, napraviti zapršku tako što u šerpicu, na vrelo ulje dodate brašno (tako da ne zagori) i alevu papriku, kratko popržiti, pa dodati sok od paradajza i vode ako je potrebno.

Zapršku preliti preko sarme i kuvati još 10-15 minuta.

Savet plus;
Sarma ce imati poseban ukus ako je pre posluzenja zajedno sa slaninom i kobasicama zapecete 25 minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni.