Slani kolac od pirinca, bundeve i sira





Potrebno je:
360 g pirinča,
400 g očišćene bundeve iseckane na kocke,
8 dl pileće supe,
40 g parmezana,
120 g feta sira,
150 g ementalera,
60 g slanine iseckane na kockice,
1 glavica crnog luka,
1 režanj celera,
60 g oraha,
30 g putera + 10 g za kalup,
50 g prezle,
1 veza žalfije,
1 veza peršuna
biber.

Priprema;
1. Iseckajte crni luk i celer i propržite na puteru sa 2-3 listića žalfije. Potom u tiganj dodajte bundevu, kratko izdinstajte, pa umešajte pirinač. Posle 2-3 minuta dolijte kutlaču supe i kuvajte koliko je potrebno, stalno dolivajući preostalu supu. Gotov rižoto sipajte u pleh, pospite parmezanom, peršunom i biberom, promešajte i ostavite da se ohladi.

2. Puterom podmažite kalup za kolač i pospite ga prezlom. U teflon tiganju kratko propržite slaninicu, sačekajte da se ohladi i potom pomešajte sa krupno seckanim orasima, emetalerom iseckamim na kockice i izmrvljenim feta sirom.

3. U kalupu za kolač rasporedite tri četvrtine rižota, pa kašikom napravite udubljenje po sredini. Dodajte mešavinu sira, slanine i oraha, prekrijte preostalim rižotom i poravnajte kašikom.

4. Zagrejte rernu na 180 stepeni i pecite rižoto oko 40 minuta. Kad se ispeče izvadite iz rerne, izručite u tanjir, sačekajte da se malo ohladi i poslužite. Po želji, ukrasite seckanim peršunom i komadićima bundeve koje ste prethodno izdinstali na puteru.
Izvor:Novosti