Zbog cega se kovrdza lisce luka


Odrasla lukova muva je veličine 3,5-4 mm, sivo-crne boje, osim delova glave i bočnih strana trbuha koji su žuti.


Odrasla lukova muva je veličine 3,5-4 mm, sivo-crne boje, osim delova glave i bočnih strana trbuha koji su žuti.


Pre nego što počne da polaže jaja, dopunski se hrani listovima luka, na kojima ostavlja tačkaste izgrizotine, koje i otkrivaju da je ušla u baštu i određuju vreme prskanja. Ženka polaže jaja u najmlađe lišće. Čim se ispili, larva počinje da se hrani listom. Tokom ishrane, kroz vijugavi hodnikminu koju sama napravi, spušta se prema stablu i korenu. Razviće obično završava kada se spusti do korena, gde se učauri. Nekada može da se učauri i u stabljici. U zavisnosti od jačine napada, u jednoj stabljici može da se nađe i do desetak larvi. Najčešće se učaure na spoljašnjim ovojnim listovima, a nikada u „srcu“.

Prolećna generacija završava razviće do kraja maja ili početka juna, muve jesenje generacije izleću krajem septembra-početkom oktobra. Larve jesenje generacije ugrožavaju mladi luk iz kasne letnje i jesenje sadnje, koji se gaji iz rasada. Štete su manje ako se praziluk poseje ranije, tokom juna, jer su u vreme piljenja larvi biljke već odrasle.

Minirajuća muva ugrožava proizvodnju mladog luka, rasada praziluka i biljaka nakon rasađivanja. Napadnute biljke se krive zbog prekida sprovodnih sudova, kojima se snabdevaju hranljivim materijama. Listovi se uvijaju i dobijaju kovrdžav izgled, a biljke zaostaju u razvoju. Suzbijanje muve treba započeti kada se primeti njen let u bašti. Efikasni su insekticidi na bazi ciromazina i dimetiona. Mladi strukovi luka za jelo se ne prskaju - samo biljke ostavljene za formiranje glavica.

Novosti