Pravo vreme za jesenju proizvodnju salate

Salata je najčešće gajeno povrće u svetu. Proizvodnja je relativno jednostavna zbog skromnih zahteva prema uslovima uspevanja, relativno kratke vegetacije, male energetske i visoke biološke i nutritivne vrednosti. Salata se proizvodi cele godine. Setva semena, češće sadnja kontejnerskog rasada, obavlja se na otvorenom polju (u bašti i na njivi), u različitim oblicima i tipovima zaštićenog prostora, sa i bez dodatnog zagrevanja. Savremeni sortiment salate Instituta za ratarstvo i povrtarstvo prilagođen je da zadovolji probirljive ukuse potrošača koji su prepoznali kvalitet sorti Vuka, Novosadska Majska maslena i Nansen.


Plodored


Salata dobro podnosi predkulture, kao i kulture koje slede posle nje. Kao predkultura salati odgovara svo povrće koje se đubri stajnjakom, kao što su paradajz ili kupusnjače, a posle nje se mogu sejati mrkva i peršun. U združenoj setvi ide uz praziluk, luk, kelerabu i radič.


Uslovi uspevanja


Pojedine sorte glavičaste salate različito reaguju na dužinu dana, tako da se mora paziti pri izboru sorti. Loš izbor može dovesti do toga da salata procveta već za vreme stvaranja glavice. Iz tog razloga neophodno je da proizvođači pročiju uputstvo na semenskom pakovanju. Salati odgovaraju srednje teška do teška zemljišta. Najbolje uspeva na humusnim i ilovastim zemljištima koja su dobro obezbeđena hranivima, lako pristupačnom vodom i ne suše se brzo.Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad