Malo rasprostranjene mahunjace


Malo rasprostranjene mahunjače koje obrađujemo u ovom tekstu su: vigna, mnogocvetni pasulj, patuljasti pasulj, mungo pasulj i lima pasulj.


Vigna (šparglasta vignja Vigna sinensis var. sesquipedalis). Period vegetacije traje 75-140 dana, otporna je prema suši, bolestima i štetočinama. Seme je bele, žute, mrke i crne boje. Koristi se kao pasulj (zrno) ali i kao boranija (mahuna) posebno sorte sa mahunama dužine do 10 cm, sa visokim stablom zbog čega se gaji uz potporu. Bogatstvo cvetova ružičaste ili ljubičaste boje čini ovaj tip vigne i ukrasom u bašti. Seje se krajem aprila i početkom maja u redove (žbunaste sorte) 50x5-10 cm, ili u kućice 50x50 cm sa 5-6 zrna (20-60 g na 10 m2). Mahune se beru sasvim mlade u toku leta, a seme sazreva u avgustu.

Mnogocvetni pasulj (Phaseolus coccinens) otporniji je na niže temperature (do -7°C) od pasulja, ali voli sunčane položaje. Za ishranu se koriste mlade mahune i zrna, a zbog lepog cveta (crveni ili dvobojni) koristi se i kao ukrasna biljka. Seje se u kućice (60x40 cm). Sadi se u krug (4-5 zrna) oko unakrst postavljenih potpronih kolača, ili se seje uz severni ili južni zid bašte i služi kao ograda. Mahune se ubiru za 60-70 dana od nicanja i to dva puta nedeljno kada su mlade. Ostvaruje se prinos oko 3 kg/ m2.

Patuljasti pasulj (Phaseolus vulgaris var. nanus) obrazuje kratko i snazno grmoliko stablo. Zahteva iste uslove kao i pasulj. Setva je od maja do jula (40x8-10 cm), a mahune se beru svaka tri dana, inače postaju tvrde i neukusne.

Mungo pasulj (Phaseolus mungo) gaji se i zbog proizvodnje ponika. Pred setvu, seme se drži u vodi da nabubri (1-2 dana), a zatim se rasproste na vlažnu hartiju ill tkaninu koja se vlaži dva do tri puta dnevno. Naklijavanje se odvija na oko 20°C i za 7-8 dana ponik dostiže dužinu od oko 5 cm.

Lima pasulj (Phaseolus lunatus) obrazuje visoko ili nisko stable, i daje sitno ili krupno zrno koje se koristi u ishrani. Osetljiviji je na niske temperature od pasulja i za optimalni rast neophodna je temperatura od oko 25°C. Seje se u kućice (3-5 semenki) sa razmakom između redova 100 cm i između biljaka u redu 60 cm. Bere se kad su zrna, bledozelene boje, dostigla veličinu tipičnu za sortu (za 70-90 dana od setve).