Slatki krompir


Slatki krompir, vrsta koja se gaji zbog krtola (naziva se krompir američki, dugi krompir, batato), predstavlja vodeću krtolastu vrstu u Aziji, Africi i Americi. Krtole su bogate suvom materijom (do 30%), ugljenim hidratima (4-6%) posebno šećerom, imaju značajnu energetsku vrednost i više vitamina i mineralnih materija od krompira.


Za ishranu se koriste krtole belog mesa, ređe ružičaste boje (kuvane, pečene, prerađene). Spada u višegodišnje povrće, ali se gaji kao jednogodišnja biljka u uslovima sa 5-6 meseci bez mraza.

Biološke osobine

Slatki krompir je toploljubiva vrsta i najbolje uspeva na dubokim, plodnim zemljištima. Traži visoku vlažnost, tako da kod nas daje dobre rezultate samo uz navodnjavanje. S obzirom na izražene zahteve prema temperaturi i svetlostinajbolje uspeva na osunčanim mestima.

Proizvodnja

Zemljište za proizvodnju slatkog krompira u jesen se duboko uzore, uz istovremeno unošenje stajnjaka (20-30 t/ha) i mineralnih đubriva (60-90 kg/ha), NPK (polovina pred sadnju, a ostalo u prihranjivanju).

Na proleće se vrši predsetvena priprema na dubinu sadnje, a to je 8-10 cm. Sadnja se obavlja u aprilu na razmak 60-80x40-60 cm. Potrebno je do 500 kg/ha krtola, srednje veličine sa 3-4 okca, dok se krupne krtole seku uzdužno. Mogu se saditi i izdanci dužine 20 cm, reznice stabla ili rasad u fazi 5-6 listova. Nakon nicanja treba rezbiti pokoricu da se mladim biljkama obezbedi dovoljno vazduha. Tokom vegetacije vrši se međuredna obrada u cilju aeracije zemljišta i suzbijanja korova. Zalivanje je redovna mera, a vrši se prema potrebi.

U ishrani se može koristiti i lišće, koje se bere dok je mlado i sočno, a priprema se kao salata.

Ubiranje

Krtole se ubiraju u jesen, slično kao krompir, kada cima požuti (u jesen). Posle vađenja, krtole se ostavljaju na suncu radi sušenja, posle čega se skladište u podrumu ili se trape na isti način kao krompir.

Prinos krtola kreće se od 20-80 t/ha, s tim da jedna biljka u optimalnim uslovima formira 9-11 krtola ukupne mase 4-5 kg.