Kumato – crni paradajz


Veliko interesovanje medija i agrarne javnosti je pobudilo pojavljivanje crnog paradajza "Kumata". Od samog starta brojne kontraverze prate ovaj paradajz, kao rezultat sukoba semenskih kuća, a mi prenosimo samo neke od njih.


Posle više od šest godina ispitivanja na plantažama u Almeriji (Španija), nedavno se na tržištu u Velike Britanije pojavio Kumato - paradajz crnih plodova. Reč je o vrsti Lycopersicion chesmanii, koja kao endemska biljka raste u arhipelagu Galapagos. Međutim, pokazalo se da mu odgovara i područje Mediterana.

Prema naučnim istraživanjima, ukusni plodovi ovog paradajza bogati su vitaminom C i antioksidantima. Poznata je i njihova izuzetna uloga u razmnožavanju čuvenih džinovskih kornjača sa Galapagosa.

Prodaja ovog neobičnog paradajza je izvaredna, iako nije potvrđeno da konzumiranje crnih plodova ima isti efekat kao kod kornjača.





Pitanje: Prema novinskom članku u kojem se opisuje crni paradajz Kumato, autor tvrdi da je originalni crni paradajz vodi poreklo sa Galapagosa i da isti konzumiraju ogromne kornjače u sezoni parenja. Da li je to tačno?

Odgovor: Ne. Crni paradajz se prvi put pojavljuje u Južnoj Ukraini pre 500 godina gde su seme ostavili ruski vojnici vraćajući se kući posle Krimskog rata. Naša saznanja govore da crni paradajz nije nastao na Galapagosu.

Pitanje: Da li je crni paradajz pripada vrsti Lycopersicon cheesmanii?

Odgovor: Ne. Crni paradajz pripada vrsti Lycopersicon esculentum, koja se nalazi na milionima plantaža i tezgama supermarketa širom sveta. Vremenom će se pokazati da je proizvođač (koga ovde nećemo pominjati) razvio i predstavio varijetet "Kumato" koji je dobio ukrštanjem sa paradajzom sa Galapagosa (Lycopersicon cheesmanii).

Pitanje: Da li je crni paradajz rezultat genetske modifikacije? Stalno čitam novinske i Internet članke u kojima se tvrdi da su crni paradajz i purpurna šargarepa GM organizmi. Da li je to istina?

Odgovor: Crni paradajz je rezultat stotina godina selekcije, i odabiranja plodova sa tamnijim pigmentom od standardnog crvenog. Nikakve genetičke manipulacije nisu uključene. Purpurna je originalna boja šargarepe, premda danas većinu čini dobro znana narandžasta.

Pitanje: Da li je crni paradajz zaista crn?

Odgovor: Crni paradajz, kao i crna ruža, nije u potpunosti crn. Naziv "Crni paradajz" podrazumeva opseg od tamno crvene do braon boje sa primesama boje mahagonija. To su, u stvari, veoma tamni primerci, koji se približavaju crnoj boji kojoj selekcija teži.

Pitanje: Gde mogu da nabavim Kumato seme ili rasad?

Odgovor: Ne možete nabaviti Kumato seme ili rasad. Mi smo već tražili od (proizvođač) seme. Dobili smo odgovor da seme neće distribuirati semenarskim kućama i proizvođačima. Ako želite da gajite sličan varijetet preporučujemo Nyagous Black.

Pitanje: Koliko varijeteta crnog paradajza postoji?

Odgovor: Postoji oko 50-tak varijeteta crnog paradajza koji se uzgajaju širom sveta. Mi u našoj kolekciji imamo 40 varijeteta, što je čini najbogatijom kolekcijom ovog tipa u svetu.