Batat ili slatki krompir


Izuzev osetljivosti na niske temperature, batat je veoma otporan, pa nakon sadnje nije potrebna hemijska zaštita.
Koren batata sadrži puno skroba i ima znatnu energetsku vrednost.
Zbog mnoštva ugljenih hidrata, vitamina i mineralnih materija, može da zadovolji značajan deo svakodnevnih potreba u ishrani.
Kao i krompir može se kuvati, peći, grilovati, pasirati kao pire.


U našoj temlji batat je retko i malo poznato povrće. Kakve su mu osobine, kako se koristi u ishrani i šta sadrži pitali smo Mitra Peršića, proizvođača iz Golubinaca u Sremu.

- Poreklom je iz Srednje i Južne Amerike, a kod nas se uzgaja kao jednogodišnja kultura. Poznata je i pod imenom slatki krompir, iako s ovim povrćem nema nikakve veze. U ishrani se koriste sekundarni zadebljali koreni i mlado lišće. Postoje rezličite sorte, a najpoznatija je batat belog, narandžastog i ljubičastog korena. Proizvodnja iz rasada najbolje rezultate daje uz korišćenje folije, jer ona sprečava rast korena, pomaže da se zadrži vlaga i povećava temperaturu zemlje. Može da se sadi polovinom maja, kada prođe opasnost od mrazeva. Izuzev osetljivosti na niske temperature, batat je veoma otporan, pa nakon sadnje nije potrebna hemijska zaštita. Zbog toga se preporučuje za ekološku proizvodnju. Vegetacioni ciklus traje tri meseca, ali odgajivači ne moraju žuriti. Važno je da se izvadi pre prvog mraza – kaže Peršić.

Koren batata sadrži puno skroba i ima znatnu energetsku vrednost. Zbog mnoštva ugljenih hidrata, vitamina i mineralnih materija, može da zadovolji značajan deo svakodnevnih potreba u ishrani. Kao i krompir može se kuvati, peći, grilovati, pasirati kao pire. Bolje da se kuva na pari nego u vodi. Ima specifičan slatkast ukus pa, pa se koristi i za pravljenje štrudli, pita, pudinga i rugih poslastica. Negde se jede svež, neoguljejn, jer kora sadrži dosta vlakana.

Inače, za gajenje batata porodica Peršić se zainteresovala pre šest godina. Tada su počeli eksperimentalnu proizvodnju i dobili prve biljke, a već sledeće godine imali su dovoljno zadebljalog korena za sopstvene potrebe. Treće godine bilo je nešto i za tržište, četvrte još više, a sada osim batata belog, narandžastog i ljubičastog, prodaju i rasad, čajeve, a rade i na proizvodnji brašna i pekarskih proizvoda od slatkog krompira.