Napravite vocne rakije


U Srbiji se rakija pravi najviše od šljiva, ali u poslednje vreme i od drugog voća kajsija, bresaka, jabuka, krušaka, dunja…


U Srbiji se rakija pravi najviše od šljiva, ali u poslednje vreme i od drugog voća kajsija, bresaka, jabuka, krušaka, dunja… Sazreli su plodovi šljive „crvene ranke“, kajsija, bresaka…. Za kvalitetnu rakiju treba odvajati koštice. Ukoliko se ne vade, paziti da se prilikom muljanja račvastim motkama ne gnječe koštice jer će rakija poprimiti neprijatan miris koštice. Ako se ostavi ceo plod bez muljanja, vrenje će biti usporeno a dobiće se i manje rakija s više isparljivih kiselina.

Vrenje se obavlja u sudovima (kacama i buradima), koji se pune oko 475 zapremine, a potpomažu ga mikroorganizmi koji se nalaze na plodovima. Ako su plodovi natruli, dodaje se vinski (selekcionisani) ili pekarski kvasac. Kvasac se ravnomerno rasporedi po masi u sudu. Dužina vrenja zavisi od toplote tokom ovog procesa. Na 15-20 stepeni vrenje traje mesec dana, a na 25 stepeni, nedelju-dve dana. Otvoren sud treba da se pokrije polietilenskom folijom da ne ulaze vinske mušice.

Od kajsije i breskve dobijaju se dobre rakije. Priprema za destilaciju je slična kao i priprema šljiva. Posebno se preporučuje odvajanje koštica.

Jabuka i kruška, posebno kruška viljamovka, daju kvalitetne rakije. Nedozrele plodove kruške treba uskladištiti radi povećanja sadržaja šećera i dobijanja arome. Za vreme skladištenja plodovi omekšaju i ne moraju da se muljaju. Međutim, jabuka se mora izmuljati (usitniti), muljačama ili drvenim maljem. Ako je kljuk suv, dodaje se voda.

Izvor: zenskikutak.rs