Nacini proizvodnje rakije i vina novog doba



Danas, imam za cilj da Vašu priču o rakiji i vinu upotpunim programom koji će Vas sprovesti do još čistijeg ukusa i mirisa Vašeg proizvoda. O značaju rakije i vina Vam neću pričati, podrazumeva se da je kvalitet domaće rakije i vina prikaz domaćinske kuće i ponosa ukućana kojim se drag gost dočekuje predstavljajući radinost domaćinstva i tradiciju koja se prenosi na mlađe ukućane. Načini proizvodnje rakije i vina novog doba svrstavaju tradiciju u poželjne informacije dok upotrebu enzima i selekcionisanih kvasaca u toku proizvodnje ističu i daju na značaju prvenstveno radi rezultata koji prevazilaze naša očekivanja. Verujem da svake godine kada sednete sa ukućanima da ocenite svoj rad ostane onaj upitan pogled na licu da je to možda moglo malo bolje. Imali ste zrelo voće, dobru fermentaciju, odlične uslove ali ipak nešto nedostaje….


Osnovni recept za dobijanje vrhunske rakije i vina je uzimati samo fiziološki zrelo, neoštećeno i dobro čuvano voće. Imajte u vidu da prezrelo, plesnivo i oštećeno voće ima lošu aromu, brzo gubi aromatične komponente i ima manje šećera. Kao i u svakom pravilu, tu su i izuzeci koji su u ovom slučaju kruška i jabuka čije prezrelo voće ima više aromatičnih komponenti i daju kvalitetniju rakiju u odnosu na drugo prezerelo voće. Savet je da upotpunite proizvodnju i uključite enzime, selekcoinisane kvasce i hranu za kvasce.

Uloga enzima je da poveća randman šire ( količina alkohola koja se dobija iz jedinice šećera) , bolje taloženje i bistrenje, bolja ekstrakcija aroma kao i intenzivnije bojenje , naravno, pri spravljanju crvenih vina. Zatim imamo nezaobilazne kvasce…. Verujem da Vam je prvo pala na pamet upotreba pekarskog kvasca što Vam od srca savetujem da izbacite iz upotrebe. Postoje kvasci čija namena je upotreba prilikom pravljenja voćnih rakija i vina, tzv. selekcionisani kvasci. Prekarski kvasac ćemo ostaviti za pekaru, a ja Vam predstavljam četiri kvasca česte upotrebe sa izvrsnim rezultatima.

QA23 – kvasac za bela vina i voće sa belim vrenjem (kabuka, kruška, kajsija..), Cross Evolution- kvasac za bela i roze vina, BDX- kvasac za crvena vina i voće sa crvenim vrenjem (šljiva), a tu je i jedan od najotpornijih na teške uslove fermentacije LalvinV1116. Za sada bih Vam samo ove kvasce izdvojila, a dalje ostavljam zadatak vašoj želji za znanjem i novim saznanjima.

Da Vas upoznam, kvasci su živi jednoćelijski mikroorganizmi, njihov zadatak je da pokrenu fermentaciju i tokom fermentacije pomoću svog metabolizma prevode šećer u alkohol. Na pokožici voća se nalaze „divlji“ kvasci koji nisu pogodni da do kraja isprate fermentaciju pa vaš kom ostaje sa većom količinom neprevrelog šećera što rezultira nekvalitetnom rakijom.

Naravo da nije kraj… upotreba kvasca zahteva i upotrebu hrane za kvasce koja će kvasce podstaći i dati još veću sigurnost kvalitetnoj fermentaciji.

Nemojte da budete u grupi ljudi koja ima odbojnost prema upotrebi kvasaca i enzima, ipak imajte na umu da najbolje rakije i vina prolaze kroz rad enzima i kvasaca. Naš savet je da probate i sami se uverite.

Sada kompletnu priču imate,samo je pitanje da li Vi želite da vidite da možete svake godine bolje.

Dipl. inž. Ružić Vanja

dipl.inž. fitomedicine

Savacoop