GAJENJE GLJIVE SHII-TAKE

Magistar Dragan Đorđević, selo Žitkovac, Žitorađa

Sastav i priprema hranljive podloge:
1. 55-60% piljevina hrasta ili bukve, drvo topole se pokazalo kao odlična podloga (2 do 10 mm)
2. 45-40% slame (iseckati je na dužinu od 1 do 3 cm)
3. Mekinje , sojino brašno i druge obogaćivače treba dodati vrlo malo i oprezno da ne dođe do pojave zelene plesni.

Sve komponente dobro izmešati i navlažiti do nekih 60% nikako više jer shiitaka ne voli preveliku vlagu. Podesiti PH vrednost na 6. Ako je PH ispod 6 dodati CaCO3, gips dodajemo kada je PH iznad 7. Supstratom se pune kese od 5 do 8 kg. Jednu vreću zasejavamo sa 0,5 do 1l micelijuma čime se obezbedjuje brže prorastanje gljiva.
Pripremljena mešavina se stavlja u posudu (burad od 200l. ili veće), najbolje je sa spoljne strane ga izolovati (kamena vuna , stiropor). Voda se zagreje u posebnom sudu ili buretu, u vodu dodati benomil ili neki drugi fungicide u srazmeri(100l vode 20 gr. benomila), takođe dodati hipermangan u srazmeri 5 gr. na 100l vode.Zagrejanu vodu na 65 do 70 stepeni prebaciti u sud sa mešavinom supstrata. Masu opteretiti tegom da bi ceo uronio u vodu, bure tj sud zatvoriti poklopcem da bi se obezbedilo sporo hladjenje. Idealno je da supstrat bude na toj temperature 1 do 2 h. Nakon toga supstrat se održava na temperature u istom tom sudu na 45 do 55 stepeni tokom 24 do 48h (najbolje je sa spoljne strane izolovati sud). Nakon 24 h iscediti vodu iz suda i ostaviti da se supstratna masa ocedi (nekih 10 do 12h), kada temperature supstrata padne na nekih 20 do 25 stepeni vršimo zasejavanje supstrata. Micelijum se izmrvi na veličinu do zrna žita i onda se izmeša sa supstratnom masom i pune se vreće; vreće se prethodno perforiraju na svakih 5cm, na 2mm rupa.


UPUTSTVO ZA GAJENJE GLJIVE BUKOVAČE

Magistar Dragan Đorđević, selo Žitkovac, Žitorađa,


Sirovina za pripremanje supstrata gljive bukovače moze biti pšenična slama, ovsena slama, ječmena slama, livadsko seno, otpadak kukuruznog klipa i drugi celulozni otpad biljaka. Sirovina mora biti zdrava tj. da nije pokisla, vlažna ili zaražena zelenom plesni. Sirovinu treba usitniti na 2-3 cm. Ukoliko se supstrati rade na pšeničnoj slami nije potrebno kontrolisati ph vrednost supstrata. Ukoliko se radi na nekoj drugoj podlozi potrebno je podesiti ph vrednost u granicama od 5-7 ph dodavanjem gipsa ili krede. Vrednost ph se regulise dodavanjem Ca CO3 ako je ph ispod 5, a gips dodajemo kada je ph iznad 7. Kad se supstrat dobro izmeša treba uzeti uzorak sa više mesta i izmeriti ph vrednost. Micelijum treba po prijemu vizuelno kontrolisati da ne postoje tragovi zelene plesni. Micelijum mora imati zdravu belu boju i karakterističnog je mirisa na gljive.

PRIPREMA SUPSTRATA TERMICKOM OBRADOM
Pasterizacija: supstrat se stavlja u posudu (burad od 200l ili veće) koje je sa spoljne strana izolovano i sa rešetkastim dnom. Na donjem delu je slavina za ispuštanje vode. Voda za pasterizaciju supstrata zagreva se u posebnom sudu ili buretu. U vodu se dodaje benomil u koncetraciji 100l voda 20 gr benomila. Kada voda dostigne temperature od 60° do 65° C prebacuje se u sud sa supstratom. Supstratna masa se opterećuje tegom da bi sa potopio u vodu. U vodi ostaje 24 h. Sud je najbolje poklopiti da bi se obezbedilo sporo hladjenje. Posle 24 h supstrat se vadi iz suda i ostavlja na čisto mesto najbolje na foliji, prekrije se folijom da bi što duže ostao topao i da bi se prohladio za zasejavanje, nekih 12 do 24 h. Nakon toga se vrši zasejavanje.

PRIPREMANJE SUPSTRATA BEZ TERMIČKE OBRADE - koristiti isključivo aktivni micelijum
Supstrat se stavlja u posudu (burad od 200l ili veće) koje je sa spoljne strane izolovano i sa rešetkastim dnom. Na donjem delu je slavina za ispustanje vode. U vodu se dodaje benomil u koncetraciji 100 l voda 20 gr benomila. U vodu takođe dodati 5 gr hipermangana na 100 l vode. Onda sve to dobro izmešati. Supstratna masa se opterećuje tegom da bi sa potopila u vodu. Posle 24 h supstrat se vadi iz suda i ostavlja na čisto mesto, najbolje na foliji. Prekrijte sve folijom. Pre zasejavanja potrebno je da se supstrat ocedi. Cedi se od 12 do 24 h. Nakon toga se vrši zasejavanje.

Zasejavanje:
Temperatura supstrata treba da bude oko 20° C. Vlaga od 60 do 65%. Vreće se prethodno pripreme tako što se izbuše rupe zumbom 10 do 12 mm na razmaku 10x10 cm. Vreće su obično veličine 100x40 cm. Za jednu vreću potrebno je 1l semena. Time se povećava brzina prorastanja. Micelijum je potrebno prvo izmrviti do veličine zrna žita. Osoba koja radi sa micelijumom mora dobro oprati ruke. Na dnu vreće se stavi slama tj. supstrat pa onda micelijum i sve tako redom. Vreću odozgo zatvoriti i zavezati kanapom. Vreće moraju biti dobro nabijene. Zasejane vreće odlažemo u prostoriju za prorastanje, najbolja temperature za prorastanje je 15° do 18°C. Ova faza traje od 15-30 dana u zavisnosti soja tj. od vrste micelijuma. Prorasto supstrat je bele boje. Ukoliko se uoči zelena plesan odstrani se skalperom, žiletom, oštrim nožem i to mesto se tretira rastvorom hipermangana. Nakon 7-10 dana pojavljuju se gljive. Temperature u prostoriji ne bi trebalo da bude ispod 12C za zimski soj a za letnji ispod 16 C. Visoka temperature takodje oštećuje gljive tako da ne prelazi 35 C. Gljive ja najbolje brati ručno, očistiti otvore na vrećama od svih ostataka drški i zakržljalih primeraka. Ukupno imamo 5-6 ekonomskih berbi. Berbe idu u talasima, najbolje je posle prve berbe skinuti đakove. Stalno treba kontrolisati vlagu da ne padne u prostoriji ispod 85%. Po potrebi supstrate kvasiti i vlažiti celu prostoriju. Najbolji su uredjaji koji stvaraju veštacku maglu.
Prinos se krece 30-40% od težine hranljivog supstrata.

Priprema čaja: GANODERMA LUCIDUM - REISHI

Magistar Dragan Đorđević, selo Žitkovac, Žitorađa


Listice Ganoderme potopiti u vodu i ostaviti ih da odstoje nekoliko sati. K uvati ih u istoj vodi ( 5gr. na 3 dl. vode), na slaboj vatri 30-60 min, procediti i konzumirati. Napitak se može začiniti medom i svežim limunovim sokom a ukusniji je ako se malo zagreje. Vitamin C iz limuna ujedno potpomaže bolju absorciju lekovitih sastojaka gljive.
Najbolje ga je konzumirati pre jela, osim u slučaju stomačnih problema, kad bi napitak trebalo koristiti posle jela.
Pripremljen napitak se moze čuvati u frižideru do 3 dana. Preporučuje se upotreba 3-5 grama sušene Ganoderme lucidum dnevno za održavanje dobrog zdravstvenog stanja organizma i jačanja imuniteta, a 10-15 grama za teža stanja i bolesti.
Poslednjih godina u svetu su vršena brojna naučna istraživanja koja dokazuju njeno snažno podsticajno dejstvo na imunoloski sistem, te izrazito antivirusno i antibaktrijsko dejstvo.
Njena vrednost je utoliko veća, što je dokazan njen izrazit antikancerogeni efekat, usled čega sa ona danas u svetu koristi kao zvanicno sredstvo u borbi protiv zloćudnih tumora a korisna je i u preventivne svrhe.
Najnovija istraživanja dokazuju i njeno izraženo pozitivno dejstvo u sprečavanju nesanice, raznih crevnih oboljenja, hronicnog bronhitisa, alergija, bolesti srca i krvnih sudova, hepatitisa, oboljenja bubrega i detoksikaciju organizma a zabeleženi su i brojni pozitivni efekti u lečenju multiple skleroze i AIDS-a.
Zbog njenog značajnog antibakterijskog dejstva, danas se koristi kao i prirodni antibiotic. Usled drvenastog sastava ove gljive, preporučuje sa njeno konzumiranje u vidu čaja.