4 Nacela prirodne zemljoradnje

Pažljivo prošetajte poljima. Moljci i vilini konjici uznemireno uzleću. Pčele zuje s cveta na cvet. Razmaknite listove i videćete insekte, paukove, žabe, guštere i mnoge druge sitne životinje kako vrve u senovitom hladu. Krtice i gliste riju ispod površine. To je uravnoteženi ekosistem polja.


Insekti i biljne zajednice održavaju ovde stabilan odnos. Nije neuobičajeno da od biljne bolesti koja napadne ovo područje moja polja ne pretrpe nikakvu štetu. A pogledajte na trenutak komšijino polje. Sav je korov odstranjen herbicidima i kultivacijom. Zemne životinje i insekti istrebljeni su otrovima. Mikroorganizmi i organske materije sprženi su hemijskim đubrivima. Leti možete videti farmere kako rade u polju pod maskama i sa gumenim rukavicama. Ta polja, koja su bila kontinuirano uzgajana preko 1.500 godina, iscrpljena su eksploatatorskom praksom unutar jedne generacije.


Četiri načela razumne zemljoradnje


Prvo je načelo NE KULTIVISATI, to jest nema oranja ni prekopavanja tla. Vekovima su poljoprivrednici pretpostavljali da je plug bitan za uzgajanje bilja. No, nekultivisanje je temelj prirodne zemljoradnje. Zemlja sama sebe kultiviše prirodnim sredstvima - penetracijom korenja biljaka i aktivnošću mikroorganizama, sitnih životinja i glista.



Drugo je načelo NEMA HEMIJSKIH ĐUBRIVA ILI PRIPREMLjENOG KOMPOSTA.


Ljudi se upliću u prirodu i ma koliko pokušavali, ne mogu zalečiti rane koje joj zadaju. Njihova nemarna poljoprivredna praksa lišava tlo bitnih hranjivih materija i rezultat je iz godine u godinu sve veća jalovost zemlje. Prepuštena sama sebi, zemlja prirodno održava svoju plodnost, u skladu s urednim biljnim i životinjskim ciklusom života.



Treće je načelo NE UNIŠTAVATI KOROV ORANjEM I HERBICIDIMA.

Korov ima svoju ulogu u stvaranju plodnog tla. On uspostavlja ravnotežu u biološkoj zajednici. Temeljno je načelo da korov treba kontrolisati, a ne eliminisati. Pokrov od slame i pokrov od bele deteline, pomešan sa setvom, i povremeno natapanje osiguravaju uspešnu kontrolu korova na mojim poljima.



Četvrto je načelo NE ZAVISITI OD HEMIKALIJA.

Otkako su se slabe biljke razvile kao rezultat neprirodne prakse kao što je oranje i upotreba đubriva, bolesti i neravnoteža insekata postali su velik problem agrikulture. Priroda ostavljena na miru u savršenoj je ravnoteži. Štetni insekti i bolesti bilja uvek su prisutni, ali se u prirodi ne pojavljuju u meri koja bi zahtevala upotrebu otrovnih hemikalija. Razumnim načinom kontrolisanja bolesti i insekata uzgajamo snažno bilje u zdravoj okolini.

Izvor;zdravasrbija