Planina Golija



Golija je veličanstvena planina jugozapadne Srbije, dugačka trideset kilometara, oblika slova “S”. Golija se nalazi između reka Ibra, Moravice i srednjeg toka Studenice i planina Radočela i Peštera, te čini značajan deo Starovlaške visije, na području opština Kraljevo, Raška, Novi Pazar, Sjenica i Ivanjica. Golija je ozbiljna, divlja planina, koja ima najviše snežnih padavina u Srbiji, ali i izuzetno prijatna i topla leta. Po prostranstvu četinarskih šuma, ekosistema i veličini, sa planinom Golijom se može meriti samo susedni Kopaonik, koji čini završni deo ove regije, ali Golija zauzima dva puta vece prostranstvo od Kopaonika. Po tajanstvenoj veličanstvenoj lepoti, očuvanom prirodnom bogatstvu i brojnim kulturno-istorijskim znamenitostima, mnogi Goliju vrednuju kao najlepšu planinu Srbije. Najviša tačka Golije je 1834 metara visok vrh Jankov kamen, sa koga dominira nezaboravan pogled na čitav Starovlaški region – do Prokletija, Komova, Kopaonika, Zlatara…. Duž glavnog grebena Golije se uzdižu brojni prekrasni planinski vrhovi – Bojovo brdo (1748 m), Pašina česma ( 1725 m), Radulovac (1725 m), Odvraćenica (1674 m), Tičar (1492 m), Crni Vrh (1795 m), Čardak (1688 m), Kulina (1642 m), Jadovita (1560 m)…. Planina Golija je 17.09.2001. godine proglašena Parkom Prirode I kategorije i Rezervatom biosfere “Golija-Studenica” i pod zaštitom je UNESCO-a, kao posebno očuvani Park prirode koji obuhvata 75.183 ha.

Golija je oko 300 km je udaljena od Beograda, 40 km jugozapadno od Ivanjice i 32 km severno od Novog Pazara. Golija je dobila ima po svojoj veličini /”golema planina”/. Na planini Goliji, u 33 sela, živi oo 7500 stanovnika. Poseban doživljaj predstavlja poseta Dajičkog ili Tičar jezera ili Košaninovog Jezera, koja se nalaze u divljini i područjima sasvim netaknute prirode Golije. Golija je bogata vodama i ima preko 100 izvora. Golija je takođe bogata šumskim plodovima – borovnicom, kupinom, malinom, pečurkama…, a registrovano je oko 100 vrsta lekovitog bilja. Staze Golije su dobro obeležene i lake za hodanje, a visinske razlike Golije zahtevaju malo bolju fizičku kondiciju i korišćenje dubokih patika i obuće za pešačenje. Dužina kružnih pešačkih staza na Goliji je 9 km i 12 km i one uglavnom kreću od Golijske reke. Članovi Planinarske organizacije “Golija” izvršili su trasiranje i markiranje planinarske staze Katići – Mučanj u oba pravca, dužine 17 kilometara, sa visinskom razlikom od 504 metara. Za ove prekrasne predele Golije su vezane brojne legende….

Planina Golija, omiljena i posebno poštovana destinacija u programima PANACOMP-a, je idealno odredište pasioniranih planinara, avanturista i ljubitelja prirode. Na planini Goliji ima divljih životinja koje slobodno žive u dubokim šumama… Svake godine se na Goliji održava tradicionalna manifestacija “Hajka na vuka“, koja okuplja veliki broj lovaca iz Srbije i sveta. Osim toga Golija i okolina obiluju zanimljivim turistickim manifestacijama, medu kojim su svakako najzanimljivije „Dani kraljice Jelene” koji se obeležavaju u manastiru Gradac, manifestacija kulture, umetnosti i nauke „Raške duhovne svečanosti” ili sportsko-turisticka manifestacija Regata „Tvrđava. Padine Golije su izuzetno pogodne za skijanje, jer zime ovde obiluju snegom. Sneg se tokom oštrih zima zadržava na Goliji pet meseci, a njegova uobičajena visina iznosi 105 cm. Tokom čitave godine, istraživanje veličanstvene prirode i gustih šuma Golije, bogatih svežim i pitkim vodama i šetnje mirisnim proplancima i livadama, značajno poboljšavaju zdravlje svakog posetioca…

Na prostoru turističke regije Zapadna Srbija obeleženo je 15 biciklističkih ruta, ukupne dužine oko 400 km za ljubitelje prirode i aktivnog odmora. Na ovaj način, markiranim stazama spojene su turističke destinacije, a turistima i lokalnom stanovništvu omogućeno je da izaberu stazu prema svojim fizičkim mogućnostima i znamenitostima koje nameravaju da posete. Zlatibor je spojen sa Tarom preko Mokre gore, Divčibare sa prostorom Užica, Kosjerića i Požege. Arilje i Ivanjica spojeni su sa Golijom, Uvcom, Pešterom, Zlatarom i Prijepoljem. Biciklističke rute obeležene su turističkom signalizacijom, na rutama su postavljene drvene nadstrešnice i klupe za odmor biciklista, pešaka i planinara. Za potrebe aktivnog odmora u Srbiji obezbeđen je i određen broj bicikala, koje se mogu iznajmiti u Ivanjici.

Brojna seoska turistička domaćinstva, autentični pansioni i rustični privatni smeštaj, kao i hoteli visoke kategorije u Ivanjici i okolini, koji pružaju vrhunski kvalitet turističke usluge i mogućnost organizovanja fantastičnih motivacionih putovanja-team building programa i kongresa i skupova, čine Goliju privlačnom turističkom destinacijom u Srbiji tokom čitave godine. Zahvaljujući svojoj očuvanoj prirodi i divljini, Golija je izuzetno pogodna za jedinstvene obazovne prirodnjačke ekspedicije i programe ‘preživljavanja’ u prirodi… Naš najbolji doživljaj je celodnevna šetnja kroz guste, skoro neprohodne šume Golije, uz branje šumskih jagoda i borovnica i nezaboravne susrete sa divljim konjima koji slobodno uživaju na mirisnim pašnjacima…


panacomp