Naopaka gibanica - starinski recept


Sastojci:

500 g debljih kora za gibanicu,
80 g brašna,
2 ravne kašičice soli,
1 ravna kašičica sode bikarbone,
250 g sitnog sira za pite i gibanice,
50–100 g kajmaka,
3 čaše kiselog mleka,
5 jaja,
100 ml ulja


Priprema:
Uključite rernu da se greje na 200 stepeni. Sir i kajmak pomešajte i izgnječite i dodajte jednu čašu kiselog mleka. Zatim umešajte brašno, so, i sodu bikarbonu i dobro izmešajte. Dodajte preostala dva kisela mleka i mešajte dok se smesa ne razredi i ne ujednači, prvo varjačom, a posle i žicom za mućenje, ako je potrebno. Zatim dodajte jaja i ulje, pa žicom sve dobro sjedinite.
Kore isecite ili iscepkajte na manje komade. Razdvojte ih, gužvajte i ubacujte u vanglu sa filom mešajući nakon svakog ubacivanja. Nemojte ubaciti sve kore odjednom, jer će se teže mešati i veća je šansa da fil negde ne uspe da prodre. Kad su sve kore umešane, smesu izlijte na pleh dimenzija 25x35 cm ili drugi slične površine.
Pecite na 200 stepeni oko 45 minuta, do intenzivne zlatnobraon boje gornje kore. Dok se gibanica peče, pripremite nešto na šta ćete osloniti ivice prevrnutog pleha, kako bi pleh bio odignut od podloge. Recimo, možete upotrebiti četiri šoljice za kafu. Kad je gibanica gotova, izvadite je i odmah prevrnite naopako, oslanjajući pleh na odstojnike. Ovo se mora uraditi što brže da se gibanica ne bi „izduvala“. U tom položaju je ostavite da se hladi oko 30 minuta.