Sok od malina


Sastojci:

3 kg malina
3 kg seceraPriprema:

U siroku posudu (na primer serpu), poredjajte 1/3 malina, pa ih pospite jednim redom secera, takodje 1/3 secera, sto iznoso oko 1 kg. Ne mora biti bas precizno odmereno, vec onako otprilike. Zatim, preko secera opet red malina (oko 1 kg), pa red secera, i jos jednom tako.


Posudu prekrijte velikim parcetom gaze i ostavite maline da odstoje u seceru, ceo taj dan i noc, kako bi dobro otpustile sok. Nakon nekoliko sati od pocetka pripreme, povremeno ih promesajte i to ucinite vise puta (sto vise to bolje), da sto brze i bolje otpuste sok i da bi se u njemu secer potpuno istopio.

Sutradan, kada ste sigurni da je secer otopljen, procedite sok kroz gazu na kojoj ce se zadrzati samo seme malina i nista vise. To cete postici tako sto cete maline cediti rukama, snazno istiskujuci sok. Cinite to malo po malo, sto znaci, ne cedite citavu kolicinu od jednom, vec u manjim merama, onoliko koliko vam je zgodno da to uradite. Preporuka je da za cedjenje koristite vise komada gaze, jer ce se sok lakse cediti kroz cistu gazu nego kroz vec upotrebljenu. Sve u svemu, nije nista tesko, jedino trazi malo strpljenja i vestine, sto se zaista lako uvezba, uglavnom vec nakon prvog pokusaja.

Kada ste zavrsili posao, dobicete sok od malina koji je u obliku sirupa, potpuno cist, prirodan i vrlo koncentrovan. Posto u njemu ima dosta secera nisu mu potrebni konzervansi da bi se odrzao tokom zime. Potrebno je samo da ga nalijete u staklene flase i dobro ih zatvorite. Posto je bez konzervansa slobodno ga mogu piti i deca. On ipak ne spada u prirodne lekove, vec se pije radi uzitka.

Nemojte da vas brine sto je i veoma gust jer se prilikom konacne upotrebe lako i jednostavno rastvara sa vodom, a kolicinu vode odredicete sami, vec po svom ukusu. Tako sok od maline za krajnje serviranje mozete dozirati po volji i udovoljiti svacijim zahtevima, jer neko voli kad je sok jak i sladak a neko bas i ne.

priroda-leci-sve.com