Domaći sok od paradajza





Dakle, kako se pravi domaći sok od paradajza bez konzervansa?

Jednostavno, operite paradajz, očistite ga od peteljke, pa izmeljite u sokovniku.
Ukoliko nemate sokovnik, onda bi trebalo da ga izmeljete u mašini za mlevenje mesa, ali je preporučljivo prethodno i da ga oljuštite.
Paradjz ćete najlakše oljuštiti ukoliko ga kratko potopite u vrelu, a zatim u hladnu vodu.

Kada izmeljete sav paradjz, sipajte ga u veću šerpu i uključite ringlu na srednju jačinu ( ukoliko imate, recimo 9 podeoka, domaći sok od paradajza bez konzervansa bi trebalo da pustite da proključa na 4 ), a kada proključa smanjite još malo i ostavite da virucka, sve dok ne ispari tečnost.
Domaći sok od paradajza bez konzervansa koji pripremate za zimnicu bi bil odobro da se kuva 60 ‘ 90 minuta od trenutka kada provri. Na kraju kuvanja posolite po ukusu.

U međuvremenu sterilišite flaše u rerni. Kada je sok od paradajza kuvan sipajte ga u pripremljene vrele flaše, pa sipajte malo ulja. Najbolje je da to bude maslinovo ulje, ukoliko želite da njegova lekovitost dođe do punog izražaja.

Zatim flaše dobro zatvorite, pa ih prekrijte ćebetom, jer je važno da se domaći sok od paradajza bez konzervansa polako hladi, to jest da ostane što duže topa, te da se prirodno ohladi.

Kada se flaše potpuno ohlade, odložite ih na hladno i tamno mesto za zimu.