Zdravo Gost, ako čitate ovo, to znači da niste registrovani. Kliknite ovde da se registrujete u nekoliko jednostavnih koraka, uživaćete u svim odlikama našeg Foruma. Imajte na umu da su zabranjeni nepristojni ili besmisleni nikovi (bez brojeva ili slova nasumice).
Godisnji Kalendar Radova U Pcelinjaku
Povecaj Tekst Smanji Tekst

  1. Dobro Došli na Radio Šumadinac forum.

    Trenutno pregledate forum naše zajednice kao gost, što vam daje ograničen pristup većini diskusija. Registacijom koja je besplatna dobijate mogućnost da postavljate teme, privatno komunicirate sa drugim članovima (PP), odgovarate na ankete, uploadujete, i pristup mnogim drugim posebnim delovima. Registracija je brza, jednostavna i apsolutno besplatna i zato Vas molimo, pridružite našoj zajednici danas!!

    Ukoliko imate bilo kakvih problema sa procesom registracije ili vašim nalogom za prijavljivanje, kontaktirajte nas.
+ Odgovor Na Temu + Kreiraj Novu Temu
Prikaz rezultata 1 do 4 od 4
  1. #1
     OFF 
    Stariji Član
    Poeni: 9,186, Nivo: 1
    Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
    Overall activity: 42.0%
    Dostignuća:
    Tagger First Class5000 Experience PointsVeteran
    Darko Kloka has a spectacular aura about Darko Kloka has a spectacular aura about Darko Kloka's Avatar
    Država
    Serbia
    Registrovan
    Dec 2011
    Zadnji Put Online : 27.11.2016 @ 20:54
    Postovi
    1,139

    Uobičajeno Godisnji Kalendar Radova U Pcelinjaku

    Tekst iz 1953

    Ј А Н У А Р


    [Samo registrovani clanovi mogu videti ovaj sadrzaj. ]

    У јануару је пчелињак обично у снегу, док мраз понекад спусти живу у термометру далеко испод нуле. Тада се, кад се ухо прислони на зид кошнице, може чути тихо брујање пчела. То показује да пчелиње друштво води борбу са хладноћом загрева своје клупче и одржава створену топлоту. Ова појава не треба да забрињава пчелара. То је за пчеле нормалан животни рад за који су се изградиле и оспособиле у току свога развоја кроз многе хиљаде година у шупљинама стена и шумског дрвећа. Оно о чему он треба да брине. то је да пчелама обезбеди услове које су имале у шуми заветрину и мир. Другим речима да пчелињак заштити од ветра и постара се да око кошница не ходају људи, деца и домаће животиње.
    У шумама су зими страдавала а и сада тамо страдају пчелиња друштва која у току претходне сезоне нису успела довољно да ојачају или да припреме потребну зимницу. То се исто дешава и у кошницама на пчелињацима, само с том разликом што се то овде може избећи. Пчелар је у могућности да прати живот пчелињих друштава и да отклања недостатке. Конкретно он слаба и недовољно припремљена друштва може да заштити од хладноће појачаним утопљаваљем гнезда. па чак и уношењем у неку мирну одају са температуром од 4 до 6 степени кад се најави долазак јаког таласа хладноће. Он исто тако може да допуни недовољну зимницу повременим додавањем за ту сврху нарочито спремљеним шећерним колачима или густим шећерним сирупом.
    Кад је потребно шећерни колач се ставља преко сатоноше изнад пчелињег клупчета и покрије платном¸ новинама и другим утопљавајућим материјалом. /јастучићима испуњеним плевом, сувим лишћем или сувом маховином./
    Шећерни сируп сипа се док је још млак у празне сатове, који се затим додају кошници с обе стране пчелињег клубета, пошто се кошница претходно унесе у неку просторију која се после тога загреје .
    Снег не шкоди кошницама и пчелама док је год сув, па чак и кад их затрпа. Али кад ојужи и почне се топити мора се одгрнути од кошница ¸ јер ће их иначе овлажити.
    Лето на кошницама треба држати отворено и слободно да се кроз њега може вршити измена и пречишћавање ваздуха. Ради тога је добро с времена на време на свим кошницама прегледати и очисти лета од мртвих пчела и залеђеног снега.


    Ф Е Б Р У А Р


    [Samo registrovani clanovi mogu videti ovaj sadrzaj. ]

    Снег и хладноћа могу да потрају и у фебруару. Али по правилу¸ у овом месецу буде увек по који леп дан који пчеле искористе и ослободе се нагомиланог измета. Први излет после дужег мировања у кошници за њих је велико олакшање. Због тога оне не чекају сасвим леп дан¸ већ излећу и на температури на којој обично не би излетале. При томе се често дешава¸ да се многе и не врате у кошницу. Охладе се укоче и угину. Да се ово страдање пчела онемогући или бар сведе на најмању меру¸ треба пред сваку кошницу поставити даску¸ која ће везивати земљу са полетаљком¸ а испред кошнице разастрти новине или суву сламу¸ да пчеле које падну пред кошницу не би захладњеле¸ укочиле се и угинуле¸ већ се лакше повратиле у кошницу.
    Чим испразне задње црево¸ пчеле почињу да чисте кошницу износећи лешеве својих угинулих другарица. То је за њих тежак и заморан посао. Многе са товаром падну на земљу и не могући да га се ослободе¸ охладне укоче се и угину. Пчелар са мало труда може да отклони то страдавање вредних и још способних пчела. Код кошница са покретном подњачом треба пажљиво да подигне кошницу /плодиште/ и уз помоћ још једног друга са ослобођене подњаче четком или перушком сачисти мртве пчеле¸ труње и друге отпатке. Кошнице са закованом подњачом могу се очистити помоћу прута или нарочито направљеног стругача. Мртве пчеле и труње сачистити у кофу или неки други суд¸ па доцније пчеле одвојити и спалити а труње истопити¸ јер оно претставља драгоцену сировину за восак — воштане поклопце са меда.
    Приликом сачишћења пчела¸ ове пажљиво прегледати и видети да ли међу њима није случајно и матица¸ или да нису изгрицкане¸ што је обично случај ка се у кошници налазе мишеви. И у једном и у другом случају предузети мере да се друштво доведе у исправно стање.
    На лепом сунчаном дану са кошница поскидати кровове¸ да би се извесно време утопљавајући материјал проветрио и изложио сунцу. Ако се покаже да је влажан¸ заменити га сувим или извадити га и осушити а затим поново поставити.
    У свим кошницама у месецу фебруару има легла. Рад у кошници је знатно већи и сложенији. У клупчету се стално одржава висока температура¸ храни се и негује легло. За справљање хране све више треба меда и цветног прашка¸ а и воде. Како ове последње нема у кошници¸ пчеле радилице су приморане да излазе из кошнице и по лошем времену¸ да је пронађу и донесу¸ и тако обезбеде нормалан рад у друштву. На том послу многа пчела изгуби живот. Да би им се олакшало проналажење и доношење воде потрбно је да се одмах ¸ чим почну да опште са околином ¸ постави заједничко појило. Вреднији пчелари могу да поставе и појединачна појила у кошницама.


    М А Р Т


    У овом месецу број ћелија у саћу са леглом се знатно повећава. Пчеле радилице заједно са матицом чине крајње напоре да изврше обнову друштва¸ тј. да овогодишњим пчелама што пре замене прошлогодишње што је уосталом од велике важности и за пчелара¸ пошто од почетка марта до цветања багрема има свега шездесет дана¸таман толико колико је најмање потребно за пуно развиће једног доброг друштва.
    Да се са успехом и брзо обнови једно пчелиње друштво¸ треба да има:

    * доста пчела радилица способних да негују легло¸ за овај су посао способне оне које су добро зимовале¸
    * матицу способну да залеже оплођеним јајима све ћелије које радилице припреме за легло¸
    * обилну количину хране¸ мед и цветни прашак¸
    * исправно гнездо¸ сатове са радиличким ћелијама¸
    * довољно пчела радилица за доношење свежег нектара¸ цветног прашка и воде¸ друштво које поседа преко 5 улица гнезда.

    Пчелиње друштво лишено једног или више напред побројаних услова¸ или ће заостати у развоју или ће пропасти. Стога је врло важно да пчелар искористи први топао дан да прегледа кошнице и том приликом утврди стање у коме се налазе и на основу нађеног стања предузме мере да се свако друштво оспособи за нормалан развој.
    За исправљање недостатака у обзир долазе следеће радње:

    1. Сужавање гнезда на онолико оквира¸ колико пчеле стварно поседају¸ при чему треба одстранити оквире са неисправним саћем¸ са трутовским ћелијама¸ без радиличког легла¸ сувишне оквире са медом ставити иза преградних дасака¸ а цело гнездо утоплити.
    2. Смењивање неисправне матице која има шарено радилично легло или доста трутовњака¸ односно ћелија са трутовским леглом¸ резервном матицом из нуклеуса или припојити друштво са лошом матицом неком нормалном друштву.
    3. Допуна резервне хране ако у суженом гнезду и у сатовима ван преградне даске нема 4—5кг меда.
    4. Сужавање лета за време додавања хране или недостатка добре паше у циљу спречавања грабежи.


    КАРТОН ЕВИДЕНЦИЈЕ ПЧЕЛИЊЕГ ДРУШТВА

    Познавање стања у пчелињаку је веома важно за успешну производњу. Први пролећни преглед треба извршити што раније и евидентирати затечено стање. У циљу стварања боље прегледности Свеску евиденције стања у пчелињаку¸ предлажемо да уредите на следећи начин. За свако пчелиње друштво треба одредити једну страницу и на врху написати број друштва на основу ког се врши његова идентификација. У колони јачина друштва треба уписати колико друштво запоседа улица¸ на први поглед кад пчелар подигне поклопну даску.
    Last edited by Darko Kloka; 28.07.2012 at 16:02.
    Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

  2.    Linkovi Sponzora

    SRB HOST

  3. #2
     OFF 
    Stariji Član
    Poeni: 9,186, Nivo: 1
    Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
    Overall activity: 42.0%
    Dostignuća:
    Tagger First Class5000 Experience PointsVeteran
    Darko Kloka has a spectacular aura about Darko Kloka has a spectacular aura about Darko Kloka's Avatar
    Država
    Serbia
    Registrovan
    Dec 2011
    Zadnji Put Online : 27.11.2016 @ 20:54
    Postovi
    1,139

    Uobičajeno Odg: Godisnji Kalendar Radova U Pcelinjaku

    А П Р И Л

    У овом месецу пчелиња друштва јачају, јер се услед сталног повећања броја ћелија са леглом које траје готово два месеца, више рађа него умире пчела радилица. Сужено гнездо постаје тесно. Пчеле почињу да израђују саће на преградној дасци, продубљују ћелије у рејону одређеном за мед, или се нагомилавају у простору између преградне даске и последњег оквира. То су знаци да гнездо треба проширити. Велика је штета кад пчелиње друштво због тесног гнезда не може да искористи целокупну своју снагу у датом моменту. Тај застој може да буде судбоносан за успешно искориштавање багремове паше. Пчелар треба да прати рад пчелињих друштава и да са своје стране ствара повољне услове за њихово развиће. У овом случају треба им дати могућности за проширење гнезда додавањем оквира са готовим саћем или са вештачким сатним основама. Но и овај посао треба радити пажљиво и постепено. Прво треба додавати оквире са готовим тарим сатовима, затим с млађим и на послетку са вештчким сатним основама. Одједном не треба додавати никада више оквира. Један, а највише два, могу да задовоље потребу и најачег друштва за неколико дана. После тога друштво поново прегледати и ако је потребно, опет додати један до два оквира. Оквири се додају до последњег оквира са леглом и то првенствено са јужне или југоисточне стране. Само у изузетним случајевима, када су у питању јака друштва и топло време, може се по један оквир додати у средину ради бржег проширења легла.
    По лепом времену и доброј паши деси се да пчелиње друштво силом прилика ограничи легло сатовима испуњеним медом или цветним прашком. У том случају пчелар треба такве сатове да помери у крајеве, стављајући између њих и легла по један до два оквира са готовим празним сатом или сатном основом. Ако је потребно, сатови с медом и цветним прашко могу се и уклонити из гнезда и додати другом друштву или чувати као резерву.
    У овоме месецу пчелар почиње да додаје оквире са вештачким сатним основама. Припремање ових оквира треба поклонити велику пажњу, јер од тога да ли се они правилно уреде зависи хоће ли пчеле на њиховим сатним основама извући (доградити) правилне радиличке ћелије.
    Фото. З. Раичевић
    За време цветања воћа или које друге добре паше у овом месецу може се с највећим успехом извршити пресељавање пчелињег друштва из вршкаре у оквирну кошницу. За ово треба изабрати леп дан и овај посао обавити у време када су пчеле излетнице у пољу на паши.
    У месецу априлу пчеле врло много потроше меда за исхрану легла (матица снесе преко 1000 јаја дневно). Понекад се деси да пред крај месеца априла нека друштва остану без меда, нарочито ако време није било погодно за искоришћавање пролетње паше. О томе водити рачуна и благовремено попунити недостатак.

    М А Ј


    У првој половини овог месеца почиње да цвета багрем, најмедоносније дрво нашег поднебља. Да би се успешно искористио за производњу меда, пчелиња друштва треба у то време да буду добро развијена, да у плодишту поседују најмање 10 оквира (сатова) нормалне величине (42х27) или одговарајући број оквир друге величине. С обзиром да се код јаких друштава може појавити нагон за ројењем, који нормално у великој мери умањује способност друштва за сакупљање нектара, треба предузети мере да до тога не дође и на тај начин се одржи радна способност друштва, па чак и појача. То се може постићи:

    * проширивањем гнезда;
    * проширивањем легла;
    * добрим проветравањем кошнице;
    * повременим одузимањем зрелог легла и младих пчела;
    * заштићавањем од сунчеве припеке и
    * благовременим додавањем медишта, односно оквира за ускладиштење меда.

    Ако се и поред предузетих мера појави нагон за ројењем, настојати да се његово штетно дејство отклони. За ово се препоручује, да се друштво у коме се испољио нагон за ројењем доведе у стање роја;

    1. да се из кошнице изваде сви оквири (без пчела) сем једног са младим леглом;
    2. да се на место одузетих оквира ставе други са готовим сатовима или вештачким сатним основама и
    3. да се одузети оквири ставе у раније припремљени наставак (тело) и овај постави на плодиште неког јаког друштва (које заузима 10—11 оквира)¸ при чему оквире са отвореним леглом ставити у доњи део кошнице одакле у наставак дићи оквире са поклопљеним леглом. Разуме се да овом дручтву¸ ако је паша добра¸ треба додати још један наставак. На тај начинће оба друштва дати доста меда¸ исто онолико колико би дала и да се није појављивао нагон за ројењем¸ па чак и више.

    За искоришћавање багрема врло је важно да се свима добро развијеним друштвима благовремено додају наставци за ускладиштење меда. Ови се наставци по правилу¸ додају чим пчелиње друштво почне да продубљује ћелије за мед у горњем делу сатова¸ због чега они побеле. Кад је у питању багрем они се додају без обзира на обнављање ћелија кад цветови багрема почну да беле. Прво се додаје по један наставак (полунаставак код ДБ кошница)¸ односно одговарајући број оквира код полошки. После 2—3 дана на доброј паши (с дневним уносом 4 и више килограма)¸ дати још по један полунаставак. За пун успех¸ поред осталог потребно је да друштво за време добре паше увек има сатова које пчеле не поседају¸ увек више него што је потребно у датом часу потребно.
    Пчелари који немају довољно наставака или пчеларе с полошкама¸ принуђени су на доброј паши да одузимају и стресају мед у току паше. Они на тај начин добијају незрео (водњикав) мед¸ и узнемиравају пчеле у њиховом раду. Ову праксу треба избегавати¸ или ако је нужно¸ оквире с медом одузимати увече¸ одмах их истрести и још у току ноћи вратити у кошницу.

    Ј У Н И

    После багремове паше обично наступа период слабе паше¸ коју прекидају ливадска и липова паша у почетку месеца јуна. Време између багремове и ливадске паше се обично искоришћује за одузимање и истресање меда¸ за извођење матица и вештачко ројење. Природно ројење почиње још у почетку маја и траје до краја јуна¸ па и до половине јула. Разуме се¸ да су најбољи рани ројеви¸ добивени пре цветања багрема¸ али нису лоши ни ројеви добивени у првој половини јуна¸ за време ливадске и липове паше.
    При одузимању и истресању меда обратити пажњу на следеће:

    1. Оквире с медом одузимати рано ујутру док има паше¸ или предвече кад углавном престане излет пчела¸
    2. Не одузимати сав мед¸ већ оставити најмање 8—10кг¸ сваком друштву¸ и то првенствено сатове у којима је¸ пре него што су напуњени медом¸ било цветног прашка (стари сатови). Код ДБ кошница плодиште не дирати¸а ко жели интензивно да пчелари ¸ тај нек остави најпунији полунаставак за резерву¸ као магацин хране за зиму и наредно прелеће.
    3. Оквире с медом¸ ослобођене од пчела¸ стављати у сандук и овај одмах затворити¸ и кад се испуни однети у просторију за рад коју треба затворити да пчеле не би наваљивале на мед.
    4. Кад се заврши истресање¸ празне оквире¸ који су сад медљави¸ вратити у своје кошнице да их пчеле очисте и поправе сатове. Овај посао обавити увече¸ после сунчевог заласка. Ако је у питању већи број наставака¸ најбоље је прво скинути кровове кошница и открити сва гнезда¸ сачекати да се пчеле повуку са горњих површина сатоноша¸ а затим редом стављати наставке и кошнице покривати.
    5. Сутрадан све додате наставке још једном мокром крпом обрисати и лета сузити.
    Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

  4. #3
     OFF 
    Stariji Član
    Poeni: 9,186, Nivo: 1
    Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
    Overall activity: 42.0%
    Dostignuća:
    Tagger First Class5000 Experience PointsVeteran
    Darko Kloka has a spectacular aura about Darko Kloka has a spectacular aura about Darko Kloka's Avatar
    Država
    Serbia
    Registrovan
    Dec 2011
    Zadnji Put Online : 27.11.2016 @ 20:54
    Postovi
    1,139

    Uobičajeno Odg: Godisnji Kalendar Radova U Pcelinjaku

    Ј У Л И

    Пчелиње паше у јулу има мање него у претходним месецима. У планинским пределима у цвету су ливаде и липа¸ а у равничарским сунцокрет. У другој половини месеца понекад дође до изражаја бели босиљак¸ коњски босиљак¸ паламида и друге летње биљке. Велике врућине које у овом месецу владају код нас¸ често умање или потпуно уништзе вредност ових биљака као пчелиње паше. Оне поред тога¸ у неким случајевима штетно делују на радну способност пчела¸ развој ројева и новообразованих друштава и отежавају пресељење кошница на пашу. Због тога се¸ ради отклањања евентуалних штета¸ морају предузети извесне мерезаштите и помагања пчелама.
    О заштити пчелињих друштава од велике топлоте треба мислити још при постављању и уређењу пчелињака. Још тада је требало кошнице поставити под дрвеће које даје шарени хлад и то тако¸ да буду заштићене од сунчаних зракова у најтоплије часове дана од 11 —15 часова. Тамо где то није учињено¸ треба подићи надстрешицу или кошнице у подне покрити мокрим џаковима. У свим случајевима лето на кошницама треба да буде и широко¸ дуж целе кошнице¸ и високо тако да се свака улица може лако да проветрава.
    Збег са замраченом вентилацијом¸ претставља одлично средство за заштиту пчелињих друштава од врућине. Кад наступе врући и спарни даниђ отстрањивањем делова унутрашњег покривача добива се стално ваздушно струјање¸ које омогућује непрекидан рад пчела¸ како на неговању легла¸ тако и на сакупљању нектара и цветног прашка.
    Велика врућина и оскудица у паши могу готово сасвим да укоче развој ројева и новообразованих пчелињих друштава и да учине да сасвим закржљају. У августу такви ројеви обично напуштају кошнице¸ остављајући своје гнездо мољцу¸ и одлазе у неизвесност. Да би се то избегло¸ треба им у јулу поклонити пуну пажњу¸ заштити од врућине и на оскудној паши храњењем омогућити нормалан развој.
    Вода је такође важан чинилац у одржавању радне способности пчелињег друштва. Помоћу ње пчеле одржавају потребну влажност ваздуха. Због тога добар пчелар у овом месецу велику пажњу посвећује појилу.
    У многим крајевима у јулу нема паше. Пчелиња друштва одржавају живот и раде на рачун раније спремљених резерви. Међутим¸у близини тих места може се наћи добра паша (бели босиљак¸коњски босиљак¸ сунцокрет и др). Значи треба кошнице пренети у близину ¸ преселити у близину паше. Врући и спарни дани могу да упропасте кошнице. Пчеле се могу са успехом преселити:

    * ако се не покрећу на топлоти изнад 25°. Значи¸могу се у јулу кретати само ноћу или преко дана када је облачно и кишно време.
    * да се из кошнице одстране млади сатови испуњени медом¸
    * да свака кошница има изнад плодишта празног простора у који ће се сакупити сувишне пчеле из гнезда¸и
    * да се обезбеди стално проветравање гнезда.

    А В Г У С Т

    Август се сматра као последњи месец старе¸ а као први нове пчеларске године. У њему се може мислити на повећање општег приноса¸ али се мора мислити и на припремање пчелињих друштава за наредну сезону¸ јер продуктивност и старих и нових друштава у идућој години умногоме зависи од њиховог рада и стања у овом месецу. Због тога последњих дана месеца јула или првих дана августа треба извршити детаљан преглед свих друштава и том приликом установити:

    * у каквом се стању налази матица¸
    * има ли недостатака на сатовима гнезда¸
    * колико има хране и колико улица заузима.

    Матица се цени по леглу. Од почетка месеца јула¸ а негде и раније¸ количина легла се постепено смањује¸ тако да га приликом овог прегледа неће бити онолико колико га је било при ранијем¸ али ће зато код добре матице легло бити правилно¸ што се најбоље познаје по поклопљеном леглу¸ једноставно је и личи на плоче¸није шарено и измешано. Овде онде може се у тим плочама наћи известан број ћелија без легла.Оне обично садрже цветни прашак или незрео мед. Поред поклопљеног легла у гнезду треба да јаја и ларви¸ и то јаја у простору за јаја¸ а ларве у просторима по добу старости¸ дакле опет не помешане. Друкчије стање¸ шарено поклопљено легло ¸ помешана јаја у простору са млађим и старијим ларвама или чак са поклопљеним леглом¸ показују да матица није у реду. Тај је случај поготову онда¸ кад у некој кошници има трутовског легла после општег истеривања трутова из кошнице¸ или кад је измешано са радиличким леглом. Таква матица није способна да ујесен обезбеди леглом једно нормално друштво¸ а поготову у пролеће¸ па је треба што пре заменити младом¸ способнијом матицом. Исто тако¸ треба заменити и матицу са искрзаним крилима¸ оштећеним ногама и пипцима и другим органима.
    У току сезоне¸ за време сељења¸ велике топлоте и извођење трутова¸понеки сат добија другачији изглед: развуче се¸ извитопери или на место порушених радиличких ћелија добије велики простор трутовских ћелија. Такви сатови кваре гнездо¸ постају сметњаза презимљавање¸ па чак и напредак друштва. Стога их приликом овог прегледа треба одстранити из гнезда¸ или ако имају нешто радиличког легла¸ померити у страну да би се то учинило кад се легло изведе. У августу у гнезду треба да остане само потпуно исправно саће¸ у коме су се извеле бар две генерације пчела¸ јер са тим саћем пчелиње друштво треба да уђе у зиму.
    Кад пчелиње друштво почне да умањује легло¸ оно у тој мери при повољним приликама постепено увећава резерву меда у плодишту¸ тако да се у августу може лепо запазити већ формирана медна капа¸ која одозго и са стране обухвата¸ покрива легло. Ова се капа у августу¸ макар и на осредњој паши¸ постепено повећава. У сушним или сувише кишним годинама у сатовима у плодишту биће мало меда и овај¸ укупно узевши¸ неће имати облик који подсећа на припремање зимнице. То мора забринути пчелара и нагнати га да размисли на који ће начин обезбедити храну пчелама. Ту има две могућности.

    1. Прва је¸ да види да ли негде у ближој или даљој околини има паше на којој би се могла обезбедити зимница¸
    2. а друга¸ да обезбеди средства за набавку шећера са којим ће се у септембру допунити недостатак.

    Пчеле изведене у јуну и јулу¸ сада чине главнину друштва¸ неће то бити у току зиме¸ а још мање у току пролећа¸ јер ће за време јесени и зиме готово сасвим исчезнути. Друштво ће провести кроз зиму и обновити га у пролеће пчеле изведене у августу и септембру. Кад у августу и септембру има паше¸ макар и осредње¸ друштво ће неговати легло и обезбедити се пчелама радилицама за зиму и рано пролеће. Али ако суша или хладноћа униште пашу¸ настаће осетан застој¸ и у том случају пчеларева помоћ ће бити нужна. Недостатак паше мора се надокнадити прихрањивањем малим оброцима (150—200 грама дневно на једну кошницу).


    С Е П Т Е М Б А Р

    При крају прве половине овог месеца пчелињак поново прегледати. Овога пута пчелиње гнездо свести на обим у коме ће друштво зимовати. То значи¸ако је у питању настављача¸ да треба скинути непотребне наставке¸ а ако је полошка¸ преградном даском¸односно прегадним даскама одвојити зимско гнездо од оног дела који је у току сезоне служио за ускладиштење сувишка меда. Код ДБ кошница са нормалним друштвима¸ из плодишта отстранити оквире са неправилним сатовима¸ односно сатовима које треба уклонити због старости. Обично у једној кошници има 2—3 таква сата. Ко пчелари са магацином хране¸ он ће разуме се¸ оставити и њега преко плодишта. Уколико у оквирима који се уклањају буде било меда¸ ставити их иза преградне даске¸ да пчеле мед који се у њима налази пренесу у гнездо. Са поклопљеног меда оштрим ножем или виљушком скинути поклопце¸а непоклопљене попрскати разблаженим медом. И скидање поклопаца и прскање сата са отвореним медом вршити увече¸ кад пчеле престану да излећу.
    Сви оквири остављени у гнезду треба да имају по 2—3кг меда¸ тако да у гнезду укупно буде око 18кг меда. Ако се установи да у неком оквиру има мање¸ а укупно преко 20кг¸ онда се може извршити изједначавање на тај начиншто ће се са доњег дела пуних сатова у виду полукруга скинути са меда воштани поклопци и тако натерати пчеле да пренесу мед у оквир са мањом количином меда. Ако се маломедни сат може уклонити¸ а да се сувише не сузи гнездо¸ онда је боље уклонити га.
    У случају да у гнезду има мало меда¸ недовољно за зиму¸ мора се приступити допуни зимнице прихрањивањем. На овај начин допунити толико колико је потребно да у сваком сату у гнезду буде по 2—3кг меда. Потребну количину дати у што је могуће већим оброцима. За време прихрањивања лета сузити на 1—2 цм. По завршеном прихрањивању лета поново проширити да би се пчелама олакшао рад на преради датог сирупа.
    Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

  5. #4
     OFF 
    Stariji Član
    Poeni: 9,186, Nivo: 1
    Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
    Overall activity: 42.0%
    Dostignuća:
    Tagger First Class5000 Experience PointsVeteran
    Darko Kloka has a spectacular aura about Darko Kloka has a spectacular aura about Darko Kloka's Avatar
    Država
    Serbia
    Registrovan
    Dec 2011
    Zadnji Put Online : 27.11.2016 @ 20:54
    Postovi
    1,139

    Uobičajeno Odg: Godisnji Kalendar Radova U Pcelinjaku

    О К Т О Б А Р

    У овом месецу нема потребе да се око пчела много барата. Гнезда су раније сужена и друштва обезбеђена храном. Остаје још да се гнезда утопле и спољашњи делови кошнице¸ ако то раније није учињено¸ прегледају и поправе и обоје у случају да је боја попустила. Нарочиту пажњу треба обратити на кров.
    Сужена гнезда нормалних друштава обично обухватају 5—10 оквира. С једне и друге стране је по једна преградна даска¸ тако да је гнездо у средини сандука. Одозго је унутрашњи покривач од даске или платна. У циљу утопљавања гнезда стави се у сваку кошницу између преградне даске и зида кошнице с обе стране гнезда по једно јастуче испуњено утопљавајућим материјалом. Исто такво јастуче стави се и одозго преко унутрашњег покривача¸ а преко јастучета неколико слојева новина.
    Лангстротове кошнице се не утопљавају са стране¸ пошто оне имају 10 ниских оквира¸ већ се утопљавају само одозго. У крајевима са кошавом ове кошнице треба приближити једну другој¸ а све заједно умотати у терпапир добро заштитиод ветра.
    При утопљавању кошница са магацином хране¸ овај се сведе на онолико оквира колико их има у плодишту¸ тако да се и он обухвати бочним утопљавањем. Унутрашњи покривач и збег долазе преко магацина хране.
    Доње лето¸ уколико нема горњег¸ оставити отворено целом шириномгнезда од од једне до друге преградне даске. Пошто у октобру и новембру у кошницу могу ући мишеви¸ на лето се стави чешаљ¸ где треба да остане до првог снега и мраза¸ када обично престаје опасност од навале мишева.
    Као мера против мишева препоручује се и одржавање реда и чистоће на пчелињаку. Лишће и травуљина а и други крш су одлично скровиште за мишеве¸ из кога се они прикрадају и ноћу¸ кад захладни¸ улазе у кошницу.
    За пчеларе највећу тешкоћу претставља узимљивање малих друштава са резервним матицама и слабим друштвима уопште¸ јер се она теже боре са хладноћом и чешће изумиру у току зиме. Према искуству многих напредних пчелара таква друштва најуспешније зимују кад се узиме по неколико друштава у једном сандуку¸ у коме су раздвојена танким преградним даскома¸ одозго покривена посебним покривачем¸ а са стране и одозго добро утопљена.

    Н О В Е М Б А Р

    Кошнице обезбеђене зимницом и добром вентилацијом¸ а уз то и добро утопљене¸ могу да остану на истом месту на коме су биле у току сезоне или пре и после сељења на пашу¸ а могу се пренети на склонитије и боље место.Оне треба да остану на свом месту када су заштићене од ветрова и кад је сигурно да ће ту бити у миру и тишини. У противном¸ако им се ти услови ни накнадно не могу обезбедити¸ морају се преместити на ново погодније место. Премештање се може извршити или док пчеле још опште са околином¸ или кад захладни и престане сваки саобраћај између кошнице и околине.

    * У првом случају кошнице се померају постепено /20—25см дневно/ у правцу новог места.
    * У другом случају се премештају и постављају одмах на одређено место¸ само се при томе води рачуна да се кошнице не премештају за време пролазног захлађења¸ већ кад се устали хладно време и нема изгледа да ће за неколико недеља отоплити. Потребно је да пчеле 3—4 недеље мирују у кошницама¸ да би заборавиле старо место и поново се оријентисале приликом првог излета после мировања. На новом месту кошнице се не морају поставити на растојање на ком су дотле биле. Оне се могу збити и уопште уредити онако како то захтева ново место и боља и сигурнија заштита пчелињих друштава.

    Неки пчелари уносе своје кошнице у зграде чим јаче захладни¸сматрајући да ће ту бити боље заштићене од хладноће. Али при томе не воде рачуна о миру пчела и лишавању могућности да се користи зимским сунцем¸ о влажности ваздуха¸ о опасности од мишева итд. С обзиром на наше климатске прилике ¸ пчеле обично имају могућности да и по неколико пута у току зимског периода опште с околином¸ ова је пракса најчешће штетна. Једино може бити корисна кад се слаба друштва и нуклеуси с резервним матицама уносе у просторију с уједначеном температуром од 4—6° целзијуса чим се најави долазак јаког таласа хладноће¸и ту се држе док овај талас не прође.
    Кад заврши послове око зазимљавања и смештања кошница¸ пчелару не остаје ништа друго до да се старада на пчелињаку влада ред и мир¸ тј. да стално отклања све оно што може да изазове неред и немир на пчелињаку и његовој ближој околини. На првом месту пчелињак се мора оградити и ограда одржавати у исправном стању. Наши стари на огради пчелињака нису остављали ни вратнице ни пролаз. Тиме су хтели казати свима¸ и укућанима и комшијама ¸ да око кошница не сме да иде нико други¸ сем онај који с њима ради. Истог правила се треба држати и у модерном пчеларству. Оно што важи за људе¸ још више важи за животиње /пси¸ кокоши¸ мишеви итд/.


    Д Е Ц Е М Б А Р

    У овом месецу пчелар има мало посла на пчелињаку. Тада обично наступа права зима¸ када је посао пчела у кошници врло једнолик и своди се углавном на стварање и одржавање топлоте потребне за живот пчелињег друштва. Да не би дошло до поремећаја на пчелињаку¸ добро је да пчелар сваки дан погледа кошнице¸ да види да се није што десило или да их што не узнемирава¸ а недељно једанпут да им приђе и сасвим близу / али врло пажљиво/ да осмотри лето и са њега одстрани мртве пчеле¸ уколико их буде било.
    Понекад се и у децембру деси да пчелар може слободно ући у пчелињак¸ па чак и подићи неки кров да види да се није увукао миш. То су лепи дани када је температура изнад 10°Ц. Тада пчеле излећу и чисте се . То је за њих права благодет¸ јер су после тога много способније за даљу борбу са хладноћом. По правилу¸ пчелар и на овим лепим данима не треба да узнемирава пчеле¸ али ако примети да у некој кошници под кровом има мишјака или на подњачи много мртвих пчела¸ мора отворити кошницу и миша истерати или још боље убити. Ако у кошници нема нема миша¸ онда пронаћи узрок великом броју мртвих пчела /оскудица у храни¸ влага или шта друго/.
    Пчеларев посао није само на пчелињаку. Пчеларска остава /спремиште/ мора такође бити његова брига. Тамо су магацини са резервним саћем¸ оквири¸ празне кошнице¸справе и тд. Све то треба прегледати¸ претрести и довести у ред. Ту су и белешке¸ које треба детаљно размотрити¸ претрести успехе и неуспехе¸ израдити годишњи рачун и извући поуке за рад у наредној години.
    Но и то није све. Успех у пчеларској производњи не зависи једино од пчелињих друштава и пчеларског прибора. Пчелар је ту такође важан¸ па ако не и један од најважнијих чинилаца. Од његовог знања¸тачности и марљивости у великој мери зависи успех у пчеларском послу. Због тога је врло важно да он зимско затишје на пчелињаку искористи за проширивање и продубљивање свога пчеларског знања¸ за израду плана рада у наредној години.
    Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

Informacija Teme

Users Browsing this Thread

Trenutno 1 korisnika pregleda ovu temu. (0 članova i 1 gosta)

     

Slične Teme

  1. Kalendar Radova U Pcelinjacima
    Od Darko Kloka u forumu Pcelarstvo
    Odgovori: 154
    Zadnji Post: 19.03.2014, 18:33
  2. Julijanski Kalendar
    Od Vesna u forumu Religija
    Odgovori: 0
    Zadnji Post: 13.02.2013, 08:44
  3. Kalendar radova u vinogradu (april-jun)
    Od Vesna u forumu Vinogradarstvo
    Odgovori: 0
    Zadnji Post: 21.05.2012, 19:47
  4. Kalendar radova u vinogradu februar-april
    Od Vesna u forumu Vinogradarstvo
    Odgovori: 0
    Zadnji Post: 21.05.2012, 19:45
  5. Kalendar radova u vinogradu (novembar-januar)
    Od Vesna u forumu Vinogradarstvo
    Odgovori: 0
    Zadnji Post: 21.05.2012, 19:41

Članovi koji su pročitali ovu temu : 0

Nemate dozvolu da vidite spisak imena.

Tagovi za ovu Temu

Pravila Postanja

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts


O Nama

    Narodni radio, melem za uši ko ne sluša može da ga nađe na www.radiosumadinac.org

Preporučeni Linkovi

Pratite nas na

Twitter Facebook youtube Flickr DavianArt Dribbble RSS Feed



RSS RSS 2.0 XML MAP HTML
Loading...
Svaki korisnik ovog sajta odgovoran je za sadržaj poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za njihov sadržaj. Postavljanjem vaše poruke ili vašeg autorskog dela saglasni ste da ovaj sajt postaje distributer vašeg dela i odričete se mogućnosti njegovog povlačenja ili brisanja bez saglasnosti uprave sajta. Distribucija sadržaja sa ovog sajta je dozvoljena samo u nekomercijalne svrhe, uz obaveznu napomenu da je sadržaj preuzet sa ovog sajta i uz obavezno navođenje adrese RadioSumadinac.org. Kako je sajt ovih dimenzija nemoguće u potpunosti kontrolisati, ukoliko primetite materijal nad kojim Vi ili neko drugi već ima autorska prava, odmah nam se obratite i materijal će biti uklonjen. Za sve ostale vidove distribucije obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od vlasnika Sajta


Optimizovano za rezoluciju: 1920x1080