Cvjetni prah u sluzbi zdravlja


O zdravstvenim blagodatima cvjetnog praha malo se zna, no one su vrlo velike. Prah djeluje protiv nakupljanja kilograma i pojave prijevremenih znakova starenja, a jača libido i imunitet. Mnogi zagovornici zdravog života, od učitelja joge preko fizioterapeuta, masera i nutricionista, podržavaju brojna istraživanja koja se bave iscjeljujućim učincima raznih prehrambenih proizvoda. Neke od tih namirnica zbog svojih su ljekovitih svojstava dobili naziv superhrana, a na popisu superhrane nalaze se i mnogi proizvodi s našeg podneblja.
Neke hrvatske verzije tih proizvoda među najkvalitetnijima su na svijetu, počevši od povrća s tamnozelenim listovima, u što spadaju kopriva i maslačak, do maslina, smokava i proizvoda od meda te propolisa. O ljekovitim svojstvima cvjetnog praha napisano je mnogo članaka i knjiga, a vjeruje se da usporava proces starenja i potiče mladolikost. Ta vjerovanja sežu do samih početaka civilizacije, a kineski car Shen Nung još 1735. godine prije Krista u medicinskoj je enciklopediji isticao sve prednosti proizvoda koji dolaze iz pčelinjih košnica.
Pelud ili cvjetni prah su muške stanice prašnika cvjetova koje pčele sakupljaju s biljaka i njime pune košarice zadnjih nogu. Zatim u košnici istovaruju prah u stanice saća i prešaju ga uz dodatak sline i meda. Cvjetni prah sadrži vitamine B kompleksa, C, E i D, bjelančevine, slobodne amonokiseline, šećere, mineralne tvari (kalij, magnezij, kalcij, bakar, željezo, silicij i dr.), masti, eterična ulja i hormone.


Zadnjih godina ti se proizvodi, osim u medicini, često spominju u kontekstu usporavanja znakova starenja, pa se sve više koriste u kozmetici. Preporučuju ih i ugledni znanstvenici poput dr. Liebolda sa Sveučilišta u Karlsruheu koji kaže: 'Cvjetni prah učinkovito usporava znakove prijevremenog starenja. Trebalo gi ga se smatrati univerzalnim liječenjem u starosti, kada bi se trebao koristiti kao prirodan lijek jer povećava mentalne i fizičke sposobnosti, povećava učinkovitost metabolizma i uklanja neke simptome kardiovaskularnih bolesti.'
Cvjetni prah čini čuda i kad se treba riješiti viška kilograma jer ispravlja kemijsku neravnotežu u organizmu koja i dovodi do povećanja težine. Sadrži veliki postotak lecitina koji pomaže u otapanju masnog tkiva. Taj proces ujedno smanjuje razinu štetnog kolesterola u krvi, a osim toga smanjuje osjećaj gladi. Sintetička verzija već postoji na tržištu i sadržana je u mnogim proizvodima koji su usmjereni na gubljenje kilograma, no najzdraviji oblik je svakako prirodni.
Između ostalog, cvjetni prah poticajno djeluje i na libido. Iako na tržištu postoji jako velik broj biljnih proizvoda koji navodno imaju isti učinak, dobro je znati da većina njih nudi tek nešto više od placebo efekta. Da bi se seksualna izvedba poboljšala, i tijelo i duh trebaju biti zdravi, a hormoni uravnoteženi.
Osim aminokiselina, cvjetni prah sadrži i hormon gonadotropik koji je vrlo sličan ljudskom hormonu hipofize, gonadotropinu koji funkcionira kao hormoni seksualnih žlijezda. Istraživanja provedena na brojnim europskim sveučilištima na ispitivanjima provođenim na impotentnim muškarcima pokazala su da gotovo polovica onih koji su uzimali cvjetni prah doživjela dramatično povećanje količine sperme, većina je dobila na samopouzdanju, a također su potvrdili da su bili bolji u seksu. I to samo mjesec dana nakon uzimanja cvjetnog praha.
Maratonac Noel Johnson, koji je sad u devedesetim godinama, jedan je od zagovornika korištenja cvjetnog praha: 'Iz cvjetnog praha dobivam posebne sastojke koji mi daju energiju potrebnu za trčanje maratona i sudjelovanje u drugim fizičkim aktivnostima.' Također postoje brojne druge studije koje su dokazale da je cvjetni prah od pomoći kod očuvanja zdravlja ženskih reproduktivnih organa, a pomaže i u smanjenju simptoma PMS-a. Zdravstvene blagodati cvjetnog praha stalno se istražuju, a utvrđeno je da pomaže kod mnogih bolesti.