Zdravo Gost, ako čitate ovo, to znači da niste registrovani. Kliknite ovde da se registrujete u nekoliko jednostavnih koraka, uživaćete u svim odlikama našeg Foruma. Imajte na umu da su zabranjeni nepristojni ili besmisleni nikovi (bez brojeva ili slova nasumice).
Kalendar Radova U Pcelinjacima - Strana 3
Povecaj Tekst Smanji Tekst

 1. Dobro Došli na Radio Šumadinac forum.

  Trenutno pregledate forum naše zajednice kao gost, što vam daje ograničen pristup većini diskusija. Registacijom koja je besplatna dobijate mogućnost da postavljate teme, privatno komunicirate sa drugim članovima (PP), odgovarate na ankete, uploadujete, i pristup mnogim drugim posebnim delovima. Registracija je brza, jednostavna i apsolutno besplatna i zato Vas molimo, pridružite našoj zajednici danas!!

  Ukoliko imate bilo kakvih problema sa procesom registracije ili vašim nalogom za prijavljivanje, kontaktirajte nas.
+ Odgovor Na Temu + Kreiraj Novu Temu
Strana 3 od 16 PrvaPrva 1 2 3 4 5 13 ... ZadnjaZadnja
Prikaz rezultata 21 do 30 od 155
 1. #21
   OFF 
  Verni Član
  Poeni: 9,186, Nivo: 1
  Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
  Overall activity: 42.0%
  Dostignuća:
  Tagger First Class5000 Experience PointsVeteran
  Darko Kloka has a spectacular aura about Darko Kloka has a spectacular aura about Darko Kloka's Avatar
  Država
  Serbia
  Registrovan
  Dec 2011
  Zadnji Put Online : 27.11.2016 @ 19:54
  Postovi
  1,139

  Uobičajeno Odg: Kalendar Radova U Pcelinjacima

  Frebruar 2003


  Stanje na pčelinjaku

  Pčele su tokom januara imale prilike da izleću, tako da to više ne predstavlja brigu za pčelare. Međutim, dobijamo obaveštenja da to nije bio slučaj u nekim delovima Vojvodine. Matice su počele sa zaleganjem jaja, sada su to sasvim male površine legla. Potrošnja hrane se nešto malo povećava u odnosu na prethodne mesece, ali je bila ispod 1kg mesečno. Pčelinja društva koja su bila ostavljena sa dosta hrane sada su u odličnom stanju. Ona kod kojih je briga izostala, sigurno da su slabija.

  Radovi na pčelinjaku

  Postoje suprotna gledišta u pogledu toga da li bi pčelar trebalo da podstiče razvoj legla u ovom periodu ili ne. Pčelari koji su iskusniji, znaju da je bolje da februar bude hladan, pa čak i deo marta, kako rana pojava visokih temperatura ne bi previše povukla pčele u prerani razvoj. U godinama kada je prvi deo zime bio neuobičajeno topao i za njim sledilo jako zahlađenje, pčelinja društva sa previše legla su trpela teže posledice od onih sa manje legla. Ako bi se kasnije zadržalo relativno toplo vreme, razvoj takvih društava bi bio buran. Ali s obzirom da su godine sa tako blagom zimom i toplim prolećem vrlo retke kod nas, onda će se za februar radije savetovati obezbeđenje mirovanja pčela u košnicama i intervencija dodavanjem šećernih pogača samo tamo gde je to neophodno.

  Može se primetiti da odavno na našem području nismo imali kasno cvetanje bagrema, pa ima smisla s obzirom na dosadašnji tok prošle jeseni, zatim zime, očekivati da možda ova godina "malo zakasni", ali takva predviđanja je veoma nezahvalno davati.

  U svakom slučaju, neće biti na odmet da se podsetimo prošlogodišnjeg februara i marta i da vidimo kakve smo tada imali uslove.

  Ukoliko ovaj mesec bude hladan i snežan, pčelari će veči deo vremena provesti u radionici, da se užurbano pripremaju za novu sezonu. Na pčelinjak treba otići bar jednom nedeljno, proveriti da li je sve u redu, postolja, krovovi, da li nisu možda ulazili miševi, rovčice. Društvima sa nedovoljno hrane, daćemo šećerno medne pogače. Očistićemo leta koja su zatvorena mrtvim pčelama ili nečim drugim. Ako su poletaljke i prednji delovi košnica uprljani izmetom, uzećemo uzorke mrtvih pčela i obavezno ih poslati ili odneti na kontrolu u najbliži institut, kako bismo imali tačnu predstavu o zdravstvenom stanju.

  U slučaju toplih dana, potrebno je pogledati da li iz svih društava pčele izleću. Već će i polen donositi, ako bude cvetala leska. U nekim krajevima gde ima dosta košnica, pčelari u rano proleće u posebne posude, ili sanduke, pokrivene, stavljaju mešavinu sojinog brašna, pa i kukuruznog, mleka u prahu i slično. To se ne radi da bi se prihranjivale pčele, već da bi se omogućilo da što više donose te materije u košnice, što će olakšati vizuelnu kontrolu na letu.

  Krajem febrara, kada dani budu topliji, treba se angažovati na postavljanju funkcionalnih i higijenskih pojilica na sunčanim mestima, najbolje malo udaljenih od pčelinjaka. Voda će pčelama biti veoma potrebna za pravljenje hrane za ishranu legla. Onim pčelarima sa manje košnica, koje su uz to blizu kuće, može se savetovati i sipanje tople vode u hranilice u košnici.

  Košnice u kojima su pčele stradale treba zatvoriti i prvom prilikom izvaditi ramove, pretopiti, spaliti mrtve pčele, izvršiti dezinfekciju.

  Ako se za mart predviđa toplo vreme, može se sa manje bojazni pristupiti podsticajnoj prihrani pčelinjih društava. U suprotnom, preporučuje se (u pogodnim prilikama) samo približavanje ramova sa puno hrane odmah do legla i izmicanje ispražnjenih.

  Ostali radovi

  Susreti pčelara, druženja, predavanja, to su prilike da se proširi znanje i steknu značajna poznanstva. Sada počinje i ugovaranje prodaje-kupovine rojeva, matica, a treba se potruditi i oko reklame i prodaje meda i drugih pčelinjih proizvoda. S obzirom na sve veću popularnost apitarapije, kao i na rastući trend zdrave ishrane u svetu pa i kod nas, pčelari bi trebalo da se i količinom i asortimanom proizvoda, pripreme za tržište, a da se stručno osposobe da mogu da upoznaju potrošače sa svojstvima i upotrebom tih proizvoda.

  U radionici ćemo praviti ramove, žičiti ih, istopiiti vosak i zameniti za voštane satne osnove. Pripremićemo neko sredstvo za dezinfekciju košnica (plamenik, živa soda, "sporotal" itd.), da pri prvom pregledu budemo spremni.
  Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

 2.    Linkovi Sponzora

  Raznovrsno Forum

 3. #22
   OFF 
  Verni Član
  Poeni: 9,186, Nivo: 1
  Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
  Overall activity: 42.0%
  Dostignuća:
  Tagger First Class5000 Experience PointsVeteran
  Darko Kloka has a spectacular aura about Darko Kloka has a spectacular aura about Darko Kloka's Avatar
  Država
  Serbia
  Registrovan
  Dec 2011
  Zadnji Put Online : 27.11.2016 @ 19:54
  Postovi
  1,139

  Uobičajeno Odg: Kalendar Radova U Pcelinjacima

  Mart 2003


  Stanje na pčelinjaku

  Ova zima je počela relativno kasno, ali zato nije bilo dužih perioda otopljavanja. U većini slučajeva, pčele su imale priliku da izleću i obave pročisne letove, ali u nekim krajevima to nije bilo moguće tako često. Potrošnja hrane nije bila velika, kretala se ispod 1kg mesečno, oko 700 grama pa i manje. Ipak, neka pčelinja društva koja su zazimljena sa nedovoljno hrane su već i stradala od gladi. Za to je bilo dovoljno da u blizini klubeta ne bude hrane, iako je možda u košnici imalo ramova sa medom. Prve veterinarske analize uginulih pčela pokazuju i tragove nozemoze, ali još nije nastupilo masovnije uginuće starih i bolesnih pčela. I varoa je prisutna tamo gde je jesenji tretamn bio manje efikasan.

  Upoznati smo i sa nekoliko neobjašnjenih stradanja pčelinjih duštava, gde je celo klube palo na podnjaču a pri tome su skoro isključeni mehanički potresi košnice. Takva društva su imala dovoljno hrane u ramovima iznad.

  Radovi na pčelinjaku

  Zbog loših iskustava sa velikim i dužim otopljenjima tokom zime, kada je proleće bilo vrlo nestabilno i donosilo dosta nevolja pčelarima, dosadašnji tok zime možemo smatrati povoljnim ukoliko smo obezbedili dovoljno hrane u košnicama.

  U tom slučaju, za sada nije ništa potrebno raditi oko košnica sve dok ne nastupi toplije vreme i pčele izađu na pročisni let. Tada bi trebalo izvršiti letimičan pregled društava da se ustanovi da li su sva uspešno prezimela, da li imaju matice i leglo, dovoljno hrane i da li je stanje u njima normalno.

  Pripremimo se za prolećni pregled

  Ako pčele u velikom broju donose polen i podizanjem poklopne daske utvrdimo dovoljnu količinu pčela i normalan izgled klubeta, ne moramo ni vaditi ni pregledati pojedinačne ramove. Ako su podnajče prljave, možemo podići celo plodište i očistiti podnjaču ili zameniti čistom, na neki način ih svakako treba očistiti.

  Društva bez matice treba spojiti sa onima koja imaju matice, a to isto važi i za drutva sa lažnim maticama ili maticama trutušama. Pčele iz društava zaraženih nozemozom ne treba spajati sa zdravim pčelama. Košnice u kojima je bio miš ili rovčica očistiti od đubreta i klube suziti.

  Oni pčelari koji su uzimili slabija društva i sa nedovoljno hrane imaće više poslova oko njihovog negovanja. Njima savetujemo da što pre dodaju šećerno medno testo ili kupovne "pogače" da bi zaštitili pčele od stradanja.

  Sa većim razvojem legla, pčelama će biti potrebno i više vode, radi koje će izletati i po nepovoljnijem vremenu. Zato je dobro obezbediti pojilicu blizu pčelinjaka, najbolje sa čistom vodom koja neće biti suviše hladna. Možemo im ponuditi običnu vodu kao i blago zasoljenu morskom ili kuhinjskom solju. Pčelari koji imaju košnice u svom dvorištu mogu svakodnevno sipati toplu vodu u hranilice. To je naravno dobra mera ali nepogodna za velike pčelare, jer oduzima mnogo vremena.

  U martu počinje jači razvoj legla, pogotovo kada pčele počnu sa izletanjem i donošenjem novog polena. Da bi im se pomoglo, dobro je dodati ram sa pergom - preradjenim polenom od prošle godine, ako smo ga imali u rezervi. Mogu se praviti i pogače sa polenom, ili sa inaktiviranim kvascem, što naravno nije prava zamena.

  Pčelari prave grešku ako požure sa proširivanjem legla rano u proleće. Uginjavanje starih pčela i smena generacija tek počinju i doći će do izvesnog slabljenja društava, a spoljašnje temperature su vrlo kolebljive i u suštini niske. Mnogo je korisnija mera na koju smo više puta ukazivali, da se uz prvo leglo približe ramovi sa medom i polenom a izmaknu prazni. To se može učiniti prilikom prvih pregleda. Leglo će tada biti kompaktnije i kasniji rad sa pčelama mnogo lakši. Kod snažnih društava i sa dosta hrane, to nije neophodno a na velikim pčelinjacima nema se ni vremena za to.

  Dobra mera je i utopljavanje, odozgo i sa strane klubeta, a to se posebno odnosi na slabija društva, dok onim najjačim skoro da i nije potrebno.

  Preporućljivo je svuda gde su zalihe hrane male davati šećerni sirup u većim količinama rad stvaranja rezervi, što će veoma stimulativno delovati na pčelinja društva.

  Ako pčele u LR košnicama zauzimaju manje od jednog nastavka, sada im se može ukloniti drugi. Snažna društva ćemo ostaviti na dva tela. Kod DB i AŽ košnica preporučuje se prilikom pregleda krajem marta otklopiti po malo meda iz ramova, što će vrlo stimulativno delovati na društvo. Isto važi i za stare ramove skraja košnice, da bi pčele pokupile med i da bismo ih uzeli za pretapanje.

  Možemo da se podsetimo i prošlogodišnjeg marta i onog što smo tom prilikom rekli.

  Ostali radovi

  Ramove iz košnica u kojima su pčele stradale izvaditi i pretopiti vosak a košnice dezinfikovati. Vosak zameniti za voštane satne osnove. Bolje je da one malo "odstoje" pre utapanja u ramove.

  Pripremiti ramove, ožičiti ih i utopiti satne osnove. Nabaviti šećer za prolećnu prihranu pčela, oko 5kg po košnici, a ako su zalihe hrane nedovoljne, onda radi postizanja najboljih rezultata, i više.

  Pripremiti skupljače polena za april. Planirati prodaju rojeva ili proširenje pčelinjaka, selidbe i drugo. Uzorke pčela sa nalogom veterinarskog inspektora odneti na analizu. Po novom zakomu o bolestima pčela, sa kojim na žalost još nismo precizno upoznati, predviđena su obavezna dva pregleda pčela godišnje, a potvrda nam je osim za naš lični uvid, potrebna i radi selidbe, prodaje rojeva i drugog.
  Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

 4. #23
   OFF 
  Verni Član
  Poeni: 9,186, Nivo: 1
  Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
  Overall activity: 42.0%
  Dostignuća:
  Tagger First Class5000 Experience PointsVeteran
  Darko Kloka has a spectacular aura about Darko Kloka has a spectacular aura about Darko Kloka's Avatar
  Država
  Serbia
  Registrovan
  Dec 2011
  Zadnji Put Online : 27.11.2016 @ 19:54
  Postovi
  1,139

  Uobičajeno Odg: Kalendar Radova U Pcelinjacima

  April 2003


  Stanje na pčelinjaku

  Pčelinja društva imaju prosečno 3-4 rama legla, neka i više. Bez obzira na hladne dane, pčele po svom kalendaru neguju leglo, unose polen, prvi nektar i vodu. Još se može očekivati smena generacija, pa i stagniranje rasta društava. Primećuje se vrlo velika šarolikost u pogledu snage društava, pa zato treba biti pažljiviji u odlučivanju šta da se radi. Negde će biti neophodno odmah pristupiti proširivanju legla i stimulisanju društva na izgradnju saća i razvoj, da bi se između ostalog, predupredilo rojenje. U drugim slučajevima, teba ih utopliti i sačekati da se malo bolje razviju. Sve to će naravno, mnogo zavisiti i od temperature vazduha, nektarske i polenske paše.

  Tokom zime bilo je više stradanja pčelinjih društava nego što se to predpostavljalo u prvi mah bez informacija sa većeg broja pčelinjaka i iz različitih krajeva. Bilo je stradanja od gladi, od varoe, virusa, nozemoze... Društva koja su oslabljena od varoe, nozemoze ili drugih razloga, sada mogu biti objekti grabeži, a time i šrirenja eventualnih zaraza.

  Radovi na pčelinjaku

  Džanarika će u središnjim delovima Balkanskog poluostrva cvetati početkom aprila i znamo da od tada počinje burniji razvoj pčelinjih društava. Ona društva koja imaju manje pčela i za koja se oceni da još stagniraju, ne treba još opterećivati proširivanjem legla praznim ramovima. Bolje je približiti leglu pun ram sa medom i polenom, ili bar samo sa medom, jer će sigurno još biti hladnih dana. Kod ostalih, snažnijih društava, potrebno je da pčelar opseti trenutak kada je potrebno da proširi leglo dodavanjem pojedinačnih praznih izgrađenih ramova ili nešto kasnije, celih nastavaka. Kod LR i Farar košnica ako se ne radi o rojevima, već proizvodnim društvima, treba sačekati da se društvo razvoje i ispuni ceo nastavak, pa pređe delom i u donji, i zatim izvršiti rotaciju. Kod njih se proširivanje može za početak vršiti i dodavanjem nastavka sa praznim ili delimično praznim saćem ispod plodišta.

  Dodavanje satnih osnova na izgradnju takođe će biti moguće čim otopli i počne unos, čim se od novog voska zabele gornji krajevi saća. Snažna društva će brzo izgraditi novo saće i moći ćemo na taj način da zamenimo više ramova ili da razvijemo prošlogodišnje rojeve na puni broj ramova u plodištu.

  Oni koji nisu izvršili prvi prolećni pregled, potrebno je da to sada učine. Nema potrebne da se vade svi ramovi legla, već samo da se dođe do prvog krajnjeg rama i pogleda da li je sve u redu, ima li otvorenog i zatvorenog legla. Dobro je na samom početku aprila pri pregledu približiti ram sa medom uz leglo, pogotovo kod košnica kojima se radi ramom. Do cvetanja džanarike, pčele će trošiti med iz tog rama i matica ga možda i zalegnuti, pa se kasnije može vršiti proširivanje legla.

  Dobro je pri svakom radu oko pčela, uz veliku opreznost zbog grabeži, otklopiti po malo meda iz ramova, pogotovo starih (da bi se posle uklonili iz košnice), kao i iz ramova uz leglo. Paziti da med ne curi, u tom slučaju odustati od takve mere.

  I uopšte, potreban je oprez zbog moguće pojave grabeži u periodu dok još nema dobre paše. Sada se, ako temperatura zadovoljava (preko 12 stepeni) može izvršiti tretiranje mravljom kiselinom.

  Svaki pregled legla koristiti da se pogleda ima li simptoma neke pčelinje bolesti: ima li varoe, raštrkanog legla sa izbušenim poklopčićima (am. kuga) ili drugih znakova. U slučaju sumnje, konsultovati iskusnijeg pčelara ili veterinarskog inspektora. Mlađi pčelari svakako treba da znaju da su dužni da svoj pčelinjak prijave poljoprivrednom referentu u opštini ili društvu pčelara koje će taj posao uraditi za njih. Time se, osim evidencije, stvaraju uslovi i za eventualnu nadoknadu štete u slučaju uništavanja pčela po nalogu inspektora.

  Bez obzira na unos sa voća, potrebno je da na pčelinjaku bude aktivna pojilica sa toplom vodom. Voda se može sipati i u hranilice. Prihranjivanje pčela u ovo doba je neophodno zbog burnog razvoja legla i ako ćelimo da podstaknemo lučenje voska, jedino kod društava sa puno hrane i kod dobrog unosa nektara, ono može da izostane. Važno je da se pre podsticajnog prihranjivanja, pčelinja društva prvo snabdeju minimalnim rezervama hrane, znači da im se odjednom daju veće količine šećernog sirupa, što će imati odličan efekat.

  Ostali radovi

  Pripremaju se medišta: ramovi, nastavci, žiče se novi ramovi. Pčelari koji su u mogućnosti, sele svoje pčele na prve prolećne paše: perko, uljanu repicu, jabuke, vrbu, zimocvet (crnjušu)... Pri tome je potrebno da se povežu sa lokalnim voćarima da bi se zaštitili od eventualnih šteta od prskanja voća.

  Snažna društva ove godine moći će možda i da daju nešto prolećnog meda za vrcanje, sve će zavisiti od klimatskih uslova.

  April je pogodan za sakupljanje polenovog praha, pa se u drugoj polovini meseca, kada društva znatnije ojačaju, postavljaju skupljači za polen. Takođe, postavljaju se prazni ramovi radi sakupljanja perge (konzervisanog cvetnog praga u saću) i ti ramovi se ostavljaju u posebne nastavke nad plodištima jakih društava i čuvaju za kasnije.

  Bez obzira što svaka sezona ima svoje karakteristike, preporučujemo da se upoznate sa onim što je govoreno i za isti period prethodne godine.
  Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

 5. #24
   OFF 
  Verni Član
  Poeni: 9,186, Nivo: 1
  Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
  Overall activity: 42.0%
  Dostignuća:
  Tagger First Class5000 Experience PointsVeteran
  Darko Kloka has a spectacular aura about Darko Kloka has a spectacular aura about Darko Kloka's Avatar
  Država
  Serbia
  Registrovan
  Dec 2011
  Zadnji Put Online : 27.11.2016 @ 19:54
  Postovi
  1,139

  Uobičajeno Odg: Kalendar Radova U Pcelinjacima

  Maj 2003


  Stanje na pčelinjaku

  Pčelinja društva se ovog proleća veoma razlikuju po snazi. Ona koja su dobro prezimila, krajem aprila i početkom maja imaju prosečno 5-6 ramova legla u DB košnicama a u LR i više. Izrazito jaka već imaju puna plodišta pčela i ako u blizini ima uljane repice, perka, vrbe ili većih zasada voća, mogu da daju i nešto meda i za vrcanje. Pčelari koji sele, a pogotovo oni sa paviljonima, sigurno su već izmerili prve bolje unose nektara u medištima. Ima i prvih prirodnih rojeva, matičnjaka tihe smene i slično.

  Ona društva koja su loše zimovala, imala nozemozu, gladovala, imala dosta varoe (pogotovo sa virusima) još uvek su slaba i ne napreduju ili se vrlo sporo razvijaju.

  Kao što je rečeno u tekstu za april, tokom zime i s proleća, stradalo je mnogo više društava nego što se obično toleriše za zimske gubitke. Posebno se žale pčelari u nekim krajevima Vojvodine.

  Dodatne brige pčelarima zadao je mraz koji je u nekim krajevima napravio štete na bagremu, ali nemamo uvod u kojoj meri. Bagrem na srednjim visinama je sigurno neoštećen, a onaj u nižim terenima, kao što smo rekli, delom je oštećen. Pčelari predviđaju da će cvetanje početi između 15-20 maja, a u brdima i kasnije, posle 25.-og.

  Radovi na pčelinjaku

  Snažna društva su već popunila plodišta pčelama. Dobro je širom im otvoriti leta, odnosno, ukloniti letvice. Ako u tom kraju ima neke paše, postaviti i medišta, pogotovo ako je u plodištu puno meda. Radi sprečavanja rojenja, dobro je snažnim društvima postaviti medišta pa i ako nema produktivne paše, pčele će pri podsticajnoj paši moći da naprave zaperke do donjih letvica medišnih ramova ili da izgrade poneki ram - izvuku satnu osnovu u medištu.

  Sada se može sakupljati polenov prah, bilo skupljačima ili direktno iz ramova - prerađen u pergu. Naravno, idealno je sada obezbediti ramove sa pergom za jesen ili za formiranje rojeva. Radi toga, iz društava koja su napunila ramove polenom sada treba vaditi takve ramove i dodavati satne osnove. Izvađene ramove stavljati u neki poseban nastavak postavljen na plodište neke jake košnice.

  Kod slabijih društava a i onih srednjih, kojima možda nedostaje po neki ram, potrebno je dodavati satne osnove, po potrebi i prihranjivati. Preveliko proširivanje predstavlja kočnicu za razvoj a isto tako i premalo, pa treba imati meru. Činjenica je da će ove godine pčelari imati više vremena da pomognu svojim pčelama da se razvoju do glavne paše, nego što je to bio slučaj prethodnih godina. Dobro je ukloniti loše izgrađene ramove i dodavati satne osnove. Kod snažnih društava sada se to čini dodavanjem direktno unutar legla.

  Pčelari koji žele da umnože broj pčelinjih društava, mogu uz izvesno žrtvovanje unosa meda podeliti po neko društvo na dva ili više rojeva. Naravno, najbolje je ako bi imali da odmah dodaju maticu ili zreo matičnjak.

  U očekivanju paše a i kasnije, sigurno će biti pojave rojnog nagona i rojenja. Uhvaćen roj se može smestiti u košnicu sa satnim osnovama, koje će pčele vrlo brzo izgraditi. Bilo bi dobro pronaći košnicu iz koje se pustio roj, jer je u njoj ostao veliki broj matičnjaka. Ramovi sa matičnjacima (sa pčelama) mogu se izdvojiti u posebne košnice ili nukleuse gde će se mlade matice izleći i oploditi. Potrebno je dodati neki ram sa medom i polenom i natresti još malo pčela. Bolje je da legla bude manje, da se ne bi prehladilo. Podrazumeva se, ramovi na kojima su matičnjaci ne smeju se tresti.

  Ako se primeti da pčele grade matičnjake a roj se nije pustio, ramovi sa matičnjacima i pčelama se mogu iskoristiti za formiranje novih rojeva, a rasterećenjem društva možda će se umanjiti ili prekinuti nagon. Takođe, takvom društvu, ako je u LR košnici, može se staviti jedan nastavak sa satnim osnovama izmedju dva plodišna nastavka (ukoliko je bilo u dva nastavka), što se savetuje kao jedna od mera protiv rojenja.

  Svaki pregled legla koristiti da se pogleda ima li simptoma neke pčelinje bolesti: ima li varoe, raštrkanog legla sa izbušenim poklopčićima (am. kuga) ili drugih znakova. U slučaju sumnje, konsultovati iskusnijeg pčelara ili veterinarskog inspektora. Mlađi pčelari svakako treba da znaju da su dužni da svoj pčelinjak prijave poljoprivrednom referentu u opštini ili društvu pčelara koje će taj posao uraditi za njih. Time se, osim evidencije, stvaraju uslovi i za eventualnu nadoknadu štete u slučaju uništavanja pčela po nalogu inspektora.

  Od ove godine, važi naredba republičkog ministra o obaveznom pregledu pčela u proleće i u jesen, pa bi pčelari trebalo da se o tome interesuju preko svojih udruženja ili veterinarskih inspektora.

  Dobro je pred košnice postaviti neku priletnu dasku, a takođe, na pčelinjaku nastaviti sa održavanjem pojilice sa vodom.

  Ostali radovi

  U krajevima gde se intenzivnije gaji voće, pčelari treba da obrate pažnju na prskanja voća da bi izbegli eventualne štete. Radi toga, potrebno je da budu u kontaktu sa voćarima i da im skrenu pažnju na opasnost od trovanja pčela i značaj oprašivanja.

  Pripremaju se medišni nastavci, ambalaža i slično. Vrše se pripreme za umnožavanje pčelinjih društava, naručuju rojevi ili matice, planira odgajivanje matičnjaka. Ugovara se prodaja rojeva.
  Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

 6. #25
   OFF 
  Verni Član
  Poeni: 9,186, Nivo: 1
  Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
  Overall activity: 42.0%
  Dostignuća:
  Tagger First Class5000 Experience PointsVeteran
  Darko Kloka has a spectacular aura about Darko Kloka has a spectacular aura about Darko Kloka's Avatar
  Država
  Serbia
  Registrovan
  Dec 2011
  Zadnji Put Online : 27.11.2016 @ 19:54
  Postovi
  1,139

  Uobičajeno Odg: Kalendar Radova U Pcelinjacima

  Jun 2003


  Stanje na pčelinjaku

  Bagremova paša je završena, osim ponegde gde je i najkasnije cvetao i gde će možda trajati i prvih dana juna. Strahovanja pčelara da bagrem neće mediti, kako zbog mrazeva, tako i zbog velikih vrućina kasnije, ipak se nisu ispunila i mi iza sebe imamo, što se bagrema tiče, povoljniju sezonu od prethodne dve. U nekim krajevima Srbije, pre svega centralnoj, bilo je i veoma visokih prinosa a drugde su bili prosečni. U Vojvodini je cvetanje ranije završeno i po prvim reakcijama koje imamo, pčelari nisu baš zadovoljni. Medenje na Ceru je bilo veoma dobro.

  Radovi na pčelinjaku

  Pčelinja društva su sada vrlo jaka i može se desiti pojava rojevog nagona. Verovatnoća za to je još veća kod društava sa starim maticama, maticama iz rojeva i društvima koja nisu izašla u medišta ili su previše blokirana u plodištima. U takvim slučajevima dobro je dodati po neku satnu osnovu u plodište, a izvaditi pune ramove. Izvlačenje saća je do sada bilo veoma dobro a nadalje, zavisiće od unosa nektara, pa ukoliko ga nema, potrebno je prihranjivanje da bi pčele gradile saće. Pčelarima predstoji vrcanje meda, pogotovo onima koji sele i koji žele da izdvoje čist bagremov med. Drugi pčelari ostavljaju da med još bolje sazri u saću.

  Jun je vrlo pogodan mesec za sakupljanje polenovog praha ili za vađenje perge iz saća. Kasnije, u julu, prah ne bi trebalo oduzimati jer je potrebniji pčelama radi bolje ishrane pred zimu i radi negovanja legla. To bi jedino bilo moguće tamo gde je unos polena veoma jak.

  U drugoj polovini meseca cvetaće lipa na Fruškoj Gori, pa pčelari mogu seliti svoje košnice. Posle loše paše od prošle godine, očekuje se bolje medenje. Sa prvim toplijim danima na planinama počinje livadska paša, pa pčelari mogu svoje košnice seliti i tamo, na terene za koje procene da su pogodni. Krajem juna počinje cvetanje suncokreta, pa pčelari koji su u mogućnosti, svoje košnice sele i na tu pašu, koja odlično snabdeva pčele medom za zimu. Priprema za lipovu ili suncokretovu pašu se sastoji najviše u tome da se dodaju ramovi sa satnim osnovama i da se izvade ramovi sa medom za vrcanje, a pri tome da se ostavi dovoljno meda za pčele.

  Sada je vreme i za postavljanje mrežica ili nekih drugih vrsta skupljača propolisa, koje ćemo do kraja jula izvaditi i odvojiti propolis. Skupljači se postavljaju preko satonoša i može se napraviti i mala veštačka ventulacija u košnici da bi pčele više sakupljale propolis.

  Formiranje novih rojeva, posao je koji je najbolje obaviti što pre u sezoni, kako bi se pčele pripremile za zimu. Ako se formiraju kao paketni, potrebna je veća briga i redovno prihranjivanje.

  Ne bi trebalo propuštati tretiranje pčela protiv varoe u slučajevima kada se vrši rojenje ili obezmatičenje i pri formiranju paketnih rojeva pogotovo. Mogu se vršiti neka test tretiranja protiv varoe. Oni koji uoče zaraženost, a nameravaju da sele svoje pčele na drugu pašu, treba da budu oprezni da se tokom vremena ne poveća zaraženost, pa bi mogli i da urade jedno tretiranje sredtvom koje je zagažuje med i pri skinutim medištima.

  Ostali radovi

  Od juna do kraja sezone potrebno je isplanirati da li ćemo i u kojoj meri menjati matice, zbog njihove starosti ili drugih razloga i izvršiti pripremu za nabavku ili proizvodnju. Ako bude slučajeva prirodnog rojenja, vlo lepo se mogu iskoristiti matičnjaci koje možemo naći u društvu koje se izrojilo.

  Vrcanje meda je važan i za pčelare prijatan posao, ali nei lak, pa ga treba dobro organizovati. Pripremiti i odgovarajuću, kvalitetnu i čistu ambalažu. Izvrcane ramove vratiti pčelama na čišćenje pred veče i izvaditi posle dan dva.
  Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

 7. #26
   OFF 
  Verni Član
  Poeni: 9,186, Nivo: 1
  Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
  Overall activity: 42.0%
  Dostignuća:
  Tagger First Class5000 Experience PointsVeteran
  Darko Kloka has a spectacular aura about Darko Kloka has a spectacular aura about Darko Kloka's Avatar
  Država
  Serbia
  Registrovan
  Dec 2011
  Zadnji Put Online : 27.11.2016 @ 19:54
  Postovi
  1,139

  Uobičajeno Odg: Kalendar Radova U Pcelinjacima

  Jul 2003


  Stanje na pčelinjaku

  Pčelinja društva su dala med za vrcanje, bilo je voćnog, vrbovog, bagremovog, livadskog i drugih medova. Pri kraju je lipova paša a upravo počinje suncokretova. Na planinama još traje livadska paša a u predelima sa šumama postoje uslovi za pojavu medljike, ponegde se već javila. U Sloveniji, nekim delovima Hrvatske, medile su jela i smreka a u Srbiji se pojavila medljika sa hrasta. Završava se cvetanje pitomog kestena. U delu Hrvatske, bagremova paša je dala slabije prinose od prosečnih. U celini, smatramo da pčelari ipak mogu biti zadovoljni, a oni koji nisu, još uvek imaju mogućnost da presele pčele na neku pašu.

  Radovi na pčelinjaku

  Ove sezone bilo je mnogo više prirodnih rojeva nego inače. Pčelari koji su od pojedinih košnica izvrcali puno meda moraju biti oprezni da ih ne ostave sa nedovoljno hrane za zimu, pa i za tekući period, za razvoj. Zato u predelima gde nema paše može se odmah početi sa prihranjivanjem društava koja imaju nedovoljno hrane.

  Ako se košnice nalaze na paši, primenjuju se uobičajene mere - dodavanje medišta po potrebi, satnih osnova, oduzimanje nastavaka sa medom, vrcanje. Ako se želi sortno čistiji med, onda se posebno vrcaju nastavci sa unosima iz pojedinih paša.

  Dodavanje satnih osnova se vrši još ovog meseca, posle će biti sve teže a matica će sve slabije zalegati takve ramove. U predelima gde ima dobre paše, pčele će izvlačiti saće i kasnije.

  Tokom jula se mogu postavljati mrežice za sakupljanje propolisa i preporučljivo je sakupljati ga do kraja jula a zatim ostaviti mogućnost pčelama da unesu propolis za svoje potrebe. Naravno, i posle tog roka se može strugati propolis sa medišnih nastavaka i ramova. Isto tako i polen, ne bi ga trebalo sakupljati već možda od polovine jula, osim tamo gde ga zaista ima puno. U predelima sa kestenovom i drugim jakim polenskim pašama mogu se izdvojiti i sačuvati ramovi sa polenom ili radi prodaje vaditi perga - prerađen polen.

  Rojevi koji su formirani ove sezone zahtevaju negu, znači prihranjivanje i dodavanje satnih osnova, eventualno i ramova sa medom, kako bi se što bolje spremili za prezimljavanje.

  Krajem meseca, u onim krajevima gde više nema glavnih paša početi sa pripremama pčelinjih društava za zimovanje, i to pre svega prihranjivanjem, dodavanjem sačuvanih ramova sa medom, polenom, tretiranjem protiv varoe, zamenom starih matica.

  Svaki pregled iskoristiti za uvid u zdravstveno stanje pčela. Počev od onoga što vidimo pred košnicom, pa preko brojnosti pčela, podnjače, prisutnosti varoe u pčelama i leglu (posebno trutovskom), zatim kompaktnost i ispravnost legla i sve drugo. Takođe, svako ostajanje društva bez zatvorenog legla koristiti za tretiranja protiv varoe, jer je tada učinak leka najveći.

  Ostali radovi

  Organizovati selidbu na pčelinje paše, pojilice za vodu ako je potrebno. Pripremati ambalažu za med. Nabaviti lekove protiv varoe.
  Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

 8. #27
   OFF 
  Verni Član
  Poeni: 9,186, Nivo: 1
  Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
  Overall activity: 42.0%
  Dostignuća:
  Tagger First Class5000 Experience PointsVeteran
  Darko Kloka has a spectacular aura about Darko Kloka has a spectacular aura about Darko Kloka's Avatar
  Država
  Serbia
  Registrovan
  Dec 2011
  Zadnji Put Online : 27.11.2016 @ 19:54
  Postovi
  1,139

  Uobičajeno Odg: Kalendar Radova U Pcelinjacima

  Avgust 2003


  Stanje na pčelinjaku

  Nov ciklus u razvoju pčelinjeg društva započinje sada, u avgustu. Rađaju se pčele koje će ući u zimu i preživeti do proleća, sa zadatkom da odneguju nove generacije mladih pčela. Pčele sakupljaju nektar i polen da dopune svoje rezerve za zimu, intenzivno donose i propolis. Gradnja saća teče samo tamo gde ima većeg unosa nektara, a primećuje se da matice sve manje rado zaležu u novoizgrađeno (devičansko) saće.

  Razvoj varoe je sve veći a najbolji pokazatelji su stanje u trutovskom saću i probna tretiranja. Već posle bagrema primećeno je da pčele donose dosta polena u centar klubeta, što svakako predstavlja vid pripreme za zimovanje. Meda u košnici i nema mnogo ukoliko je pčelar dobio veće količine za vrcanje a kasnije nije bilo neke paše. Pogotovo ga je manje tamo gde su ranije stavljena medišta i gde su medni venci plitki ili ih nema. Na suncokretovoj paši naprotiv, pčele su se odlično snabdele za zimu. Pčelinja društva su još uvek dosta brojna, ali broj pčela ipak postepeno opada.

  Pčelinje paše su uglavnom završene, ali ima krajeva gde se još može vrcati, na pašama vrijeska, kasnijeg suncokreta, heljde, šumskoj paši - medljici, detelinama, astri i slično.

  Radovi na pčelinjaku

  Mnogo poslova stoji pred pčelarima jer je ovo glavni period pripreme za zimovanje. Najbolje je što pre obaviti jesenji pregled, kojim bi se ustanovilo stanje i istovremeno ili kasnije, preduzele i odgovarajuće mere. U slučaju da je od ranije praćeno stanje u društvima, tada taj pregled i nije neophodan, ili može biti samo letimičan, a odmah se može početi od konkretnih mera.

  Uklanjaju se medišni nastavci, vrca med, i posle "sušenja" saća od strane pčela, stavljaju se u magacine ili ređaju direktno na pčelinjacima, sa ventilacijom ispod i iznad i zaštićeni od miševa i insekata.

  U pčelinjim društvima svakako treba da bude zdrava i mlada matica, od ove ili prethodne godine. Snaga društava je takođe važan faktor prezimljavanja, i cilj je da društva budu snažna, sa dosta pčela, koje su zdrave, oslobođene varoe, dobro uhranjene i da se ne iscrljluju daljom velikom negom legla. Naravno, mogu se ostaviti da zimuju i nešto slabija ali zdrava društva, u vidu nukleusa, ili pomoćnih društava, ali treba imati osećaj i iskustvo, da li ona mogu da uspešno prezime i kakav će efekat dati na proleće. Neki minimum za zimovanje bi mogao da bude 4 pčelama dobro pokrivena DB rama ili 5 LR, slično i za AŽ, ali u blagim i pogodnim zimama i slabije zajednice će preživeti. Pri tome treba zapamtiti da u proleće, pčele iz snažnih društava su neuporedovo jače i efikasnije u svim poslovima, u poređenju sa onima iz slabih društava.

  Veoma je važno da se izvrši efikasno tretiranje protiv varoe. To je otežano pojavom rezistencije varoe na neke lekove a takođe i time da mnogi ranije primenjivani lekovi sadrže u sebi materije štetne po ljudsko zdravlje, koje se zadržavaju u medu, vosku itd. Među najviše prihvaćenim sredstvima sada su mravlja kiselina, oksalna kiselina, timol, razna etarska ulja itd. Za kontrolu se često i dalje koriste ranija, kao na bazi amitraza i slično, ali zbog opšteg trenda ekološki zdravog pčelarenja, ta praksa se sve više napušta.

  Potrebno je obratiti pažnju da leglo bude kompaktno i zdravo, saće da ne bude suviše staro, oštećeno, pogotovo ono u centru klubeta, gde će na proleće krenuti novi život. Takvi, lošiji ramovi, mogu se sve više pomicati ka krajevima pa kasnije i izvaditi iz košnice. Kao što je gore pomenuto, za zimovanje nije pogodno ni saće koje je tek izgrađeno i u kom se leglo nije razvijalo. Matica će ga najčešće nerado i nedovoljno zalegati, a pčele će ga slabije i puniti medom, tako da je takve ramove najbolje ukloniti ili pomaknuti sasvim na kraj. U krajevima gde sada ima paše, to ne važi i novo saće se još može dodavati, ali preteći stanje u košnici.

  Savetujemo da se u košnici ostavlja onoliko ramova koliko pčele pokrivaju i najviše po dva više od toga. Pre početka prihrane, neophodno je ostaviti konačan raspored ramova u košnici. Prihranu za zimu je najbolje obaviti davanjem velikih doza šećernog sirupa odjednom, i to što pre, kako bi pčele preradile dodati šećer. Dobro je dati i podsticajnu prihranu u vidu suve hrane - testa ili šećera u kristalu, ali kasnije u sezoni taj podsticaj neće biti potreban jer se najveći broj zimskih pčela uglavnom izleže u našim uslovima krajem jula, u avgustu i početkom septembra, a drugo, dugotrajnim negovanjem legla, pčele će se iscrpljivati.

  Kod prihrane se treba držati toga da po svakom ramu u košnici bude oko 2kg meda u DB košnicama i oko 1,5kg po LR ramu, što znači ono što ima od prirodne hrane treba dopuniti sirupom do te količine. Najednostavnije je računati da 1kg dodatog šećera (ne sirupa, već šećera), daje oko 1kg prerađene hrane. Obično se daje sirup sa 60% šećera (3:2) ili 50% (1:1). U sirup je dobro dodati malo sirćeta ili sirćetne kiseline. Daje se 3ml esencije 80% na 10 kg šećera koji se utroši za pravljenje sirupa a ako je u pitanju sirće, daje se 2,5ml sirćeta od 9% na 1 litar sirupa ili 3,8ml sirćeta od 6%. Dobro je i dodavanje prokuvanog pekarskog kvasca (do 5%). Neki optimum hrane u našim uslovima je oko 16-18kg po košnici.

  Ostali radovi

  Postavljaju se lovilice za osice i stršljene. Za njih je veoma privlačno ukvareno pileće il riblje meso, takođe i ukišeljeni voćni sokovi ili pivo, pa ih treba postavljati u boce iz kojih ove štetočine neće moći da izađu ili na te mamke stavljati neki otrov, vodeći računa da ih ne dohvate druge životinje.

  Medišni nastavci se slažu u magacine. Pre toga se sa njih sastruže propolis i odvoje oni gde je matica zalegala.
  Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

 9. #28
   OFF 
  Verni Član
  Poeni: 9,186, Nivo: 1
  Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
  Overall activity: 42.0%
  Dostignuća:
  Tagger First Class5000 Experience PointsVeteran
  Darko Kloka has a spectacular aura about Darko Kloka has a spectacular aura about Darko Kloka's Avatar
  Država
  Serbia
  Registrovan
  Dec 2011
  Zadnji Put Online : 27.11.2016 @ 19:54
  Postovi
  1,139

  Uobičajeno Odg: Kalendar Radova U Pcelinjacima

  Septembar 2003


  Stanje na pčelinjaku

  Završila se jedna pčelarska sezona i počinju pripreme za narednu. Situacija na pčelinjacima se razlikuje od područja do područja, od košnice do košnice. U krajevima gde je bilo kasnijih paša, livadske, suncokretove, medljike, pčelinja društva imaju dosta hrane koju su deponovale oko legla. Tamo gde je suša bila izrazita (neki delovi Hrvatske, Srbije), pčele su bez hrane i postoji neprestana opasnost od pojave grabeži. Varoe po nekim izveštajima nema mnogo, ali to ne treba da zavarava pčelare jer je često reč o tome da provera nije dobro sprovedena. Neki pčelari nas izveštavaju da su im pčelinja društva veoma jaka i oni izražavaju bojazan da će ako potraje sušna jesen te pčele potrošiti sve rezerve hrane. Na drugim stranama se čuje i obrnuto, da se leglo dosta smanjilo i pčela je manje, a meda ima puno.

  U svakom slučaju, treba znati da odgajivanje legla dosta iscrpljuje pčele i da se podsticanje zaleganja više ne praktikuje. Neke matice će krajem ovog meseca već prestati sa zaleganjem.

  U ovo vreme pčelinjih paša je vrlo malo, možda ponegde na planinama paša medljike, ili u primorju neka duga paša.

  Radovi na pčelinjaku

  Pčelinja društva svesti na onoliko ramova koliko pčele dobro zaposedaju, uz ostavljanje još najviše 1 ili 2 preko toga. To je kod DB košnica ili AŽ, pološki. Odnosi se i na LR košnice ako su u njima nešto slabija društva ili rojevi. Nornalna proizvodna društva u LR košnicama zazimićemo na 2 nastavka, ako su nešto slabija, onda u jednom (ispod se može postaviti prazan nastavak radi boljeg zimovanja). Nove rojeve, kao što je rečeno, zazimljavamo na 10 ili manje od 10 ramova.

  Iz košnice ukloniti mlado i nezaleženo saće pogotovo ako se nalazi u sredini. Obezbediti da sa obe strane klubeta budu puni ramovi sa polenom i medom. Ako su u pitanju LR košnice sa 2 nastavka, proveriti da je klube delom zaposelo gornji nastavak, što treba da bude cilj, kako bi se izbegla stradanjaod gladi tokom zime.

  Pčele treba tretirati protiv varoe nekim pouzdanim preparatom, ali koji istovremeno ne zagađuje med i druge pčelinje proizvode. To je veliki problem savremenog pčelarstva, koji još nije rešen, bez obzira na nastojanja. U praksi se pokazuje da i pri upotrebi mravlje kiseline, ili novog leka Apiguard na bazi timola, i drugih lekova, ima slučajeva stadanja društava ili pak da lekovi nedovoljno efikasno deluju. Nameće se kao obavezno da se efikasnost nekog leka proveri primenom i nekog drugog. Ne treba se zavaravati ako u prvom tretiranju opadne samo malo varoe. U svakom slučaju, ako se vrši tretiranje pčela nekom hemikalijom, medišta treba da su uklonjena sa košnica.

  Što se tiče preventivnog davanja lekova, sada je opšti trend u pčelarstvu da se to ne praktikuje već da se zdravlje pčelinjih društava postigne pogodnim mestom za zimovanje, kvalitetnom hranom, rezervama polena i dezinfikovanim košnicama. U sirup se pri prihranjivanju (1:1 šećer: voda, ili 3:2) može dodati do 5% prethodno prokuvanog kvasca koji pomaže stvaranje masnih naslaga kod pčela koje će ući u zimu.

  Najbolje je što pre završiti dohranjivanje društava za zimu. U tom cilju, daju se veće količine šećernog sirupa odjednom, tako da u košnicama bude 15-18 kilograma hrane (DB), u AŽ slično ili nešto manje a u LR sa dva tela - više od toga.

  Ostali radovi

  Sada je krajnji rok za setvu perka, izvanredne krmne i medonosne biljke koja je nastala ukrštanjem uljane repice i kupusa. Seje se 5-10kg semena po hektaru. Bolje je manje, da bi se biljka više bokorila i dala više cvetova koji će duže cvetati. Biljka još ove jeseni izraste do 10-20cm, a na proleće nastavi rast i cveta tokom celog aprila. Koristi se sveža za ishranu stoke i svinja. Pčele je odlično posećuju i donose sa nje nektar i polen. Pošto je privlačniji od voća, time se na neki način štite od mogućeg trovanja usled prskanja voća. Perko se može preporučiti i kao biljka koja eliminiše korov, a posle njega na toj parceli se može sejati kukuruz ili neka druga kultura.

  Jesen je doba kada se mogu saditi drvenaste biljke, tokom ovog meseca mogu se izvršiti pripreme zemljišta i rezervacija sadnica.

  Postavljaju se češljevi protiv miševa i rovčica.

  Nastavljamo sa poslovima od ranije:

  Postavljaju se lovilice za osice i stršljene. Za njih je veoma privlačno ukvareno pileće il riblje meso, takođe i ukišeljeni voćni sokovi ili pivo, pa ih treba postavljati u boce iz kojih ove štetočine neće moći da izađu ili na te mamke stavljati neki otrov, vodeći računa da ih ne dohvate druge životinje.
  Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

 10. #29
   OFF 
  Verni Član
  Poeni: 9,186, Nivo: 1
  Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
  Overall activity: 42.0%
  Dostignuća:
  Tagger First Class5000 Experience PointsVeteran
  Darko Kloka has a spectacular aura about Darko Kloka has a spectacular aura about Darko Kloka's Avatar
  Država
  Serbia
  Registrovan
  Dec 2011
  Zadnji Put Online : 27.11.2016 @ 19:54
  Postovi
  1,139

  Uobičajeno Odg: Kalendar Radova U Pcelinjacima

  Oktobar 2003


  Stanje na pčelinjaku

  U košnicama je sve manje legla, poneke matice su već i prekinule sa nošenjem. Zalihe meda su različite, zavisno od pašnih uslova tokom godine. U krajevima gde je suša bila vrlo jaka i nije bilo paše, pčele koje nisu prihranjivane sada su sa vrlo malo hrane i oslabljene. Tamo gde su paše bile bolje i gde su pčelari ostavili zalihe, društva su u mnogo boljem stanju, imaju meda i brojna su.

  Mnogi pčelari kažu kako je varoe manje nego ranije, međutim, činjenica je da već ima gubitaka, da su stradala čitava društva i košnice ostale prazne. Utisak jednog broja pčelara je da su im pčelinja društva slabija nego prošle godine ali to je izgleda najviše zavisno od toka ove sezone.

  Javljaju se i slučajevi grabeži na slaba društva, kao i na košnice u kojima su pčele stradale.

  Radovi na pčelinjaku

  Ako to nije ranije učinjeno, ramove sa medom približiti klubetu a izbaciti prazne i tek izgrađene a koji nisu zaleženi, ili su zaleženi vrlo malo. I sada se može vršiti prihranjivanje, ukoliko su pčele bez dovoljno hrane. To ne bi trebalo shvatati kao preporuku za narednu sezonu, ali je činjenica da je bolje i sada prihranjivati sirupom nego posle davati pogače, ili još gore, da pčele stradaju od gladi. Takođe, pčele se najviše iscrpljuju od negovanja legla, a ne od prerade sirupa, što ide u prilog takvoj preporuci.

  Pošto je legla sve manje, sada je napogodnije da se ramovi iz kojih je izašlo leglo, a koji su vrlo stari, sa lošim saćem i bez meda, izvade iz košnica.

  Ukoliko se vrši pregled košnica, treba obratiti pažnju na opasnu bolest zatvorenog legla - američku kugu. Prepoznaje se po raštrkanom leglu, ulegnutim i voštanim poklopcima legla koji su promenili boju i imaju rupice na sredini. Larva u ćeliji je istrulela i masa se razvlači i ima neprijatan miris. Takve slučajeve prijaviti veterinarskom inspektoru ili u udruženje pčelara, osobi koja je zadužena za bolesti.

  Ako ranije nije urađeno, izvršiti tretiranje protvi varoe nekim pouzdanim sredstvom. I u slučajevima kada su pčele ranije tretirane, sada je dobro uraditi neki probni tretman, možda nekim drugim sredstvom.

  Preventivno davanje lekova ne preporučujemo, a što se tiče nozemoze, najbolja preventiva je snažno društvo, sunčano i suvo mesto pčelinjaka, kvalitetan med u košnici.

  Što se tiče ventilacije, oni koji imaju žičane podnjače, ne bi trebalo da ih zatvaraju, već da tako ostanu otvorene približno sve do kraja februara. U košnicama bez žičane podnjače dobro je ostaviti otvoreno gornje leto. Na mesto otvora za hranilicu sada se mogu staviti novinski listovi koji će upijati eventualnu vlagu tokom zime.

  Ako je u prethodnom periodu završeno sa pregledom, prihranom, tretiranjem i uopšte, sa poslovima pripreme za zimu, sada se košnice i ne otvaraju. Otvaraćemo samo sumljiva društva, ako ima znaka grabeži (gužva na letu, borba, ili zaprljano leto.

  Ostali radovi

  Postavljaju se lovilice za ose i stršljene. Radi toga, mogu se koristiti pivske ili neke druge flaše u koje se sipa zaslađeno pivo, ili sirup, stavlja voće, a vrlo je efikasno ako se stavlja ukvarena riba. Umesto staklenih flaša mogu se koristiti i plastične, a postoji i rešenje da se gornji deo plastične flaše iseče i u obliku izvrnutog levka zavuče u donji deo. To će onemogućiti izlazak štetočina koje budu ušle u flašu.

  Ako to nije ranije urađeno, sa medišnih nastavaka i ramova u magacnima skida se propolis. Takođe, treba pretopiti saće koje je za to određeno.

  Postaviti češljeve protiv miševa i rovčica, jer s jeseni i tokom zime mogu napraviti velike štete u košnicama. U krajevima sa jakim vetrom, napraviti neku zaštitu od vetra, ili na samim poletaljkama ili u vidu neke ograde, tarabe i sl.

  Izvršiti proveru postolja za košnice i popraviti ih ako je potrebno. Očistiti pčelinjak od granja i drugog, gde bi inače mogli da se kriju miševi.

  Košnice sa kojih se oljuštila boja mogu se ofarbati direktno na pčelinjaku.
  Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

 11. #30
   OFF 
  Verni Član
  Poeni: 9,186, Nivo: 1
  Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
  Overall activity: 42.0%
  Dostignuća:
  Tagger First Class5000 Experience PointsVeteran
  Darko Kloka has a spectacular aura about Darko Kloka has a spectacular aura about Darko Kloka's Avatar
  Država
  Serbia
  Registrovan
  Dec 2011
  Zadnji Put Online : 27.11.2016 @ 19:54
  Postovi
  1,139

  Uobičajeno Odg: Kalendar Radova U Pcelinjacima

  Novembar 2003


  Stanje na pčelinjaku

  Novembar je mesec kada pčelari nemaju mnogo posla na svojim pčelinjacima. Podrazumeva se da su svi potrebni radovi do sada obavljeni, ali čak i da nisu, sada je teško da se ispravljaju greške od ranije. Ipak, u nekim krajnjim slučajevima, i sada su moguće neke intervencije ali to pre svega važi za relativno toplo vreme ili za primorske krajeve gde je godišnji ciklus pčelinjeg društva drugačiji.

  Pčelinja društva su uglavnom bez legla, koje se ove godine zbog suše dosta rano smanjilo i nestalo, a duže se održalo tamo gde su pčelari više prihranjivali ili postojala neka paša. Od varoe je ponegde već bilo štete, neki pčelari su izgubili i po više pčelinjih društava zbog neefkasnih lekova ili neblagovremene i neodgovarajuće primene. Što se rezervi hrane tiče, negde su one iznad prosečnih, ali zato ima krajeva gde pčele ne bi mogle da opstanu da nisu bile dobro prihranjivane.

  Radovi na pčelinjaku

  Pčelama je sada važan mir i pčelar im to može obezbediti ograđivanjem pčelinjaka, podizanjem postolja, postavljanjjem češljeva i graničnika za miševe i rovčice.

  U košnicama sa žičanom podnjačom ostavlja se otvorena mreža i tokom zime. U košnicama sa klasičnom podnjačom dobro je ostaviti otvoreno gornje leto radi bolje rezmene vazduha i izbegavanja vlage u košnici. Utopljavanje košnica nije potrebno sada vršiti. Ono bi eventualno moglo pomoći da se izbegne kondezacija vodene pare kada kasnije krene leglo.

  Sada se mogu pripremiti nova postolja za košnice i planirati eventualno preseljenje košnica na bliža rastojanja, ako je neophodno. Potrebno je iščekivati prognozu vremena koja bi govorila o dužem periodu zahlađenja, da iskoristimo što pčele neće izletati neko vreme.

  Trebalo bi još sada razmisliti o načinu da se pomogne društvima sa malo hrane, ako se proceni da im to nece biti dovoljno do januara. Pri iole toplijem vremenu mogu se primaći ramovi sa medom uz samo klube ili staviti položeno plodišni ram sa medom preko satonoša (ako je fizički moguće, a ako nije naći neko rešenje za to). Krajem novembra ako je neophodno mogu se staviti i pogače - medno šećerno testo.

  Potrošnja meda u novembru je mala, obično 1kg i manje od toga pa smatramo da ipak nije opravdan strah da će pčele još sada stradati zbog nedovoljno hrane.

  Ono što se preporučuje da se sada uradi, to je da se izvrši kontrolni ili potpuni tretman pčela protiv varoe i to tamo gde postoji poseba sumnja na veliku zaraženost, kao i radi što efikasnijeg eliminisanja varoe. Tretman se može izvršiti oksalnom kiselinom, zatim sistemicima (apitol, apihem...) ili eventualno nekim dimnim preparatom (amitraz). Pčelari koji su ranije ivršili dovoljno tretmana protiv varoe sada ih mogu izostaviti.

  Ostali radovi

  Pretopiti saće u vosak. Sa medišnih ramova u magacinima skinuti propolis.
  Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

Informacija Teme

Users Browsing this Thread

Trenutno 1 korisnika pregleda ovu temu. (0 članova i 1 gosta)

   

Slične Teme

 1. Julijanski Kalendar
  By Vesna in forum Religija
  Odgovori: 0
  Zadnji Post: 13.02.2013, 07:44
 2. Godisnji Kalendar Radova U Pcelinjaku
  By Darko Kloka in forum Pcelarstvo
  Odgovori: 3
  Zadnji Post: 28.07.2012, 14:54
 3. Kalendar radova u vinogradu (april-jun)
  By Vesna in forum Vinogradarstvo
  Odgovori: 0
  Zadnji Post: 21.05.2012, 18:47
 4. Kalendar radova u vinogradu februar-april
  By Vesna in forum Vinogradarstvo
  Odgovori: 0
  Zadnji Post: 21.05.2012, 18:45
 5. Kalendar radova u vinogradu (novembar-januar)
  By Vesna in forum Vinogradarstvo
  Odgovori: 0
  Zadnji Post: 21.05.2012, 18:41

Članovi koji su pročitali ovu temu : 0

Nemate dozvolu da vidite spisak imena.

Tagovi za ovu Temu

Pravila Postanja

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts


O Nama

  Narodni radio, melem za uši ko ne sluša može da ga nađe na www.radiosumadinac.org

Preporučeni Linkovi

Pratite nas na

Twitter Facebook youtube Flickr DavianArt Dribbble RSS FeedRSS RSS 2.0 XML MAP HTML
Loading...
Svaki korisnik ovog sajta odgovoran je za sadržaj poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za njihov sadržaj. Postavljanjem vaše poruke ili vašeg autorskog dela saglasni ste da ovaj sajt postaje distributer vašeg dela i odričete se mogućnosti njegovog povlačenja ili brisanja bez saglasnosti uprave sajta. Distribucija sadržaja sa ovog sajta je dozvoljena samo u nekomercijalne svrhe, uz obaveznu napomenu da je sadržaj preuzet sa ovog sajta i uz obavezno navođenje adrese RadioSumadinac.org. Kako je sajt ovih dimenzija nemoguće u potpunosti kontrolisati, ukoliko primetite materijal nad kojim Vi ili neko drugi već ima autorska prava, odmah nam se obratite i materijal će biti uklonjen. Za sve ostale vidove distribucije obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od vlasnika Sajta


Optimizovano za rezoluciju: 1920x1080 :: Opera :: Firefox :: Chrome