Zdravo Gost, ako čitate ovo, to znači da niste registrovani. Kliknite ovde da se registrujete u nekoliko jednostavnih koraka, uživaćete u svim odlikama našeg Foruma. Imajte na umu da su zabranjeni nepristojni ili besmisleni nikovi (bez brojeva ili slova nasumice).
Kalendar Radova U Pcelinjacima - Strana 2
Povecaj Tekst Smanji Tekst

 1. Dobro Došli na Radio Šumadinac forum.

  Trenutno pregledate forum naše zajednice kao gost, što vam daje ograničen pristup većini diskusija. Registacijom koja je besplatna dobijate mogućnost da postavljate teme, privatno komunicirate sa drugim članovima (PP), odgovarate na ankete, uploadujete, i pristup mnogim drugim posebnim delovima. Registracija je brza, jednostavna i apsolutno besplatna i zato Vas molimo, pridružite našoj zajednici danas!!

  Ukoliko imate bilo kakvih problema sa procesom registracije ili vašim nalogom za prijavljivanje, kontaktirajte nas.
+ Odgovor Na Temu + Kreiraj Novu Temu
Strana 2 od 16 PrvaPrva 1 2 3 4 12 ... ZadnjaZadnja
Prikaz rezultata 11 do 20 od 155
 1. #11
   OFF 
  Verni Član
  Poeni: 9,186, Nivo: 1
  Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
  Overall activity: 42.0%
  Dostignuća:
  Tagger First Class5000 Experience PointsVeteran
  Darko Kloka has a spectacular aura about Darko Kloka has a spectacular aura about Darko Kloka's Avatar
  Država
  Serbia
  Registrovan
  Dec 2011
  Zadnji Put Online : 27.11.2016 @ 19:54
  Postovi
  1,139

  Uobičajeno Odg: Kalendar Radova U Pcelinjacima

  April 2002


  Stanje pčelinjih društava

  Ovog proleća se više nego inače uočava velika razlika u snazi i stanju pčelinjih društava, što je posledica iz prethodne godine, kao i nepovoljnog toka zime. Dobra društva su imala krajem marta prosečno 4 rama legla, a bilo je i sa 5 i 6 ramova. Ona društva koja su bila zahvaćena nozemozom, u martu su primetno slabila ili propadala, a to će se osećati i sada. Postojaće i treća grupa društava, koja su slaba, stagniraju ili se vrlo sporo oporavljaju.  Fenologija

  U toku prvog prolećnog meseca - marta, procvetalo je svo voće a početkom aprila možemo očekivati samo nastavak cvetanja jabuke, eventualno trešanja, višanja. Jedino na većim nadmorskim visinama voćna paša će duže trajati. Cvetanje maslačka ove godine nešto kasni za voćem, što je dobro.

  Cvetanje bagrema se u nizijskim predelima može očekivati krajem aprila, eventualno nešto ranije, ali to će u velikoj meri zavisiti od daljih klimatskih uslova, odnosno od sume dnevnih temperatura i prosečne dnevne temperature vazduha. Postoji zapažanje da od trenutka kada primetimo da su cvetni pupoljci bagrema dugi 10-15mm, bagrem će procvetati za oko 15-20 dana.

  RADOVI PČELARA

  Proširenje legla

  Neophodno je proširenje legla dodavanjem ramova sa izgrađenim saćem ili još bolje, satnim osnovama. Kod društava koja imaju do 3, eventualno 4 rama legla, satna osnova se prvo dodaje sa strane legla, pa kada bude izgrađena i zaležena, može se staviti u sredinu. Kod snažnih društava pri toplom vremenu, satna snova se dodaje u sredinu legla, mogu se dodati i dve, jedna u sredinu, jedna skraja legla. U slučaju hladnijeg vremena, ako zbog udaljenosti od pčelinjaka ili drugih razloga moramo tada da proširimo leglo da pri sledećem dolasku ne bi bilo kasno, osnovu stavljamo skraja.

  Kod snažnih društava u LR košnicama vršićemo rotaciju nastavaka i dodavanje satnih osnova, a kod nešto slabijih prvo ćemo radom pojedinačnim ramom stimulisati veći razvoj.

  AŽ košnice

  Oni koji rade sa AŽ košnicama, razvijeće društvo prvo u donjem nastavku, ispod matične rešetke, i to otklapanjem meda ili prihranjivanjem, preokretanjem ramova, ubacanjem praznih ramova ili satnih osnova. Zatim će ramove sa medom a bez legla podizati iznad rešetke, da dole omoguće što veći razvoj legla. Kad društvo još više ojača, prevešavaće ramove sa leglom u gornji nastavak, iznad rešetke a dole dodati satne osnove. Kad leglo izađe, vadiće sve ramove iz medišta koji su bili u plodištu i umesto njih stavljati medišne ramove. Ako je potrebno, pojačavaće društva ramovima sa zrelim leglom iz nukleusa.

  Prihranjivanje

  Društva sa nedovoljnom količinom hrane, sada intenzivno prihranjujemo dok stvore zalihe. Podsticajno prihranjivanje će posebno biti efikasno ako se obavlja za vreme kišnih dana, kada pčele ne izleću. Sirup može biti i redji, jer pčelama je veoma potrebna voda. Možemo im umesto sirupa dodavati čistu pitku vodu u hranilice. Po zapažanju Stanka Sarića iz Kragujevca, hranilice ne zatvarati da se voda ne bi ukvarila.

  Sakupljanje polena

  Pri dobroj polenskoj paši i lepom vremenu, april je odličan period za sakupljanje cvetnog praha. Postavljamo skupljače i držimo ih prvo nekoliko dana otvorene kako bi se pčele navikle na ulaz. Sakupljeni polen sušimo i pakujemo u kese, a najbolje da meljemo i mešamo sa medom.

  Jaku polensku pašu i blokadu ramova polenom iskoristiti za uzimanje ramova sa polenom iz košnica i njihovo stavljanje u medišne nastavke (kod DB u dva spojena nasatvka) da ih pčele dopune medom i zatvore, a ako je potrebno, prihraniti ih i šećernim sirupom. Takve ramove čuvati na nekoj košnici do dodavanja rojevima ili društvima ujesen. Neko vreme se sigurno mogu čuvati u hladnoj prostoriji, ali da ne budu zatvoreni i međusobno zbijeni, zbog moljca.

  Ostali radovi

  S obzirom da je veoma rana i da će dugo trajati, ova sezona može biti veoma pogodna za negovanje i razvoj rojeva pa to treba imati u vidu pri planiranju uvećanja pčelinjaka. Dalje, može se već sada planirati selidba na pčelinje paše tokom leta.

  Pčelari koji žele da pred bagremovu pašu odgaje matice, potrebno je da odgajivačka društva dobro prihranjuju, najbolje razređenim medom sa dodatkom polena. Pristupiće stimulisanju razvoja trutova, stavljanju trutovskog saća matici na zaleganje i to u društva sa kvalitetnim maticama, a od matica drugog porekla odgajiće neoplođene matice. Oplodnjake ili nukleuse mogu formirati pred bagremovu pašu od društava koja su slaba ili koja nisu spremna da je iskoriste.

  Ako to nismo učinili ranije, sada uklanjamo staro i nepravilno izgrađeno saće.

  Iskustva

  Bilo kojim tipom košnice da pčelarimo, potrebno je da znamo da ako u bagremovoj paši budemo imali mnogo otvorenog legla u košnici, to će uticati da ostvarimo manji prinos meda. Zato ograničenje matice da nosi na manjem broju ramova daje dobre rezultate. Efikasno je ali dosta komplikovano oduzimanje ramova sa otvorenim leglom (pa čak i sa pčelama na njima) i stavljanje u slabije košnice.

  Možda se može izreći neko pojednostavljeno gledanje na mogućnost iskorišćavanja paše od strane pčelinjeg društva. Reč je o iskustvu da pčele mogu solidno (naravno, ne i najbolje moguće, jer govorimo o minimumu) iskoristiti pašu ako dobro zaposedaju plodište, pa ma koliko ono bilo i ako ono bude ispunjeno hranom. Znači, kod DB košnice, potrebno je da svih 12 ramova budu dobro zaposednuti pčelama. Kod 10-ramne DB, to važi za njeno plodište, kod AŽ takođe. Kod LR bi trebalo da plodište budu 2 tela, ali tak zahtev nije lako ispuniti. Ako nam je samo jedno LR telo plodište, i takvo društvo može u dobroj paši dati i pun medišni nastavak, koji je iznad plodišta, samo onda se susrećemo sa problemom da pčelama nemamo obezbeđenu zimnicu. To rešavamo polumedišnim nastavkom - magacinom hrane ili uvođenjem još jednog nastavka za plodište, ili za bar deo zimske hrane.

  Neki pčelari vrcaju i ramove iz plodišta pred bagrem kako bi što više stimulisali pčele da unose nektar. Izvrcanim medom hrane rojeve. To daje efekte ali je vrlo komplikovano, neprihvatljivo za veće pčelinjake a rizično ako bagremova paša podbaci. Takođe, potrebno je imati prazno medišno saće kojim ćemo zameniti ramove iz plodišta.

  Nije suvišno podsetiti pčelare da su april, maj i jun ključni meseci kada se nešto oko pčela može efikasno uraditi. Misli se na izgradnju saća, razvoj društava, odgajivanje matica, razmnožavanje, razvoj rojeva. U krajevima sa letnjom pašom, pogodan je i messec jul. A avgust, to je najvažniji mesec pripreme pčelinjeg društva za narednu sezonu. To ne smemo shvatati kao frazu, već kao stvarnu činjenicu da se tada stvaraju najvažniji uslovi (misli se na uslove na koje pčelar može da utiče) da naredne godine ostvarimo visoke prinose.

  Prirodno rojenje

  Zbog svega toga, nastojaćemo da najbolje iskoristimo buran razvoj pčela u aprilu. Nastojaćemo da predupredimo rojenje, koje će biti verovatnije u društvima sa starim maticama, pogotovu onih sklonih rojenju, kao i u jakim polenskim aprilskim pašama, blokadi matice. Ako uočimo znake rojenja (najsigurnije - pojavu matičnjaka), možemo isecati matičnjake i iskoristiti ih u oplodnjacima ako su nam neophodni, a možemo takva društva i veštački podeliti na više rojeva. Možemo ih iskoristiti i za odgajivačka društva pri odgajivanju matica ili proizvodnji matičnog mleča. Naravno, ako želimo proizvodnju meda, nastojaćemo da rojenje suzbijemo. Kod LR košnica se može pokušati sa umetanjem nastavka sa satnim osnovama između dva plodišna tela. Pri tome, u taj nastavak preneti jedan ram sa leglom, kako bismo podstakli pčele da zaposednu taj nastavak a ne da ga “preskoče”. Za suzbijanje rojenja se može preporučiti i oduzimanje izletnica iz tog društva u korist nekog drugog društva.

  Društva za koja procenimo da nisu sasvim spremna za iskorišćenje bagremove paše ćemo pojačati nekim ramom zatvorenog legla ili eventualno spojiti sa nekim drugim društvom srednje jačIne. Važno je zapamtiti da spajanje dva slaba društva ne daje nikakve efekte, može se spajati slabo sa srednjim, ali i tu je efekat vrlo mali. Spajanje srednjih društava sa srednjim već je mnogo povoljnije. Ako društvo, naprimer, pred bagremovu pašu ne zaposeda puno DB plodište, primenićemo spajanje sa nekim srednjim, ali ako zaposeda, spajanje se može i izostaviti.  Zdravstveno stanje

  S obzirom na prisustvo bolesti legla na pčelinjacima širom zemlje, svaki pregled legla iskoristiti za kontrolu bolesti. Sumnjive su ćelije sa zatvorenim leglom sa potamnelim i probušenim poklopcima, pogotovu one koje su kada ih otklopimo iznutra naizgled prazne ili se u njima nalazi smeđe-siva masa koja se razvlači.

  Društva obolela od krečnog legla suziti što više, postaviti na sunčano mesto i dobro prihranjivati sirupom, a najbolje medom i polenom. Prvom prilikom izvršiti zamenu matice. Može se pokušati suzbijanje bolesti stavljanjem belog luka na satonoše.

  Za tretiranje protiv varoe se može upotrebiti neko sredstvo koje ne zagađuje med i vosak, nrp. mravlja kiselina, timol, uz pažljivu kontrolu doze i ponašanja pčela. Dobro je još sada planirati mogućnost da posle bagrema neka društva oslobodimo varoe tako što ćemo da im (privremeno) oduzmemo svo leglo ili da ih naselimo na golo saće i onda tretiramo.
  Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

 2.    Linkovi Sponzora

  Raznovrsno Forum

 3. #12
   OFF 
  Verni Član
  Poeni: 9,186, Nivo: 1
  Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
  Overall activity: 42.0%
  Dostignuća:
  Tagger First Class5000 Experience PointsVeteran
  Darko Kloka has a spectacular aura about Darko Kloka has a spectacular aura about Darko Kloka's Avatar
  Država
  Serbia
  Registrovan
  Dec 2011
  Zadnji Put Online : 27.11.2016 @ 19:54
  Postovi
  1,139

  Uobičajeno Odg: Kalendar Radova U Pcelinjacima

  Maj 2002


  Sranje pčelinjih društava

  I dalje je primetna velika razlika u snazi i pripremljenosti pčelinjih društava za iskorišćavanje glavne paše. Snažna društva krajem aprila u LR košnicama imaju skoro puna 2 nastavka pčela, pa i više, a u DB košnicama puno plodište i delom su prešla u medišni nastavak. Imaju oko 7-8 ramova legla, pojedina i više, ali takvih društava nije procentualno mnogo na pčelinjacima.

  Pčelari koji nisu prihranjivali proletos, a koji su ostavili male rezerve hrane jesenas, susreću se sa time da im pojedina društva imaju veoma malo hrane, da su čak na kritičnim količinama. Naprotiv, društva sa većim zalihama hrane, i ona koja su potpomognuta hranom za vreme promenljivog proleća, uspela su da bolje iskoriste voćnu pašu uprkos lošim vremenskim uslovima. Ona imaju po nekoliko ramova sa lepim mednim vencima iznad legla, kao i saće sa strane legla ispunjeno medom i sa dosta polena. Takođe, kod DB košnica, snažna društva su ponegde donela nešto meda od voćne i drugih prolećnih paša.

  Društva koja su bila obolela od nozemoze, ili su bila bez hrane, do sada su ili stradala ili su tavorila, vrlo slaba.  Fenologija

  Voćna paša je zbog hladnog i kišnog aprila dosta dugo trajala, a to se odnosi i na pašu maslačka. U brdovitim predelima te dve paše će se osećati još možda krajem aprila i na samom početku maja. Cvetanje perka i uljane repice je takođe nešto produženo.

  Bagrem je na žalost i ove godine jako oštećen od mrazeva, a to se najviše odnosi na nizijske predele u kojima je vegetacija ranije krenula, kao i na brdske, okrenute suncu. Zbog zahlađenja bagrem je vrlo dugo zadržao cvetni pupoljak dužine oko 1cm, koji je posle mrazeva stradao. Međutim, ima lokacija ili ponegde samo - mikrolokacija, na kojima je ipak ostao neoštećen, kojih je malo. Tako već saznajemo da je oko 20. aprila procvetao bagrem u Beogradu, a krajem aprila i na samom početku maja procvetaće i druga neoštećena stabla bagrema u nižim predelima. S obzirom na postojanje više prirodnih varijeteta bagrema kod nas, ima stabala bagrema u niziji koja nisu oštećena od mraza a koja će cvetati nešto kasnije, oko 5-10 maja. U brdovitim krajevima, bagrem će cvetati oko 10. maja ili nešto kasnije, ukoliko nije oštećen.

  Posle bagrema, u krajevima pored reka, močvara, javlja se dobra paša sa bagremca-amorfe. U brdovitim krajevima početkom maja očekuje se paša pitome maline.  Radovi pčelara

  Vršimo pripreme za bagremovu ili neku drugu glavnu pašu. Kod LR košnica, rotiraju se nastavci, nastavak sa više meda i legla stavlja na podnjaču a onaj sa manje, iznad, i tu vadimo eventualno loše saće a dodajemo satne osnove.

  Kod DB košnica društva kojima ne nedostaje mnogo da bi imala po oko 8 ramova legla, dodajemo te ramove iz pomoćnih društava ili nukleusa.

  Kod AŽ košnica snažna društva su ispunila plodište i potrebno im je omogućiti da pređu u medišni nastavak. Neki pčelari rade prevešavanje ramova sa leglom u medište, iznad matične rešetke, a dole dodaju satne osnove što je dobra mera za predupređenja ulaska društva u rojevi nagon. Društva koja su dobra ali još ne ispunjavaju puno plodište možemo pojačati ramom sa leglom (sa ili bez pčela) iz pomoćnih društava ili nukleusa.  Prilikom pojačavanja društava u bilo kojim košnicama, voditi računa da se ne dodaju ramovi sa leglom bez pčela onim društvima koji ih ne mogu pokriti pčelama, koja nemaju dovoljno pčela, jer time činimo dvostruku štetu, što će se leglo prehladiti, a uzalud smo slabili nukleuse. Kada se dodaje ram sa leglom i pčelama, to se može činiti po lepom vremenu prskanjem vodom sa malo rakije ili ekstrakta nane i sl. Možemo postupiti i tako da ispred košnice koju pojačavamo stavimo široku priletnu dasku do zemlje na koju stresemo ram sa leglom, a ram zatim dodamo u košnicu. Stare pčele će odleteti sa daske u svoju košnicu a mlade će ući u novu košnicu.

  Kraj aprila ili početak maja je krajnje vreme za spajanje društava radi boljeg korišćenja bagremove paše. Matica iz slabijeg društva se odvoji u posebnu košnicu sa malo pčela i legla, a ostatak spoji preko novine ili zamreženog rama.

  Pčelari mogu pokušati da i svoje nukleuse iskoriste u paši tako što će ih smestiti u zajedničku košnicu, jedan do drugog, odvojene pregradama, sa odvojenim poletaljkama i letima. Kada se malo organizuju i prilagode, stavlja im se zajedničko medište preko matične rešetke koja pokriva celu košnicu.

  Napominjemo da ako pčelar po prviput pokušava da sprovede neki postupak, može se preporučiti da to ne čIni sa svim košnicama, već samo sa po nekim i da pažljivo posmatra rezultat.

  Kada paša počne ili po potrebi i ranije, stavljamo medišne nastavke. Nove nastavke najbolje je podbacati ispod već ispunjenih nektarom.  Sakupljanje polena

  Samo period intenzivnog unosa nektara nije pogodan za postavljanje skupljača polena i sakupljanje, a vreme slabijih nektarskih paša dobro je iskoristiti za sakupljanje polena ili eventualno dobijanje prerađenog polena - perge. To je pogotovu važno u krajevima gde se ne može očekivati ozbiljniji unos bagremove paše zbog izmrzavanja.  Ostali radovi

  Ova sezona je veoma specifična i pčelari nemaju drugog izlaza već da joj se prilagode. Kišni april, i moguće kiše u maju mogle bi pogodovati medenju bagrema u krajevima gde nije promrzao. Pčelari koji žele da uvećaju broj svojih društava ili nadoknade gubitke, potrebno je da to što pre učine kako bi rojevi, ali i podeljena društva mogli da se razviju i spreme za zimu. Ukoliko se odluče na prodaju rojeva, pčelari bi takođe trebali da se za to unapred pripreme. Za sve te rojeve su neophodne matice, pa je neophodno planiranje njihovog odgajivanja. Ako se društvima ostavlja da ih sami odgaje, to u svakom slučaju treba činiti kod zdravih i jakih zajednica i što pre, u maju ili junu.  Zbog izmrzavanja bagrema, mnogi pčelari će se ove godine odlučiti na selidbu, bilo na drugu bagremovu pašu ili na livadu. Pored nužnosti pribavljanja zdravstvenih uverenja i bileta za prevoz pčela od veterinarskog inspektora, pčelare upućujemo da obavezno kontaktiraju sa pčelarima sa tih područja na koja žele da sele, a takođe i sa njihovim pčelarskim udruženjima. Time će izbeći moguće teškoće ili čak neprijatnosti, a drugo, izbeći će gusto naseljavanje poejdinih područja, što je nepovoljno kako na prinose u paši, tako i zbog mogućnosti pojave grabeži ili širenja bolesti. Pčelari bi trebalo da se podsete mišljenja da najčešće bolje medi tamo gde je zabačenije, gde su možda i lošiji putevi.  Zdravstveno stanje

  S obzirom na prisustvo bolesti legla na pčelinjacima širom zemlje, svaki pregled legla iskoristiti za kontrolu bolesti. Sumnjive su ćelije sa zatvorenim leglom sa potamnelim i probušenim poklopcima, pogotovu one koje su kada ih otklopimo iznutra naizgled prazne ili se u njima nalazi smeđe-siva masa koja se razvlači.

  Formiranje rojeva ili obezmatičenje društava iskoristiti za tretiranje protiv varoe, nekim od sredstava koji ne zagađuju med i vosak. Vršiti kontrolu broja varoa u zatvorenom trutovskom leglu i u slučaju invazije varoe hitno reagovati.

  Dobro je i namerno formirati društva bez legla, ili privremene rojeve bez matice, sa leglom iz koga se legu pčele, da bi se efikasno tretirali protiv varoe.
  Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

 4. #13
   OFF 
  Verni Član
  Poeni: 9,186, Nivo: 1
  Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
  Overall activity: 42.0%
  Dostignuća:
  Tagger First Class5000 Experience PointsVeteran
  Darko Kloka has a spectacular aura about Darko Kloka has a spectacular aura about Darko Kloka's Avatar
  Država
  Serbia
  Registrovan
  Dec 2011
  Zadnji Put Online : 27.11.2016 @ 19:54
  Postovi
  1,139

  Uobičajeno Odg: Kalendar Radova U Pcelinjacima

  Jun 2002


  Stanje na pčelinjaku

  Ove godine, bagremova paša se razlikovala od ranijih, i već od prolećnog razvoja pupoljaka pčelarima je donosila mnogo nemira i briga. Stabla koja nisu bila oštećena mrazom, cvetala su na samom kraju aprila i početkom maja, ali je njihovo medenje bilo većinom slabo i kratkotrajno. U Vojvodini je možda najkraće trajalo i po nekim izveštajima, dalo slabe prinose. Za tim cvetanjem, procvetao je bagrem koji je bio zaustavljem mrazom ali i njegovo medenje nije bilo svuda isto. U nekim krajevima (delovi Vojvodine) i ono je kratko trajalo i dalo malo meda a u drugim (delovi centralne Srbije) nešto duže. Ipak, i tu je lučenje nektara prekinuto visokim temperaturama, pa je preostao još samo bagrem na većim nadmorskim visinama, koji cveta krajem maja i početkom juna. Može se za sada samo predpostaviti da će prinosi biti prosečno oko 10-15kg po košnici, ponegde i veći, ali na najvećem broju pčelinjaka ispod toga.

  Karakteristično za ovu sezonu je da su pčele unele dosta hrane u plodište i da će im to predstavljati odličnu rezervu. Pojedina društva nisu ni izlazila u medišne nastavke, a sve je to bila posledica male količne hrane u košnicama, još od protekle godine, što se prenelo na proleće.

  Ima već dosta pojava rojenja pčela, a s obzirom na kišne dane početkom juna, pčelare upozoravamo da obrate pažnju na moguću pojavu rojevog nagona.

  Radovi na pčelinjaku

  Vrcanje meda

  Sredinom meseca se može pristupiti oduzimanju viška meda, koji je u najvećoj meri zaklopljen, a ostale ramove ostaviti da med sazri ili da se eventulano dopune medom sa drugih paša. Teško iskustvo od protekle godine nas opominje da moramo ostaviti kao rezervu značajne količIne meda, pa pčelarima savetujemo da ako je potrebno odvoje po nekoliko ramova sa zatvorenim medom iz svake košnice za rezervu (zavisno od tipa košnice, ili po ceo nastavak, mozda na 2 košnice - 1 nastavak). To će im se višestruko isplatiti. Oni koji se baš odluče da više izvrcaju, moraju što pre da počnu sa prihranjivanjem, možda već početkom jula.

  Selidba na paše

  Selidbu na livadsku pašu treba što pre obaviti i to seliiti pre svega na planine, sa većom nadmorskom visinom, gde je ta paša izdašnija. Lipova paša će početi verovatno sredinom juna. Za suncokretovu pašu ima vremena, jer počinje krajem juna i početkom jula, ali se već sada mogu vršitii pripreme. Ostale pčelinje paše treba pratiti, prema lokalnim prilikama, i odseliti pčele.

  Napominjemo da je prilikom selidbe potrebno ispuniti sve zakonske mere (pregled pčela i uzimanje potvrde o zdravstvenom stanju, dogovor sa pčelarskim udruženjem u kraju gde se pčele preseljavaju i sa lokalnim pčelarima. Na veće daljine transport je najbolje vršiti uveče i noću, a na manje je moguće i rano ujutru. U svakom slučaju, posebno obratiti pažnju na obezbeđivanje dobre ventilacije u košnicama. Nikako se ne preporučuje koncentrisanje velikog broja pčelinjih društava na jednom mestu. To će umanjiti prinose po košnici, a povećaće opasnost od grabeži i prenošenja bolesti i varoe. Udaljavanje ka dobrim, ali možda udaljenijim mestima, može doneti veće prinose i otkloniti spomenute bojazni.

  Bolesti pčela

  Unos nektara ograničava pčelare u tretiranju pčela protiv krpelja varoe, ali se ipak može dosta toga uraditi na smanjenju zaraženosti. Već je primećena najezda varoe u pojedinim pčelinjim društvima, što je upozoravajuće. Formiranje rojeva i drugi poslovi oko pčela se mogu iskoristiti za tretiranje rojeva, društava koja su ostala bez matice, bez legla, što je mnogo efikasnije nego kada se radi u prisustvu legla. Postoje i sredstva koja se mogu koristiti i u toku sezone (mravlja kiselina, timol...) pa se treba upoznati sa mogućnostima njene primene. Kupovinu paketnih rojeva obavezno propratiti tretiranjem protiv varoe. Svaki pregled pčela obavezno iskoristiti za uvid u zdravstveno stanje legla, posebno da li postoji sumnja na američku kugu legla. To je bolest zatvorenog legla, simptomi su nepravilne rupice na poklopcima legla, koje je raštrkano po ramu. Ako se palidrvcetom zahvati sadržaj takve ćelije, vidi se trula masa sivkasto smeđe boje, koja se razvlači. U slučaju stare zaraze, ćelija je naizgled prazna, što predstavlja izrazit simptom.

  Potrebno je razlikovati tu bolest od varoe, pri kojoj u ćeliji postoji formirana lutka, i od krečnog legla, kada poklopci legla takođe mogu biti izbušeni, ali unutra se nalazi mumija crno bele boje.

  Formiranje rojeva

  S obzirom na velika zimska stradanja pčela, prolećne gubitke, biće neophodno da se ovaj mesec iskoristi za formiranje novih pčelinjih društava, dopunu i saniranje pčelinjaka.

  Formiranje rojeva za uvećanje sopstvenog pčelinjaka ili za prodaju potrebno je izvršiti što ranije u seznoni, kako bi rojevi mogli da ojačaju do kraja sezone a i društva iz kojih su dati da se konsoliduju. Pčelari na čijim pčelinjacima je bilo stradanja pčelinjih društava treba da izvrše dezinfekciju košnica, pribora, ramova itd, ako to nisu ranije učinili da bi bez bojazni mogli da pristupe njihovom ponovnom naseljavanju.

  Eventualna pojava prirodnih rojeva se može iskoristiti za povećanje broja pčelinjih društava. U tom cilju, roj se može naseliti u novu košnicu a košnica iz koje je izašao, ako je ostalo dovoljno pčela, može se podeliti na dva ili više delova (zavisno da li želimo rojeve ili oplodnjake) s tim da u svakom ostavimo po jedan ram sa zatvorenim rojevim matičnjakom ili neoplođenom maticom. Ako se rojevi nagon otkrije pre izleta roja, takvo društvo se i tada može podeliti na više društava. Druga mogućnost je da se celokupna košnica pomeri na drugo mesto na pčelinjaku a na mesto stare postavi nova košnica u koju ćemo staviti ramove sa satnim osnovama, eventualno po neki ram sa hranom (zavisno od paše). Maticu ćemo ostaviti u toj košnici na starom mestu, natrešćemo nešto pčela a ostale će se vratiti. Izmeštena košnica se takođe kasnije može podeliti, a može se i ostaviti da se od tih matičnjaka izvede i kasnije oplodi jedna matica. Ostale matičnjake možemo iskoristiti za druge potrebe.  Ostali radovi

  Jun je pogodan period za odgajivanje matica, pa je potrebno što pre formirati odgajivačka društva i oplodnjake. Proizvodnja mleča predstavlja zapravo samo jednu fazu u odgajivanju matica, pa se svim pčelarima, a posebno onim koji se već bave odgajivanjem matica, može savetovati da na svom pčelinjaku organizuju i proizvodnju mleča.

  Sakupljanje polena radi prodaje, može se preporučiti još samo tokom ovog meseca, eventulano i na početku jula, jer će kasnije biti veoma potreban pčelama.

  Proizvodnju voska treba podsticati u svakoj prilici, dodavanjem satnih osnova ili praznih ramova.

  Pčelari koji su u mogućnosti, mogu sada vršiti setvu facelije ili neke druge medonosne biljke kratke vegetacije (heljda) kojima bi poboljšali kasnu letnju pašu.
  Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

 5. #14
   OFF 
  Verni Član
  Poeni: 9,186, Nivo: 1
  Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
  Overall activity: 42.0%
  Dostignuća:
  Tagger First Class5000 Experience PointsVeteran
  Darko Kloka has a spectacular aura about Darko Kloka has a spectacular aura about Darko Kloka's Avatar
  Država
  Serbia
  Registrovan
  Dec 2011
  Zadnji Put Online : 27.11.2016 @ 19:54
  Postovi
  1,139

  Uobičajeno Odg: Kalendar Radova U Pcelinjacima

  Jul 2002


  Stanje na pčelinjaku

  Ove sezone pčelinja društva imaju u plodištu mnogo veće količine hrane nego prošle sezone, što je ohrabrujuće, ali što ne bi smelo pčelare da zavara. Naime, veća je verovatnoća da društva koja su dala više meda za vrcanje ostanu bez mednih venaca u centralnim plodišnim ramovima. To je zavisilo i od soja pčela, neki sojevi su razvili veliko leglo, a u nedostatku paše, društva već ostala bez hrane, što pčelaru mora biti alarm.

  Pojavio se unos medljike, što pogoduje boljem razvoju pčelinjih društava i omogućava dobijanje meda za vrcanje. Ako pčele deponuju medljiku u prostor medišta, to će biti povoljnije za pčelara, ne samo zato što će takav med moći da izvrca, već i zato što prisustvo medljike u mednim vencima središnih ramova može u dugim zimama predstavljati teškoću za pčele. Međutim, ne treba previše strahovati ni od unosa medljike u plodište. Ako takva pčelinja društva zimuju na sunčanim mestima, gde tokom zime mogu češće da izleću (nema vlage, magli, jakiih vetrova...), neće biti većih teškoća. Takvi uslovi su u velikoj meri zadovoljeni na mnogim brdskim i planinskim lokacijama.

  Radovi na pčelinjaku

  Jul je mesec kada praktično započinju predpripreme za avustovsko spremanje za zimu, pa neki od poslova u avgustu se mogu i sada odraditi.

  Pčele je potrebno zaštititi od velikih vrućina i obezbediti im vodu. Ako se namerava formiranje novih rojeva ili prodaja, to treba uraditi što pre kako bi se i stara društva i rojevi spremili za zimu.

  Vrcanje meda

  Već je započelo vrcanje viškova meda, ali na žalost, prosečni prinosi po košnici u večini slučajeva nisu zadovolavajući. Posle bagremove paše pojavili su se unosi od drugih paša. Ako je med u saću poklopljen voštanim poklopčićima u većoj meri, može se uzeti radi vrcanja, a u suprotnom, bolje je sačekati još neko vreme. Da bi se dobio što kvalitetniji med, ne treba žuriti sa uzimanjem ramova sa zatvorenim medom po čijem obodu su pčele donosile nov nektar.

  Medovi se mogu odvajati po vrsti ali i vrcati zajedno, što zavisi od ukusa i želja pčelara. Ako se želi pakovan sortni med, neophodno je koliko je moguće bolje razdvojiti ramove. To se odnosi i na medljiku koja je veoma tražena i cenjena na tržištu.

  Selidba na paše

  Početkom meseca započinje paša na suncokretu, pa je potrebno da oni pčelari koji nameravaju da sele, to blagovremeno i učine, pogotovo ako se zna da suncokret bolje medi u prvoj polovini cvetanja.

  Javili su se unosi i na livadskim pašama, ali će verovatno samo livade na visokim planinama nastaviti da mede i u ovom mesecu.

  Posle više godina, pojavio se značajniji unos šumske paše, odnosno medljike, slatke materije sa lišća nekog drveća. Primećeno je na hrastu, ali i drugom drveću. Medljika je tamno crvene boje, gusta, i u nekim krajevima je već moglo da se ponešto i izvrca. Veći prinosi se očekuju ako se produže visoke temperature i ne bude većih padavina.

  Za selidbu na paše je potrebno ispuniti odgovarajuće zakonske propise, ali i povezati se sa lokalnim pčelarima i izbeći prenaseljenost i ometanja.

  Bolesti pčela

  Kod rojeva i društava na kojima ne stoje medišni nastavci, moguće je još sada izvršiti tretiranje nekim hemijskim sredstvom protiv varoe, a kod ostalih društava, to se može učiniti samo srestvima koja ne zagađuju med i vosak, ili sačekati avgust i skidanje nastavaka.

  Svaki pregled pčela iskoristiti da se proveri da li je pčelinje leglo zdravo, a sumnju na američku kugu prijaviti nadležnom veterinarskom inspektoru.

  Negovanje rojeva

  Novoformirane rojeve, kao i druga slabija pčelinja društva potrebno je pažljivo negovati, kako bi se spremili da uspešno podnesu zimu i naredne godine postanu prizvodna društva. Radi toga, redovno se vrši prihranjivanje šećernim sirupom, a za udaljenije pčelinjake daje se i šećerno medno testo i šećer u kristalu. Ako nema dovoljno meda, dodaju se ramovi iz zalihe ili od jačih duštava, a ako ni to nije moguće. onda se vrši prihranjivanje većim količinama sirupa u kratkom roku.

  Satne osnove je moguće dodavati ako postoji paša ili se pčele prihranjuju i ima unosa polena. Pri tome, treba kontrolisati da li će matica zaleći izgrađene ramove, pošto sa priblližavannjem jeseni ona to sve manje rado čini. Zato pčelari moraju jul iskoristiti kao praktično poslednju priliku u sezoni da im pčele izgrade nove ramove koje će matica zaleći i na kojima će društvo zimovati. Kasnije, u avgustu, moraju se ukloniti iz centra klubeta ramovi koji nisu zaleženi ili su to u sasvim maloj meri i samo u jednoj generaciji pčela.

  Ostali radovi

  Zamenu starih i nekvalitetnih matica potebno je što pre uraditi, kako bi nova matica imala više vremena da razvije društvo.

  Odgajivanje matica se može vršiti i u toku jula, ali se odgajivačkim društvima moraju obezbediti stalna prihrana (ako nema unosa) i polenov prah. Oplodnjake treba zaštititi od velikih vrućina.

  Propolis se sakuplja do kraja ovog meseca, pošto će kasnije već biti potreban samoj pčelinjoj zajednici.
  Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

 6. #15
   OFF 
  Verni Član
  Poeni: 9,186, Nivo: 1
  Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
  Overall activity: 42.0%
  Dostignuća:
  Tagger First Class5000 Experience PointsVeteran
  Darko Kloka has a spectacular aura about Darko Kloka has a spectacular aura about Darko Kloka's Avatar
  Država
  Serbia
  Registrovan
  Dec 2011
  Zadnji Put Online : 27.11.2016 @ 19:54
  Postovi
  1,139

  Uobičajeno Odg: Kalendar Radova U Pcelinjacima

  Avgust 2002


  Stanje na pčelinjaku

  U pogledu količine hrane, stanje na pčelinjacima je vrlo različito. Ima društava sa velikom količinom hrane u plodištu, velikim mednim vencima ali i dosta i suprotnih slučajeva, društava koja nemaju dovoljno hrane i koja zbog toga već trpe jer se slabije razvijaju. To je najviše zavisilo od lokalnih pašnih prilika ali i toga koliko je meda pčelar uzeo za sebe. Zaraženost varoom je takođe različita, ide od male do zabrinjavajuće.

  Prinosi meda ove godine su bili u najvećem broju slučajeva mali ali ipak bolji nego prethodne.

  Radovi na pčelinjaku

  Glavni zadatak pčelara u avgustu je priprema pčelinjih društava za prezimljavanje. Radi toga, potrebno je izvršiti pregled društava i ustanoviti stanje, u pogledu zdravlja (varoa, bolesti legla idr.), količine hrane, brojnosti društva, kvaliteta matice. Kada se to utvrdi, onda se pristupa ostvarenju konkretnih zadataka.

  Da bi pčelinja društva bila sposobna da uspešno prezime i naredne godine budu produktivna, a i da bi se izbegla kasnija briga pčelara oko hrane, neophodno je u avgustu i eventualno početkom septembra obezbediti u košnicama neophodnu količinu hrane. Proračun koliko je hrane neophodno može se izvesti ako se zna da bi po jednom DB ramu društvo trebalo da ima od 1,5 do 2kg hrane, računato prosečno. Za LR ram je to oko 1,5kg ili eventualno nešto manje, a za ostale košnice je račun sličan. Pri tome se uzima u obzir ukupan broj ramova zaposednutih pčelama. Najbolje je da sva ta hrana bude prirodnog porekla a ukoliko to nije moguće, onda se pristupa dodavanju ramova iz rezerve ili prihranjivanju. Pri dodavanju ramova se mora voditi računa da se ne prenese bolest.

  Društva je najbolje prihranjivati većim količinama sirupa (1-2-3 litara odjednom) u kraćem roku. Koristi se sirup koncentracije 50% ili sa nešto više šećera, u odnosu prema vodi 3:2. Pri prihranjivanju voditi računa da se ne izazove grabež, prihranjivati pred veče, ali je moguće i rano ujutru ili dva puta dnevno ako nema opasnosti od grabeži. Snabdevanje pčelinjih društava dovoljnom količinom hrane će ih vidno ojačati. Ne treba se bojati blokade jer će pčele dodati sirup ubrzo rasporediti na odgovarajuče mesto. Ono na šta treba obratiti pažnju je da se prihranjivanje radi dopuna zalihe ne vrši dok se u košnici ne postavi konačan raspored ramova na kojima će pčele zimovati. Takođe, društvo je potrebno suziti na onoliko ramova koliko zaposeda, jer će se tako lakše prihraniti i ta hrana će biti bolje raspoređena.

  Radi toga, potrebno je iz plodišta, iz centralnog dela gde će se klube smestiti, ukloniti mlado nezaleženo ili nedovoljno zaleženo saće. Ako se oko toga dvoumimo, može se malo prihraniti i sačekati, pa ako takav ram ne bude zalegnut, ukloniti ga skraja ili još bolje ostaviti za proleće.

  Kod DB košnica višak ramova sa po malo meda se stavlja iza pregradne daske a kod LR u donji nastavak.

  Kod LR košnica, treba imati u vidu da snažna društva najbolje zimuju u dva nastavka, pa ako je potrebno i u tri nastavka. Ako bismo dozvolili da leglo bude samo u jednom, donjem nastavku a hrana, na primer da bude koncentrisana u gornjem, onda bismo rizikovali da društvo u toku time strada od gladi jer možda neće moći da pređe u gornji nastavak. Da bismo to izbegli, najbolje je izdvojiti u gornji nastavak nekoliko punih ramova sa medom a u sredinu staviti 3 rama sa leglom i vencima meda. Kada se pčele u jesen izlegu iz ćelija u donjem nastavku, klube će se smestiti da zimuje delom u gornjem, delom u donjem nastavku i matica će na proleće tu početi da zaleže. Da se ne ruši saće koje su nadogradile kao most, košnicu ne bi trebalo više otvarati ako nema potrebe.

  Ako su pčelinja društva u LR košnicama slabija i sa hranom i sa pčelama, preporučujemo da se leglo smesti u jedan nastavak i on da bude gore. Ispod ćemo staviti prazno saće ili saće sa malo meda. Polenov prah ne bi trebalo da se nađe u nastavku koji zimi neće biti pokriven pčelama, jer se tokom zimovanja može ubuđati. Društva koja zauzimaju samo 4-5 ramova, moćemo ostaviti daa zimuju u jednom nastavku.

  Kada pčelinja društva budu snabdevena dovoljnim količinama hrane može se vršiti podsticajno prihranjivanje koje će ujedno pomoći da pčele zaklope prerađen sirup. Tada se u sirup mogu dodavati i neki dodaci kao polenov prah (iz zdravih društava), zatim prokuvan kvasac, minerali i slično.

  AŽ košnicama ćemo uzeti višak meda a ako bude ramova sa malo meda možemo ih privremeno (ili i tokom zime) ostaviti u prostoru medišta, s tim da taj prostor odvojimo od plodišta naprimer plastičnom folijom koja je po ivicama malo povrnuta da pčele mogu da prelaze i prenose med.

  Pri pregledima košnica treba obratiti pažnju na kvalitet pčelinjeg legla i matice, ali i na kvalitet saća. U centru klubeta ostavljati pravilno izgrađeno i ne suviše staro saće. Matice starije od 2 godine bi trebalo zameniti što pre kako se ne bi desilo da zimi stradaju ili na proleće da ne mogu da razviju snažna društva.

  Slabija pčelinja društva i rojeve možemo staviti po 2 u zajednićku košnicu, jer će tako lakše prezimiti. Suviše slaba društva, bez hrane ili sa lošim maticama ne treba ni ostavljati preko jeseni. Njih je bolje spajati sa snažnijim.

  Bolesti pčela

  Problem koji je prisutnan na svakom pčelinjaku je varoa, pa je njegovo rešavanje i redovni zadatak pčelara kada je u pitanju briga o zdravstvenom stanju pčela. Suzbijanje varoe je otežano pojavom rezistencije te štetočine na mnoge lekove a takođe i time što je veliki broj lekova ostavlja rezidue u medu, vosku i drugim pčelinjim proizodima pa njihova primena dolazi u pitanje.

  Na našem tržištu postoji veći broj lekova za suzbijanje varoe ali se pčelarima mogu preporučiti samo oni zvanično registrovani. Radi izbegavanja ostataka u pčelinjim proizvodima, još više se sužava broj upotrebljivih lekova. U svakom slučaju, pre tretiranja ukloniti medišta i pridržavati se uputstva proizvođača.

  Pored varoe, kraj leta treba iskoristiti za detaljan pregled pčelinjeg legla na američku kugu. Sumnjive su sve ćelije zatvorenog legla koje su promenile boju, ulegnute i čiji su poklopčići izbušeni, izgrickani. Kada se palidrvcetom zahvati sadržaj takvih ćelija, on se razvlači u vidu sivo-smeđe mase gustine tutkala. Ako je proces zaraze star, onda je ćelija naizgled prazna, jer je raspadnuta masa zalepljena na zidu ćelije. Ostavljanje takvih bolesnih društava preko zime može znatno pogoršati situaciju na pčelinjaku ali i na okolnim pčelinjacima zbog mogućeg širenja zaraze. Otkrivanje svih sumnjivh pčelinjih zajednica prijaviti veterinarskom inspektoru koji će preduzeti dalje mere.

  Ostali radovi

  Podsećamo pčelare na još neke od poslova u avgustu: topljenje starog saća, ostavljanje medišnih ramova u magacine, sakupljanje propolisa iz tih ramova i nastavaka, eventualno ostavljanje ramova sa medom i polenom za zimu, obezbeđivanje vode na pčelinjaku.

  Farbanje košnica se može obaviti i na samom pčelinjaku. Završetak aktivne sezone predstavlja i početak veće aktivnosti na izlaganju i prodaji meda i pčelinjih proizvoda uopšte.
  Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

 7. #16
   OFF 
  Verni Član
  Poeni: 9,186, Nivo: 1
  Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
  Overall activity: 42.0%
  Dostignuća:
  Tagger First Class5000 Experience PointsVeteran
  Darko Kloka has a spectacular aura about Darko Kloka has a spectacular aura about Darko Kloka's Avatar
  Država
  Serbia
  Registrovan
  Dec 2011
  Zadnji Put Online : 27.11.2016 @ 19:54
  Postovi
  1,139

  Uobičajeno Odg: Kalendar Radova U Pcelinjacima

  Septembar 2002


  Stanje na pčelinjaku

  U pogledu količine hrane i zaraženosti varoom, stanje na pčelinjacima se nastavlja na prethodni mesec i ide iz krajnosti u krajnost. Kao retko kada, ima pčelinjih društava kojima neće biti potrebno dodavati hranu, ali zato i onih koja su sa vrlo malo hrane. Već ima društava koja seu veoma oslabljena od varoe, pa i onih koja su stradala.

  U kontinentalnom delu zemlje sve produktivne paše su uglavnom završene, dok u primorju traje dobra paša belog vrijeska.

  Radovi na pčelinjaku

  Dohranjivanje potrebnim količinama šećernog sirupa i tretiranje protiv varoe su najvažniji zadaci koje sada treba sprovesti ako nisu završeni u avgustu. To teba učiniti što pre. Ako je potrebno, sirup se dodaje u većim količinama odjednom, a ako su hranilice male, onda i dva -tri puta na dan. Posebno treba obratiti pažnju na ona društva iz kojih je uzeto na vrcanje dosta meda, jer je moguće da nemaju dovoljno hrane za sebe.

  Pri otvaranju košnica a i pri svim drugim poslovima na pčelinjaku potrebno je biti oprezan da se ne bi izazvala grabež. Leta se sužavaju ali tako da postoji dovoljna ventilacija. Češljevi protiv miševa i rovčica se još ne postavljaju, to se može učiniti krajem meseca.

  Kod DB košnica višak ramova sa po malo meda se stavlja iza pregradne daske a kod LR u donji nastavak. Obratiti pažnju ako je leglo pregrađeno nekim ramom sa medom, što se dosta dešavalao ove godine i u tom slučaju ukloniti taj ram skraja. Kod DB društava sa vrlo velikim mednim vencima, da bi idealno zimovala, najbolje je na podnjaču postaviti prazan (ili sa ramovima) medišni nastavak, pa plodište staviti iznad.

  Izvršiti selekciju koja će društva biti ostavljena da zimuju a koja rasformirana. Po kriterijumu snage, ostavljaju se društva sa najmanje 4 DB rama pčela ili 4-5 LR. Tako mala pčelinja društva možemo staviti po 2 u zajednićku košnicu, jer će tako lakše prezimiti. Sto se hrane tice, na svaku ulicu pcela trebalo bi da u košnici bude oko 2kg (1,8-2,2) hrane (kod DB) ili oko 1,5kg kod LR košnica.

  Suviše slaba društva, bolesna, bez hrane ili sa lošim maticama ne treba ostavljati preko jeseni.

  Bolesti pčela

  Nabaviti i primeniti neki efikasan i registrovan lek protiv varoe. Rezistencija varoe na neke lekove nalaže neophodnost provere njihove efikasnosti i spremnost pčelara da u slučaju slabog dejstva upotrebi drugi lek.

  Otvaranja košnica ne treba da budu česta i bez jakog povoda, a svako otvaranje iskoristiti za uvid u zdravstveno stanje legla, posebno na američku kugu. Sumnjive su sve ćelije zatvorenog legla koje su promenile boju, ulegnute i čiji su poklopčići izbušeni. Kada se palidrvcetom zahvati sadržaj takvih ćelija, on se razvlači u vidu sivo-smeđe mase gustine tutkala. Ako je proces zaraze star, onda je ćelija naizgled prazna, jer je raspadnuta masa zalepljena na zidu ćelije.

  Otkrivanje svih sumnjivih pčelinjih zajednica prijaviti veterinarskom inspektoru koji će preduzeti dalje mere.

  Ostali radovi

  U septembru je potrebno završiti i druge poslove: topljenje starog saća, ostavljanje medišnih ramova u magacine i obezbeđenje od moljca, sakupljanje propolisa iz tih ramova i nastavaka.

  Postavljaju se lovilice za stršljene i osice u koje se stavlja prevreo sok od voća, pivo, ukvareno živinsko meso, riba... Ako je moguće, uz pomoć spreja ili na drugi način uništavaju se njihova gnezda.

  Farbanje košnica se može obaviti i na samom pčelinjaku. Proveravaju se postolja košnica, uređuje pčelinjak.

  Setva perka i uljane repice može se obaviti još ovog meseca. Seje se oko 10kg po hektaru.
  Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

 8. #17
   OFF 
  Verni Član
  Poeni: 9,186, Nivo: 1
  Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
  Overall activity: 42.0%
  Dostignuća:
  Tagger First Class5000 Experience PointsVeteran
  Darko Kloka has a spectacular aura about Darko Kloka has a spectacular aura about Darko Kloka's Avatar
  Država
  Serbia
  Registrovan
  Dec 2011
  Zadnji Put Online : 27.11.2016 @ 19:54
  Postovi
  1,139

  Uobičajeno Odg: Kalendar Radova U Pcelinjacima

  Oktobar 2002


  Stanje na pčelinjaku

  U košnicama je sve manje legla, matice su ove godine u velikom broju pčelinjih društava nešto ranije prestale sa nošenjem. Izuzetak su primorska mesta, i možda matice koje su tek nedavno pronele.

  Količina hrane je u proseku neuporedivo veća nego prošle godine. Varoe je manje, ali to ne bi smelo da zavara, jer ima slučajeva najezde i stradanja društava. Medni venci su veliki i u dosta slučajeva neće biti potrebno dodavati šećerno-medne pogače tokom zime i u proleće. U avgustu i septembru u Crnoj Gori, Lici, dobro je medio vrijesak, a u brdskim krajevima Srbije bila je paša medljike, što je dalo i viškove meda.

  Radovi na pčelinjaku

  Topli dani tokom meseca se mogu iskoristiti za obilazak pčelinjaka. Dovoljno je pri dobrom izletu pčela posmatrati da li je stanje na letima svih košnica u redu, da li nema grabeži (borba pčela, ili umazano leto ako je grabež bila ranije).

  Da bi se sprečio ulazak miševa i rovčica u košnice tokom zime, postavljaju se češljevi ili se visina leta ograničava letvicama, limovima i sl.

  Kod DB društava sa vrlo velikim mednim vencima, da bi idealno zimovala, najbolje je na podnjaču postaviti prazan (ili sa ramovima) medišni nastavak, pa plodište staviti iznad. leta treba da budu dovoljno široka, da bi se izbegla vlaga u košnici.

  Suviše slaba društva, bolesna, bez hrane ili sa lošim maticama ne treba ostavljati preko jeseni.

  Bolesti pčela

  Rezistencija varoe na neke lekove nalaže neophodnost provere njihove efikasnosti i spremnost pčelara da u slučaju slabog dejstva upotrebi drugi lek. Ove godine je praktično neophodno korišćenje dva leka. Kada nestane leglo, pogodno je koristiti neki lek koji deluje kroz organizam pčele - sistemik. Ne preporučuje se preventivno dodavanje antibiotika.

  Ostali radovi

  Postavljaju se lovilice za stršljene i osice u koje se stavlja prevreo sok od voća, pivo, ukvareno živinsko meso, riba... Ako je moguće, uz pomoć spreja ili na drugi način uništavaju se njihova gnezda. Veoma efikasno za uništavanje stršljena i osica, se pokazao lepak za miševe a najdelotvorniji je ako se primenjuje neposredno uz njihova gnezda. Na jednu motku pričvrsti se neko parče daske koje se namaže lepkom za miševe. To se podigne što bliže gnezdu. Stršljene lepak toliko privlači da umesto da uleću u gnezdo, lepe se na dasku. Isto sa osicama, ako su u zemlji, lepak se stavlja na neku ploču na zemlji. Ako se koristi pivo, treba u njega staviti po parče kvasca.

  Farbanje košnica se može obaviti i na samom pčelinjaku. Proveravaju se postolja košnica, uređuje pčelinjak.
  Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

 9. #18
   OFF 
  Verni Član
  Poeni: 9,186, Nivo: 1
  Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
  Overall activity: 42.0%
  Dostignuća:
  Tagger First Class5000 Experience PointsVeteran
  Darko Kloka has a spectacular aura about Darko Kloka has a spectacular aura about Darko Kloka's Avatar
  Država
  Serbia
  Registrovan
  Dec 2011
  Zadnji Put Online : 27.11.2016 @ 19:54
  Postovi
  1,139

  Uobičajeno Odg: Kalendar Radova U Pcelinjacima

  Novembar 2002


  Stanje na pčelinjaku

  Pčelinje zajednice miruju, legla u najvećem broju slučajeva nema, osim možda u društvima koja nemaju zadovoljavajući broj i strukturu pčela.

  Ove godine pčelinja društva su ušla u zimu sa više hrane u poređenju sa prethodnom, a sada je potrošnja meda mala.

  Radovi na pčelinjaku

  U novembru nema nekih posebnih poslova na pčelinjaku, pogotovo ako su sve pripreme za zimu urađene ranije. Potrebno je namestiti češljeve koji sprečavaju ulaz miševa i rovčica, a u tu svrhu može poslužiti i lim kojim ćemo ograničiti visinu leta, kao i pogodna žičana mreža (8x8mm) ili slično.

  Pčelari koji imaju košnice sa žičanim podnjačama, mogu ih otvoriti ako to nisu učinili ranije, i to će obezbediti da košnice ne budu vlažne. Ostali bi trebalo bar da obezbede pored donjih, i gornja leta na košnicama. Sada utopljavanje nije potrebno, ali krajem zime, kada se pojavi novo leglo, tada će biti značajno, posebno za slabija društva. Da se u košnicama ne bi javljala vlaga tokom zime, može se preko satonoša, na koje bi se postavilo nekoliko štapića (zbog odstojanja) postaviti neki list novinskog papira.

  Bolesti pčela

  Period kada u košnicama nema legla, trebalo bi iskoristiti za dodatno tretiranje protiv varoe. Ako bi se to učinilo na širem području pčelinjaka, u dogovoru sa okolnim pčelarima, efekat bi bio i mnogo veći.

  U ovo doba se primenjuju lekovi koji deluju preko hrane (sistemici), znači Apitol, Apichem, Perizin. Mogu se i paliti listići Mitaka, Varostata i sličnih lekova na bazi Amitraza ili nakapati oksalna kiselina, sve prema upustvima proizvođača.

  Ostali radovi

  Već sada bi trebalo početi sa pripremama za narednu sezonu. Čiste se, dezinfikuju i popravljaju stare i prazne košnice i pribor, planira gradnja novih, nabavka pribora, opreme, materijala. Topi se vosak i zamenjuje za voštane satne osnove.

  Uređuje se pčelinjak, ograđuje, sadi medonosno drveće i bilje. Ako se planira preseljenje pčelinjaka, pogodno je ujutru obići nov teren, da se vidi da li ima magle i vlage, kao i kakva je osunčanost. Ako se košnice premeštaju u okviru pčelinjaka ili na bliska rastojanja , to činiti tek kada zbog hladnoća pčele prestanu da izleću.

  Posećuju se skupovi pčelara i predavanja, radi na reklami i prodaji meda, izradi preparata na bazi pčelinjih proizvoda, ugovara prodaja rojeva i matica.
  Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

 10. #19
   OFF 
  Verni Član
  Poeni: 9,186, Nivo: 1
  Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
  Overall activity: 42.0%
  Dostignuća:
  Tagger First Class5000 Experience PointsVeteran
  Darko Kloka has a spectacular aura about Darko Kloka has a spectacular aura about Darko Kloka's Avatar
  Država
  Serbia
  Registrovan
  Dec 2011
  Zadnji Put Online : 27.11.2016 @ 19:54
  Postovi
  1,139

  Uobičajeno Odg: Kalendar Radova U Pcelinjacima

  Decembar 2002


  Stanje na pčelinjaku

  Iako je ove godine zaraženost varoom manja u poređenju sa prethodnom, varoa i virusi koje prenosi, izazvali su štete na nekim pčelinjacima. Primećeno je da su pojedina pčelinja društva napuštala košnice, pčelari su ih zaticali prazne. Takođe, ponegde je bila prisutna grabež.

  Tokom oktobra, vaga na nekim pčelinjacima je pokazivala potrošnju od oko 2kg (kod jačih društava), za novembar nemamo podatke, ali se verovatno kretala oko 1kg. Slično se može očekivati i u decembru, a u januaru možemo računati na pojavu novog legla i nešto povećanu potrošnju. Snaga društava varira, od veoma brojnih zajednica, do onih oslabljenih, usled kasnog formiranja ili varoe.

  Radovi na pčelinjaku

  Potrebno je povremeno obilaziti pčelinjak i prokontrolisati da li je sve u redu: da li su postolja košnica dobra, da li leta možda nisu zatvorena mrtvim pčelama ili nečim drugim, da li krovovi ne vlaže itd. Ako se primeti da je na nekoj poletaljci izmrvljeno saće i da je njime uprljana, verovatno je to posledica grabeži, pa takvu košnicu treba otvoriti i prokontrolisati, i u slučaju potrebe zatvoriti leto.

  Pčelari koji su svoja pčelinja društva ostavili sa nedovoljno hrane i strahuju da bi već početkom zime mogla da ostanu bez meda u mednim vencima iznad klubeta, sada mogu dodati šećerno medno testo - pogače. Ostalima se to još ne preporučuje, jer bi stavljanje pogača nepotrebno izazivalo pčele da ih troše. Najbolje je koristiti obično testo, bez ikakvih dodataka, što je i najsigurnije što se tiče garancije kvaliteta. Voditi računa da testo ne bude suviše mekano, da se ne bi razlivalo.

  Pčelar treba da obezbedi mir na pčelinjaku, a to je posebno važno zimi, kada su pčele u klubetu. Ako je pčelinjak na udaru jakih vetrova, posebno istočnih i severnih, dobro je postaviti neki zaštitni zid, od trske, granja i slično.

  Tokom decembra ako bude toplijih dana, može se izvršiti dodatno tretiranje protiv varoe, tamo gde se sumnja da ranija tretiranja nisu bila dovoljno efikasna, ali i radi kontrole.

  U ovo doba se primenjuju lekovi koji deluju preko hrane (sistemici), znači Apitol, Apichem, Perizin. Mogu se i paliti listići Mitaka, Varostata i sličnih lekova na bazi Amitraza. Veoma je pogodno nakapavanje oksalnom kiselinom (obično 3,5%), sve prema upustvima proizvođača.

  Ostali radovi

  Zima u našim krajevima ne traje previše dugo i zato pčelari već sada moraju da razmišljaju o tome koji ih poslovi očekuju na proleće i šta je potrebno da već sada pripreme i urade. U svakom slučaju, dobro je da budu spremni za prve posete pčelinjacima na izmaku zime. Ako je potrebno, pripremiće rezervne ramove sa medom, šećerno medno testo, kristalisani med, da bi pomogli društvima sa manje hrane. Pretopiće vosak i zameniti za voštane osnove. U ovo vreme, izrađuju se ramovi, košnice, dodatni medišni nastavci, opravlja se pribor i stare košnice.

  Radi stručnog usavršavanja, informisanja, ali i radi druženja i kontakata, svim pčelarima, bez obzira na iskustvo, preporučuje se da posećuju skupove pčelara, predavanja, kao i da čitaju literaturu.
  Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

 11. #20
   OFF 
  Verni Član
  Poeni: 9,186, Nivo: 1
  Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
  Overall activity: 42.0%
  Dostignuća:
  Tagger First Class5000 Experience PointsVeteran
  Darko Kloka has a spectacular aura about Darko Kloka has a spectacular aura about Darko Kloka's Avatar
  Država
  Serbia
  Registrovan
  Dec 2011
  Zadnji Put Online : 27.11.2016 @ 19:54
  Postovi
  1,139

  Uobičajeno Odg: Kalendar Radova U Pcelinjacima

  Januar 2003


  Stanje na pčelinjaku

  Od pčelara se može čuti da su pčelinja duštva prethodne godine ušla u zimu slabija nego ranije. Činjenica je da procentualno, ima dosta košnica sa nešto manjim brojem pčela, ali se taj zaključak ne bi smeo uopštavati bez posebnog ispitivanja. Nasuprot tome, pčelinja društva zazimljena sa velikim količinama meda i polena, snažna, sada su veoma jaka.

  Potrošnja hrane prethodna dva meseca je bila nešto manja od 1kg mesečno.

  Period neizletanja je za sada prihvatljiv i može se očekivati da početkom januara bude toplijih dana i prilike za izletanje, što će biti veoma povoljno.

  Radovi na pčelinjaku

  Za vreme toplijih dana potrebno je otići na pčelinjak i posmatrati rad društava. Posebno prokontrolisati ona koja ne izleću, ili ona čija su leta uprljana izmetom u većoj meri, ili voskom. U prvom slučaju se može raditi o nozemozi, pa treba uzeti uzorak od tridesetak mrtvih pčela i odneti na analizu. U drugom, može se raditi o grabežu, odnosno da je društvo prethodno već propalo pa se grabež javlja kao posledica.

  Zatvoriti sve košnice u kojima su društva stradala, ramovi se mogu odmah ukloniti i pretopiti ili kasnije. Ako neki krovovi propuštaju vodu, potrebno je popraviti ih. Za čišćenje podnjača je još rano, i to se savetuje ako je zaista neophodno. Pčelari koji nisu sigurni u zalihe hrane u košnici i njihovu dostupnost pčelama, trebalo bi da u toku ovog meseca dodaju "pogače", odnosno šećerno medno testo, ili kupljeno šećerno testo. Ne preporučujemo da se sada dodaju bilo kakvi dodaci, pogotovo ne radi podsticanja legla: kvasac, polen, mleko u parhu, sojino brašno. Umesto pogače, može se preko ramova dodati i ram pun meda, položen horizontalno, ako to konstrukcija zbega omogućava. Na pčelinjacima na kojima se ranije javljala nozemoza u većoj meri ili gde se ispitivanjem pčela otkriju novi slučajevi, mogu se dodati pogače sa fumagilinon. Zbog neželjenih uticaja antibiotika na čovekovo zdravlje, pošto nemarom pčelara i drugim okolnostima mogu dospeti i u med za vrcanje, savetuje se izbegavanje njihove upotrebe. Umesto toga, poželjno je da košnice budu na sunčanom i suvom mestu, a u pogače se može dodavati čaj ili ekstrat od pelena.

  Potrebno je stalno kontrolisati da li su postolja košnica dobra, da li leta možda nisu zatvorena mrtvim pčelama ili nečim drugim.

  Ako bude toplijih dana, i ukoliko se oceni za potrebno, može se izvršiti dodatno tretiranje protiv varoe, tamo gde se sumnja da ranija tretiranja nisu bila dovoljno efikasna.

  Nekih radova se možemo podsetiti i čitajući kalendar za januar prethodne godine.

  Ostali radovi

  Radi stručnog usavršavanja, informisanja, ali i radi druženja i kontakata, svim pčelarima, bez obzira na iskustvo, preporučuje se da posećuju skupove pčelara, predavanja, kao i da čitaju literaturu.

  Sve više se i među našim pčelarima govori o marketingu, pa je ovo vreme da se na tome i praktično radi: priprema kvalitetna i privlačna ambalaža i etikete, štampaju brošure za građane, priprema veći asortiman proizvoda, nastupa na izložbama, i u svakoj drugoj prilici (predavanja, skupovi, razna kulturna događanja itd.).

  Prvi prolećni radovi će nas ubrzo uposliti, pa je potrebno izvršiti što više blagovremenih priprema.
  Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

Informacija Teme

Users Browsing this Thread

Trenutno 1 korisnika pregleda ovu temu. (0 članova i 1 gosta)

   

Slične Teme

 1. Julijanski Kalendar
  By Vesna in forum Religija
  Odgovori: 0
  Zadnji Post: 13.02.2013, 07:44
 2. Godisnji Kalendar Radova U Pcelinjaku
  By Darko Kloka in forum Pcelarstvo
  Odgovori: 3
  Zadnji Post: 28.07.2012, 14:54
 3. Kalendar radova u vinogradu (april-jun)
  By Vesna in forum Vinogradarstvo
  Odgovori: 0
  Zadnji Post: 21.05.2012, 18:47
 4. Kalendar radova u vinogradu februar-april
  By Vesna in forum Vinogradarstvo
  Odgovori: 0
  Zadnji Post: 21.05.2012, 18:45
 5. Kalendar radova u vinogradu (novembar-januar)
  By Vesna in forum Vinogradarstvo
  Odgovori: 0
  Zadnji Post: 21.05.2012, 18:41

Članovi koji su pročitali ovu temu : 0

Nemate dozvolu da vidite spisak imena.

Tagovi za ovu Temu

Pravila Postanja

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts


O Nama

  Narodni radio, melem za uši ko ne sluša može da ga nađe na www.radiosumadinac.org

Preporučeni Linkovi

Pratite nas na

Twitter Facebook youtube Flickr DavianArt Dribbble RSS FeedRSS RSS 2.0 XML MAP HTML
Loading...
Svaki korisnik ovog sajta odgovoran je za sadržaj poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za njihov sadržaj. Postavljanjem vaše poruke ili vašeg autorskog dela saglasni ste da ovaj sajt postaje distributer vašeg dela i odričete se mogućnosti njegovog povlačenja ili brisanja bez saglasnosti uprave sajta. Distribucija sadržaja sa ovog sajta je dozvoljena samo u nekomercijalne svrhe, uz obaveznu napomenu da je sadržaj preuzet sa ovog sajta i uz obavezno navođenje adrese RadioSumadinac.org. Kako je sajt ovih dimenzija nemoguće u potpunosti kontrolisati, ukoliko primetite materijal nad kojim Vi ili neko drugi već ima autorska prava, odmah nam se obratite i materijal će biti uklonjen. Za sve ostale vidove distribucije obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od vlasnika Sajta


Optimizovano za rezoluciju: 1920x1080 :: Opera :: Firefox :: Chrome