Prostorije u kući ili stanu trebale bi biti oaze mira i opuštajuće mesto u kojem boravite nakon napornog radnog dana. S malo kreativnosti možete napraviti prekrasne mirisne sveće koje će ulepšati vaš prostor i stvoriti jedinstvenu atmosferu.


Donosimo vam provjereni recept za sveće od biljnog voska koji se pravi od sojinog ulja. Naravno, ne radi se o jestivoj soji već o prirodnoj alternativi za parafin. Ne samo da će bolje mirisati već će i trajati dvostruko duže.

Trebat će vam:

Fitilji za sveće
Spužvice za fitilje
Listići soja voska
Komadići voska
Boja
Kalup
Mirisno ulje
Posuda za kuhanje
Drvena žlica

Listiće voska stavite u posudu, zagrijavajte na laganoj vatri i pustite da postane tekuć.

Za to vrijeme pripremite kalup. Na dnu bi trebao imati malu rupicu kroz koju možete provući fitilj koji mora biti dvostruko duži od kalupa.

Fitilj naprije provucite kroz spužvicu, a zatim i metalni dio koji obićno dobijete sa fitiljom. Kada ste to napravili na vrhu čvrsto svežite čvor.

Svezan fitilj provucite kroz kalup tako da vam spužvica dotiče dno posude. Pričvrstite ga na štapić s druge strane i svežite. Vodite računa da ostane na sredini.

U kalup dodajte komadiće voska. Imate li neku staru sveću, možete je raskomadati i upotrebiti.

U rastopljeni vosak dodajte mirisno ulje i boju. Mješajte dok se smjesa ne sjedini, a zatim ulijte u kalup.

Vosak se može stisnuti dok se hladi, pa možete povremeno dolevati još vrućeg voska ako želite da ostane pravilna.

Nakon 24 sata možete izvaditi sveću iz kalupa.

Najbolje je to učiniti prije nego se vosak sasvim stvrdne.Zašto? Dno kalupa zapravo je gornji dio sveće, tako da bi bilo poželjno da dio koji je pričvršćen za štapić odrežete što bliže svijeći. Ostatak ćete lakše utisnuti ako se svijeća nije sasvim stvrdnula.

Okrenite kalup tako da možete odrezati dio sa pričvršćenom spuzvicom i izvadite gotovu sveću. Pazite da ne odsečete previše, jer je to strana s koje ćete sveću zapaliti.